Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Tisztelt Doktor úr! 43 éves vagyok és 2 napja hivtak vissza a nőgyógyászati rendelésre, rákszűrésem súlyos cervicalis dysplasiát állapitott meg. Klion d100 hüvelytablettátkaptam, és 3 hónap múlva kontroll rákszűrés. Csak éves rákszűrésre mentem, panaszom nem volt, depo proverat használok. A doktor is azt mondta Uh után minden szép, rendben van. 27 éve minden évben megyek és sosem volt még semmi bajom. 4 éve elváltam és 3 hónapja lett egy új párkapcsolatom. Nagyon megijedtem. Mi a teendőm? Mi a rám váró folyamat? Lehet e mindez okozója az új partnerem? Válaszát köszönöm. Éva"
Kedves Éva! Súlyos cervicalis dysplasia esetén (high grade sil azaz HSIL, CIN III) szövettani tisztázó műtétet kell végezni és a szövettani lelet ismeretében kell meghatározni a további tennivalókat. A kialakult állapotért nem az új partnere a felelős. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 2013-ban, tehat mar 6 eve lett egy p3as citologiam es ugy ramijesztett a nogyogyasz, hogy megrendeltem a Silgard hpv oltast egy masik nogyogyasz ajanlasara. Tipizalas is volt ami negativ lett. Mire a futar meghozta az injekciokat az ujboli citologia p2 lett, megis beoltattam magam hpv ellen elővigyázatosságból. Az elmult 6 evben mindig jo volt a citologiam, ám idén szeptemberben ujra p3 lett. Ujra rairtak a leletre hogy hpv? A kerdesem az volna hogy letezik hogy oltas ellenére hpv-vel fertozodtem? Tavaly volt utoljara parkapcsolatom akkor negativ volt a rakszuresem. Ezévben mikor nemi életet sem éltem akkor meg p3. Engedjem a nőgyógyásznak ha az ujraoltásra rá akar beszélni? Mar 6 eve is nagyon draga volt az oltás. Koszonettel: Barbara"
Kedves Barbara! Jelenleg a 9 komponensű védőoltás van forgalomban, ezt érdemes beadatnia. Persze kérdés, hogy a P3-as cytológia mit takar, a hátteret jobban meg kellene ismerni. Mindenesetre a cytológiai kontroll 3 hónap múlva történjen meg. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Két kérdésemre szeretnék Öntől választ kapni : - Hány évig lappanghat a HPV vírus a szervezetben, mielőtt aktivizálódik és méhnyakrák megbetegedést okoz? (Konkrétan : Elképzelhető-e, hogy 1980-as évek közepén történik meg a HPV fertőzés, és 2017-ben diagnosztizálják a méhnyakrákot? [HPV igazolt] ) - Az előbb említett fertőzés csak és kizárólag nemi úton történhetett? (Egy másik oldalon [https://www.egeszsegtukor.hu] legalábbis ezt írják : A HPV a nemi szervek bőrfelületének érintkezése révén terjed.) Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Zoltán"
Kedves Zoltán! Elképzelhető. A HPV hosszú évekig képes a szervezetben tünetmentesen megbújni, mindenféle tünet és hámelváltozás nélkül. Amennyiben a szervezet immunrendszere legyengül, a vírus aktiválódhat és képes hosszú évek után panaszt, elváltozást okozni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Nem rég voltsm rakszuresen ahol meg állapították hogy LSIL ÉS hpv gyanú. Azóta voltam hpv tipizalason ott közölték hogy van egy mehszajsebem. Ma megkaptam a leletet 6,33,39 hpv van. Mire számíthatok? Rák kialakulhat, a seb miatt beepulhet? Elmulhat immunerositessel vagy műtét? Köszonom válaszát is előre! Szilvia"
Kedves Szilvia! A műtéti teendőket a cytológia határozza meg. LSIL esetében nem szükséges műtétet végezni, a szervezet képes regenerálódni, azonban szoros cytológiai kontroll 3 havonta javasolt. A szervezete immunrendszerének erősítése és regeneráló kezelés tud javítani a helyzeten. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves doktor úr a leleteket az áll hogy HPV rh 51 és van egy olyan mellette hogy p3 .. valamit tudná.rola.írni ?? Esetleg amit én.is értek."
Kedves Évi! A P3-as lelet azt jelenti, hogy a méhnyak hámsejtjeiben valamilyen hámelváltozás található, ami mindenképpen orvosi ellenőrzést igényel. A HPV 51 pedig a humán papillómavírus jelenlétére utal, ami az elváltozás hátterében is állhat. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm. Kezelő orvosom egyébb elfoglaltságok miatt most nem tud segítségemre lenni.Öntől kérnék segítséget. Citológiai vizsgálatom eredménye:hámsejtrendellenesség--LSIL, HPV gyanú. Orvosom Betadine hüvelykúp használatát javasolta,és 3 hónap múlva ismételt vizsgálatot. Egy közelmúltban történt kivizsgálás során felmerült az endometriozis gyanúja is.Nagyon erőss alhasi,illetve bal oldali görcsös fájdalmaim vannak. Dolicocolon is diagnosztizált. Gasztroenteorológiai vizsgálatok történtek,minden eredmény negatív. Kérdésem az lenne,hogy ezek hogyan függnek össze,és van-e egyébb teendőm. Köszönöm."
Kedves Edit! Az észlelt méhnyak elváltozás és az endometriózis között nincsen összefüggés. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Mit jelent .HTP HR POZITIV."
Kedves Anikó! Gondolom HPV HR POZITÍV-re gondolt.... a humán papillomavírus magas rizikó csoportjának jelenlétére utal a leírás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Attól tartok, hogy HPV fertőzésem lett. Kb. 2 hete fájdalmas kis tüskeszerű fehér kinövések lettek a nyelvem alatt, ami nehezem múlik ecsetelésre. Fül-orr-gégészhez jelentkeztem be, 2 nap múlva lesz időpontom, mára viszont már kissé visszahúzódott, valamit javult a helyzet. Lehet, hogy mire a rendelésre megyek, már nem lesz olyan erős a tünet. Érdemes ilyenkor még elmenni orvoshoz? Lehet tudni, hogy HPV volt-e? Kellene még a továbbiakban kezelni? IVF-re készülünk, lehet ebből probléma? (korábban mindkettőnket megszűretek a vizsgálatok miatt, de nem volt probléma..) Köszönöm a segítségét! Z."
Kedves Z! Látatlanban nehéz nyilatkozni, de nem valószínű, hogy HPV fertőzésről lenne szó. Mindenképpen keresse fel kezelőorvosát. Az IVF kezlést nem zavarja a leírt állapot. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktorúr! Érdeklődni szeretnék hpv pozitív magas kockazatú után meg lettem mütve, szövettan negatív. A párommal ha most szexuálisan leszünk egyútt akkor most vissza fog engem fertőzni újra? Az oltáson kívül mi a teendőnk vele, hiszen biztosan fertőzött ő is. Tisztelettel. Tina"
Kedves Tina! Mindkettőjük esetében a védőoltás beadatása és immunerősítés a javaslat. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözletem Doktor úr! 2017-ben volt egy in situ carcinomám valamint hpv vírus 35-ös tipizálva. Teljes méheltávolítás történt. Pár hete hüvelyvérzés hasi fájdalmaim voltak. Voltam szűrővizsgalaton, ami eredménye pappiloma túlbúrjánzás, sürgős szövettani vizsgálat. Érdeklődnék hogy mire számítsak? Köszönöm"
Kedves Veronika! Mindenképpen meg kell várni a szövettani vizsgálat eredményét és a tennivalókat annak ismeretében lehet meghatározni. Sajnos eredmény hiányában nem lehet nyilatkozni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Nekem irtak a hpvre fel gyógyszert de mégis viszketek"
Kedves Eszter! A HPV-re nincsen célirányos kezelés. A viszketés hátterében pedig valamilyen egyéb fertőzés, elváltozás állhat. Ezt orvosi vizsgálat tudja tisztázni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr ! 2015 novemberében voltam rákszűrésen ezután a citológiám eredménye P2 és felmerült a HPV gyanú. Azt mondta az orvosom , hogy fél év múlva csináljunk egy kontrollt, de tipizálást nem javasolt. Eltelt a fél év , 2016 májusában újra levette a kenetet és P2 lett az eredmény. HPV fertőzést nem találtak. 2016 decemberében újra citológiai vizsgálat: az eredmény P1 , HPV nincs. Ismétlés már csak 1 év múlva tehát 2017-ben : eredmény P2 , HPV gyanú nincs. És a legutolsó 2018 -as citolóciám is negativ. Egyébként 45 éves vagyok , panaszom nincs és a fizikális vizsgálatok is mind rendben vannak. Még rendszeresen menstruálok. Véleménye szerint kell- e aggódnom a 4 évvel ezelőtti HPV gyanú miatt ? Olvastam az otthoni HPV tesztről és gondolkodom rajta , hogy megcsinálom. Ön szerint hasznos lenne ez nekem vagy fölösleges? Szeretném a rizikót minimálisra csökkenteni. Emiatt kérném a segítségét ! Előre is köszönöm válaszát : Éva"
Kedves Éva! Az eredményei megnyugtatóak, az évenkénti kontrollon kívül nincsen más tennivalója. Amennyiben szeretne HPV tesztet, akkor azt kezelőorvosától kérje, ne az otthoni tesztet válassza, mert nem megbízható, főként a kivitelezés bizonytalansága miatt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm!Most volt méhnyak conisatios műtétem!HPV HR positív.Kimutatott 33,58-as genotípus.CIN2.Az lenne a kérdésem,hogy a páromtól újra visszakaphatom a betegséget,amennyiben őnála is fenáll!Érdemes e elmennie nemibeteg gondozóba hpv tesztre?Ha neki is pozitív akkor van rá mód,hogy meggyógyuljon?számomra beadható a védőoltás?"
Kedves Tímea! Mindkettőjük esetében érdemes lenne beadatni a HPV elleni 9 komponensű védőoltást, valamint immunrendszerüket kellene erősíteni. Partnerénél érdemes HPV tipizálást végeztetni, hogy pontosan lássák mi a helyzet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdv. Citológiai eredményemre a következők vannak írva. Döderlein b, metaplasia, laphámelváltozások.-laphám,LSIL(enyhe)HPV gyanú. Enyhe cervicalis dysplasia. Javaslat-szoros cytologiai kontroll 3hó után, HC tipizálás javasolt. Nőgyógyászom nmc kupot írt. Egyáltalán nem segítőkész. Kérdésem mi a teendő a továbbiakban? Köszönöm válaszát."
Kedves Hölgyem! Érdemes lenne a javasolt kezelést végigcsinálni, valamint 3 hónap múlva cytológiai és HPV szűrést végeztetnie. Addig erősítse immunrendszerét és javasolom, hogy adassa be a 9 komponensű HPV elleni védőoltást is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Partnerem, mint kiderült hónapok óta orvoshoz jár, sajnos ennek okáról engem nem tájékoztatott. Hosszas kérdezősködés után kiderült, hogy condyloma ac-t diagnoztizáltak nála, viszont a HPV tesztje negatív lett. 17 db szemölcs van a nemiszervén, valamint a combján, és herezacskóján. Erről nekem tudomásom nem volt. Amikor erre rájöttem, azt állította, hogy nem fertőző. A mai napon jártam az ő orvosánál, mivel az elmúlt héten 2 db szemölcsöt fedeztem fel a nemiszervemen, illetve annak környékén. A teszt eredménye várat magára, de az orvos feltételezi a HPV fertőzést, nálam is condyloma ac. a diagnózis. Condyline oldat használatát javasolták. Sajnálatos módon partnerem (nem élünk együtt, és mint kiderült nem is él monogám életet), a fertőzését elhallgatta előttem, és a szexuális életünket sem szüneteltettük. Ma megtudtam, hogy erre az orvos felhívta a figyelmét. Júliusban citológiai vizsgálatom, ennek eredménye P2 lett. Kérdésem az, hogy ha ő HPV negatív, akkor hogy fertőződhettem meg? Okozhatja-e a genitális szemölcseit, (melyeket elmondása szerint műtéti beavakozással távolítanak el néhány hét múlva) más megbetegedés? Sajnos erre a mai orvosi vizsgálaton nem kaptam kielégítő választ. Mivel nekem soha nem volt semmilyen nemibetegségem, megfertőződhettem-e tőle, a negatív teszt ellenére? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Éva"
Kedves Éva! Sajnos esélyes, hogy megfertőződött a HPV-vel és ezért jelentek meg a szemölcsei. A szemölcsök a nemi szervek külső felszínén vannak, míg a HPV tipizálás vélhetően a méhnyakból vett kenetminta alapján lett negatív. Fontos, hogy a conyline ecsetelő nem hozbteljes gyógyulást. Ugyan eltűnnek a szemölcsôk, de nagyon gyakran kiújul a fertőzés. Ezért érdemes lenne fagyasztásos megoldást alkalmazni és beoltatni magát 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Fontos az is, hogy amíg akár Önnek, akár partnerének szemölcsi vannak, addig ne éljenek szexuális életet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr!! Ma a fogadott lányom sírva fogadott,hogy HPV gyanús, plussz méhszáj seb probléma van.Enyhe fokú LSIL (remélem jól írtam le)probléma.Ismetles 3-6hónap múlva.Az édesanyja mellrákban halt meg,52 evésen.es ilyenkor már pánikol. Próbálom megnyugtatni, hogy ez nem daganat?! Tudom ,hogy ez nem sok adat ,de talán valami megnyugtató tanácsot kaphatnék? HPV hogy lehet gyógyítani? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Mihalkó Andrea"
Kedves Andrea! A leírt elváltozás enyhe fokú és valóban nincs más tennivaló, mint 3-6 havonta ellenőrizni a szervezet reakcióit rákszűréssel. Emellett az immunrendszer erősítése és a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatása mindenképpen megfontolandó! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Udvozletem!Tisztelt Doktorur 2015hpv feerozesem volt.6.11.ill 51es.szemolcseim is voltak.kezeltek vele es elmult.2016 tipizaltak januarba akkor derult ki a pontos virustorzsek neve.2016 szeptembeerol tunetmentes lettem.2017 ismer tipizalas ami negativ lett.2018szeptemberben teherbe estem es 2019ben mara boldog edesanya vagyok.kerdesem az lenne h mivel termeszetes uton szultem elofordulhatott e hogy a babam fertozodott ezzel a virussal e negativ tipizalas mellett?Ugyanis magzatvizet nyelt. Es antibiotikumos kurat is kapott szulteset kovetoen 1 hetig.valaszat elore is koszonom."
Kedves Jázmin! A legnagyobb valószínűséggel a gyermeke nem fertőződött meg HPV-vel. Viszont érdemes lenne beoltatni magát a 9 komponensű HPV elleni védőoltással, nehogy visszafertőződjön. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 33 éves vagyok! Tavaly tavasszal volt egy conisaciom, mert a citologiám p3-as lett! A szövettan eredménye kimutatta a hpv p16 fertőzést és a szövettani darabban rossz indulatú sejteket is találtak! Szerencsére nem volt mélyen a szövetekben ezért nem kellett sem sugár kezelés sem kemoterápia! Beadattam a hpv 9 kompotensű injekciót! Eddig a citológia eredményeim jók! Most csinálták meg a hpv tesztett hogy bennem van e még a vírus vagy nincs! Nagyon félek hogy pozitív lesz az eredmény! És ha pozitív lesz egész életemben félnem kell hogy bármikor daganat lehet a szervezeteben??? Mit tehetek még hogy ezt megakadályozzam?? A páromnak is kellene a hpv teszt és az injekció? A válaszát előre is köszönöm! Szilvia"
Kedves Szilvia! A műtéttel jó eséllyel eltávolították a daganatos sejtek mellett a vírussal fertőzött sejteket is. Erre azonban nincsen garancia, ezért fontos lenne immunrendszerét folyamatosan erősíteni, beoltatnia partnerét is a védőoltással, valamint félévente érdemes rákszűrésre mennie. Aggodalomra nincse oka, mert folyamatos kontroll alatt van. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr Úr A rákszűrésem P3 L- Sil lett Hpv 16 pozitív az lenne a kérdésem hogy mire számíthatok 28 éves vagyok és nagyon el vagyok keseredve oltást nagyon régen megkaptam még is akkor hogyan kaphattam el? Válaszát előre is megköszönöm."
Kedves Cintia! Érdemes folyamatosan kontrollálni az állapotát, hogy milyen irányba változik a helyzet. Reméljük, hogy az immunrendszere erős és képes a regenerációra. Ez sokszor 8-10 hónapot is igénybe vehet. Fontos lenne utána néznie, hogy milyen oltást kapott. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt doktor úr! 2019. Júliusában az éves rakszures eredményem P2 lett és HPV gyanú. Így egy magandoktornohoz mentem aki, azt mondta nek kell várni három hónapot és azonnal le vehetjük a HPV tesztet. Két hét múlva el is küldte e mailek az eredményt. És azt állt rajta, h magas kockázatú Hpv van jelen önnel, konzultáció szükséges. Telefonon ezután beszéltem vele és azt mondta ne ijedjek meg, mivel sírtam, viszont a fertőzés fent áll, de rákos sejtek nincsenek. Gyakori kontrol és teszt szükséges. Mondtam, h már novemberben szeretnék egy újabb tesztet. Valamint továbbá vitaminokat és immunerősítőt ír fel nekem receptre. Amit el tudok hozni tőle. A páromra azt mondta h ő nem javasolja a férfiaknak a teszt, mert igazából nem tudunk ezzel mit kezdeni. De ezt. Férfi dönti el. Végül is csak nem nyugodtam meg. Doktor úr velemenye mi erről? A párom ex feleségenek méhnyakrákja volt, és egy darabot kimetszettek belőle. De nekik senki nem. Mondta h ez akár a HPV vel lehet kapcsolatos. A párom nagyon megijedt és lelki ismeret furdalasa van. De nem akar elmennk orvoshoz, valamint óvszert sem akar használni. Viszont én igy nem érzem jól magam. Ön doktor mit tud javasolni? Mi lennék érzi a helyzetemet?. Köszönöm, ha válaszaval megtisztel!"
Kedves Andrea! Aggodalomra nincsen oka, mivel Ön orvosi kontroll alatt áll és a doktornő nagyon helyesen javasolta is az ellenőrző vizsgálatait, valamint szervezte ellenállóbbá tételét. A partnerénél én javasolnám a tipizálást, hogy kiderüljön, ő fertőző forrás e ebben a tekintetben. Mindkettőjüknek érdemes az immunrendszerét erősíteni, valamint érdemes lenne szintén mindkettőjüket 9 komponensű HPV elleni védőoltással beoltatni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15