Orvos válaszol

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Dr. Szőnyi György

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretne tájékozódni.

Ha azonnali tanácsra lenne szüksége, és orvosa nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheti kérdéseit, orvosszakértőnk pedig 2 munkanapon belül válaszol. Ha hozzájárul kérdése nyilvános megjelenéséhez, segítheti azokat a látogatókat, akik az Önéhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdését természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitóját. Ne feleddje: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászával, házi- vagy szakorvosával folytatott személyes konzultációt.

Kérdések és válaszok

Kedves doktor úr! Szeretném a véleményét kérni HPV fertőzéssel kapcsolatban. Isoprinosin tablettát kaptam, 2 hét szedi, 2 hét szünet módszerrel. Kisfiam 18 hónapos és még szoptatom esténként. Okozhat-e neki bármilyen problémát? Illetve mennyire hatékony gyógyszer ez? Köszönöm szépen megtisztelő válaszát. Üdv. Nikoletta
Kedves Nikoletta! Tapasztalatom szerint az Isoprinosine nem váltja meg a világot! Így szerintem nyugodtan elhagyható a szoptatás miatt! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! Legutóbbi rákszűrésem eredménye p2 negatív lett, viszont hpv-t is találtak nálam,egy korábbi vizsgálaton ez még nem volt nálam jelen,viszont a partnerem azóta is ugyanaz a személy,lehetséges hogy a későbbiekben történt meg a fertőzés? előre is köszönöm válaszát 🙂
Kedves Csilla! A HPV jelenlétből nem lehet következtetni a megfertőződés idejére, az lehet évekkel ezelőtti is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt doktor úr. 30 éves vagyok. 13 éve szedek fogamzásgátlót. Felkeresetem a nőgyogyaszom azzal a panasszal, hogy elkezdtem vérezni egy kicsit. Megcsinálta nekem a rákszűrést, ami nem lett jó. Sajnos p3 as lett, es hpv virus. A problémám az lenne, hogy erre az ég világon nem kaptam semmit sem, csupán, hogy hadjam abba a gyógyszert, azt abba is hagytam. 3 honap mulva kellene vissza menni megismételni. Nem érzek magamon semmilyen elváltozást vagy fájdalmat. Viszont a baratom valószínűleg elkapta tőlem. A kérdésem az lenne, hogy varjam meg, hogy leteljen a 3 hónap, ne csináljak semmit sem? Vagy keressek fel egy másik orvost?eddig 2 orvos mondta, hogy varjam meg a 3 hónapot. Na de mi változna a 3 honap alatt ha nem kaptam rá semmit? Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Kedves Alexandra! A HPV ellen nincsen gyógyszer, a fertőzést a szervezete immunrendszerének kell legyőzni. Így erősítse ellenállóképességét és adassa be magának a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 8 napja voltam Önöknél a G1 intézetben és csináltattam HPV tesztet, ami szerencsére teljesen negatív lett. (Kisbabát szeretnénk kb. fél éven belül, ezért is szerettem volna a vizsgálatot, meg a barátom miatt is.) Viszont a héten véletlenül a 19 éves húgom bugyiját vettem fel egyszer egy nap, amit ő csak 30 fokon mos sima mosószerrel, és mivel ő nem vigyáz annyira magára, félek, esetleg HPV-s. Van esélyem, hogy így esetleg a mosott, de nem magashőfokón és nem fertőtlenítőszerrel mosott bugyitól elkaptam valami méhnyakrák okozó HPV-t? Meg kell emiatt ismételnem a vizsgálatot? Ha igen, mikor? Nagyon aggódom. Magam miatt is és az esetleges babám miatt is. 🙁 Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Zsófia! A "bugyi" használatától ne aggódjon, biztosan nem fog HPV fertőzést kapni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jo napot doktor ur, nekem egy kerdesem lenne onhoz a HPV tesztem pozitiv lett es esetleg okozhatja a spiral 2011- tol 5 evig volt fel helyezve utana 2 es fel evig olyan spiral ami hormonalis nem vereztem es ugy 2 honapja kertem hogy vegyek le es egy normal spiralt tegyenek fel amitol a havi verzesem rendesen van. Lehet ez az oka a pizitiv tesztemnek ? Koszonom elore is Brigitta
Kedves Brigitta! A spirál használata nem okoz HPV fertőzést. A vírust szexuális együttlét során a partnertől kapja el az ember, ha fertőzött. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! A mai napon kaptam meg telefonon keresztul a hpv tipizalasi leletemet. Mivel a jelenlegi veszhelyzet miatt ez csak telefonon volt lehetseges, orvossal nem volt modom beszelni. A tesztem eredmenye pozitiv lett, viszont sem magas kockazatu, sem alacsony kockazatu hpv-t nem talaltak a leletben, igy a tipusat nem tudtak meghatarozni. A kerdesem az lenne, hogy mi okozhatja, hogy nem tudtak tipizalni, igaz-e hogy aggodalomra semmi okom? Megtisztelo valaszat elore is koszonom!
Kedves Éva! Nagy valószínűséggel a kenetében olyan HPV törzs volt jelen, amire a laboratórium nem futtatott le célirányos vizsgálatot. A nagy kockázatú törzseket valószínűleg beazonosították volna. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Megkaptam válaszát köszönöm szèpen. Voltam mar inzulinos vervetelen is inzulinrezisztenciam is van. Es ez mit takar ez a petefeszek aktivalo kezeles? Elore is koszonom
Kedves Szandi! Az inzulinrezisztencia a táplálékkal bevitt cukor nehezebb feldogozására utal. A petefészek aktiváló kezelése pedig azt jelenti, hogy a ciklusa elején adunk egy gyógyszert, amely a petefészek működését javítja. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Sok éves szünet után újra szexuális kapcsolatot létesítettem.Partneremnél a nőgyógyásza kb.4-5 hónappal később magas kockázatú hpv fertőzést állapított meg.Tehát sok éves szexuális kihagyás után,tünetmentesen mi annak a valószínűsége,hogy megfertőztem a partneremet,ill.életem végéig fertőző maradok? Válaszukat nagyon várom és előre is köszönöm.
Kedves Uram! Mindenképpen HPV tipizálást érdemes elvégezni, ez alapján lehet megmondani, hogy a szervezetében van-e vírus. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy fertőző-e vagy sem. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm. Kislányom 7. osztályos, ősszel megkapták a HPV oltás első adagját.... lassan aktuális lenne a 2. Egyelőre az iskolától nem kaptam választ, hogy a mostani helyzetben ezzel mi lesz. Mi a legkésőbbi időpont, amíg meg kéne kapniuk? Válaszát előre is köszönöm Mészáros Anita
Kedves Anita! Teljesen jogos a kérdése. Sajnos hivatalos választ erre nem tudok adni, csak remélni tudom, hogy a mostani helyzet megszűnik és lesz mód a második oltás megadására a nyár előtt az iskolákban. Amennyiben nem, úgy az egy éves perioduson belül szeptemberben beadható a védőoltás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! 44 éves két gyermekes nő vagyok. Legutóbbi citológiai leletem eredménye LSIL/CIN1. HPV tipizálást javasoltak és 3 hónap múlva kontroll citológiát. Sajnos azonban a jelen járványügyi helyzet miatt nem végeznek HPV szűrést bizonytalan ideig. Nőgyógyászom ennyivel lerázott, más egyéb kezelést sem javasolt, csak, hogy várjak. Nagyon aggódom,hogy ha sokáig kell várnom a szúréssel és nem kapok kezelést, rövid időn belül rosszabbra fordulhat a helyzet. Válaszát, véleményét előre is nagyon köszönöm! Orsolya
Kedves Orsolya! A szűrővizsgálattal bőven lehet várni néhány hónapot. Addig használjon Deflagin Q gélt és oltassa be magát HPV elleni 9 komponensű védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor ùr, A leletem 18-ast jelol, mi a teendo? Koronavirus miatt nem elerheto egyik nogyogyasz sem 🙁
Kedves Sári! Fontos lenne ismerni a rákszűrése eredményét, mert a tennivalókat igazából az határozza meg. Addig is erősítse immunrendszerét, használjon Deflagin Q gélt 3 hónapig, vegyen be 2x1000 mg C vitamint, valamint 3000 NE D vitamint. Érdemes lenne beoltatnia magát a 9 komponensű HPV elleni védőoltással is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 29 éves vagyok és kb. másfél éve HP pozitív eredményt kaptam. Az eredményemben NA szerepelt, tehát nem azonosítható. Azonnal elkezdtem beadatni az oltási sorozatot. 2 hónapja megjött a kontroll eredményem, ami negatív lett. A páromnál viszont HPV 16-ot diagnosztizáltak. Az eredményt akkor tudtuk meg amikor én megkaptam az első pozitív eredményt. Tehát innen derült ki az egész. A kérdésem az lenne, hogy ha eddig védekeztünk óvszerrel, de én már negatív vagyok, erdemes-e tovább folytatni az óvszeres védekezést vagy elhagyhatjuk mivel engem véd az oltás? Illetve ha elhagyjuk az óvszer én visszafertőződhetek-e? (A páromnak sajnos szemölcsök is voltak a nemiszerve körül) Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm, mivel teljesen tanácstalan vagyok! 🙁 Udvoz: Adrienn
Kedves Adrienn, a védőoltás véd a 16-os és a 6, 11-es vírustörzsek ellen is. Ezzel együtt, amíg a párjának megvannak a szemölcsei, mindenképpen használjanak óvszert, partnerét pedig mindenképpen kezelni kellene a szemölcsök miatt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Szép estét kívánok! Érdeklődni szeretnék ha P2 lett a cytologia eredményem kell e valamit tennem? Köszönöm válaszát!
Kedves Krisztina! Az eredménye megnyugtató, egy év múlva ismételtesse meg a rákszűrést. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! HPV virusom van. A rakszűréses papiron P3 volt. Isoprinosine tablettat szedek es Papilocare huvely gelt hasznalok marcius 11. óta. Majus vegen kell megint rakszűresre mennem. A gélt 1 honapig kell hasznalnom, utana 3 het szunet utana megint 1 honapig kell. A tablettabol 100 db-ot kell beszednem. A kérdésem, hogy mikor lehet megint szexualis eletet folytatnom? Ovszerrel vedekeznenk. Köszönöm a válaszát! Üdv Cs
Kedves Csenge! Partnerét és saját magát is oltassa be HPV elleni 9 komponensű védőoltásal, valamint mindkettőjüknél érdemes elvégeztetni a HPV tipizálást!A P3-as érték és a kezelés egyébként független a szexuális élettől, azt sokkal inkább a HPV jelenléte befolyásolja. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr ! Szemölcs szerű elváltozsáok jelentek meg a nagyajkakon , Nőgyógyászom a hüvelyben is talált elváltozásokat. Műtét során leégett azokat szövettani eredmény humán papilloma lett. Isoprinosin szedését javasolta. A műtét után 1-2 nappal 2 kis szemölcs látható még a nagyajkakon azt mondta az orvos,hogy külsőleg nem kell kezelni mert ez nem condyloma. Kb.3 hónapja jelentek meg az elváltozások rajtam,előtte kb. novemberben volt utolsó szexuális kapcsolatom. Jelenleg január óta van állandó de nem szexuális partnerem. Megfertőzhetném -e ha most szexuális együttlétet kezdenénk, meddig fertőzök illetve hogy milyen tünetek jelentkezhetnének nála . Köszönöm válaszát!
Kedves Erika! A műtét és a condylomák eltávolítása nem jelenti azt egyértelműen, hogy Ön vírusmentes is. Így érdemes lenne partnerét és Önt is beoltatni HPV elleni védőoltással, valamint az Ön esetében a kezelt bőrfelületről lehetne hámkaparékot venni és tipizáltatni. Kezdetben használjanak óvszert. Amennyiben 1-2 hónapig nem újulnak ki szemölcsök, akkor elhagyhatják az óvszert. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot doktor úr, Férfiként kérdezem. Orális közösüléssel el tudom e kapni a HPV -t a hölgytől? Ha a kezemmel játszom a vaginájával. Hüvelyével. El tudom e kapni a HPV -t? És miután teljesen tünet mentes, utánna már nem fertőző? Köszönöm a figyelmet!
Kedves Uram! Igen, orális közösüléssel elkapható a HPV. Azonban lehet HPV tipizálást végezni, ami a méhnyakban határozza meg a vírus jelenlétet, valamint az esetlegesen gyanús területekről is. Érdemes beoltatni magukat a 9 komponensű HPV elleni védőoltásal is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tiszrelt Doktor úr! Citológiai vizsgálat alkalmával p2 eredmény mellett, néhány sejtben infectiora utaló jel mutatkozott. Menstruációm elmaradt, 5 hetes várandós lehetek,a jelenleg kialakult helyzetben csak telefonon tudtam konzultálni orvossal. Papilocar kezelést javasolt. Nyugodtam használhatom napi szinten ilyen kis várandósság mellett is ezt a készítményt? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Hölgyem! Használhatja, de az infekciót a papillocare nem fogja meggyógyítani, ugyanis nem arra való. Amennyiben fertőzés jele merül fel, meg kell vizsgálni, hogy milyen fertőzésről van szó és annak megfelelően kell kezelést adni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm! Kovács Zsolt vagyok Olyan kérdésem lenne ,hogy együtt voltam egy lánnyal és utólag kiderült, hogy HPV fertőzése van! Szeretném megnézetni ,hogy bennem is lappang-e a vírus! Milyen módon tudom megnézetni? ez lenne a kérdésem köszönöm válaszát előre is!
Kedves Kérdező! Csináltasson a HPV tipizálást urológusnál vagy bőrgyógyász-venerológusnál. Valamint érdemes beoltatnia magát a 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt doktor úr! A három hónapja az elhúzódó(10-11 nap) menstruációs ciklusom miatt elmentem a nőgyógyászomhoz, ahol kértem rák illetve HPV szűrést. A rákszűrésem P1-es, viszont a HPV szűrés pozitív lett (HR 66-os). Kérdéseim a következőek: A nőgyógyászomhoz hónap végére kaptam időpontot. Érdemes addig is egy TB alapú HPV ambulanciát felkeresni? Ki lehet gyógyulni a HPV-ből? Érdemes kérni a többi típusra a védőoltásokat? Semmilyen panaszom nem volt a három hónapja kezdődő, menstruációs ciklusom elhúzódását kivéve. Lehetséges, hogy az eredmény esetleg nem biztos? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Hölgyem! A HPV fertőzést az immunrendszere jól le tudja győzni, csak kellő időt (6-9 hónapot) is érdemes várni az otthoni ellenőrzéssel. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kivánok. Nekem az lenne a kerdesem hogy nekem mar eleg reg nem jott meg a menstruraciom voltam vizsgalatokon uh, vervetel . Kiderult hogy pco meg IR van. Az orvos azt ajanlota hogy 3honapig diane fogamzasgatlot kene hogy rendbe hozza. Ön szerint ez lehetseges ? Regota szedtem elotte mar csak parommal babat szeretnenk es hirtelen abahagytam, es innen kezdotott egesz. Valaszat elore is koszonom
Kedves Szandi! A fogamzásgátlóval csak tüneti eredményt lehet elérni, sokkal inkább ki kellene vizsgálni, hormonjait, cukoranyagcseréjét, inzulin rezisztenciáját kellene megmérni és ezt követően egy komplex petefészek aktiváló kezelésre lenne szüksége. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György