Tények és tévhitek

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a méhnyakrák öröklődik, így nem tehetünk ellene semmit. Ez nem felel meg a valóságnak: epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákos és egyéb genitális rákos megbetegedések több mint 90 százaléka a HPV vírussal függ össze. Az immunrendszerünk működését viszont számos öröklött és életünk során szerzett tényező befolyásolja.

Félreértés, hogy a HPV csak a nőkre veszélyes és a férfiakat egyáltalán nem érinti. Mivel ez a kórokozó felelős többek között a nemi szervi szemölcsök, a hímvesszőrák, valamint a végbélnyílás körüli és a fej-nyaki rákok egy jelentős részének kialakulásáért is, a férfiak ugyanúgy veszélyben vannak, csak kevésbé tudnak róla.

Becslések szerint több mint 50% annak az esélye, hogy valaki az élete folyamán HPV-fertőzésen esik át 1, aki pedig megfertőződik, ki van téve a HPV okozta megbetegedések veszélyének.

Nemcsak serdülőkorban, hanem felnőtt nőként és férfiként is szükség lehet az oltásra, mivel a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, így a vírusokat újra és újra el lehet kapni, tehát a megbetegedés kockázata folyamatosan fennáll. Emellett vizsgálatok azt mutatják, hogy a 25-45 éves korú nők között is magas a HPV fertőzés aránya.2

Egyesek tartanak attól, hogy a HPV elleni védőoltások meddőséget okozhatnak. Ennek a félelemnek nincs valóságalapja. A védőoltások a testünknek nem azon a szervén fejtik ki hatásukat, aminek a megbetegedése ellen védenek: például az influenza elleni védőoltás nem a torkunkra hat, a méhnyakrákot okozó HPV vírus elleni vakcina pedig nem a méhnyakon. Ezt bizonyítja az is, hogy a HPV elleni védőoltás fiúknak/férfiaknak is ajánlott, nekik pedig ilyen szervük nincs is. Minden védőoltás azonos módon működik: megtanítja az immunrendszert arra, hogy hogyan néz ki az adott kórokozó, és ha olyannal találkozik, akkor mielőbb semlegesítse. Ezért a feladatért szervezetünkben az immunrendszerünk, azon belül pedig a fehérvérsejtjeink bizonyos típusai a felelősek.

Fontos leszögezni, hogy a mai védőoltások már nem tartalmaznak higanyt. A félreértés oka az, hogy régebben ezt használtak a vakcinákhoz, de akkor sem szervetlen formában, hanem más atomhoz kötve. Így a régebbi oltóanyagok sem mérgező higanyt tartalmaztak.

Más atomhoz kötve nem mérgez? Hogy kell ezt elképzelni?

  • Például a klór önmagában halálos méreg is lehet, de a konyhasóról eszünkbe se jut hasonlót feltételezni. Fontos információ viszont, hogy a só túlzott fogyasztása káros, mert vizet tart vissza, ami megnöveli a keringő vértérfogatot és vele együtt a vérnyomást is.
  • A hidrogéngáz oxigénhez nem kötve, de vele egy légtérben durranógázt alkot, ami rendkívül robbanékony. Amennyiben a hidrogén már összekapcsolódott az oxigénnel, víz formában már képtelenség meggyújtani. Képzeljük csak el: hiába dobunk égő gyufát egy kád vízbe, az nem fog felrobbanni.

2014-től a külön jogszabályban meghatározott korcsoportba tartozó lányok ingyenesen kaphatják meg az egyik HPV vakcinát és léteznek más olyan oltóprogramok is, amelyeknek a céljuk, hogy a vakcinák minél több ember számára elérhetőek legyenek. Érdemes konzultálni az orvosoddal, aki további felvilágosítással szolgálhat az oltási programokról, vagy megkérdezni a lakhelyed szerint illetékes önkormányzatot, mert náluk is elérhető lehet külön, az állami oltási programot kiegészítő HPV megelőzési program.

Sokan összeesküvés-elméletnek és félelemkeltésnek titulálják a HPV-vel kapcsolatos ismeretterjesztést. Évente hazánkban 1000-12004 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak 1, viszont az, hogy nem érint százezreket, még nem jelenti azt, hogy mi védettek vagyunk: a vírust nem érdekli sem a társadalmi helyzet, sem az életkor. A megelőzés egyik leghatékonyabb módja a védőoltás és a rendszeres szűrővizsgálat. Szintén tévhit, hogy a vakcina mögött csupán a gyógyszergyárak haszonszerzése húzódik meg. A gyógyszergyárak gyakran támogatnak megelőzési (oltási) programokat, a bevételük jelentős részéből pedig már a következő kutatásokat finanszírozzák.

Mivel a költségvetés véges, ezért a magyar állam 2014 őszétől kizárólag a külön jogszabályban meghatározott korcsoportba tartozó lányok számára tette ingyenessé az egyik forgalomban lévő HPV oltást – az idősebb korosztály nem tartozik a kedvezményezettek körébe. Érdemes a helyi önkormányzatnál vagy az orvosodnál érdeklődnöd az állami oltási programot kiegészítő, külön megelőzési programokról, hiszen azok területenként változhatnak.

Sokan azt hiszik, hogy felesleges beadatni a védőoltást, hiszen több mint 100 féle HPV vírus létezik, de az elérhető vakcinák mindössze a leggyakoribb két, négy, illetve kilenc vírustörzs ellen nyújthatnak védelmet. Valójában a betegségek nagy része megelőzhető az oltóanyaggal, hiszen a HPV-vel összefüggő rosszindulatú daganatok többségét és a nemi szemölcsök legnagyobb százalékát ezek a változatok okozzák és az oltások az egyes HPV típusok ellen széleskörű védelmet nyújthatnak.

Szintén tévhit az is, hogy ha valaki átesik a HPV fertőzésen, akkor kialakul a védettség, pedig ez nem így van. Ezért a védőoltás beadása azok számára is indokolt lehet, akik már átestek ilyen fertőzésen.

A közhiedelmekkel ellentétben a vakcina nem okozhat fertőzést. Nem az igazi vírus, hanem az oltóanyagban lévő mesterséges fehérje (ami pont úgy néz ki, mint a vírus külső burkát alkotó fehérje) tanítja meg az immunrendszert a HPV elleni védekezésre.

Ez egy interneten terjedő tévhit, ami szinte minden védőoltással kapcsolatban szárnyra kél. A védőoltás és a cukorbetegség kialakulása vagy az autizmus között nem mutattak ki összefüggést. Az ausztrál népesség beoltása után sem tapasztaltak ilyen jellegű mellékhatásokat.3

Miből adódhat ez a tévhit? Korábban azt feltételezték, hogy összefüggés van a mumpsz-kanyaró-rubeola (MMR) oltás és az autizmus kialakulása között. Ez a feltételezés azonban azon alapult, hogy az autizmus tünetei általában másfél éves kor körül mutatkoznak meg először, pontosan akkor, amikor egyébként az MMR oltás első adagját beadják. Összefüggést azonban nem mutattak ki köztük: a feltételezést számos tudományos értekezés is egyértelműen cáfolta.

Az orvosok sokszor túlterheltek, kevés idejük jut egy-egy páciensre. Ettől függetlenül, ha bármilyen kérdésed merül fel a HPV okozta megbetegedésekkel, a védőoltásokkal, azok hatásosságával, esetleges mellékhatásaival kapcsolatban, fordulj bátran a kezelőorvosodhoz, és ne félj attól, hogy túl sokan várakoznak még a rendelőben. A rák elleni küzdelem megér 1 percet.

1 Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december
2 Grainge MJ et al. Cervical Human Papillomavirus Screening among Older Women. Emerg Infect Dis 2005;11:1680–1685.
3 Donovan B, Franklin N, Guy R, Grulich AE, Regan DG, Ali H, Wand H, Fairley CK. Quadrivalent human papillomavirus vaccination and trends in genital warts in Australia: analysis of national sentinel surveillance data. Lancet Infect Dis 2011; 11:39-44
4 Szentirmay Z.,Veleczki Zs.,Kásler M. Humán papillomavírus asszociált méhnyak-megbetegedések Magyarországon: epidemiológia és a HPV-típusok összefüggése a párhuzamosan végzett citológiai diagnózissal. Orv Hetil. 2017; 158(31): 1213–1221.