Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Üdv Dr. Úr! 21._éves lány vagyok akinél a HPV vírust fedezte fel az orvos amire kaptam aldara krémet candyloma ecsetelőt és emellett a 3-védőoltást is megkapom!. Az orvos szerint az aldara krémet 16-hétig kell használnom.. Ami azt jelenti hogy 16-hétig kerüljem a testi kontaktust?"
Kedves Hölgyem! Sokkal hamarabb meggyógyul, ha a krémezés helyett fagyasztásos kezelésen vesz részt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr.Úr! HPV vírus fertőzés esetén (LSIL laphámelváltozással) jelenleg, mivel nem fogadnak beteget az orvosok,,milyen tanácsot kérhetek Öntől? Milyen immunrrősítőt érdemes használni és esetleg kiegészítésként ajánlja e a pailocare hüvelygélt? Vagy előbb,HPV tipizàlás lenne szükséges?És a partnert milyen kezeléssel lehet gyógyítani? Köszönöm válaszát! Krisztina"
Kedves Krisztina! A HPV ellen nincsen direkt gyógyszer, a vírust a szervezetének kell leküzdeni. Azonban a szervezet immunerősítésére mindig van lehetőség. Elsőként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes beadatnia. Érdemes lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. Emellett a sport és az egészséges táplálkozás alapelv. A védőoltást természetesen a partnere is megkaphatja. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jónapot DR úr! 39-éves vagyok nemrég jött meg a rákszürés eredménye,visszahivtak mert kóros laphámelváltozást talaltak+hpv virust! Nos annyit mondott a nőgyogyászom hogy 6-hónap mulva megkell ismételni a vizsgálatot,javasolt egy hüvejgélt amit használjak. Hpv tripizálas nem volt! A kérdésem hogyan tovább? Tartos párkapcsolatban élek 10-éve a párom esküdözik hogy nem csalt meg,lehetséges ez a virus az előzö kapcsolatból maradt csak nem tudtam róla? Meddig lappang tünetmentesen ? Vagy lehet hogy a párom virushordozó csak nem tudja? Válaszát előre is köszönöm"
Kedves Katalin! A vírus hosszú évekig is tünetmentesen megbújhat a szövetek között. Ez akár a partnerére, akár Önre is igaz. Elsőként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes beadatnia. Érdemes lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. A védőoltást javasolnám a partnerének is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! HPV elváltozást diagnosztizáltak nálam, az orvosom a Papilocare hüvelygélt mondta, hogy használjam 3 hónapig. Az ilyen fajta elváltozások visszafordíthatóak? 22 éves vagyok és sajnos ez volt az első rákszűrésem életemben, és ijesztő, hogy máris nem negatív az eredmény. Mennyire lehet komoly egy ilyen diagnózis? Ha Papilocare-t kell használnom az azt jelenti, hogy még nem súlyos? 3 hónap múlva megyek vissza kontrollra, de úgy félek, hogy remegek, nem szeretnék ráparázni vagy rosszabb állapotban lenni, ezért kérem a Doktor Úr segítségét, és őszinte szavait! Még az lenne a kérdésem, hogy a Papilocare mellett lehet-e szexuális kapcsolatom a párommal? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!"
Kedves Dóra! A talált HPV jelenlét miatt nem szabad nagyon aggódnia, de tennivalók azért vannak. Elsőként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes beadatnia. Valamint fontos lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. A védőoltást javasolnám a partnerének is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Asszonyom /Uram! A terhességem 10. Hetében járok, a rákszűrés eredményem p3-lsil lett. Kérdezni szeretném, hogy mit jelenthet ez, és mi várhat rám és a babámra ezután?Nem szeretném elveszíteni, első terhességem (28 éves vagyok) . Nagyon aggódom.."
Kedves Hölgyem! Enyhe fokú hámelváltozást jelent a leírás, amit 3 havonta kontrollálni kell a terhesség alatt. Rizikót csak az elváltozás súlyosbodása jelenthet, de ez szerencsére ritkán fordul elő. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor úr! Szeretném a tanácsát és a segítségét kérni, 39 éves nő vagyok van egy 17 éves lányom és kicsit több mint másfél évvel ezelőtt beadattam magunknak az első oltóanyagot, viszont hiánycikk lett a következő vakcina és nem tudtuk folytatni az oltás sorozatot. Várólistás voltam és egy hete kaptam a telefont, miszerint újra van lehetőség beadatni a következő oltást, ami a napokban lenne esedékes. Most kaptam a telefont, habár korábban az ellenkezőjét mondták, hogy túlmentünk az időn és újra előröl kell kezdeni az egészet. Kérdésem ennyi idő eltelte után valóban semmisnek kell tekinteni az első oltásunkat? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Szilvia"
Kedves Szilvia! A másfél év hosszú idő, így érdemes újra indítani az oltási sort a biztos védőhatás eléréséhez! Javasolom, hogy amennyiben újra kezdik, úgy mindenképpen a 9 komponensű védőoltást adassák be maguknak. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 25 éves vagyok, 2019 október elején volt condyloma műtétem. Előtte szeptember közepén voltam szűrésen, és ott derült ki, hogy vírusos szemölcsöm van. A gáton és belül a hüvelyfalon is voltak. Mire a műtétre mentem a gáton levők egyszerűen eltűntek. Azt mondta a nőgyógyászom, hogy ennek örülni kell. Amik belül voltak azokat eltávolította. Fél év telt el a műtét óta. Azóta nem tapasztam újakat. Az oltást egyenlőre nem tudtam beadatni magamnak, de mindenkeppen szeretném. Béres cseppet, grapefruitcseppet, C,D vitamint minden nap szedek és emellett sportolok is. A stresszt megpróbáltam kiiktatni az életemből amennyire lehetséges. Egy boldog párkapcsolatban élek, de amióta kiderült ez az egész, a szexuális életünkre is kihatott. Orális szexről szó sincs, de igazából nagyon házas életet sem élünk, mert én tartok tőle. A párom roppant megértő és gondoskodó velem szemben. Szerencsére rajta nem tapasztaltunk vírusos szemölcsöket. Óvszert használtunk mindig is, mert én nem szedek fogamzásgátlót. Doktor Úr szerint van rá esély hogy kigyógyuljak ebből az egészből? És volna még bármilyen javaslata, hogy mit tehetnék még immunerősítés és a gyógyulás érdekében? A válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Lucas! Elsőként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes beadatnia. Valamint fontos lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. A védőoltást javasolnám a partnerének is. A szexuális élettől nem érdemes tartózkodniuk. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tiszteletel fordulok önhöz az kérdésem van önhöz nyakamon rengeteg lapos logo szemölcs van amej nagyon terjed egyik napról a másikra nem beszélve szem körüli is honajba stb. Mit javasol mitehet eleme mert már kezdem nagyon szégyelni válaszát előre is köszönöm tisztelettel Robert"
Kedves Róbert! A leírt szemölcsös elváltozást bőrgyógyász tudja eltávolítani, forduljon hozzájuk bizalommal. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdv Doktor Úr ! 22 éves vagyok 4 hónapja szültem , rá következő rákszűrés eredményem nem lett negatív enyhe hàmelváltozást láttak + p1 ! Csináltunk mèg egyet de ezt már HPV szűréssel együtt , megjött az eredményem kb 2 hete ami sajnos pozitív lett és azt mondta a doki hogy stagnálunk és hogy nincs rákos sejt benne .. 3 hónap múlva újra csináljuk . Ma viszont teszteltem mert késett a menstruaciom és pozitív lett . Az lenne a kerdesem hogy ebben az esetben meg lehet -e tartani és mennyire veszélyes vagy milyen veszélyei vannak / lehetnek a babára és rám ?? Nagyon megvagyok ijedve . Köszönöm vàlaszát ."
Kedves Hölgyem! A HPV esetleges jelenléte nem befolyásolja a gyermekvállalást, természetesen a terhesség megtartható. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Ur! Parommal 4 eve vagyunk egyutt, minden ketseget kizaroan allithatom, hogy mindkét fél részérôl monogam a kapcsolat. Nalam februarban megis HPV 16, nala egy masik szamu HPV fertozest allapitottak meg. Ez lehetseges? A nogyogyaszom nekem egy hat hetes gyogyszeres kurat irt elo (immunerosito) paromnak egy hetig kellett szednie ugyanazt a gyogyszert. A nogyogyaszom szerint a kura utan nyugodtan belevághatunk a babaprojektbe, nincs kockazat. Nem kellene ujra ellenorizni eloszor, hogy kigyogyultunk-e valoban? Mivel most nem tudunk elmenni a parommal a vészhelyzet miatt orvosi rendelesre, hogy a szűrést megismeteljuk, igy nem tudom, mitèvő legyek... belevagjunk-e, vagy sem. Koszonom!"
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte nem zárja ki a babatervezést, ezzel együtt érdemes kontrollálni a vírus jelenlétet, de az sok esetben hosszú hónapokig, félévekig, akár évekig is jelen tud lenni a szervezetben. Ezért a babatervezés negatív cytológiai szűrés mellett nyugodtan elkezdhető. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Nőgyógyász! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a pesszárium használata előtt szükséges-e orvosi vizsgálat ,orvos írhatja-e fel ?Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Hölgyem! A pesszárium elkezdéséhez nem szükséges orvosi vizsgálat, de fontos tudnia, hogy ez a védekezési módszer önmagában nem a legmegbízhatóbb forma, így én személyesen nem szokltam javasolni pácienseimnek. Ezért mégiscsak érdemes lenne nőgyógyásszal konzultálnia a használat megkezdése előtt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Pàr hete a cytologia vizsgálatomban a következő állt: LSIL /HPV Csináltunk azonnal HPV tipizálást és egy faj jött ki az 51-es. A cytologiai leletemen nem volt bejelölve a CIN kategória.Szeretném tudni pontosan ez mit jelent ? A CIN1 és az LSIL ugyan az vagy a kettő közt van még egy lépcsőfok és hol kezdődik a rák megelőző állapot? Immunerősítő 3 hónapos kúràt fogok elvégezni a páromnak is szednie kell.Ez az eredmény 3 -4 hónap alatt rosszabodhat annyit ,hogy rákos sejtek jelenjenek meg?Mik a gyógyulási esélyeim ,eltüntethető a vírus immunerősítéssel ?Konizaciot csak akkor csinálnak ha rosszabbodik a leletem. Nagyon köszönöm a válaszát és elnézést a sok kérdésért."
Kedves Cintia! Az LSIL és a CIN1 gyakorlatilag megegyező kategória, enyhe hámelváltozásról van szó, ami regenerálódásra képes. Elsőként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes beadatnia. Valamint fontos lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. A védőoltást javasolnám a partnerének is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jo napot kivánok! Egy régebbi zárojelentésem után találtam valamit amiben a segitségét kernem Conisatio elvégzése javalt Kérném hogy segitsen hogy ez mit is jelent pontossan?köszönöm"
Kesdves Hölgyem! A conisatio egy méhszájon elvégzett műtét, melyet a terület súlyos hámelváltozása esetén javasolt elvégezni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm Doktor Úr! Páromat kB 10 évvel ezelőtt kezelték HPV-vel. Azóta semmilyen tünetei nem voltak, korábbi kapcsolataiban sem voltak HPV tünetek. Mi lassan egy éve vagyunk együtt, nekem kB egy hónapja alakult ki szemölcs a végbélnyílásomon. Jövő héten megyek bőrgyógyászatra. Az lenne a kérdésem, hogy ennyi év után is fertőzhet valaki, miközben tünetmentes lenne 10 éve? Üdv, Richárd"
Kedves Richard! A HPV hosszú ideig akár teljesen tünetmentesen is megbjhat a szövetekben, így előfordulhat. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Először is: Nagyon jó az oldal. Rengeteg ellentmondó információ van az interneten. Köszönet, hogy ilyen gyorsan reagálnak. Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni: 1. 46 éves nő vagyok. A leletemen ez szerepel: "HR-HPV-DNS pozitív (+), a méhnyakrák szempontjából magas kockázatú humán papillómavírus (HR-HPV) jelenléte kimutatható a CONFIDENCE HPV-X kvalitatív real-time PCR módszerrel. Tipizálás nem történt." Érdeklődni szeretnék, hogy a HPV elleni harcban az immunrendszerem erősítésére jelenleg milyen gyógyszert, vitamint ajánl és milyen napi dózisban? Amennyiben a gyógyszer vényköteles, ki írhatja fel? Nőgyógyász vagy a háziorvosom is? 2. A 9 komponensű HPV elleni védőoltás vényköteles. Ki írhatja fel? Nőgyógyász vagy a háziorvosom is? 3. Az első oltás beadatása után már van valamekkora védettség? Ha igen, kb. mennyi idő múlva? Vagy csak mindhárom oltás beadását követően alakul ki? 4. Orális szexet is folytató pár esetében előfordulhat a férfinál, hogy a húgycsőből vett HPV teszt eredménye negatív, de a szájüregi minta pozitív? Érdemes mindkét mintavégzéses tesztet elvégeztetni? Vagy egy húgycsőből vett minta negatív teszteredménye elég? Elnézést, ha olyan kérdést tettem fel, amire már válaszolt korábban. Próbáltam átnézni az előzőeket, de rengeteg, illetve nem látszik, mikor keletkeztek a válaszok, mennyire aktuálisak (pl. jelenleg favorit immunerősítő tippek, recept felírási szabályok). Válaszait előre is köszönöm!"
Kedves Hölgyem! Alapvetően a HPV ellen nincsen direkt gyógyszer, a vírust a szervezetének kell leküzdeni. Azonban a szervezet immunerősítésére mindig van lehetőség. Elsőként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes beadatnia. Ezt akár háziorvos, akár nőgyógyász fel tudja írni, de vannak olyan egészségügyi központok, ahol azonnal megkaphatja a védőoltást. Az első oltás után kb két héttel már jelentős az ellenanyag szint emelkedédés a szervezetben. HPV mintát leginkább csak méhnyakból vagy húgycsőből szoktunk venni, valamint olyan bőr-nyálkahártyafelületről, ahol látható, gyanús képlet van. Emellett érdemes 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. Emellett a sport és az egészséges táplálkozás alapelv. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"nagyon szèpen köszönöm válaszát. mit tetszik ajanlani nekem? kit kene felkeresnem mint orvost? mert az en orvosom a fogamzásgátlót akarta ujra szedetni velem. köszönöm szépen az"
Kedves Szandi! Keressen fel egy másik szülész-nőgyógyász szakorvost! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdv Doktor úr ! 22 éves vagyok 4 hónapja szültem , sajnos nem vártuk ki a 6 hetet a szexig .... 8 het után mentem kb a kontrollra meglett a rákszűrés - aminek az eredménye sajnos nem lett negatív , enyhe hamelvaltozast láttak , p1 . Csináltuk meg egyet de ezt már HPV szűréssel együtt . Ma kaptam meg az eredményt ami megint csak nem lett negatív , pozitív a teszt és az orvosom valami 16-45 rol beszélt .. 3 hónap múlva ismetlunk ! Azt mondta a dokim hogy ez még nem rákra utaló jel de valami vírus ami elburjanzhat . Hozzáteszem az immunrendszerem kuka ... vérszegény is vagyok . Most tomom a vitaminokat magamba . Azt szeretném kérdezni hogy egy kicsit bővebb esetleg megnyugtatóbb információt kérhetnek ??! Nagyon megvagyok ijedve ! Köszönöm szépen a válaszát !"
Kedves Hölgyem! Aggodalomra nincsen oka, mivel a cytológiai eredménye P1-es, ami negatívnak minősül. A HPV jelenléte nem szerencsés, de amennyiben a szervezete immunrendszere erősödik, akkor képes legyőzni a vírust és az eltűnhet a szervezetéből. Fontos lenne 3-6 hónap múlva ismételni a rákszűrést és kb 8-10 hónap múlva a HPV szűrést. Addig erősítse immunredszerét, hogy az ne legyen "kuka"! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 20 éve járok a nőgyógyászomhoz, eddig teljes mértékben meg voltam elégedve Vele (két szülés, éves vizsgálatok). Szeretnék segítséget kérni, hogy ebben az orvosmentes időszakban, hogy "segíthetek magamon". 46 éves vagyok, 2020. januárjában P3-as rákszűrés eredményem lett ([X] Enyhefokú intraepithelialis laphámlaesio ( LSIL - Endocervicalis / transzform. zóna komp. =[X] HPV fertőzés). A nőgyógyászom javaslatára februárban "egyszerű" HPV tesztet csináltattam. Eredménye: A minta HR-HPV-DNS pozitív (+), a méhnyakrák szempontjából magas kockázatú humán papillómavírus (HR-HPV) jelenléte kimutatható a CONFIDENCE HPV-X kvalitatív real-time PCR módszerrel. Tipizálás nem történt. Az eredménnyel felkerestük nőgyógyászomat, szerintem minden maradhat az eddigiek szerint, nem kell védekeznünk, orális szex is folytatható, a férjemnek nem szükséges tesztelni és szedni sem semmit. Szó sem esett a védőoltásról. Én meggyógyulni nem fogok, a vírus bennem lesz, maximum inaktivizálódik, ezért szedjek Grape Vital grapefruit cseppet és alkalmazzak grapefruit kúpot. Majd 6 hónap múlva kontroll. Amennyiben a következő rákszűrésem is rossz lesz, méhnyakműtét lehetséges. A régi "ismeretség" alapján "megnyugodtunk", követtük az utasításokat, de most hogy végig olvastam a kérdésekre adott válaszait, elbizonytalanodtam, hogy biztosan ez-e a helyes út. A férjem közben volt urológusnál, aki szó szerint lebeszélte a HPV tesztről, mondván felesleges, a férfiaknál úgysem okoz problémát. Így nem is tesztelte magát. Ön mit javasol? (A honlapon olvasottak alapján jól értem, hogy előfordulhat, hogy az immunrendszerem gyógyszeres segítséggel legyőzné a vírust, a férjemtől meg visszakapom, mert Őt nem kezelték?)"
Kedves Hölgyem! Mindkettőjüket érdemes szűrni és mindkettőjüknek érdemes lenne megadni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, ugyanis amennyiben Ön meggyógyul, vírusmentes lesz, de a férje hordozza a vírust, mindenképpen felmerül a visszafertőződés eshetősége! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Nemrégiben HPV fertőzést állapítottak meg nálam. A nőgyógyászom felfedezett egy kisebb elváltzást a mészájam környékén, mely alpján mintát vett és kiderült a fertőzés. Azt mondta, hogy ez egy nagyon enyhe fajtája a HPV-nek, gyógyszer nincs rá, pusztán az immunrendszer megerősítésével elpusztítható. Gyakori, hogy náthaszerű megbetegedéseket kapok el és ezekből lassabban gyógyulok fel, mint korábban. Aggaszt, hogy nem tudja az immunrendszerem a plusz támogatás mellett sem leküzdeni ezt a fertőzést, amennyiben igaz, hogy így is le lehet küzdeni. Régóta tartó párkapcsolatban élek, az orvosom szerint akár egy fürdőben vagy mosdóban is elkaphattam a fertőzést. Ebben szeretném az Ön tanácsát kérni. Valóban elegendő az immunrendszer támogatása és idővel meggyógyulok belőle? Vagy szükséges gyógyszeres kezelés? Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Hölgyem! Érdemes lenne immunrendszerét erősíteni és beadatni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Fontos tudni, hogy a vírust szexuális párkapcsolat, szoros testi kontaktus útján kaphatja meg., nem mosdóban vagy fürdőben. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Nemrégiben HPV fertőzést állapítottak meg nálam. A nőgyógyászom felfedezett egy kisebb elváltzást a mészájam környékén, mely alpján mintát vett és kiderült a fertőzés. Azt mondta, hogy ez egy nagyon enyhe fajtája a HPV-nek, gyógyszer nincs rá, pusztán az immunrendszer megerősítésével elpusztítható. Gyakori, hogy náthaszerű megbetegedéseket kapok el és ezekből lassabban gyógyulok fel, mint korábban. Aggaszt, hogy nem tudja az immunrendszerem a plusz támogatás mellett sem leküzdeni ezt a fertőzést, amennyiben igaz, hogy így is le lehet küzdeni. Régóta tartó párkapcsolatban élek, az orvosom szerint akár egy fürdőben vagy mosdóban is elkaphattam a fertőzést. Ebben szeretném az Ön tanácsát kérni. Valóban elegendő az immunrendszer támogatása és idővel meggyógyulok belőle? Vagy szükséges gyógyszeres kezelés? Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Hölgyem! Érdemes lenne immunrendszerét erősíteni és beadatni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Fontos tudni, hogy a vírust szexuális párkapcsolat, szoros testi kontaktus útján kaphatja meg., nem mosdóban vagy fürdőben. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György