Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Bartha Tünde

szülész-nőgyógyász szakorvos, klinikai orvos

Fordulj a doktornőhöz, ha nőgyógyászati vagy fogamzásgátlással kapcsolatos kérdésed van.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos


Kitől szeretnél kérdezni:
Dr. Bartha Tünde (Fogamzásgátlás)Dr. Szőnyi György (HPV)

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.



[recaptcha]

Kérdések és válaszok

"Kedves György! 28 éves vagyok, a párommal egy éve vagyunk együtt. Nála HPV 45-ös és 58-as genotípust diagnosztizáltak, már lassan egy éve. Sajnos a legutóbbi teszt is kimutatta, mi szerint még jelen van a vírus. Az én tesztem negatív lett áprilisban, azonban sajnos azóta nem tudtak mintát venni, felfázás, gyulladás, petefészekciszta stb miatt... A 9-es komponensű oltás védelmet nyújthat, mit javasolna, érdemes lenne beoltatni magam? Amennyiben esetlegesen már én is fertőzött vagyok, ez mennyire ronthatja a helyzetet? Köszönöm, Gréta"
Kedves Gréta! A 9 komponensű HPV eléleni védőoltást mindenképpen érdemes lenne beadatnia és a védőoltás egyáltalán nem rontja a helyzetet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor úr! A nőgyógyászomat egy hónapja azzal kerestem meg, hogy a páromról kiderült, hogy régóta (évek óta), velem egy időben másik nőkkel is élt szexuális életet és megesett, hogy időnként nem használt óvszert, ahogy sokszor velem sem. Januárban volt egy fehér folyásom, aminek a szaga nagyon kellemetlen volt, így derült fény a párom megcsalásaira is, és ezért is mentem el a nőgyógyászhoz, aki szinte az összes létező nemi betegség tesztet elvégeztette, szerencsére mind negatív lett, kivéve a hpv. Mikor megtudtam, hogy a hpv vírus bennem van, nagyon megijedtem, mert ugyebár szinte mindenhol azt látni, hogy hpv=rák. Az orvosom megnyugtatott, hogy rákom nincs, a méhszáj teljesen egészséges, azt ő látta, de a vírus bennem van, ami viszont rákkeltő, és sajnos azt ő nem látja, hogy sejten belül mi játszódik le. Sok kérdésem megválaszolatlan maradt számomra, az interneten már nem is szeretnék kutatni, mert ott csak a "tuti rákos vagy", vagy "rákos leszel" meg már "évek óta benned van, na majd most leszel rákos" ijesztgetés megy. Valóban évek óta bennem lehet a hpv, és csak most jött elő? Ha már évek óta bennem van, és most mutatta jelét, akkor ezek szerint arra esély sincs, hogy a most felírt immunerősítő gyógyszer segítségével az immunrendszerem legyőzze azt? Illetve ha már hpv fertőzött vagyok, és ez örökre bennem lesz, nem is élhetek óvszer nélkül nemi életet és gyereket sem szülhetek soha? Az egyik közeli ismerősöm elmondta, hogy neki volt hpv vírusa, de az simán csak eltűnt a szervezetéből, és ne aggódjak ezen annyit, nem lesz semmi bajom, és akiknek évek óta ott van, azoknál valószínűleg ment az adok-kapok módszer, szóval folyton újra megfertőződtek, vagy az immunrendszerükkel van baj, ha nem tudta legyőzni a hpv-t. A orvos az influenzát hozta fel, hogy ez is olyasmi, nincs rá gyógyszer, a szervezet győzi le. De ha jól tudom, az influenza nincs évekig az ember szervezetében. Szeretnék meggyógyulni, ha azon múlik, hogy egy évig ne éljek nemi életet (vagy tovább), nem zavar, ugyanis azt olvastam, az óvszer sem biztos védekezés, a hpv anélkül is képes fertőzni, bár ezt sem értem, az nem a bőrön kijövő hpv, ami teljesen más, mint ami méhnyakrákot okoz? Illetve az orvosom felhozta, hogy esetleg menjek el Hiv teszre, ami szinte sokkolt. Megkérdeztem az exemet, aki azt mondta, neki volt egy teljesen labor vizsgálata, csak nemi betegségekre, és ő tuti nem Hiv pozitív. Csak ha ennyire egészséges, én hogy lettem mégis hpv fertőzött? Válaszát előre is köszönöm"
Kedves Hölgyem! A HPV vírus évekig a szervezetben képes tünetmentesen létezni, úgy, hogy semmilyen tünetet nem okoz. Így eldönteni, hogy mikor került az Ön szervezetébe, nem lehet. Fontos viszont, hogy szerencsére az Ön szervezetében nem okozott semmi bajt. HPV jelenléte esetében a cytológiai vizsgálatot érdemes fél évenként elvégezni. A szervezete pedig jó eséllyel képes regenerálódni. Aggodalomra nincsen oka és mivel Ön kellően körültekintő és rendszeresen jár ellenőrzésre, bizonyosan semmi baj nem lesz. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jo napot kívánok.A lányomnak megállapították a HR Hpv pozitív-t.Szeretném megkérdezni,hogy ebből a magas rizikófaktorból lehet e az alacsony LR Hpv be jutni? Ha már élete végéig vírushordozó lesz,legalább a nyugisabb" rákmentes faktorban lehessen.Rendszeres szűrővizsgálattal,immunerősítőkkel próbálkozunk.Nincsenek szemölcsei,semmilyen kiütései.Csak vírusos fertőzése volt folyással,amikor kiderült a Hpv je.Válaszát nagyon megköszönném.Tisztelettel: Zsuzsa"
Kedves Zsuzsa! Az egyik vírustörzs az onkogén, magas kockázatú csoportba tartozik, a másik pedig a nem onkogén alacsony kockázatú csoportba. Az egyikből nincs átmenet a másikba, másik fajta vírustörzsről beszélünk. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm, 26 éves férfi vagyok, és augusztus óta 2 Gardasil 9 injekciót kaptam, néhány hét múlva kapom a 3.-t. Az a kérdésem, hogy a 3. injekció beadását követően leghamarabb mikor jöhet szóba véradás, és mikorra alakul ki a teljes védettség? Az oltási séma alatt és előtt nem voltam véradáson. Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel,"
Kedves Uram! A védettség az injekció beadását követően folyamatosan alakul ki, kb két hét alatt már eléri a maximumát. Az injekció nem zavarja a véradást, mert az oltóanyagban nincsen aktív vírus. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy pár hete kézzel elégítettem ki egy olyan férfit akinek nemi szervi szemölcsei (condyloma) voltak, illetve bugyiban rá is ültem, mennyi az esélye, hogy így elkaphattam?"
Kedves Dia! Az elmondottak alapján relatíve kicsi az esélye, hogy elkapja a HPV ferztőzést, ami a condylomákat okozza. Ezzel együtt néhány hét múlva ellenőriztesse magát mindenképpen! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy citológiai eredményem P3 , CIN 1. A HPV tipilizálás pedig 18, 58 lett. Azt orvosom azt mondta műteni kell. Nem lehetséges valami más fajta megoldás? Mert hamarosan babát szeretnék és nem tudom, hogy mennyire fogja a műtét befolyásolni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Alexandra"
Kedves Alexandra! A napjainkban érvényes szakmai irányelvek szerint a CIN 1-es cytológiai lelet alapján nem szükséges műtétet elvégezni, viszont 3-6 havonta kontrollálni kell az állapotot. Addig hüvelyflóra rendezés, immerősítés a feladat. Ebből a statusból a folymamat képes regenerálódni. Közeli babatervezés esetén azonban elgondolkodtató a szövettani tisztázás, mert időben gyorsabb eredményhez vezethet, de akkor is csak maximum egy LOOP conizációt tudok elképzelni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! A HPV tesztem eredménye az lett, hogy " pozitív, azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR ) típusokat nem tartalmazza. Segítene, hogy mit jelent ez pontosan és mi a további teendőm? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Adrienn"
Kedves Adrienn! A tesztelés nem történt meg a teljes vizsgálati spektrumban, csak un. csoport vizsgálat történt. Érdemes lenne a teljes kép megismeréséhez egy olyan vizsgálati helyet választania, ahol részletesebb PCR vizsgálattal történik a vírustörzsek szélesebb körű kimutatára. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Partneremmel 2018 januárja óta vagyunk együtt. Előzetes mintavétel kapcsán 58-as genotípust mutattak ki, amit az volt barátnőjétől kapott el. Egy újabb, friss mintavétel során egy másik, 45ös genotipust is kimutattak, az 58-as mellett (más típusú mintavétel történt). Lehetséges, hogy az előző teszt nem volt megfelelő ? Köszönettel, Gréta"
Kedves Gréta! Előfordulhat, hogy az előző mintavétel során nem minden fertőzött sejtből került anyag a mintába. Így bizonyos vírustörzsek egy vizsgálat során rejtve maradhatnak. A tennivalók tekintetében azonban nincsen különbség. Üdvözlettel, Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor úr! Sajnos hpv-t diagnosztizáltak nálam. (A HPV TIPIZÁLÁS EREDMÉNYE: POZITÍV, AZONBAN A VIZSGÁLT ALACSONY (LR) ÉS MAGAS ( HR) KOCKÁZATÚ HPV TÍPUSOKAT NEM TARTALMAZZA). Sajnos mielőtt megtudtuk előtte éltünk nemi életet a Párommal, született egy kislányunk is, aki most 9 hónapos. Orális szex is történt, utána vettük észre a kondilomákat rajtam. Így biztos, hogy a szánkban is benne van a vírus mindkettőnknek? Elkaphatta/elkaphatja a kislányunk, vagy bárki a környezetünkben? (Pl étel készítés közben lenyaltam a kanalat, vagy valaki beleivott a poharamba). Gyereknél mit okozhat? Hol tudjuk szűretni? Előre is köszönöm segítségét!"
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte miatt ne izguljon, a szervezet le tudja küzdeni a vírust. A condylomákat azonban mindenképpen érdemes eltávolítani. Fagyasztás, lézeres kezeles vagy sebészi eltávolítás jön szóba, attól függően, hogy hol helyezkedik el a képlet. Ecsetelni azonban nem érdemes, az nem használ tartósan. A gyermeke miatt ne aggódjon, a vírus átadasához szoros testi kontaktus szükséges. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! Múlt héten lett meg a citológiai eredményem P3-P4 és HPV 16. Szeretném kérdezni, hogy mire számíthatok? Mennyire számít ez rossz eredménynek?"
Kedves Réka! A P3-P4 elég bizonytalan lelet. Fontos lenne tudni, hogy a mi a pontos leíró diagnózis. A P4-es jelzés miatt azonban esélyes, hogy további szövettani mintavételre, műtétre lesz szüksége. Pontos javaslatot a teljes lelet ismeretében lehet tenni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"40 éves nő vagyok! 3 hónapja kiderült hogy P2 es Hpv 51 es fertőzésem van! Az orvos szerint jelenleg nem igényel még kezelést ,3 havonta ismételni kell a szűrést! Viszont érdekelne a fogamzas gátlás! Szedhetek ilyenkor gyógyszert? Vagy csak gumióvszer? Majusban abba kellett hagynom az addig szedett fogamzasgatlóm mert a bal mellbimbóm befordult ! Hormon problèmát okozott! Azóta semmit sem szedek és most még a hpv is kimutathato nállam! Mit tanácsol doktor úr?"
Kezelőorvosa jól látja a helyzetet. Annyi kiegészítést tennék, hogy érdemes lenne 9 komponensű HPV elleni védőoltást is beadatnia! A szervezet így hamarabb képes legyőzni a vírust. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktornő! Gardasil 9 injekció adható fenékbe? Ugyanis az elsőt a karomba kaptam, és több mint egy hónapig azon a területen erős fájdalmaim voltak. Köszönettel: Ildikó"
Kedves Ildikó! Természetesen lehet, de nem hiszem, hogy a beadás helye okozta a fájdalmat. Az oltás enyhe mellékhatásaként jelentkezhet a beadás helyén fájdalom. Elképzelhető, hogy ha más helyre kapja, ott is jelentkezhet hasonló panasza sajnos. De mindenképpen örülök, hogy az oltást választotta! Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Kedves Uram! 1 hónapja voltam nőgyógyászati szűrésen,az eredmény citologia negatív lett,viszont HPV gyanú van fél év múlva kontroll,ez valójában mit takar hogy HPV gyanú van ? Most van vagy nincs ,fél évig várjak,hogy mi lesz? Nem értem!Üdvözlettel:Rita"
Kedves Rita! A HPV gyanú azt jelenti, hogy a cytológiai kenet vizsgálatánál a sejtkép olyan elváltozásokat mutat, amelyek HPV fertőzésnél is előfordulhatnak. Ez a megállapítás azonban nem jelenti a vírus kimutatását, ahhoz el kell végezni a HPV tipizálást. Az előbbinesetén gyanú, a masodik esetén bizonyosság lehet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! December 10.en kaptam meg az utolsó Gardasil 9 védőoltást akkor jelentkezett váll fájdalom de elmúlt hamar.Azonban 1hete az a vállam az oltás helyén és körülötte nagyon faj az lenne kérdésem,hogy lehet e ez a fájdalom a Vakcinától ennyi idő után?"
Kedves Dorina! A vakcinától bizonyosan nem, esetleg maga a szúrás következménye lehet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr Úr! A HPV szűrés miből áll? Sima kenet levétel mint a cytológiai vizsgalat? Ezt külön kell kérni a nőgyásznal? Üdv Somogyi Edit"
Kedves Edit! A méhnyakból vett HPV kenetet hasonlóan vesszük, mint a cytológiát, a feldolgozása azonban eltérő. Nőgyógyásztól tudja kérni a vizsgálatot. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr Úr! A HPV szűrés miből áll? Sima kenet levétel mint a cytológiai vizsgalat? Ezt külön kell kérni a nőgyásznal? Üdv Somogyi Edit"
Kedves Edit! A méhnyakból vett HPV kenetet hasonlóan vesszük, mint a cytológiát, a feldolgozása azonban eltérő. Nőgyógyásztól tudja kérni a vizsgálatot. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm,azt szeretném kérdezni hogy mennyi ideig lappang a fertőzés?"
A HPV fertőzés akár évek is rejtve maradhat, kvázi “lappang”, azaz nincsen aktív szakaszában. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt György folyamarosan visszatèrő candidàra szedhető vènyköteles immunerősitő? Baktèrium nem kimutatható gombaellenes szerek nem hasznàltak illetve 58 as hpv is talàltak p2 a ràkszűrès eredmènye, köszönettel zsófi"
Kedves Zsófi, sajnos gombás fertőzések elleni direkt immunerősítő nem ismert. Azonban első körben egy hosszútávú szájon át szedett és hüvelyi gombaellenes kezelés, valamint egy ezt követő ph és laktobacillust erősítő flóra pótlas hatékony lehet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó reggelt kívánok! Már 4 napja szenvedek,éjszaka fulladásos köhögés tör rám,hurutos köhögéssel. Nehezek veszek levegőt!Mi történt velem? Azt hittem ez csak egy sima hurutos köhögés,de a fulladás közben nagyon zavar! Előre is köszönöm válaszát!Ilyenkor nincs dokim,sajnos azért is írtam. Kellemes Ünnepeket!"
Kedves Kérdező! Haladéktalanul forduljon a háziorvosáhz, vagy keresse fel a legküzelebbi Sürgősségi Betegellátó Osztályt! Elkézelhető, hogy a hurutos köhögés szövődményeként egy tüdőgyulladása lett. Antibiotikum kezelés ilyen esetben hatásos, és meg is könnyebbülne! Remélem az Ünnepekre jobban lesz! Kellemes Karácsonyt! Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Tisztelt Doktor Úr! A HPV vírus meddig marad életben szabad levegőn? El lehet-e kapni közös borotva használattal? (pl: 2 óra eltelte után vagy 20 óra eltelte után) Válaszát köszönöm Péter"
Kedves Péter, borotva útján a HPV elkapható, de igen kicsi az esélye, ahhoz sokkal inkább közvetlen használat és átadas szükséges. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
1 2 3 4 5 6 7 8