Az oltások biztonságossága

111 ország, 270 millió HPV elleni védőoltás, 13 év nyomon követés

Világszerte több mint 270 millió HPV elleni védőoltást adtak már be a vakcinák forgalomba kerülése óta,1 és már 111 ország nemzeti immunizációs programjának része a HPV elleni oltás.2 A piacra kerülés után a CDC és az FDA monitorozza a mellékhatásokat. Ha bármilyen problémát észlelnek, megosztják az orvosokkal és a nyilvánossággal.3

A WHO vakcina biztonsággal foglalkozó bizottsága 2007 óta vizsgálja a HPV-vakcinák biztonságosságát. Legfrissebb, 2017-es jelentésükben a HPV-vakcinák biztonságosságát kiemelkedően jónak minősítették.*1

Az oltás nem okoz HPV-fertőzést, sem rákos megbetegedést, hiszen nem tartalmazza a vírust, csak annak egy burokfehérjéjét.4 Ez úgy működik, mint egy rendszámtábla: segít a szervezetnek felismerni a kórokozót.

*Többet szeretne tudni a HPV-oltás biztonságosságával kapcsolatban? Klikk ide!

Az alábbi rövid videóban bemutatjuk, hogyan működnek a védőoltások, többek között a HPV elleni vakcina.

Szigorú ellenőrzés nélkül nincs új vakcina!

Az emberek egy része – teljesen alaptalanul – attól tart, hogy a vakcinák gyártása és piacra kerülése előtt a gyógyszervállalatok nem végzik el a szükséges vizsgálatokat, és nem lehet pontosan tudni, hogy az oltóanyag pár év elteltével milyen folyamatokat indíthat el a szervezetben.

Sokan nem is tudják, hogy komoly klinikai vizsgálatokra van szükség a forgalomba hozatal előtt.

  • A kutatások valójában minden esetben szigorú kontroll mellett, számos tudós és szakember részvételével zajlanak.

  • Statisztikusok számolják ki, hogy az oltóanyag hatásának értékelhetőségéhez hány fő bevonására és mennyi időre van szükség.

  • A folyamatot szigorú protokoll szabályozza, és a szakembereknek az oltóanyag hatásosságával és esetleges mellékhatásaival kapcsolatban minden lényeges szempontot monitorozniuk kell.

A vakcinák klinikai vizsgálatait az Európai Uniós hatóságok szorosan követik és ellenőrzik. A klinikai vizsgálatokban résztvevő személyek egy részével később is kapcsolatban maradnak, így ellenőrizni tudják, hogy több év elteltével is hatásos-e a vakcina és jelentkeznek-e esetleges mellékhatások.

A HPV-vakcinák hatásosságát és biztonságosságát (lehetséges mellékhatásait) vizsgáló kutatásokat több tízezer páciens bevonásával végezték el, akiket azóta is – most már több mint 10 éve – utánkövetnek.5

  • A kutatás-fejlesztés után engedélyezett hatóanyag gyártása nagyjából 24 hónapig tart (lehet valamivel rövidebb, de hosszabb idő is).

  • Ezalatt több száz minőségi tesztet végeznek el, amely a gyártási idő kb. 70%-át tölti ki.6

A forgalomba hozatal előtti folyamat az alábbi 6 alapvető szakaszból áll: minden szakasz után ellenőrzést végeznek a gyártás folytatása előtt, majd a végső engedély kiadása után kerülhet csak forgalomba a vakcina.

HPV vírus
Gyógyszerek és védőoltások kizárólag úgy kerülhetnek forgalomba, ha az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján a gyógyszerügyi hatóságok (a HPV elleni védőoltások esetében az EMA, azaz az Európai Gyógyszerügyi Hatóság) a készítmények hatásosságának és biztonságosságának az értékelése során arra a megállapításra jutnak, hogy a készítmények terápiás előnyei meghaladják az alkalmazásukkal esetlegesen együtt járó kockázatokat.

A világszerte felhasznált HPV-vakcinák száma meghaladta a 270 millió dózist, és a folyamatosan beérkező eredmények megerősítik a vakcinák hatásosságát és biztonságosságát.1

A fentieken túl van olyan információ, amire még szüksége van, mielőtt döntene az oltással kapcsolatban?
Kattintson az alábbi gombra, és írjon nyugodtan orvosszakértőnknek, aki készséggel válaszol a HPV-vel vagy a védőoltással kapcsolatos kérdéseire:

Orvos válaszol

HPV elleni védőoltás

A HPV és a terjedése

Nemzetközi tapasztalatok