Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Kedves Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy hpv okozta rosszindulatú szövettan esetén is javasolja a hpv elleni vèdőoltás beadatását? Várom mielőbbi szíves válaszát, üdvözlettel Szabó Ildikó"
Kedves Ildikó! A rosszindulatú szövettani elváltozást a HPV elleni védőoltás meggyógyítani nem fogja, a kóros szövetet típusától függően műtéti megoldással kell eltávolítani. Azonban újabb HPV fertőzés, esetleges visszafertőződés szempontjából mindenképpen érdemes beadatnia, lehetőség szerint a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! Nekem HPv +68-at diagnoztizáltak. A nőgyógyászom felirt. Isoprinosine tablettát és DeflaGyn hüvelygélt 3 hónapig. Ez előtt szedtem még 3 hónapig az Isoprinosine tablettát és használtam a Papilocare hüvelygélt de nem gyógyultam meg. Van még esélyem a gyógyulásra? Köszönöm!"
Kedves Erzsébet! A HPV-t a szervezete immunrendszerének kell legyőzni, ami sok esetben 8-10 hónapot is igénybe vehet, így természetesen van esély a gyógyulásra. Adassa be a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, ismételten hasznájon 3 hónapig Papilocare gélt, fogyasszon napi 2x1000 mg C vitamint, napi 3000 NE D vitamint, valamint napi egy ampulla Ginseng Royal Jelly-t. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó estét kívánok azt szeretném kérdezni hogy menstruáció alatt lehet használni condyline ecsetelőt?"
Kedves Hölgyem! Lehet, de nem érdemes. A condyline ecsetelő nem igazán hatékony megoldás, mert gyakori a szemölcsök kijulása. Szerencsésebb a fagyasztásos vagy lézeres kezelést választani a biztos gyógyuláshoz. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó estét kívánok azt szeretném kérdezni hogy menstruáció alatt lehet használni condyline ecsetelőt?"
Kedves Hölgyem! Lehet, de nem érdemes. A condyline ecsetelő nem igazán hatékony megoldás, mert gyakori a szemölcsök kijulása. Szerencsésebb a fagyasztásos vagy lézeres kezelést választani a biztos gyógyuláshoz. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Lassan 2 éve küzdöm a HPV.vel, háromszor műtöttek már, beadattam a gardasil 9 oltás sorozatot is. De nem rég újra lettek tüneteim, amiket fagyasztással kezeltek. Szinte minden alkalommal másnál voltam és minden orvos mást mond. Ezekből kifolyólag lenne több kérdésem is. 1) Az eddigi orvosaim szakvéleményei teljesen ellentmondanak egymásnak. Van aki szerint ha lesz egy negatív eredményem, akkor meggyógyultam, mert a vírus csak a bőrrétegben van jelen, amit ha rendesen kezelnek/eltávolítanak akkor megszűnik a gond forrása. Más szerint mivel ez egy vírus, így örökre benne marad a szervezetemben, és ha legyengül az immunrendszerem, újra bármikor elő jöhet. Melyik igaz? 2) Mi a véleménye az isoprinosinról? Tényleg használ, vagy pénzkidobás? 3) Mi a véleménye a CBD olajról mint immunerősítő (ezzel a betegséggel szemben és általánosságban)? Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv, Attila"
Kedves Attila! A szervezete képes leküzdeni a HPV-t. Ez azt jelenti, hogy teljesen vírusmentes is lehet, azaz a fertőzés akár egyáltalán nem újul ki. Sajnos van olyan eshetőség is, amikor a vírus inaktív marad és immungyengeség esetén aktiválódik. CBD olajjal kapcsolatosan nincsen szakmai tapasztaltom. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot kîvánok Az lenne a kèrdesem.. Nekem IR meg PCO-m van. Voltam mar vizsgalatokon minden. Viszon reggen jörr mar meg. Most a nodokim a diane fogamzasgatlot ajanlota 3honapig. Viszont.most norcoruttal probaltuk meghoznoert szedek kozbe metformint is. Viszont tegnap este meg ma reggel csak barna volt de.csak a wc papiron szoval nem jott ugy meg mint a menszesz. Ez normalis ? Mar nagyon reggen volt meg ezert is kell ujra elkezdenem fogamzasgatlot hogy rwndbe jojjek elvileg. Elore is koszonom a valaszat"
Kedves Szandra! A leírt vérzéses állapot nem normális, mindenképpen egyeztessen orvosával és fogadja meg szakmai tanácsát. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 2017 ápriliában lettem terhes,a párommal szétmentünk,az év júliusa óta nem élek nemi életet.2018 januárban megszületett a kislányom,császárral.Abban az évben a rákszűrésem eredménye Ascus volt,kaptam hüvely tablettát,elmúlt. 2019 október végi rákszűrésem eredménye HPV lett,(január elején kaptam meg az eredményt)azt mondta az orvosom,hogy általában ez magától elmúlik de januárban ismételt rákszűrésre kell mennem.Ez megtörtént,aminek az eredményét most kaptam meg március 5én.CIN III. A hír egy kicsit lesokkolt,konizácio lesz,24én megyek megbeszélésre. A kérdéseim azok lennének,hogy: - ha nem élek nemi életet akkor,hogy kaptam el ezeket vagy éveken keresztül lappangtak bennem? - a gyermekem elkaphatta tőlem a hpv-t? - lehet félnivalóm azzal kapcsolatban,hogy mivel 3 hónap alatt ennyit romlott az "állapot" így lehet már most is rosszabb és már későbbi stádiumban van?ugye azóta megint két hónap telt el majdnem. Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Hölgyem! A CIN III-as elváltozás hátterében nagy valószínűséggel egy jóval korábban megkapott HPV fertőzés állhat. Mivel császármetszéssel született meg a gyermeke, így nagy valószínűséggel nem találkozott a fertőzött hámfelülettel, ami a méhnyak sejtjeiben található. A műtétet követően Ön jó eséllyel teljesen meg fog gyógyulni, aggodalomra nincsen oka! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Ma ìrtam 10:07 órakor, de kimaradt egy kérdés. A rákszűrésem és a HPV szűrésem azonos alkalommal történt.Szeretném megtudni, h a cytológiai vizsgálat miért nem utal HPV jelenlétére, holott a másik minta kimutatta? Köszönöm. T. Veronika"
Kedves Veronika! A HPV tipizálás során a sejtmintából a vírus DNS-ének kimutatása történik meg, míg a cytológiai vizsgálat során nem a vírust, hanem, a vírus okozta jellegzetes hámelváltozásokat lehet kimutatni. . Az Ön mintájában szerencsésen nem volt hámelváltozás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! 53 éves vagyok, a cytológiai leletem negatìv a Bethesda besorolás szerint. Önszorgalomból egy komplex HPV szűrést is elvégeztettem, ami viszont magas kockázatú HPV 51 jelenlétét mutatta ki. Mi most a teendőm? A rákszűrésem "sima" protokoll szerint történt. Köszönöm."
Terápiás javaslatom a következő: adassa be a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, hasznájon 3 hónapig Papilocare gélt, fogyasszon napi 2x1000 mg C vitamint, napi 3000 NE D vitamint, valamint napi egy ampulla Ginseng Royal Jelly-t. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm. Azt szeretném kérdezni hogy rajtam és a paromon most jött ki a HPV vírus kis szemolcsei, egyszerre.Lehetseges az, hogy én (mint nőnem) legyek a hordozó.? Igaz, hogy így mikor bennünk van vírus, a védőoltás nem hatásos.? Mennyi idő az mire kigyogyulunk belőle.?"
Kedves Ágnes! A fertőzés forrását nehéz megtalálni, ön bizonyosan hordozója a vírusnak. Javaslatom, hogy mindenképpen adassa be a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, hasznájon 3 hónapig Papilocare gélt, fogyasszon napi 2x1000 mg C vitamint, napi 3000 NE D vitamint, valamint napi egy ampulla Ginseng Royal Jelly-t. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr. Úr. Nemrég voltam HPV szűrésen ahol levették a mintát. Az eredményt meg is kaptam. HPV dns negatív lett. Ez mit takar pontosan? Szemölcseim továbbra is vannak. Viszont a genotípus nem lett feltüntetve. Mikor kell a jövőben újra tesztet csináltatnom? Kell e félnem jelenleg attól hogy rákos lehetek. Maga ez a szűrés egyben rakszures is ? Előre is köszönöm a választ. Tíbor."
Kedves Tibor! A negatív HPV DNS teszt azt jelenti, hogy szervezetében a mintavétel helyéről vett sejtek/szövetek nem tartalmaznak vírust. Érdemes beadatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, fogyasszon napi 2x1000 mg C vitamint, napi 3000 NE D vitamint, valamint napi egy ampulla Ginseng Royal Jelly-t. A szemölcsöket azonban fagyaszutásos vagy lézeres kezelésel lehet rendbe rakni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr. Úr. Nemrég voltam HPV szűrésen ahol levették a mintát. Az eredményt meg is kaptam. HPV dns negatív lett. Ez mit takar pontosan? Szemölcseim továbbra is vannak. Viszont a genotípus nem lett feltüntetve. Mikor kell a jövőben újra tesztet csináltatnom? Kell e félnem jelenleg attól hogy rákos lehetek. Maga ez a szűrés egyben rakszures is ? Előre is köszönöm a választ. Tíbor."
Kedves Tibor! A negatív HPV DNS teszt azt jelenti, hogy szervezetében a mintavétel helyéről vett sejtek/szövetek nem tartalmaznak vírust. Érdemes beadatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, fogyasszon napi 2x1000 mg C vitamint, napi 3000 NE D vitamint, valamint napi egy ampulla Ginseng Royal Jelly-t. A szemölcsöket azonban fagyaszutásos vagy lézeres kezelésel lehet rendbe rakni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Hosszan javulok HPV fertőzésemből. Már P2-es lettem, P3-ról. Nem éltem nemiéletet eddig, mert még mindig van gyanú a HPV-re. Fél év múlva kontroll. Az orvosom szerint lehetne. Kérdésem az,hogy,ha van gyanú, akkor megfertőzhetem a páromat és ő később visszafertőzhet, nem? Miért engedné az orvosom? Illetve mikortól élhetek nyugodtan nemiéletet? Köszönöm válaszát."
Kedves Zita! Szerencsés lenne, ha elsőként teljesen meggyógyulna, amit kontroll tipizálásal leheót ellenőrizni. A negatív HPV DNS teszt azt jelenti, hogy szervezetében a mintavétel helyéről vett sejtek/szövetek nem tartalmaznak vírust. Érdemes beadatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, fogyasszon napi 2x1000 mg C vitamint, napi 3000 NE D vitamint, valamint napi egy ampulla Ginseng Royal Jelly-t. A szemölcsöket azonban fagyasztásos vagy lézeres kezelésel lehet rendbe rakni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Az lenne a kérdésem, hogy a világon eddig hány ember kapta meg a HPV oltást?"
Kedves Adél! A HPV elleni 2, 4, 9 komponensű védőoltásokat nagyon sok millió ember megkapta már. Van olyan kontinens, például Ausztrália, ahol ennek hatására ennek egészen pontosan a magas átoltottság hatására a méhnyakrák megszűnni látszik. Üdvözlettel: Dr Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Nem találtam erről nagyon információt eddig. De hpv-vel mennyire lehet csökkenteni a fertőzés esélyét szex útján? Az óvszer mekkora százalékban véd? Hogyan lehet(ha lehet) elővigyázatosan szexelni? Köszönöm válaszát!"
Kedves Hölgyem! Gondolom a HPV elleni oltásra gondolt, amikor a HPV szexuálisan úton történő terjedésről tette fel a kérdést. Abban az esetben, ha még a megfertőződés előtt adatta be magának az oltást, úgy a szervezete 100%os védelmet kap. Az óvszer bár csökkenti a vírus átadásának esélyét, nem jelent teljes védelmet, mert a vírus olyan helyeken is előfordulhat, melyet az óvszer nem fed teljesen. Az elővigyázatossághoz hozzátartozik, hogy beoltatja saját magát és partnerét is a kilenckomponensű HPV oltással. Üdvözlettel: Dr Szőnyi György
"Tisztelt doktor úr! Kb. 10 éve kaptam meg a négykomponensű HPV elleni védőoltás sorozatot. Annak idején azt hittem, hogy a védőoltás egy életre szól, mostanában hallottam csak arról, hogy sajnos nem, és ismételni kéne. Mikor, hány év után kellene ismételni az oltást felnőtt nőknél? Várható-e majd annak kommunikálása a nagyközönség felé, hogy az oltás bizonyos idő után ismétlendő? köszönettel,"
Kedves Hölgyem! A 4 komponensű HPV elleni védőoltást mai tudásunk szerint nem szükséges ismételni, hatása élethosszig kitart. Bővíteni a hatásspektrumot azonban lehet az újabb 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr/Nő! Érdeklődni szeretnék, hogy hol lehet pesszáriumot vásárolni? Válaszát köszönve: Andócsi Éva"
Kedves Éva! Próbálja meg nagyobb patikákból beszerezni vagy rendelje meg webshopból beszerezni: https://hormonmentes.hu/shop/ Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Férfibeteg vagyok!! Néhány hónapja derült ki, hogy HPV fertőzésem van, ami a szájüregemben is kidudorodásokat okozott. A nemi szervemen is voltak tünetek, de azt "elkenegettem" antipapilloma krém alkalmazásával, mert az év végi ünnepek alatti végső kétségbe esésemben nem volt kihez fordulni. Az ott elmúlt, de a szájüregemben nem. Hová fordulhatok megfelelő kezelésért, eltávolításért, beavatkozásért, még mielőtt komolyabb mérteket is öltene a betegség? A páromnál többször kimutatták a 18-as vírus jelenlétét, már egyszeri méhszájseb műtéten is ár esett 2 éve, most zajlik a citológiai besorolása, ami korábban P3 volt. Most a számára várható beavatkozás a méh eltávolítása. De az utóbbi hetekben neki is a szájüregében is vannak dudorok. Ő is szeretné eltávolíttatni, meggyógyulni...! Magam lézeres eltávolítást szeretnék, hová fordulhatok, netán kihez? András"
Kedves András! Lézeres eltávolítást bőrgyógyászok szoktak végezni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 34 éves 3 gyerekes anyuka vagyok. Hpv 16 és 31 van jelen nálam és LSIL. Ezek úgy derültek ki, hogy rézgyöngyöt szerettem volna felhelyeztetni.,ami a diagnózis miatt nem valósult meg. A mai napon megtudtam, hogy várandós vagyok. A diagnózis milyen hatással van a magzatra? Épp el akartam kezdeni használni a Silautot.Használhatom vagy sem? Válaszát köszönöm!!"
Kedves Éva! A várandósság alatt is ellenőriztesse a méhszáját, fontos a rákszűrést kb 3 havonta megismételni. A jelzett elváltozás nem veszélyezteti a magzatot, a várandósság nyugalommal kiviselhető! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr!22 éves vagyok és 4 éve diagnosztizáltak nálam Hpv 16,2017-ben leletem negativ volt,2019-ben ASC-ASC-US a leletem és rá 3hónapra tehat 2020 januárban voltam ahol ujbol ASC-ASCUS a rákszürés eredmény!A nögyógyászom azt mondja,hogy nincs miért aggodni de öszintén én nagyon kétségbe vagyok esve és szeretném a tanácsát kérni,mennyire súlyos ez a lelet?Amugy erösen PCOS-ám is van!kaptam hüvelykúpokat és krémeket kezelesként!köszönöm a válaszát!elnézést kérek ha egy kicsit rosszul fejeztem ki magam de nagyon bánt és ideges vagyok a lelet miatt!tartós párkapcsolatban élek 6éve,nem volt más kapcsolatom!!köszönöm!"
Kedves Rita! Az ASCUS az enyhe hámelváltozások csoportjába tartozik, aggodalomra nincsen oka, ez az állapot a legtöbb esetben regenerálódni tud. Érdemes lenne HPV tipizálást végeztetnie, valamint erősítse immunrendszerét. A PCO-nak ehhez a hámelváltozáshoz nincsen köze. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György