Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Tisztelt Doktor Úr! Tavaly decemberben megjelent pár db szemölcshöz hasonló elváltozás a kis ajkak környékén. Az akkori orvosom nem csinált velük semmit, én vettem betadin kenőcsöt, így azzal elmúlt és szerencsére azóta sem jött ki. Nemrég tipizáltak egy rossz cytologia lelet kapcsán és kiderült hogy hpv 18-as genotipus van a szervezetemben. Nem kaptam rá semmit fél év múlva ismételni kell a cytologiát. Közel másfél éve nem volt szexuális kapcsolatom, ezek után meg félek bármibe is bele kezdeni. Így már csak óvszerrel lehet szexuális életet élni? Tisztelettel: Betti"
Kedves Betti! A szervezete képes leküzdeni a HPV-t. Erről HPV tipizálással győződhet meg. Ezt követően nyugodtan és szabadon élhet szexuális életet. Fontos azonban, hogy adassa be magának a 9 komponensű HPV elleni védőoltást is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy HPV fertőzésből teljesen fel lehet gyógyulni, eltűnik a vírus a szervezetből, vagy csak tünetmentes leszek, de a vírus marad a szervezetemben?"
Kedves Hölgyem! A HPV fertőzésből teljesen fel lehet gyógyulni, de előfordulhat hordozó állapot is. Ilyenkor a vírus marad a szervezetben és az immunrendszer tartja vissza a vírust az aktív működéstől. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"dr úr az lenne a kérdésem hogy két és fél éve volt konizációm épben kimetszve hsil cin 3 miatt hpv 16 18 as törzs kimutatva azóta szerencsére negatív a cytológiám idén februárban voltam a hpv elmúlik vagy az ott van most is vagy visszajöhet félek mert méhnyakszükületem lett a műtét óta és spirálom lett hogy ne tapadjon össze mostanában nagyon viszket sokszor ott lent csikló és hüvelynél is néha pisos van egy kis folyás is. menses is egyre rövidebb 23-25 naposak és szinte csak egy nap van vérzés tisztasági betét elég előtte utána barna folyás van bővebben nem csak pecsételő a peteérés is fájdalmas és több napig van lehet ilyen dr úr szerint van okom aggódni hogy esetleg megint gond van próbáljak mégis valahogy beszélni az orvosommal vagy elég ha jövőre megyek rákszűrésre és nem lesz addig gond. A gát is ki reped és fájni is szokott arra mit lehetne használni és mi okozhatja? Köszönöm előre is a válaszát. Tisztelettel: Judit"
Kedves Judit! A kérdés, hogy milyen “spirálja” van. Ugyanis, ha hormontartalmú (Mirena vagy Jaydess), akkor a menzesz gyengülése ezzel egyértelműen magyarázható. A vírus a műtéti anyag eltávolításával elvben el is tűnhet a szervezettel, de arra is van példa, hogy más területen még jelen van. A hüvelyi panaszokkal érdemes kezelőorvosához fordulni, mert a pontos kezelést csak a vizsgálatot követően lehet meghatározni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 47 éves vagyok, néhány hete hpv szemölcsöt állapítottak meg a hüvelybemenetnél. Ecsetelővel másnapra már le is esett, azóta sem tért vissza. Az orvosom szerint ezt az elmúlt néhány hónapban kaphattam el. 2 éve vagyok monogám kapcsolatban jelenlegi partneremmel, aki kivizsgáltatta magát minden vizsgálható hpv típusra, illetve másra is, amire lehetett, és mindenre negatív eredményt kapott. A következő kérdéseim lennének: 1. Valóban lehetséges az, hogy ezt a hpv típust több éve is elkaphattam és ahogyan korábban olvastam, pl. stressz vagy bármi más aktiválta? Vagy lenne más magyarázat is a fertőzésre? 2. Előfordulhat, hogy a partnerem valóban nem fertőződött meg ennyi idő alatt? 3. Okozhatja-e más is az ezen a területen megjelenő szemölcsöket? Érdemes külön hpv tesztet csináltatni a vírus jelenlétének kimutatására? 4. Tünetmentesség esetén mikor/hogyan megengedett a szexuális élet újrakezdése oltás nélkül illetve oltással? Javasolja-e mindkettőnk oltását ebben a korban? Köszönettel, Tünde"
Kedves Tünde! Amennyiben a képletből nem készült tipizálás, úgy nem biztos, hogy a HPV okozta. Bőrkinövés sokféle lehet. Persze előfordulhat, hogy régóta a szervezetében van a vírus, de ez caak teória. A legfontosabb, hogy figyelje magát és az esetleges kiújulást. Mellette érdemes lenne beadatnia a 9 komponensű HPV ellenivédőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyászati rákszűrésen jártam. A lelet szerencsére negatív lett, bár a metaplasiat bejelölték a leleten, illetve mivel az első ultrahangos vizsgálaton azt látták, hogy az endocervix feltűnően hiperdens, 2 hónap múlva újabb ultrahangos vizsgálatot végeztek, ahol az elváltozást szerencsére már nem látták. HPV tipizálás is készült, ahol mint kiderült, az alábbi HPV típusok voltak kimutathatóak: HR:35, 56, 51, 31, LR Azt a választ kaptam, hogy fél év múlva kell mennem csak újabb rákszűrésre, más teendő nincs. Olvastam a HPV vírus kapcsán, de annyi félével találkoztam, hogy nem igazán tudtam megnyugodni és a kérdéseimre választ kapni. Ez ügyben szeretnék tájékoztatást kérni. Kimutatták a szervezetemben a fentebbi vírus típusait (köztük a magas rizikófaktorúakat is) és valóban nincs további teendő, vizsgálat, csak fél év múlva egy újabb rákszűrés? Páromnak nem kell elmenni vizsgálatra? Mennyi ideje lehet az emberben egy ilyen vírus? Van lappangási idő? Mi történik ha hosszú távon sem szabadulok meg tőlük? Olvastam olyat, hogy a vírus lehet aktív és passzív. Valóban így van? Ha igen, honnan lehet tudni épp melyik fázisban van? Hogy tudom legyőzni? Meg lehet ettől teljesen szabadulni, vagy valamilyen szinten örökre ott lesz az ember szervezetében? Fertőzöttként van értelme a védőoltásnak? Hogy kerülhető el a visszafertőződés főleg úgy, ha az embernek párja is van? Vissza lehet fertőzőrni ugyanazzal a típussal, vagy azzal szemben immunissá váluno akkor is, ha a párunkban még itt van? Csak nemi úton kapható el? Munkám kapcsán szennyvíztisztító telepek környékén is megfordulok. Esetleg ilyen helyen is összeszedhető, vagy csak fizikai kontaktus útján) akár sima csókkal? Aggódom, így sok kérdés merült fel benne ezzel kapcsolatban. Előre is nagyon köszönöm válaszát! Erika"
Kedves Hölgyem! A vírus szexuális együttlét, szoros testi kontaktus útján kerül a szervezetbe. Egyéb módon a terjedés nem valósul meg. A szervezetbe kerülését követően akár hosszabb ideig, hónapokig, évekig is tünetmentesen lehet jelen. Az is elképzelhető, hogy a szervezet immunrendszere legyőzi a vírust és teljesen eltűnik. Amennyiben az immunrendszer legyengül, a vírus aktiválódik és kóros szöveti elváltozást okozhat. Ilyenkor az elváltozás súlyosságától függ, hogy a folyamat visszafordulhat vagy súlyosabb irányba megy tovább. Bizonyos súlyossági fokot követően a kóros terület eltávolítása, szövettani vizsgálat elvégzése indokolt. Amennyiben nem annyira kritikus a helyzet, a szervezet képes regenerálódni. Mindenképpen érdemes az immunrendszert erősíteni, valamint a 9 komponensű HPV elleni védőoltást beadni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Férjemnek azoospermiája van, így donorspermára van szükségünk ahhoz, hogy gyerekünk legyen. 4 lombikon vettünk eddig részt, sajnos sikertelenül. Most találtunk egy srácot, aki segítene nekünk, így arra gondoltunk, hogy hátha már nem kell következő kör lombikra menni és sikerül így teherbeesni. Nagyon lelkes voltam, elküldtem minden vizsgálatra és én is megcsináltattam mindent. Alig vártam, hogy peteérésem legyen és végre nem teljen el "haszontalanul". Épp a héten lett volna aktuális, azonban a srác leletei most készültek el és pozitív lett a HPV-je. "A minta HPV DNS pozitív (+), azonban a vizsgált alacsony (LR) és magas (HR) kockázatú HPV típusokat nem tartalmazza. HPV genotípus: NA ". Egy orvostól kérdeztem eddig, ő azt mondta, szerinte ez ne akadályozzon meg, nincs semmi kockázata. De kíváncsi vagyok több véleményre, hiszen nőkre azért veszélyesebb a HPV. Azzal, hogy az ő spermáját juttatjuk be, elkapom én is? Ha terhes leszek, a babának lehet baja? Találtam egy videót ezzel kapcsolatban a neten, ahol szintén azt mondja az orvos, hogy ha a férj HPV-vel fertőzött, attól még vállalhatnak gyereket. Csak ugye nálunk azért más a helyzet, mert ő nem a férjem, hanem "csak" egy donor, egy segítő, aki helyett- ha nem is könnyen- de tudunk találni mást, aki nem fertőzött. Bár ha ez ennyire sokmindenkiben benne van, akkor valóban nem könnyű a helyzet. Szeretném, ha a lombikok közti peteéréseimben is lenne esély a teherbeesésre, illetve számunkra megnyugtatóbb, ha tudjuk ki a donor, ami ugye a jogi korlátozások miatt amúgy nem lehetséges, csak így, ha találunk egy adományozót. Milyen kockázatai lehetnek rám illetve a babára nézve, ha így vágunk bele? Köszönöm mielőbbi válaszát."
Kedves Kata! Amennyiben a spermiumok felhasználása IVF kezelés vagy insemináció során történik, úgy aggodalomra nincsen ok. A HPV nem a spermiumokban telepszik meg, hanem a bőr, nyálkahártya sejtekben. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 2 kérdéssel fordulok Önhöz. Már 2 HPV oltást megkaptam, augusztus elején esedékes a 3. Augusztusban tervezünk belevágni a családalapításba. Az egyik kérdésem az lenne, hogy az oltóanyag nem veszélyes e a magzatra? Másik kérdésem, hogy mennyire kőbevésett, hogy pontosan fél évnek kell eltelnie a 2. és a 3. oltás között? Baj lenne, ha 1,2 héttel korábban vagy később adatnám be? Válaszát előre is köszönöm! F"
Kedves Hölgyem! A védőoltás komponensei egyáltalán nem veszélyesek a babára, a védőoltásban semmilyen formában nincsen vírus jelen. +- 1-2 hét nem jelent problémát a 3. oltás beadása tekintetében. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Silaut nevű gélkrémet írtak fel, szeretnék érdeklődni, hogyan tudnám mégjobban, kezelni ezt a vírust, valami ötlete így látatlanban?"
Kedves Érdeklődő! A HPV-t a szervezet saját immunrendszerének kell legyőzni, így magát az immunrendszert érdemes erősíteni a HPV-vel szemben. Erre az általános életmódot rendező lépések mellett a vírus-ellenes anitestek szervezetben előforduló szintjének növelésével érdemes küzdeni. Ezt a HPV elleni 9 komponensű védőoltással lehet megtenni. Ugyan a védőoltást alapvetően nem kezelésre, hanem megelőzésre fejlesztették ki, de ezzel együtt a szervezetben megjelenő magasabb ellenanyag szint mellett hamarabb tűnik el a vírus a szervezetből. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt doktor Úr! 23 éves férfi vagyok és hámkaparékos vizsgálattal HR 66-os hpv pozitív diagnózist kaptam. Szeretnék érdeklődni a típus kockázatairól és gyógyulási esélyeiről. Három hete lézeres műtéttel szemölcsöket távolítottak el a nemi szervemről, ajánlották a 9 komponensű oltás beadását is. Azonban úgy olvastam, hogy az oltás ez ellen a típus ellen nem ad védettséget. Persze azért be fogom oltatni magamat, a más típusú törzsek elleni védelem miatt. Tartós párkapcsolatom van. Az oltáson túl mit tegyek, hogy minél előbb meggyógyuljak? Szedjek vitaminokat? Milyet? Komplex vitamint, vagy elég a C vitamin nagy adagban? Szexuális élet mikor állhat helyre, hogy a páromat ne fertőzzem meg?"
Kedves Uram! A saját szervezetének vírus ellenes felvértezésére tökéletesen felkészítették a szakemberek. Ugyanis nincsen direkt vírusellenes szer, azt a saját immunrendszerének kell leküzdeni. Fontos azonban a partnere védelme is, így őt is érdemes lenne kivizsgálni és védőoltásban részesíteni. Amennyiben mindketten tünetmentesek és megkapták a védőoltást, a rend helyre fog állni, a szervezet képes legyőzni a vírust. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Két témában kérem segítségét. Nemi szemölccsel kezeltek, és közben megkaptam a Gardasil oltást. A szemölcsök idővel elmúltak; az oltási sorozatot követő szűréskor nem, de fél évvel később kimutatták nálam a 11-es HPV-t. Sejtem, hogy nincs 100%-os védelem, és lehet akár álnegatív is egy lelet, (megjegyzem, hogy több helyen - infektológus, szakrendelő honlapja - is azt olvastam, hogy az oltáskor meglévő vírusok ellen kisebb eséllyel alakul ki védettség), de a fő kérdés, hogy mit tehetek a valódi védelem érdekében - feltételezve, hogy pl. nem álnegatív volt a lelet és nem alakult ki a 11-es elleni védelem? Újabb oltás (vagy oltási sorozat) kell? A másik - kapcsolódó téma -, amiben szeretnék tisztán látni, hogy a fentin kívül van 54,56, 59 és 68-as típusú fertőzésem is. ("Érdekesség", hogy ebből volt, ami csak az utóbbi leletben került kimutatásra, holott a korábbi vizsgálat óta eltelt időben nem volt szexuális kapcsolatom.) A kezelőorvosom azt mondta, hogy "férfiak esetében nincs ok aggodalomra". Mindenhol csak azt látom, hogy melyik milyen veszélyességi kategória, de nem találtam arra nézve információt, hogy az egyes típusok melyik nemnél mit okozhatnak. Kérdésem tehát, hogy milyen veszélyeket rejtenek ezek a vírusok rám nézve, ill. hogy mit tehetek a leküzdésükre (ezüst kolloid, gombák, napi 1-2g aszkorbinsav, indol3...?) (Ha esetleg tudna olyan honlapot ajánlani, ahol lehet tájékozódni az egyes típusokról, nagyon hálás lennék.) Nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Péter"
Tisztelt Kérdező! A herpes vírus jelenléte mellett előfordulhat HPV is, a kettő nem zárja ki egymást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm jakab katalin vagyok es pozitiv rákszűrésem lett de viszont állapotos vagyok hpv fertőzésem van mire szàmithatok a kozel jövőben mi a tehendő?"
Kedves Katalin! A tennivalókat a rákszűrés súlyosságától függően lehet csak meghatározni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt doktor úr! Nagylányom Pentasát szed 2x2gr szedheti mellette az Isoprinosint?? Válaszåt köszönöm"
Kedves Hölgyem! A Pentasa leiratában nem szerepel az Isoprinosine, mint kontraindkált készítmény, ennek alapján a készítmény mellett lehet Isoprinosinet szedni a lányának. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot kívánok!A napokban derült ki hogy a hpv 18 as.A citológiai eredményén p2.Én szeretném a műtétet de nem csinálják még meg.Most jelenleg a papirloke használom pecsétviaszgombát c vitamint spirulinát és a varga pro szedem immunerősítőnek.A kérdésem az lenne hogy ebbe az esetben be lehet e adatni nekem és a páromnak a 9 komponensű injekciót?Ha igen el tudnánk e önhöz menni?Reménykedem hogy a 18 as átfordul lehetséges ez ebben az esetben?Vagy mit tudna javasolni?Köszönöm előre is a válaszát.Üdvözlettel:Reményi Nikoletta"
Kedves Nikoletta! Amennyiben a cytológiai eredménye P2-es, nincsen szüksége műtétre. A szervezetét, az immunrendszerét kell erősíteni, valamint érdemes lenne Önnek is és párjának is beadatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Szép napot kívánok Érdeklődni szeretnék öntől, az orvosom Hpv vírussal diagnosztizált El küldték az eredményt Budapestre Az eredmény Hpv 16 pozitív Tímea"
Kedves Tímea! Pontosan mit szeretne tudni? Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 52 éves vagyok.Feleségemnél 2 hete diagnosztizáltak szájfenék daganatot,pár nap múlva megoperálják.A vizsgálatok alapján HPV 16 pozitív! Mi a teendőm? Veszélyben vagyok én is?Ha nálam is beigazolódik a HPV 16 fertőzöttség akkor van értelme számomra a védőoltásnak? Kell valamilyen korlátozást bevezetnünk a testi kontaktus során?Ezeket a kérdéseket azért tettem fel mert olvastam az oda vissza fertőzésről.A feleségem az operáció után megkaphatja a védőoltást és az hatásos lehet a jövőben?"
Kedves Uram! Mindenképpen érdemes lenne Önt is leszűrni HPV-re, majd a szűrővizsgálat eredményétől függően lehet megmondani a tennivalókat! A védőoltás beadatása és az immunrendszerének erősítése mindenképpen javasolt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr!Köszönöm a válaszát bár szerintem nem jól fogalmaztam.Az ismerösömnek H 16 HPV fertőzése van a torkában.Negatív lett a szövettanja.Ennek tükrében kérdezem öntől hogy csaladomban idősebb,beteg csaladtag is van.Cseppfertőzéssel nyál útján el tudjuk kapni?Köszönöm szépen a válaszat.Fehérvári Amália"
Kedves Amália! A HPV cseppfertőzéssel nem terjed. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot! 2018 augusztusban rákszüresem hpv p2 mutatott ki! Közben 7 hetes terhes voltam így azt javasolták hogy szülés után 6 hétre ismételjük meg a szürest, ami most lesz! A kérdésem az lenne hogy ugye az még nem rák? És nem is mehetett rosszabb fázisba??"
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte egyáltalán nem jelenti azt, hogy rákos elváltozása van. Ezt a P2-es cytológia is megerősíti! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Ha be lettem oltva HPV 16 és 18 tipusra, akkorivan készült vizsgálat, hogy nem vagyok fertőzött. Most viszont kimutatták a 18ast. Ez hogy lehet/mit jelent? Ezeket lehet, hogy évek alatt győzi le a szervezet? Köszönöm"
Kedves Anna! A 18-as HPV törzset a szervezet képes hordozni. Ilyen esetben hónapok, akár évek is eltelhetnek, amíg a szervezet legyőzi a vírust. Fontos, hogy a kimutatott vírus jelenléte mellett fél évente történjen rákszűrés. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm doktor úr! 29 éves férfi vagyok!4 napja voltam nemi bőrgyógyásznál aki megállapította hogy a péniszem körül hpv szemölcsök találhatók.Ezután mondtam hogy ez a kissebb baj mert a végbelem körül mindegyik farpofámon egészen a végbél záróizomig 3-4cm átmérőjü egybefüggő szemölcseim vannak.Az előllévőket lefagyasztotta elfeketedett és szépen le is jött.Az óriás condylomat is elvileg le fagyasztotta de az nem feketedett el sőt nagy észrevehető változás nem történt.Tüneteim a kezelés előtt:viszketés,bűzös váladékozás, wc papír használat után enyhén vérzett a szemölcs.A doktornő a következőt javasolta:isoprinosine napi 3x2,condyline ecsetelő napi 1x,valamilyen kikevert krém szerintem vazelin, ezek mellett szedek c és d vitamint és napi használatra gézlapot ajánlott hogy helyezzem a farpofák közé.Vérvételre küldött különböző nemi betegségek kivizsgálására illetve proktológushoz vastagbéltükrözésre.Kérdéseim a következők:Ön szerint el fog tűnni ez a nagy hatalmas condyloma csináljam az ajánlott ecsetelést és majd lejön?A vastagbéltükrözés mindenképpen szükséges?Vérvételből kiderül hogy bakteriális vagy vírusos (condyloma latum)?Mintát nem vett belőle.Amikor meglátta azt mondta jézusom ekkorát még nem láttam ...pedig 3-4 cm átmérőjü és csak 1 millimétert emelkedik ki a bőrből.Őszinte leszek nagyon megijjedtem.Köszönöm előre is a válaszát!"
Kedves Uram! A nagy condylomát ecsetelni lehet, de nem ez a leghatékonyabb és legeredményesebb módja. Vagy ismételt fagyasztással vagy sebészi - lézeres eltávolítással érdemes kezelni. A vastagbél tükrözést akkor érdemes megcsináltatni, ha már a külsö területen nincsen condyloma, nehogy bevigye az ember a vírust a belső béltraktusra. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! A barátnőm 32 éves és HPV ellenőrzés során megállapították, hogy HPV 59 tipusú vírusa van, állítólag 7-8 évvel korábban is volt már neki ue. a tipus Nemrég ismerkedtünk meg, szeretném megtudni, hogy hatékony-e az óvszer használata vagy tényleg egyéb módon is könnyen átadhatja. (Orális szex, érintés, csók stb.) Mindenféleképpen elkaphatom, vagy nem mindenki fertőződik meg? Megköszönöm a válaszát, il. ha van a tanácsait, mert most eléggé elbizonytalanodtam a szexet illetően Tisztelettel: B. Ákos"
Kedves Ákos! A vírus átadható, de nem minden esetben. Azonban a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes lenne beadatnia, az védelmet biztosít. Az óvszer használata ajánlott, de nem jelent 100 %-os védelmet! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György