Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Jó napot! 2018 augusztusban rákszüresem hpv p2 mutatott ki! Közben 7 hetes terhes voltam így azt javasolták hogy szülés után 6 hétre ismételjük meg a szürest, ami most lesz! A kérdésem az lenne hogy ugye az még nem rák? És nem is mehetett rosszabb fázisba??"
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte egyáltalán nem jelenti azt, hogy rákos elváltozása van. Ezt a P2-es cytológia is megerősíti! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Ha be lettem oltva HPV 16 és 18 tipusra, akkorivan készült vizsgálat, hogy nem vagyok fertőzött. Most viszont kimutatták a 18ast. Ez hogy lehet/mit jelent? Ezeket lehet, hogy évek alatt győzi le a szervezet? Köszönöm"
Kedves Anna! A 18-as HPV törzset a szervezet képes hordozni. Ilyen esetben hónapok, akár évek is eltelhetnek, amíg a szervezet legyőzi a vírust. Fontos, hogy a kimutatott vírus jelenléte mellett fél évente történjen rákszűrés. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm doktor úr! 29 éves férfi vagyok!4 napja voltam nemi bőrgyógyásznál aki megállapította hogy a péniszem körül hpv szemölcsök találhatók.Ezután mondtam hogy ez a kissebb baj mert a végbelem körül mindegyik farpofámon egészen a végbél záróizomig 3-4cm átmérőjü egybefüggő szemölcseim vannak.Az előllévőket lefagyasztotta elfeketedett és szépen le is jött.Az óriás condylomat is elvileg le fagyasztotta de az nem feketedett el sőt nagy észrevehető változás nem történt.Tüneteim a kezelés előtt:viszketés,bűzös váladékozás, wc papír használat után enyhén vérzett a szemölcs.A doktornő a következőt javasolta:isoprinosine napi 3x2,condyline ecsetelő napi 1x,valamilyen kikevert krém szerintem vazelin, ezek mellett szedek c és d vitamint és napi használatra gézlapot ajánlott hogy helyezzem a farpofák közé.Vérvételre küldött különböző nemi betegségek kivizsgálására illetve proktológushoz vastagbéltükrözésre.Kérdéseim a következők:Ön szerint el fog tűnni ez a nagy hatalmas condyloma csináljam az ajánlott ecsetelést és majd lejön?A vastagbéltükrözés mindenképpen szükséges?Vérvételből kiderül hogy bakteriális vagy vírusos (condyloma latum)?Mintát nem vett belőle.Amikor meglátta azt mondta jézusom ekkorát még nem láttam ...pedig 3-4 cm átmérőjü és csak 1 millimétert emelkedik ki a bőrből.Őszinte leszek nagyon megijjedtem.Köszönöm előre is a válaszát!"
Kedves Uram! A nagy condylomát ecsetelni lehet, de nem ez a leghatékonyabb és legeredményesebb módja. Vagy ismételt fagyasztással vagy sebészi - lézeres eltávolítással érdemes kezelni. A vastagbél tükrözést akkor érdemes megcsináltatni, ha már a külsö területen nincsen condyloma, nehogy bevigye az ember a vírust a belső béltraktusra. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! A barátnőm 32 éves és HPV ellenőrzés során megállapították, hogy HPV 59 tipusú vírusa van, állítólag 7-8 évvel korábban is volt már neki ue. a tipus Nemrég ismerkedtünk meg, szeretném megtudni, hogy hatékony-e az óvszer használata vagy tényleg egyéb módon is könnyen átadhatja. (Orális szex, érintés, csók stb.) Mindenféleképpen elkaphatom, vagy nem mindenki fertőződik meg? Megköszönöm a válaszát, il. ha van a tanácsait, mert most eléggé elbizonytalanodtam a szexet illetően Tisztelettel: B. Ákos"
Kedves Ákos! A vírus átadható, de nem minden esetben. Azonban a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes lenne beadatnia, az védelmet biztosít. Az óvszer használata ajánlott, de nem jelent 100 %-os védelmet! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Februárban kiderült, hogy nemi szemölcseim vannak. A szemölcsök a hüvelyemben és a hüvelybemenetnél vannak. A rákszűrésem negatív, gombát találtak. Hpv szűrést egy hónapja csináltattam orvosommal, aminek az eredménye negatív. Lehetséges ez? Az orvosom azt mondta mikor levettük a mintát, hogy más szemölcsök is vannak, de én ezzel kapcsolatban semmilyen információt nem találtam. Ha nem hpv akkor mégis mi más lehet? Egy újabb szűrést kéne csináltatnom? Eddig is nyugtalan voltam, de most már teljesen eluralkodott rajtam a félelem. Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Hölgyem! Az nagyon valószínű, hogy a méhnyakban nem mutatható ki HPV, azonban a bemenetnél minden további nélkül lehet vírus a nyálkahártya sejtjeiben. A mintavétel mindig az adott helyen vizsgálja a vírus jelenlétét. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Dr úr. 2018februar 26an volt egy HPV gyanúval kapcsolatos mehszajkup kérdésem. Az lenne önhöz a kérdésem hogy honnan tudhatom meg hogy vissza estem bele vagy sem? Azóta két alkalom volt hogy kétféle is meg volt egy hónapban. És nem tudom hogy miért?? Előre is köszönöm a segítséget!!"
Kedves Mónika! Végeztesen HPV tipizálást a méhnyakból és kiderül, hogy teljesen eltűnt-e a vírus a vizsgált és operált területről. Jó eséllyel igen! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr. Szőnyi György! Azt érdekelne, hogy milyen rendszeres szűrővizsgálatok alkalmasak a HPV vírus felfedezésére szervezetben?Egyszerű vérvizsgálattal kimutatható? VAnnak esetleg külső jelei, tünetek, amik erre utalnak? Ha korán felismerésre kerül, hogyan gyógyítható?Vannak-e mellékhatásai a védőoltásnak? Köszönettel, Varga Magdolna"
Kedves Magdolna! A HPV jelenlétet a fertőzöttnek vélt nyálkahártya vagy bőrfelületről megfelelő kenetvételt követően lehet vizsgálni. Vérvizsgálat a HPV kimutatására nem létezik. A HPV fertőzést a szervezet saját immunrendszerének kell leküzdeni. Valamint a védőoltás beadása erősíti a szervezet védekezőképességét. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó estét kívánok!Családomban most derült ki,hogy egy hozzátartozóm HPV-vel fertőzött torok érintettséggel.Szeretném megkérdezni,hogy hogyan fertőz?Kérnék szépen tanácsot,hogy hogyan lehetünk körültekintőek?Nem szeretnénk elfertöződni. KÖszönöm szépen a kedves segítséget. Fehérvári Amália"
Kedves Amália! A HPV szexuális úton terjed, egyéb terjedési módja nincsen, ezért aggodalomra nincsen oka! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Több kérdéssel is fordulnék Önhöz. 33 hetes várandós vagyok, és észrevettem, hogy rengeteg szemölcs jött ki rajtam az elmúlt hónapban. Sok pici a hónaljam körül és a felkaromom, viszont ami jobban aggaszt, az a mellbimbóm melletti karfiolra hasonlító szemölcs. Jelenleg Angliában élek, az itteni védőnőmet kérdeztem, és ő azt mondta, hogy ne foglalkozzak a szemölccsel. Viszont én nem hiszem, hogy az jó, ha a baba a szájába veszi ezt. Mindenképp szeretnék szoptatni, viszont így lehet? Ön szerint elkaphatja a babám a vírust, ami a szemölcsöt okozza? Jobb eltávolítani, vagy inkább hagyjam? Az itteni gyógyszerész azt mondta, hogy szalicilsav tartalmú gélt tehetek rá, ha akarok. Ha mondjuk a bimbóudvarról el lenne távolítva a szemölcs, a többi szemölcs a karomon veszélyes lehet a babára? Vagy azok annyira nem vészesek? A legutolsó kérdésem pedig: kb. 6 éve volt egy genitális szemölcsöm a hüvelybemenetnél, amit akkor kezeltem, szépen le is esett, azóta nem is jött vissza. Ha azóta nem jött vissza, akkor az azt jelenti, hogy a vírus nincs is ott jelen már? Mert azt olvastam, hogy akinek volt genitális szemölcse, az nem szülhet természetes úton. Sajnos itt a terhesgondozás, nem olyan alapos, mióta várandós vagyok itt, egy nőgyógyász sem vizsgált meg. Itt nem szokás. Mi több, sajnos ha kérdezek ilyesmiket sem tudják választ, csak leráznak azzal hogy ne foglalkozzak vele. De ez engem nem nyugtat meg. Köszönöm a választ előre is! Üdvözlettel, Tünde"
Kedves Tünde! A szemölcsöket mindenképpen meg kell nézni, erre bőrgyógyász szakorvos lenne a legalkalmasabb. A megtekintést követően lehet véleményt mondani. Mindenképpen foglalkozzon vele és keressen fel Angliában vagy akár Magyarországon szakorvost! Amennyiben a genitális szemölcse meggyógyult, nem újult ki, akkor nincsen a hüvelyi szülésnek ellenjavallata! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 29 éves családallapítás előtt álló nő vagyok. Kb. 3 éve van jelen a HPV a szervezetemben. Az orvosom azt mondja, nem lehet ellene különösebben,azonban engem aggaszt,mert azt olvasom mindenhol,hogy 30. életév betöltésével alakul ki rossz indulatú megbetegedes. Az is aggaszt hogy ez mennyire nehezití meg a teherbeesesem? Valamint hüvelyi úton világra tudom hozni a babám? Azt olvastam, megfertőződhet a léguta.. Ui: egy magas kockazatú hpvm van. Nagyon szépen köszönöm a válaszá! Klaudia"
Kedves Klaudia! Érdemes lenne az immunrendszerét erősíteni, beoltatni magát és a partnerét is 9 komponensű HPV elleni védőoltással. A gyermekvállalást nem nehezíti meg a vírus jelenléte. Természetesen optimálisabb, ha nincs vírus a szervezetben. A mai protokollok szerint nem szükséges császármetszést végezni vírus jelenléte esetén, de én mindenképpen megfontolnám. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"A páromnak évek óta fennálló nemi szervi szemölcsei vannak, amelyek növekednek és szaporodnak, illetve már a végbéltájnál is kezd neki egy karfiolszerű kitülemkedés növekedni. Ez rám nézve is fertőző?"
Kedves Ancsi! Igen, kifejezetten fertőző. Fontos lenne a párját teljesen meggyógyítani, valamint Önt is leszűrni illetve beoltani HPV elleni 9 komponensű védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! LSIL/HPV citológia miatt HPV tipizálásra került sor. A mintavétel előtt egy nappal jött meg a menstruációm, de az orvos így is megcsinálta a vizsgálatot. Az eredmény negatív lett. A menstruáció miatt lehet ez álnegatív eredmény vagy szóltak volna a laborban hogy zavarja Őket a véres minta? Köszönettel, Izabella"
Kedves Izabella! A menzesz elindulása utáni mintavétel elvben nem zavarja a vizsgálatot, amennyiben alapos mintavétel történt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"3 hónapja diagnosztizáltak nálam HPV vírust. 48 éves vagyok, a menstruációm most kezdett nem rendszeresen megjönni, nem váltogatom gyakran a partnereimet, de az elmút 5 évben volt 2 férfi, akivel óvszer nélkül együtt voltam, nem dohányzom, sportolok, de az elmúlt időszakban halálesetek miatt sok stressz ért.Elmentem a szokásos éves rákszűrésre, ami nem mutatott ki rákot vagy HPV vírust, de enyhe gyulladást igen. Kitartó kérdéseimet követően a nőgyógyász csinált egy külön HPV tesztet. A vizsgálati eredményben ez volt: "A minta HPV DNS pozitív (+), azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza. 1. kérdés: hogy lehet, hogy a rákszűrés nem mutatta ki a HPV-t, de a külön HPV teszt igen? 2. kérdés: mit jelent pontosan, hogy "a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza"? Értem, hogy ez azt jelenti, hogy a vírust nem azonosították be sem a rákkeltő, sem az ártalmatlan csoportban, de azt szeretném tudni, hogy a be nem azonosított HPV vírus milyen természetű lehet? Általában veszélytelen vagy veszélyes vagy bármelyik a kettő közül vagy nem lehet tudni? A pozitív eredmény után elmentem egy nőgyógyászhoz, aki adott immunerősítő tablettát, gyulladáscsökkentő hüvelykúpot és javasolt Papillocare hüvelykúpot ezek után. 3. kérdés: most tartok a papillocare kúra végén. Jónak ítélik a leírt kezelést? Szükséges vagy hasznos lehet más gyógymód is? Több orvos, gyógytornász ismerősöm elrémített gyorsan kialakuló rákkal HPV esetén, és azt mondták, hogy mindenképp menjek 3 havonta rákszűrésre. Az én nőgyógyászom mellesleg említette, hogy fél év múlva menjek vissza. 4 kérdés: Milyen gyakran szükséges rákszűrés egy HPV+ eredmény esetén? Teljesen eltérő és megfoghatatlan információk vannak azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet elkapni vagy továbbadni a HPV vírust. A nőgyógyászom azt mondta, hogy lehet, hogy már évek óta a szervezetemben van a HPV vírus, de a stressz vagy a változó kor miatti megváltozott hüvelyi PH miatt most jött ki. 5 kérdés: ha évek óta bennem van a vírus, akkor miért pont most múlna el, ha semmilyen megbízható kezelés nincs rá? Lehetséges évekig tünetmentesen hordozni a vírust? Ilyen helyzetben hogyan lehet elmúlasztani? 6 kérdés: ha egyszer bennem van a vírus, akkor ott is marad, csak vagy előjön vagy nem (mint a herpesz vírus), vagy el tud múlni teljesen? Ebben az esetben ezzel a vírussal szemben védett vagyok, azaz egy partnerrel pl. nem adogathatjuk oda-vissza? 7 kérdés. Milyen módokon lehet elkapni a vírust? Tudomásom van róla, hogy nem csak szexuális úton terjed. 8 kérdés: Hogy lehet megakadályozni, hogy továbbadjam a vírust? Három hónapja tartózkodom a szextől, mert nem akarom továbbadni, de ha évekig az ember szervezetében jelen tud lenni a vírus, akkor már simán lehet, hogy másoknak átadtam, illetve ha nem csak szexuális úton terjed, és óvszer használata mellett is át lehet adni, akkor mi a módja, hogy másokat megkíméljek ettől? Évekig tartózkodjak a szexuális életttől? Most alakul egy kapcsolatom, és nem merek belemenni emiatt. Úgy tudom, hogy az orális szex a legveszélyesebb a férfiakra. Igaz ez? Ha attól tartozkodom és óvszert használok, akkor hatásosan megvédtem a partneremet? 9. Mikor érdemes megismételni a HPV tesztet? 10. Milyen esélye van annak, hogy egy nőgyógyászati rákszűrés vagy egy HPV teszt téves eredményt ad, hogy nem mutatja ki a rákot/hpv-t vagy tévesen kimutatja azokat? 11. Kik ma a leghozzáértőbb, Budapesten praktizáló, szakértő orvosai a HPV vírusnak? 12. Az interneten melyek a megbízható források és honlapok, amelyeket érdemes elolvasni, és meg lehet bízni a tartalmukban? 13. A védőoltást az én koromban már nem lehet/kell/szokták beadni? Nagyon nagy segítségemre lennének a válaszukkal és megnyugtatnának remélhetőleg vele. A levelem nyilvános megjelenítéséhez csak név/email cím nélkül járulok hozzá. Köszönettel."
Kedves Hölgyem! 1. A rákszűrés egy mikroszkópos kenetvizsgálat, ami azt jelenti, hogy a cytológus mikroszkóppal elemzi a hámsejteket. A vírus jelenlétére utalhatnak bizonyos jelek, de nem történik meg a vírus specifikus kimutatása. Arra egy speciális laboratóriumi módszer áll rendelkezésre, mely a vírus DNS-ét mutatja. Az elsőből felmerülhet a gyanú, a másodikból a bizonyosság. 2. Azt jelenti, hogy csak néhány gyakoribb, fontosabb törzsre futtatták le a DNS keresést a vizsgálat során. A nem azonosított törzsek a legtöbbször ártalmatlanok. 3. Igazából nem létezik direkt HPV elleni kezelés, a vírust a szervezet saját immunrendszerének kell leküzdeni. Minden kezelés az immunrendszer közvetlen vagy közvetett módon történő aktiválására irányul. A leírtak teljesen rendben vannak, azonban mindenképpen javasolnám a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatását. Mivel a rákszűrése negatív, teljesen rendben van a fél éves kontroll. 4. A vírus szexuális úton terjed, szoros testi kontaktus szükséges hozzá. Valóban lehetséges, hogy a vírus évekkel ezelőtt került a szervezetébe, ott pedig teljesen tünetmentesen a genetikai kódját beírta, de nem volt aktív. Stressz, testi, lelki megpróbáltatás, hormonváltozás aktiválhatja a folyamatot. 5. Érdemes a 3. pontban leírtakat követve erősítenie a saját immunrendszerét. 6. A szervezet lehet vírusmentes, lehet vírus hordozó és lehet aktív állapot is, amikor a vírus fehérjét szintetizál és ez aktív hámelváltozást okozhat. Ezen utóbbi esetében szokta jelezni a cytológia a változást. 7. A vírus alapvetően szexuális úton terjed, az átadáshoz legalább is a szoros testi kontaktus szükséges. Strandon, uszodában, WC ülőkén nem lehet elkapni. 8. Érdemes lenne Önt is és partnerét is tipizálni, majd mindkettőjüknek be kellene adatni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Az óvszer nem véd tökéletesen, mert olyan testrészek is összeérnek szex közben, melyeket nem fed a gumi, a vírus pedig jelen lehet. Orális szex útján is átadható a vírus, de nem ez a legveszélyesebb. 9. HPV tesztet 8-10 hónap elteltével érdemes ismételni. 10. A mai mintavételek és tesztek megbízhatóak, aggodalomra nincsen oka. 11. - 12. Ez nehéz kérdés, nem ismerek minden oldalt és szakembert, így nem is ajánlanék ebben a témában konkrét orvost vagy oldalt. 13. A védőoltás az ön életkorában nyugodtan beadható és érdemes is beadni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztel Szőnyi dr. Azzal a problémával fordulok őnhöz,hogy tegnap voltam nőgyógyásznál a rák szürés eredényéért. A dr. közölte ,hogy nem jók az eredmények Kóros ,neoplasticus hámelváltozás laphámmetaplasia gyuladás/reparatio/ enyhe fokú intraepithelialis laphám laesio/LSIL/ HPV P3 Isoprinnosine 500mg. gyocert irt fel napi 2xer ettől el fog mulni? nem kéne tipizálni? 6hó mulva akkar egy ujjabb rákszürést! és addig? rá adásul a páromnak is szedni kell az imunerösitött,és utana? ha nem mulik el? nem élünk olyan életett! 23éve együtt vagyunk nincsenek mellék utak hűek vagyunk.Akkor hogy kaptam el? Van egy 14éves kisfiunk. Kétségbe vagyok esve.... Nem értem hogy lett ez,és hogy mulik el? Kérem segitsen Válaszát előre is köszönöm Egy Anyúka"
Kedves Melinda! A rákszűrés eredményéből a HPV fertőzés gyanújára lehet következtetni, ezbazonba még nem bizonyítja a tényleges vírus jelenlétet. Azt mindenképpen HPV tipizálással lehet ellenőrizni, amit érdemes lenne a kedves párjánál is elvégeztetni. Amennyiben a vírus jelen van, a szervezetük saját immunrendszerének kell legyőzni. Ennek erősítésére lehetőség az Isoprinosine, de annál sokkal fontosabb lenne a 9 komponensű HPV oltással beoltatni mindkettőjüket. A vírus jelenléténél sokkal fontosabb a rákszűrés 3 hónap múlva történő megismétlése. A vírus szexuális kontaktus útján terjed, ezt azonban sok évvel,ezelőtt is megkaphatta az ember. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! 1 db apró szemölcs jelent meg intim területen rajtam először életemben az elmúlt hónapban. Pár napos kezelés után eltűnt a szemölcs, de magán úton kertem orvosomtól a HPV tipizalast, még várom az eredményt. Igazolt HPV fertőzöttség esetén is lehet még értelme a vedooltasnak? Köszönöm"
Kedves Adrienn! Igen, mindenképpen érdemes lenne beoltatnia magát a 9 komponensű HOV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Dr. Úr! Ez év februárban diagnosztizáltak nálam HPV-t ( HR több fajtája, illetve HPV 18-as). Citologiai vizsgálatom P2 lett. 3 hónap azóta eltelt, voltam megint nőgyógyászati vizsgálaton ahol egy régebb óta fennálló méhnyakgyulladást diagnosztizáltak ami az előző vizsgálatnál is megvolt már. Ismételt citologiai vizsgálaton vagyok túl ahol semmilyen kóros elvaltozás nem volt csak gyulladást mutat a citologiai eredmény (P2). Párkapcsolatom kialakulóban van, de már a párom megkapta a szükséges oltásokat HPV ellen még mielőtt nem történt koztunk semmi. A kerdesem viszont az lenne, hogy az oltas utan a parom mennyire védett? Elkaphatja tőlem, vagy ettol mar nem kell felnem? Teljesen vedett ha a 4 komponensű oltast kapta meg? Második kérdesem pedig az lenne, hogy mennyire van esélyem arra hogy lekuzdje a szervezetem a virust regebb ota fennallo gyulladas mellett, valoszinu hogy a HPV okozza ezt a gyulladast? Az orvosom mutetet ajanlott mert mehszajsebem van. Koszonom a valaszat! Bianka"
Kedves Bianka! A Párja a 4 komponensű HPV elleni védőoltás beadását követően már védett a 18-as humán papillóma vírustörzzsel szemben, aggodalomra nincsen okuk. Önnek is érdemes lenne beadatnia a védőoltást, ha van rá mód, akkor jó lenne a 9 komponensű legszélesebb védelmet biztosító oltást megkapnia. A szervezete képes leküzdeni a vírust, ami 8-10 hónapot is igénybe vehet, de a szervezet erős immunrendszer estén jól tud reagálni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt doktor Úr! 39 éves férfi vagyok és hámkaparékos vizsgálattal 51-es hpv pozitív diagnózist kaptam. Szeretnék érdeklődni a tipus kockázatairól és gyógyulási esélyeiről, gyerekvállalásról. Jelenleg tünetmentes vagyok. Továbbá tervezem egy garatszűrés elvégzését megnyugvásom végett mert miután ez kidrült jól átnéztem a számat is és a nyelvem alján pici alig látható vékony nagyon lapos szalagszerü kinövést fedeztem fel körülbelül 3 darabot. Ez is hpv lenne?"
Kedves Ferenc! Érdemes lenne beadatnia a HPV elleni 9 komponensű védőoltást, valamint erősítse immunrendszerét is. A vírust saját immunrednszere tudja leküzdeni és 8-10 hónap elteltével érdemes lenne újból tesztelnie. A gyermekvállalás szempontjából aggodalomra nincsem oka! A nyelv alatti képleteket látni kellene valamint érdemes lenne onnan is hámkaparékot venni és megvizsgálni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Úgy tudom,hogy férfiak esetében kockázatot jelenthet az orális szex,mivel ha ilyen úton fertőződik meg valaki akár egy olyan nőtől akiben jelen van a HPV (bár lehet épp tünetmentesen) bizonyos esetekben fennáll a veszélye,hogy a későbbiekben akár kóros nyálkahártya elváltozásokhoz ,megelőző állapotokhoz illetve ,szájüregi,fej-nyaki daganat kialakulásához is vezethet..? Milyen védőoltás létezik felnőtt férfiak számára amivel kiküszöbölhetőek ezek a rizikófaktorok? Hol hozzáférhető ilyen védőoltás?"
Kedves Uram! Férfiak részére a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadható és védelmet biztosít a szájüregi HPV okozta elváltozások ellen is. Kérje háziorvosától az oltás beadását! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktorúr! Valószínűleg nagyon buta kérdést fogok feltenni, de szeretnék tisztán látni. A volt párom új kapcsolatba került. Elvégezték a HPV tesztet a hölgy pozitív a férfi negatív lett, mégis azt feltételezik, hogy tőlem ered. A feltételezés oka, hogy a hölgy fél éve végzett tesztje negatív volt és azóta nem volt mással kapcsolata csak az én volt párommal. Ugye jól gondolom, ha az ex eredménye negatív, akkor nem származhat tőlem? Természetesen a vizsgálatot én is elvégeztetem, de addig is ez nagyon érdekelne. Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Ivett! Igen, elvben, ha Önök negatív eredménnyel rendelkeznek, akkor az új partner vírusa nagy eséllyel nem Öntől származtatható. Persze létezik fals negatív eredmény is, de ezzel most nem számolok. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"üdvözlöm az lenne a kérdésem,az ánusomon találtam egy kis csomót olyan helyen volt azt hittem aranyér,kentem spertivel de nem tünt el.elmentem a házi orvoshoz megvizsgált azt mondta aranyér.adott rá aurobin kenőcsöt de egy hét alatt nem mult el.amennyire tudtam felnyúltam ez az egy darab van nem nőt de sajnos kisebb sem lett,mit csináljak?"
Kedves Kérdező! Keressen fel proktológus-sebész kollégát, ami megoldja a problémáját! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15