Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Tisztelt Doktor úr! 28év házasság után hpv fertőzésem lett. Sajnálatos módon így derült fény a férjem félrelépésére. Az egészben az a leg borzasztóbb, hofy nála a fertőzést követően alakult ki elég csúnya tünet, azonban urulógiai kezelést kapott, és azóta ő tünetmentes. Viszont én nem. Nálam kialakult a hpv egyik kellemetlen tünete a szemölcs. Kb. 1 éve küzdök vele. Egy része műtéti beavatkozás kapcsán el lett távolítva, és egy ideig stagnált az állapotom. Azonban most ismét,, belobbant,,. Jelenleg ecsetelem, de már nagyon el vagyok keseredve. Nem értem, hogy aki megfertőzött az tünetmentes, én pedig aki nem felelős ennyit szenvedek. A segítségét szeretném kérni. Mit javasol, mit tegyek? Előre is köszönöm a segítséget! Tisztelettel : Andrea"
Kedves Andrea! Mindenképpen érdemes lenne a fagyasztásos módszert alkalmazni, néhány alkalom után a szemölcsök teljesen eltűnnek és a módszer hatékonysága miatt nem is újulnak ki. Emellett oltassa be magát a 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Rákszűrés eredményem p3 as lett és hpv gyanú miatt tipizálást végeztek aminek az eredménye pozitív és magas kockázatú 52 es fajtát mutatott. Gyakori alhasi fájdalmaim vannak. Kaptam klion-d kúpot mert gyulladásom is volt de a fájdalom nem múlt el. Ezt okozhatja a hpv? Hogyan fogják kezelni és mit lehet tudni erről a fajta hpv ről? Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Barbara! A panaszai és a HPV jelenléte között nincsen összefüggés. Azonban a kialakult gyulladására a Klion-D kúp jó választás lehetett. A HPV ellen nincsen gyógymód, a szervezet immunrendszerének kell legyőznie, így azt érdemes lenne erősíteni és beadatni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt doktor ur! januárban sexuális érintkezés után után 2 nappal a pénisz környékén jelentek meg szemölcsszerű elváltozások a makk alatt a fitymánál. HPV mintavétel történt ez negativ, valamint szifilisz és a HIV vizsgálat eredménye is negativ. ennek ellenére lehet ez HPV ha 3 hónappal előtte jelent meg? kondilómára kaptam condyline-t. vizsgálathoz kellene még várni ahhoz hogy kimutatható legyen? A condyline ecsetelőt kaptam viszont el vagyok bizonytalanodva, a bőrgyógyászom azt mondta hogy ezt pár napig kell kenni és amikor begyullad a szemölcs akkor abbakell hagyni és be kell kenni hámositó kenőccsel például neogranormonnal. most akkor a szemölcsöt kell bekenni magát a hámositóval miután begyulladt a condyline-val és ettől szárad majd le? illetve meddig szabad alkalmazni. nagyon makacsak a szemölcs szerű elváltozások nem egészen akarnak teljesen eltünni. mi jöhet még szóba? isoprinosine-t szedtem de sok hatását nem tapasztaltam. üdvözlettel. richárd"
Kedves Richárd! Az ecsetelő helyett sokkal hatékonyabb a fagyasztásos eljárás, keressen olyan bőrgyógyászt, aki ezt a módszert alkalmazza. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék; 29eves vagyok, 4eve kezdődött az, hogy minden évben vagy P2 gyulladás, vagy P2 Hpv gyanú, amit aztán tipizáltak is. Az eredmény negatív lett. Ha egyszer már negatív lett a Hpv teszt, és partnerimet nem válogatom, 6éve ugyanaz a párom, kell még félnem hogy valahogy jelen lesz szervezetemben a vírus? Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Hölgyem! Amennyiben mindketten monogám kapcsolatot folytatnak, abban esetben nincsen ok az aggodalomra! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Szőnyi György!Pajzsmirigyrákom volt rosszindulatú daganat 1cm alatti göb,diagnózisom:Carcinoma papillare.Jobb alsó lebenyben volt a göb és eltávolították a fél pajzsmirigyem,instmustot is.A kérdésem az lenne,hogy ha elötte belettem oltva HPV virus ellen méhnyakrák ellen kb 8-10évvel akkor ezt mikor kellene megismételnem újból?Korábbi leleteim negatív lettek a HPV-vel kapcsolatosan amit több helyen is elvégeztettem.Ha szedem a hormon gyógyszert akkor is ezt be lehet adatni majd amikor lement a korona vírus járvány vagy ez befojásolja a hormon készítmény hatóanyagát?"
Kedves Hajni! A HPV elleni védőoltásnak sem a pajzsmirigy folyamatához, sem a koronavírushoz nincsen köze. Bármikor megadható! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr, 2018 nyarán negatív rákszűrés mellett 6-os és 51-es, majd egy évre rá még egy 39-es HPV-t is kimutattak a vizsgálatok. Azóta túl vagyok egy biopszián a méhnyak környékén található egy-egy apró szemölcs miatt. Ennek eredménye szerencsére negatív lett. A lézeres eltávolítás mellett döntöttünk a párommal, mivel gyermeket szeretnénk. A járvány miatt azonban ez elmaradt és úgy tűnik bizonytalan ideig el is fog maradni. A gyermekvállalással viszont nem igazán szeretnénk még hónapokat várni, ezért a tanácsát szeretném kérni. Érdemes-e előtte beoltatni magunkat; mivel érdemes erősítenem az immunrendszeremet; illetve adódhat-e abból probléma, ha a terhesség/szülés alatt sem múlik el a HPV és az apró szemölcsök a helyükön maradnak. Köszönöm szépen előre is a választ! Üdvözlettel, Anna"
Kedves Anna! A szemölcsöt fagyasztással lehet a legegyszerűbben eltávolítani, a védőoltást pedig mindenképpen érdemes megadatni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr Úr! Tavaly szeptember 05. Én volt a nyelvcsapomon egy hpv. Le szedték. Viszont párnapja észre vettem ,hogy a nyelvem alatt vannak ilyen kis hosszúkás apró kis fura valamik két csíkban .Mennyi az esély ,hogy ez hpv? . A legelkeserítőbb az ,hogy nem tudjuk honnan jött hiszen konzervatív házasságban élünk keresztényként,nálunk az orális szex tabu.Kérem segítsen nekem mert már nagyon nem birom ezt tovább. Már azon jár az eszem ,hogyan lehetne fájdalom mentesen meghalni. Mert ezt a szégyen érzetet és ezt az egészet már nem tudom kezelni. Üdvözlettel Fábiánné Sandor Ildikó"
Kedves Ildikó! Mindenképpen keressen fel egy Fül-orr-gégész szakorvost, aki meg fogja nyugtatni. A leírtak alapján nem gondolnék HPV-re, de ezt látatlanban nem lehet megítélni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr Úr....3 éve váltam és 1 kapcsolatom volt....de az "olyan" Istenem. 52-es HPV -t kaptam el tőle. A rák szűrésen derült ki. P3 lett. Az aggaszt és egyben kérdezném is, hogy mivel orálisan és análisan is együtt voltam a patneremmel.....hol lenne modomban, akár fizetős úton is kontrollálni a szàjüregem és a vég belemet is, hogy ott is megtelepedett e a HPV 52. Egy életre elment a kedvem a szexuális élettől.....csak egyszer gyógyúljak meg. Hallottam, hogy még, ha az egész méhemet el is távolítják (52 éves vagyok, 3 felnőtt gyermekkel) akkor is ott a hüvely, ami fertőződhet. Kérem segítségét....a nőgyógyászati műtét után, mit és milyen módon és hol ellenőriztethetek? A méh eltávolítást én szeretném, mert rengeteg miómám is van, ami vérzés zavarokat, vér szegénységet okoz....9 hónapja kontrolálgatnak....maradt a HPV, pedig erős immunerősítést végeztem, vitaminokkal, ásványi anyagokkal stb. Ez a rengeteg idő....Nem terjed a HPV ez idő alatt a méhemben? (bocsánat a sok kérdésért) Remélem el lehet azért igazodni rajtuk. Köszönöm!!!"
Kedves Zita! A HPV-t a szervezetének kell leküzdeni, de érdemes lenne beoltatnia magát 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Emellett erősítse immunrendszerét. HPV tipizálást szülész-nőgyógyász vagy bőrgyógyász tud az Ön részére elvégezni. A méh myomás elváltozása pedig mindenképpen ultrahang vizsgálatot és egy komolyabb megbeszélést igényel. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot kedves doktor úr. Mar jo pár levelet írtam tetszet nekem írni hogy egy petefészek javító gyogyszert szoktak írni. Abba gyogyszer e segítene nekem hogy mégis mi a neve? Próbáltam utána nézni. És ezt találtam CLOSTILBEGYT 50 mg tabletta. De viszont elolvastam hogy viszont nekem Pco - m is van és arra ezt nem ajánlják. Segít nekem ebbe. Elore is köszönöm"
Kedves Szandi! Szoros kontroll mellett UH ellenőrzéssel a Clostylbegyt is adható. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ha 21 éves nő vagyok a HPV elleni védőoltást még megkaphatom e és ha igen akkor hol? Segítségét előre is köszönöm!"
Kedves Adrienn! Természetesen megkaphatja, igényelje nőgyógyászánál, vagy keressen olyan rendelőintézetet, ahol közvetlenül meg tudják adni az oltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves doktor úr. Megkaptam ismèt válaszát nagyon köszönöm. Igazabol nekem megse jön. Ès ezt a petefèszek aktiváló gyogyszert azt hogy lehetne? Mert nekem csak hogy rendbe jojon ujra a fogamzasbatlót akartak szedetni velem. Nagyon nagyon koszonom valaszat"
Kedves Szandi! Ilyen típusú terápiát mindenképpen személyes találkozás, kivizsgálás és ellenőrzés mellett lehet javasolni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktorúr! P3 lett a pap teszt eredményem, HPV P45 van jelen. Ezutan colcoscopyt es biopsiat végeztek, aminek az eredménye HSIL, műtét javasolt a laboratórium által, viszont orvosom még várna két hónapot, remélve visszamegy LSIL-re, mivel a colcoscopy során nem látott olyan szintű károsodást, mint a biopszia eredménye. Ön szerint van esély, hogy nem kell műteni? Minden évben részt vettem szűrésen, mindig negatív lett az eredményem, illetve 6 éve csak a férjemmel voltam együtt. Lehetséges, hogy ennyi évig csak lappangott a vírus? 6 hete immunerősítés (C vitamin, D vitamin, szélén, spirulina) es a jövőre nézve felvettem az első védőoltást is. Válaszát előre is köszönöm! Barbara"
Kedves Barbara! HSIL esetében indokolt a műtét, ugyanis fontos ilyenkor megtudni, hogy mekkora a kóros hámmal fedett terület mérete. Kolposzkóppal csak a hám felületét lehet látni, a nyakcsatornában zajló (un. kulissza) folyamatokat így nem lehet megítélni. A szakmai szabályai alapján ilyenkor szövettani tisztázás, azaz műtét szükséges. Én ebben az esetben egy LOOP conizációt végeznék! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr, Pár napja konizácios (loop conisatio) műtéten estem át, a rossz cytologia es hpv18 eredményem miatt. Egyik kérdésem, hogy milyen immunerősítő kúrát javasol, ill mi az ami segíthet, h a szervezetemből eltűnjön a vírus? Másik kérdésem, a műtét után 1 nappal piros pöttyök jelentek meg a szemérem ajkakon, amik picit viszketnek, ill neha enyhe fájdalmat is érzek.(egyéb rendellenes dolgok, vérzés es folyás a műtét vele járója), de a kiütéseket nem gondolom annak. Ez bakteriális fertőzés lehet? (34 eves vagyok, meg nem szültem, párkapcsolatban élek, rendszeresen sportolok és az étkezésre is figyelek) Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!"
Kedves Virág! A műtétet követően kb. 6 héttel érdemes lenne egy HPV tipizálást végeztetni, mert lehetséges, hogy a vírussal fertőzött hámfelület teljesen kikerült a szervezetéből. Érdemes lenne beoltatnia magát 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr. Szőnyi György! HPV fertőzéssel kapcsolatban fordulok önhöz. A tanácsára volna szükségem. Lentebb kifejtem a helyzetemet, illetve az eddigi intézkedéseket és a kérdéseimet. 2019 Januárjában az exbarátnőm felhívott, hogy kijöttek rajta apró elváltozások, és hogy nézessem meg én is magamat, mivel azt gondolja, hogy rajtam is lesznek. Ekkor énis felfedeztem egy apró fehér elváltozást a fitymám végén, de azt hittem, hogy ez egy apró pattanás lesz. Elmentem hát egy urológushoz, aki diagnosztizálta a tünetek alapján, hogy condyloma jelent meg rajtam, melyet el kell távolítani és valószínűleg valamelyik HPV vírus okozza. Lézeres beavatkozással megtörtént az eltávolítás egy hét múlva. Ekkor 13 darab apró condylomát a péniszen, illetve a szeméremdombon távolított el az orvos. A gyógyulásos szakaszban betadinnal kenegettem az eltávolított elváltozások helyét. 3 hét múlva, mire meggyógyult, már láttam újabb condylomát kifejlődni. Az előző beavatkozástól számítva 3 hónap múlva ismét lézeres beavatkozás történt. Ezután megkaptam az első injekciómat (Silgard). A doktorúr további információkat nem adott, ismét betadinnal kellett kenegetnem. A beavatkozások után azt is észrevettem, hogy a doktorúr 1-1 aprócska elváltozást nem vett észre. Ezt megelégelve felkerestem egy bőrgyógyászt, aki szintén megállapította, hogy condylomáról van szó, amit valószínűleg a HPV vírus okoz. A bőrgyógyász ekkor leecsetelte a megjelent codylomákat és felírt mosakodó kenőcsöt (Hydrophile nonion), silgardot (2. védőoltás), illetve egy Isporinosine nevű immunerősítőt kúraszerűen + egy krémet fürdés utánra (Unguentum Boraxatum). A javallat szerint szedtem az isoprinosine-t, használtam a krémet, illetve a kenőcsöt. Az védőoltást még Szeptemberben beadta nekem a bőrgyógyászom. Mindeközben én 2019.11-12 hóban elváltozásokat véltem felfedezni a nyelvgyökömnél, apró duzzanatok formájában. Tudom, hogy nem a legjobb támasz, de az egyetlen amihez nyúlhattam ekkor az az internet, és ott az efféle elváltozásokat szintén condylomának írták le. A következő alkalommal amikor megjelentem nála (2020.01 elején) ismét leecsetelt, valamint felírt otthonra egy Condyline 5mg/ml nevű oldatot, szintén, felvettem a 3. védőoltásomat (Silgard), illetve kaptam Isoprinosinet és a fent említett kenőcsöt, illetve krémet. A nyelvem alatti aprócska dudorokra azt mondta, hogy ezek csak nyálkahártya duzzanatok, és az influenzás időszakban normális. Habár bőrgyógyász és nemibeteg gondozóként dolgozik évek óta, nem hittem neki sajnos, amikor remegő kézzel és hanggal közölte velem ezt. Erre interneten írtak 1 gyógyszert, ami segített eltüntetni a nyelv alattiakat, de nem emlékszem a nevére. Tipizálásra ekkor sem került sor STD teszt alapján, és azóta sem. Ezután ismét megjelentek a condylomák a péniszemen, illetve a nyelvem allján egyre többet találok, a nyelvgyöknél is. Most a COVID-19-re való tekintettel nem vizsgált meg, csak felírta a fent említett kenőcsöt,krémet, tablettát, a Silgard most elmaradt. Mindez idő alatt az életem korábbi részénél nem jellemző aprócska bőrelváltozások jelentek meg a mellkasomon, viszont ezek nem körülhatárolhatóak annyira, mint a péniszemen, sokesetben csak szőrtüsző gyulladások. A végbél tájékát nem figyelte meg, de a gátamon egyik orvos sem talált elváltozásokat. Én azóta igyekszem palpáló mozdulatokkal végigtapogatni, viszont nem találtam elváltozásokat, viszont aggasztó, hogy sokszor égő érzést érzek ezen a tájékon, ami nemtudom mire utalhat. A helyzetemen tovább ront, hogy igen érzékeny bőrrel rendelkezem, tipikus hófehér bőr a nyári időkben aprócska szeplőkkel, amely erős nap hatására könnyedén leég. Az interneten rengeteg fórumot olvastam már hasonló betegek hozzászólásaival, illetve a vírusról való leírással. Konkrét kutatással kapcsolatos 2019-es cikket is olvastam a vírusrólcsaládról. Mivel nem történt konkrét diagnosztizálás, így sajnos nem tudom, hogy melyik vírus fertőzhetett meg, de mindenhol azt írták, hogy kettő típus okoz condylomát, ami jó indulatú daganatnak tudható be. A sok negatív kommentelő között találtam olyat aki állítólag egy hosszú terápia és életvitelmódosítás után 3 negatív tesztet tudott produkálni. Az ő útját igyekszem követni. Vásároltam immunerősítő teákat (2020.04.08-án) (Macskakarom, Cickafarkfű, Immunerősítő teakeverék, Gyömbér, Csalán, Zöldtea), melyeket kúraszerűen szedek, illetve Grapefruit kivonatot, szintén Bérescseppet ami a teákkal felváltva kúraszerúen szedek. Mindemellett az Isoprinosine-t használom kúraszerűen, illetve folyamatosan a kenőcsöt és a krémet. A Condyline oldattal ecsetelem a péniszemet, illetve a felette lévő részt a szeméremnél. Az alkoholt teljesen elengedtem, illetve jellemző az életmódomra az aktív edzés. Viszonylag stresszes munkát végzem, illetve az edzésen kívüli hobbim is igencsak stresszes, viszont elolvastam megannyi cikket, pszichológusok-, pszichiáterek tanácsait, illetve kutatásokat a stressz csökkentésére, és ezeket az életvitelembe lépésenként beleépítettem és most is gyakorlom, ezzel csökkentve a stresszhelyzetekre való reagálásomat. Egyébként is igencsak introvertált személyiség vagyok, tehát inkább magamban tartom a problémákat. Ezen is változtattam, és azzal az 1-2 emberrel akikben 100%-osan megbízok, beszélek olykor a problémáimról, csak hogy kiadjam magamból ezáltal is őket valamilyen szinten, habár a jó bevált módszer az olvasás/tanulás, illetve az edzés számomra. Ha ez segít, jelenleg 23 éves vagyok, kb 80-82 kg 182 cm, de ezek nem hiszem, hogy fontos információk. Korábban még gyermekkoromban volt skarlátom, bárányhimlős/ rózsahimlős még nem voltam, viszont pici koromban az arcomon apró piros pöttyek jöttek ki valamiféle poratkáktól, amelyeket sikeresen kezeltünk. Herpesz is jellemző volt rám egy időben, viszont 1 éve ez már nem jellemző. Jelenleg a szexuális életem teljesen passzív, még önelégítést is 1-1,5 havonta végzem, amikor már eluralkodik rajtam az ösztön. A higiéniai feltételekre kiemelten odafigyelek. A mai naptól (2020.04.11) számolva kb 1,5 évvel visszamenőleg más nővel nem létesítettem szexuális kontaktust. Az előző partnereimnek nincs hasonló baja. Alapvetően gyanakszom ezen állítás igazában, viszont mindannyian párkapcsolatban élnek huzamosabb ideje, sőt még az exbarátnőm is. Gondoltam arra, hogy fürdőszobai és mosdói körülmények között kaphatttam el, viszont ezt sokan igyekeztek megcáfolni. Hatalmas motivációt kaptam attól az egy személytől akinek sikerült 3 negatív tesztet produkálnia és az én célom is az, hisz szeretném az élet csodálatos részét megélni, és egy arra érdemes ritka nőt találnom, akkor gyermekeket is szeretnék a jövőben, de mindaddig még ez a betegség fennáll bennem, minderre nincs lehetőségem, és már csak elvből sem ismerkedem senkivel, az Ő megóvásukra. Mindemellett a vírust ki fogom ölni a szervezetemből, bármi is legyen az ára, mivel nem szeretnék 50 éves korom előtt meghalni daganatos betegségben. Nagyon nagy szükségem van a segítségére, már akárcsak tanács szintjén is a következő kérdésekben: - Ön ajánlana-e olyan homeopátiás módszereket kiegészítésként, melyek sok embernek segítettek már az elmondásuk szerint? ( nem a fent említett példáról van szó ) - A vírus teljesen kiölhető-e az immunrendszer felerősítésével, így azon fagotáló és egyéb idegen sejtpusztító funkciók erősítésével, amelyek esetlegesen ezt a vírust megölhetik? - Mit gondol a nyelvem alatti pici elváltozásokról? Esetleg ha tudnék küldeni képet, megtudná-e erősíteni a bőrgyógyászom állítását? Egyenlőre ennyi kérdésem volna. A nevemet nem vállalnám, ha ez nem okoz Önnek nagy problémát. Várom a válaszát! Szép napot és minden jót kívánok!"
Tisztelt Uram! Érdemes lenne beadatnia magának a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, abból 3 szükséges. A megjelenő condylomákat fagyasztani kellene a környező bőr-nyálkahártya területekkel. A leírt immunerősítés dícséretes és követendő. Aggodalomra nincsen oka, biztopsan meg fog gyógyulni és felszabadult, gondtalan életet tud majd élni, de a fagysztásos kezelések hatákonyságához szükséges néhány hónap. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Tavaly augusztusban a szokásos évi méhnyakrákszűrésemen kiemeltek CIN2-HSIL diagnózissal, ami HPV33 talaján alakult ki ezt követően októberben megtörtént a LEEP műtétem,igaz leírtak mirigybe terjedést, de sikerült a kóros részt épben kimetszeni a szövettan cIN3at véleményezett. Ezután novemberben megkaptam az első adag gardasilomat. A 2. dózist, tekintve, hogy hiánycikk volt az oltás most ebbem a hónapban kaptam meg. A januari kontrollom mind hpv mind citologiailag negativ volt.Párom HPV státuszát nem ismerjük, pont március vegere kapott idopontot, de a koronavirus vezavarta a rendeleseket. Gardasilt nem kapott. Nagyon szeretnenk belevagni a babaprojektbe es erdeklodnek, hogyha neki nincs oltasa igy bele merjunk e vagni? Ved engem a ket oltas? Illetve ha esetleg egyet megkap akkor? Vagy feltetlen neki is vegig kell csinalnia a sort? Elore is nagyon koszonom a valaszat!"
Kedves Hölgyem! Érdemes lenne a párjának is megadni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást és nyugodtan vágjanak bele a baba tervezésébe! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Március 20-án rákszűrésen vettem részt, amelynek eredménye: atypusos laphám sejtek és hyperkeratosis (bethesda rendszer). 3-4 hónap múlva javasolt kontroll és HPV tipizálás. Sajnos e-mailben kaptam az értesítést, az orvosom elérni a kérdéseimmel nem tudom. Eredetileg panasz miatt kerestem fel, pár hónapja, időnként előforduló tompa alhasi illetve lágyéktáji fájdalom, együttlétkor is előfordul. A vizsgálatakor (hüvelyi UH) semmi rendelleneset nem talált. A tavalyi szűrésem 7 hónapja volt, akkor is eredetileg kontakt vérzés miatt kerestem föl az orvost. Akkor az eredmény P2 gyulladással, gombás fertőzéssel (HPV teszt sosem készült), a panaszok kezelésre elmúltak így nem volt szükség kontrollra. Akkor a nőgyógyász hüvelykúpot írt föl, a kontakt vérzést a fertőzésnek tulajdonította. A két eset között lehet-e HPV fertőzöttség szempontjából összefüggés? A jelenlegi hyperkeratosis származhat-e az akkori gombás megbetegedésből? Amennyiben valóban HPV esélyes érdemes-e hamarabb vissza mennem? Az alhasi fájdalom lehet-e mégis összefüggésben, de esetleg az UH-n nem mutatkozott eltérés? (sajnos aggódom, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben nem fognak ellátni, főképp, hogy nem tudható mi lesz az elkövetkező hónapokban (továbbra sem kaptam időpontot ezzel kapcsolatos kontrollra, jelen vizsgálatot is magánklinikán végeztettem, mert az eredeti orvosom visszamondta az időpontokat a jelen helyzet miatt). Magánklinikára is elmennék, amennyiben indokolt volna hamarabb, illetve származhat-e abból gond, ha 3-4 hónap múlva mégsem tudnak ellátnia esetleges szigorításokat miatt? Amennyiben HPV fertőzés van jelen, hogyan kezelhető? Páromat is szükséges-e leszűrni? Férfiak esetében okozhat-e megbetegedést a HPV, kell-e őt kezelni? Érdemes-e beadatni a védőoltás, ha igen mikor, és mindkettőnknek-e? Szíves válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel P. T."
Kedves Tímea! A 3-4 hónap múlva esedékes kontroll teljesen rendben van. Addig adassák be a 9 komponensű HPV elleni védőoltást és mindketten erősítsék immunrendszerüket. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Párom 14 évesen megkapta a Hpv oltást, a három oltásos változatot (természetesen szűzként), most 25 éves. A csuklóján kijött egy kisebb szemölcs (szerintünk egyszerű fibroma), a sok kesztyű, kezfertőtlenitő használata miatt vette észre, tehát kérdése mióta van ott. Ez esetleg jelentheti azt, hogy mégis meg fertőződött és elmúlt az oltás hatása vagy hajlma van erre, hiszen van több anyajegye és egy hasonló szemölcse a mellkasán évek óta aminek nem változott a mérete?! Válaszát előre is köszönjük!"
Kedves Tamás! A párja csuklóján nagy valószínűséggel nem HPV okozta szemölcs található, bár biztosat csak orvosi vizsgálatot követően lehet mondani! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Ur! 5 honapja szultem,21 eves vagyok.A szules utani 6 hetes kontrollra vissza mentem es kertem egy rakszurest is.HPV-t diagnosztizaltak,P3 as lett a citologiam.(HSIL,CIN2)Megvolt a tipizalasom is ami magas kockazatu lett.Most isoprinosine gyogyszert irtak a kezelesemre.Szeretnem kerdezni hogy mindenkepp szukseges ebben az esetben a mutet vagy pedig eleg lesz ez az immunerosito gyogyszer?"
Kedves Kitti! P3 HSIL esetében javasolni szoktuk a műtétet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor ur! 29 eves fiatal lany vagyok. Rendszeresen jarok evente citoligiai vizsgalatra. Most kaptam meg az eredmenyem mely szerint a citologiam rendben van. HPV testet most csinaltattam eloszor ami meglepetesemre magas kockazatu positiv lett Ajanlatos e most beaadtni a hpv oltast ? Mit javasol meg kezeleskent?"
Kedves Judit! Igen, érdemes beadatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt doktor úr !Hpv 16 os fertőzést állapítottak meg.Isoprisone 500 mg t írtak fel.Hogyan szedjem?A 32 es legyőztem.Lehetséges hogy legyőzöm ,isoprisonet szedtem akkor .Kell más gél stb köszönöm a választ."
Kedves Hölgyem! Az Isoprinosinnal nincsenek átütő tapasztalataim, így pácienseimnek nem szoktam javasolni! Bajt nem csinál, de nem is igazán használ. Érdemes viszont a Deflagin gél használata 3 hónapig és javasolt a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatása is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György