Orvos válaszol

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Dr. Szőnyi György

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretne tájékozódni.

Ha azonnali tanácsra lenne szüksége, és orvosa nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheti kérdéseit, orvosszakértőnk pedig 2 munkanapon belül válaszol. Ha hozzájárul kérdése nyilvános megjelenéséhez, segítheti azokat a látogatókat, akik az Önéhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdését természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitóját. Ne feleddje: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászával, házi- vagy szakorvosával folytatott személyes konzultációt.

Kérdések és válaszok

Kiválasztott címke: Méhnyakrákszűrés



Kedves Dr. Úr! Ez év februárban diagnosztizáltak nálam HPV-t ( HR több fajtája, illetve HPV 18-as). Citologiai vizsgálatom P2 lett. 3 hónap azóta eltelt, voltam megint nőgyógyászati vizsgálaton ahol egy régebb óta fennálló méhnyakgyulladást diagnosztizáltak ami az előző vizsgálatnál is megvolt már. Ismételt citologiai vizsgálaton vagyok túl ahol semmilyen kóros elvaltozás nem volt csak gyulladást mutat a citologiai eredmény (P2). Párkapcsolatom kialakulóban van, de már a párom megkapta a szükséges oltásokat HPV ellen még mielőtt nem történt koztunk semmi. A kerdesem viszont az lenne, hogy az oltas utan a parom mennyire védett? Elkaphatja tőlem, vagy ettol mar nem kell felnem? Teljesen vedett ha a 4 komponensű oltast kapta meg? Második kérdesem pedig az lenne, hogy mennyire van esélyem arra hogy lekuzdje a szervezetem a virust regebb ota fennallo gyulladas mellett, valoszinu hogy a HPV okozza ezt a gyulladast? Az orvosom mutetet ajanlott mert mehszajsebem van. Koszonom a valaszat! Bianka
Kedves Bianka! A Párja a 4 komponensű HPV elleni védőoltás beadását követően már védett a 18-as humán papillóma vírustörzzsel szemben, aggodalomra nincsen okuk. Önnek is érdemes lenne beadatnia a védőoltást, ha van rá mód, akkor jó lenne a 9 komponensű legszélesebb védelmet biztosító oltást megkapnia. A szervezete képes leküzdeni a vírust, ami 8-10 hónapot is igénybe vehet, de a szervezet erős immunrendszer estén jól tud reagálni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Dr. Úr! Ez év februárban diagnosztizáltak nálam HPV-t ( HR több fajtája, illetve HPV 18-as). Citologiai vizsgálatom P2 lett. 3 hónap azóta eltelt, voltam megint nőgyógyászati vizsgálaton ahol egy régebb óta fennálló méhnyakgyulladást diagnosztizáltak ami az előző vizsgálatnál is megvolt már. Ismételt citologiai vizsgálaton vagyok túl ahol semmilyen kóros elvaltozás nem volt csak gyulladást mutat a citologiai eredmény (P2). Párkapcsolatom kialakulóban van, de már a párom megkapta a szükséges oltásokat HPV ellen még mielőtt nem történt koztunk semmi. A kerdesem viszont az lenne, hogy az oltas utan a parom mennyire védett? Elkaphatja tőlem, vagy ettol mar nem kell felnem? Teljesen vedett ha a 4 komponensű oltast kapta meg? Második kérdesem pedig az lenne, hogy mennyire van esélyem arra hogy lekuzdje a szervezetem a virust regebb ota fennallo gyulladas mellett, valoszinu hogy a HPV okozza ezt a gyulladast? Az orvosom mutetet ajanlott mert mehszajsebem van. Koszonom a valaszat! Bianka
Kedves Bianka! A Párja a 4 komponensű HPV elleni védőoltás beadását követően már védett a 18-as humán papillóma vírustörzzsel szemben, aggodalomra nincsen okuk. Önnek is érdemes lenne beadatnia a védőoltást, ha van rá mód, akkor jó lenne a 9 komponensű legszélesebb védelmet biztosító oltást megkapnia. A szervezete képes leküzdeni a vírust, ami 8-10 hónapot is igénybe vehet, de a szervezet erős immunrendszer estén jól tud reagálni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Mikroszkopos fibroepithalis azonosithato a tengelyben,ductus reszlettel,màsodlagos lobosodàs jeleivel.felszini hàmban regenerativ jelek,es viruscytopathias hatàsra utalo gócos koilcytosis is megfigyelhető,manifeszt dysplasias jeleket,malignitast bizonyito szoveti eltèrèseket nem azonositottunk,kèrdèsem lenne,hogy erdemes lenne e egy hpv vizsgalatot elvegeznem.?Aa joindulatu börkinövest kimütöttèk,a cytologiàm jo lett,Mit jelent ez a lelet?vàlaszàt koszönom,
Kedves Judit! Érdemes lenne HPV tipizálást végeztetnie, hogy kiderüljön, hogy a szervezetében jelen van-e a HPV. A leírtak alapján a gyanú ugyanis felmerül. Azonban a jó hír, hogy rosszindulatú elváltozásra utaló jelet nem lehetett látni a vizsgálati mintában. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr, A következő kérdéssel fordulnék Önhöz, a legutóbbi rákszűrésem alkalmával megijedtem, ugyanis bár P2-es eredmény lett, nem negatív, hanem a következő: kenet minősítés egyéb, atypusos laphámsejtek nem meghatározható okból (ASC-US), vegyes baktérium, reaktív sejtelváltozással járó gyullladás, Hpv tipizálás, ill.6 hónap múlva kontroll, az orvosom csak betadine használatát javasolta. Visszanéztem a leleteimet, a legutóbbi teljesen negativ leletem 2017.júniusában volt, tehát 2 éve. Azóta rendszeresen járok szűrésre és állandóan ezeket az eredményeket kapom, illetve tavaly év kozepén volt egy, ahol gyulladás nem volt, azonban atypusos laphámsejtek akkor is. Tünetem semmi sincs, menstruáció előtt kisebb sárgás folyás, de ezen felűl semmi neg.tünetem sincs. A nőgyógyászom 2 év után most javasolt HPV tipizálást, kérdésem az lenne, ilyen sokáig lappanghat-e a vírus? Ha igen, mi a teendő? A nagy ajkamnál a bal oldalon két db kis fehér pötty már évek óta van, kb.4-éve, szemölcs szerű(nem karfiolszerű, gombostűfejnyi fehér pötty, 2 db), orvosom akkor is azt mondta, nincs vele teendő, viszont félek, hogy talán összefügghet a kettő és emiatt valami kialakult? A végbelemnél is kb.1,5 hónapja érzek lüktetést, ami nem múlik, orvosom azt mondta, a kettőnek nincs köze egymáshoz. Nagyon félek, hogy orvosi lazaság miatt most komolyabb gond lehet nàlam? Partnerem 10éve változatlan, megcsalás nem volt. Egy másik orvost is meg fogok ezügyben keresni, addig is köszönettel várom válaszát és elnézést a hosszúra nyúlt levélért! Tisztelettel, egy aggódó páciens
Kedves Anett! Kezelőorvosa teljesen szakszerűen járt el és a javasolt tanácsa is követendő. Kiegészítésként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást lehetne még beadatni, ami egyben védelem a jövőbeli fertőzésekkel szemben, egyben aktiváljuk vele az immunrendszert a hatékonyabb védekezés érdekében. Aggodalomra nincsen oka! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr, A következő kérdéssel fordulnék Önhöz, a legutóbbi rákszűrésem alkalmával megijedtem, ugyanis bár P2-es eredmény lett, nem negatív, hanem a következő: kenet minősítés egyéb, atypusos laphámsejtek nem meghatározható okból (ASC-US), vegyes baktérium, reaktív sejtelváltozással járó gyullladás, Hpv tipizálás, ill.6 hónap múlva kontroll, az orvosom csak betadine használatát javasolta. Visszanéztem a leleteimet, a legutóbbi teljesen negativ leletem 2017.júniusában volt, tehát 2 éve. Azóta rendszeresen járok szűrésre és állandóan ezeket az eredményeket kapom, illetve tavaly év kozepén volt egy, ahol gyulladás nem volt, azonban atypusos laphámsejtek akkor is. Tünetem semmi sincs, menstruáció előtt kisebb sárgás folyás, de ezen felűl semmi neg.tünetem sincs. A nőgyógyászom 2 év után most javasolt HPV tipizálást, kérdésem az lenne, ilyen sokáig lappanghat-e a vírus? Ha igen, mi a teendő? A nagy ajkamnál a bal oldalon két db kis fehér pötty már évek óta van, kb.4-éve, szemölcs szerű(nem karfiolszerű, gombostűfejnyi fehér pötty, 2 db), orvosom akkor is azt mondta, nincs vele teendő, viszont félek, hogy talán összefügghet a kettő és emiatt valami kialakult? A végbelemnél is kb.1,5 hónapja érzek lüktetést, ami nem múlik, orvosom azt mondta, a kettőnek nincs köze egymáshoz. Nagyon félek, hogy orvosi lazaság miatt most komolyabb gond lehet nàlam? Partnerem 10éve változatlan, megcsalás nem volt. Egy másik orvost is meg fogok ezügyben keresni, addig is köszönettel várom válaszát és elnézést a hosszúra nyúlt levélért! Tisztelettel, egy aggódó páciens
Kedves Anett! Kezelőorvosa teljesen szakszerűen járt el és a javasolt tanácsa is követendő. Kiegészítésként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást lehetne még beadatni, ami egyben védelem a jövőbeli fertőzésekkel szemben, egyben aktiváljuk vele az immunrendszert a hatékonyabb védekezés érdekében. Aggodalomra nincsen oka! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! 2014 óta vagyok HR45-ös HPV fertőzött, és a mai napon egy kolposzkópos vizsgálatot végeztek nálam, melyről megkaptam a leletet, azonban csak itthon néztem meg, így az orvost aki végezte, nem tudtam megkérdezni, hogy mit jelent. Ez a pontos leírása a leletnek: Kolp lelet: kellő zárófunkcióval rendelkező pontszerű külső méhszáj. TZ1, ecetsav pozitivitás látható 1-2 óra között tagoltság Legközelebb az eredmények miatt 3 hét múlva találkozom az orvossal, de elkezdtem aggódni, hogy ez a kolposzkópos lelet mit jelenthet. Várom szíves válaszát köszönettel. Üdvözlettel: Balogh Roxána
Kedves Roxána! Aggodalomra nincsen oka, de a cytológiai vizsgálat eredményét mindenképpen fontos lenne ismerni a pontos tennivalók meghatározása érdekében, valamint fontos lenne ellenőrizni a "tagoltság"-ot! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Elfelejtettem megkérdezni, hogy mivel néhány évvel ezelőtt sterilizációm volt, szeretkezések alkalmával nem használunk óvszert de a cytológiai eredmény P2 és HPV minor jeleket mutat, innentől kezdve használjunk-e az óvszert valamint a férjemnek elkaphatta a fertőzést?
Kedves Hölgyem! A kapott lelet alapján nem szükséges óvszerrel védekezniük. Üdvözlettel Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm dr. Úr! Ma kaptam meg a cytológiai eredményem, amelyben P2 és HPV minor jelek eredmény olvasható. Az orvosom azt mondta, hogy kontroll fél év múlva. Évente járok szűrésre, mindig P2 volt. Van okom aggodalomra, szedjek immunerôsítőt vagy csak nyugodjak le és várjak?
Kedves Hölgyem! A kezelőorvosa pontos és megfelelő utasításokkal látta el, aggodalomra nincsen oka. Ezzel együtt az immunrendszerét mindig érdemes erősíteni, valamint megfontolandó a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatása is!. Üdvözlettel Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy citológiai eredményem P3 , CIN 1. A HPV tipilizálás pedig 18, 58 lett. Azt orvosom azt mondta műteni kell. Nem lehetséges valami más fajta megoldás? Mert hamarosan babát szeretnék és nem tudom, hogy mennyire fogja a műtét befolyásolni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Alexandra
Kedves Alexandra! A napjainkban érvényes szakmai irányelvek szerint a CIN 1-es cytológiai lelet alapján nem szükséges műtétet elvégezni, viszont 3-6 havonta kontrollálni kell az állapotot. Addig hüvelyflóra rendezés, immerősítés a feladat. Ebből a statusból a folymamat képes regenerálódni. Közeli babatervezés esetén azonban elgondolkodtató a szövettani tisztázás, mert időben gyorsabb eredményhez vezethet, de akkor is csak maximum egy LOOP conizációt tudok elképzelni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy citológiai eredményem P3 , CIN 1. A HPV tipilizálás pedig 18, 58 lett. Azt orvosom azt mondta műteni kell. Nem lehetséges valami más fajta megoldás? Mert hamarosan babát szeretnék és nem tudom, hogy mennyire fogja a műtét befolyásolni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Alexandra
Kedves Alexandra! A napjainkban érvényes szakmai irányelvek szerint a CIN 1-es cytológiai lelet alapján nem szükséges műtétet elvégezni, viszont 3-6 havonta kontrollálni kell az állapotot. Addig hüvelyflóra rendezés, immerősítés a feladat. Ebből a statusból a folymamat képes regenerálódni. Közeli babatervezés esetén azonban elgondolkodtató a szövettani tisztázás, mert időben gyorsabb eredményhez vezethet, de akkor is csak maximum egy LOOP conizációt tudok elképzelni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy citológiai eredményem P3 , CIN 1. A HPV tipilizálás pedig 18, 58 lett. Azt orvosom azt mondta műteni kell. Nem lehetséges valami más fajta megoldás? Mert hamarosan babát szeretnék és nem tudom, hogy mennyire fogja a műtét befolyásolni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Alexandra
Kedves Alexandra! A napjainkban érvényes szakmai irányelvek szerint a CIN 1-es cytológiai lelet alapján nem szükséges műtétet elvégezni, viszont 3-6 havonta kontrollálni kell az állapotot. Addig hüvelyflóra rendezés, immerősítés a feladat. Ebből a statusból a folymamat képes regenerálódni. Közeli babatervezés esetén azonban elgondolkodtató a szövettani tisztázás, mert időben gyorsabb eredményhez vezethet, de akkor is csak maximum egy LOOP conizációt tudok elképzelni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm! Múlt héten lett meg a citológiai eredményem P3-P4 és HPV 16. Szeretném kérdezni, hogy mire számíthatok? Mennyire számít ez rossz eredménynek?
Kedves Réka! A P3-P4 elég bizonytalan lelet. Fontos lenne tudni, hogy a mi a pontos leíró diagnózis. A P4-es jelzés miatt azonban esélyes, hogy további szövettani mintavételre, műtétre lesz szüksége. Pontos javaslatot a teljes lelet ismeretében lehet tenni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
40 éves nő vagyok! 3 hónapja kiderült hogy P2 es Hpv 51 es fertőzésem van! Az orvos szerint jelenleg nem igényel még kezelést ,3 havonta ismételni kell a szűrést! Viszont érdekelne a fogamzas gátlás! Szedhetek ilyenkor gyógyszert? Vagy csak gumióvszer? Majusban abba kellett hagynom az addig szedett fogamzasgatlóm mert a bal mellbimbóm befordult ! Hormon problèmát okozott! Azóta semmit sem szedek és most még a hpv is kimutathato nállam! Mit tanácsol doktor úr?
Kezelőorvosa jól látja a helyzetet. Annyi kiegészítést tennék, hogy érdemes lenne 9 komponensű HPV elleni védőoltást is beadatnia! A szervezet így hamarabb képes legyőzni a vírust. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Uram! 1 hónapja voltam nőgyógyászati szűrésen,az eredmény citologia negatív lett,viszont HPV gyanú van fél év múlva kontroll,ez valójában mit takar hogy HPV gyanú van ? Most van vagy nincs ,fél évig várjak,hogy mi lesz? Nem értem!Üdvözlettel:Rita
Kedves Rita! A HPV gyanú azt jelenti, hogy a cytológiai kenet vizsgálatánál a sejtkép olyan elváltozásokat mutat, amelyek HPV fertőzésnél is előfordulhatnak. Ez a megállapítás azonban nem jelenti a vírus kimutatását, ahhoz el kell végezni a HPV tipizálást. Az előbbinesetén gyanú, a masodik esetén bizonyosság lehet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt György folyamarosan visszatèrő candidàra szedhető vènyköteles immunerősitő? Baktèrium nem kimutatható gombaellenes szerek nem hasznàltak illetve 58 as hpv is talàltak p2 a ràkszűrès eredmènye, köszönettel zsófi
Kedves Zsófi, sajnos gombás fertőzések elleni direkt immunerősítő nem ismert. Azonban első körben egy hosszútávú szájon át szedett és hüvelyi gombaellenes kezelés, valamint egy ezt követő ph és laktobacillust erősítő flóra pótlas hatékony lehet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdv. Doktor ur. A barátnőm HPV p3 ja van és fáj az alhasa, Nekem mint férfinek mit kell tennem hogy ne legyek virushordozó? Nekem tüneteim nincsennek de gondolom egymásnak adogatjuk át. Urológushoz kell mennem?
Kedves Uram, használjanak óvszert, adassák be maguknak a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Urológus vagy bőrgyógyásztud segíteni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Dr. Úr. 5 napja elvégezték a konizációs beavatkozást rajtam. A kérdésem az lenne hogy a kicsit erősebb szagú vizszerű néha halvány rózsaszín vagy inkább sárgás folyás az a 4. napon normális? Az ezt megelőző napokon véres volt de gondolom az természetes. Fájdalmam vagy viszketésem nincs. Munkába mikor mehetek mert 6 nap múlva kellene kezdenem. Az nem tudom hogy ide tartozik e hogy a műtét utáni óráktól enyhe szédülésem van főleg ha járkálok. Lehet már túlreagálom a dolgokat lehet hogy csak azért van mert nagyon sokat fekszem az ágyban? A választ köszönöm szépen.
Kedves Klaudia! A műtét után sebváladék illetve a felszívódó fonalakból egyéb váladék is keletkezhet. Amennyiben nincs láza, nincs fájdalom, aggodalomra nincsen ok. Amennyiben ez a tünet erősödik, zavaró jellegű marad, keresse fel kezelőorvosát egy kontrollra. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok. Júniusban volt egy nőgyógyászati műtétem, mivel P3-as eredményem volt háromszor. A műtét jól sikerült. Szeptemberben voltam kontrollvizsgálaton, ami nem mutatott kóros elváltozást, viszont egyéb gyulladást igen. Majd csináltak egy HPV tipizálást, aminek az eredménye pozitív lett. Magas kockázatú HR-HPV jelenléte kimutatható a vizsgálat alapján. Mivel gyermeket szeretnék, ezért az lenne a kérdésem, hogy mit tehetek ebben az esetben. Létezik-e valamilyen gyógyszeres kezelés, amivel a vírus megszüntethető? Vagy érdemes nekem az oltást beadatni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Molnár Emese
Kedves Emese! Gondolom a műtét szövettani eredménye megnyugtató volt, a tekintetben, hogy a kóros terület teljesen kikerült a szervezetéből. Ettől persze még a HPV kimutatható. Érdemes lenne immunrendszerét általánosságban erősíteni, mellette pedig be kellene adatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok. Júniusban volt egy nőgyógyászati műtétem, mivel P3-as eredményem volt háromszor. A műtét jól sikerült. Szeptemberben voltam kontrollvizsgálaton, ami nem mutatott kóros elváltozást, viszont egyéb gyulladást igen. Majd csináltak egy HPV tipizálást, aminek az eredménye pozitív lett. Magas kockázatú HR-HPV jelenléte kimutatható a vizsgálat alapján. Mivel gyermeket szeretnék, ezért az lenne a kérdésem, hogy mit tehetek ebben az esetben. Létezik-e valamilyen gyógyszeres kezelés, amivel a vírus megszüntethető? Vagy érdemes nekem az oltást beadatni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Molnár Emese
Kedves Emese! Gondolom a műtét szövettani eredménye megnyugtató volt, a tekintetben, hogy a kóros terület teljesen kikerült a szervezetéből. Ettől persze még a HPV kimutatható. Érdemes lenne immunrendszerét általánosságban erősíteni, mellette pedig be kellene adatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó estét! HPV vírust diagnosztizáltak nálam ,52-es genotipus!! Citológiai eredményem P2! Dr. Úr fél év mulva akar újabb vizsgálatot!! Kérdésem az lenne nem késő, mert olvastam hogy másokat 3hónap után vizsgálnak újra! Köszönöm!
Kedves Hölgyem! A P2-es cytológia esetén a 6 hónap teljesen reális, ugyanis kóros hámelváltozást nem találtak, csupán a vírus jelenlétét mutatták ki. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó estét! HPV vírust diagnosztizáltak nálam ,52-es genotipus!! Citológiai eredményem P2! Dr. Úr fél év mulva akar újabb vizsgálatot!! Kérdésem az lenne nem késő, mert olvastam hogy másokat 3hónap után vizsgálnak újra! Köszönöm!
Kedves Hölgyem! A P2-es cytológia esetén a 6 hónap teljesen reális, ugyanis kóros hámelváltozást nem találtak, csupán a vírus jelenlétét mutatták ki. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! Én voltam hpv fertőzött sajnos műtét is volt 3 éve. Diagnózis ez volt akkor:cervicalis dysplasia A méhnyak erósioja és ectropionja A műtét amit El végeztek conisatio volt. A nőgyógyászom javasolta az oltás beadását. Most már megtudom venni de elfelejtettem megkérdezni hogy melyik lenne a jó. Tipizálás megvolt :66, 16 Kérném írja meg melyik típust adassam be. Válaszát előre köszönöm Tisztelettel Bene Tímea
Kedves Tímea! A Gardasil 9 komponensű HPV elleni védőoltás biztosítja a legszélesebb körű HPV elleni védelmet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! Én voltam hpv fertőzött sajnos műtét is volt 3 éve. Diagnózis ez volt akkor:cervicalis dysplasia A méhnyak erósioja és ectropionja A műtét amit El végeztek conisatio volt. A nőgyógyászom javasolta az oltás beadását. Most már megtudom venni de elfelejtettem megkérdezni hogy melyik lenne a jó. Tipizálás megvolt :66, 16 Kérném írja meg melyik típust adassam be. Válaszát előre köszönöm Tisztelettel Bene Tímea
Kedves Tímea! A Gardasil 9 komponensű HPV elleni védőoltás biztosítja a legszélesebb körű HPV elleni védelmet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
mi az oka a mehnyak verzekenysegnek
Kedves Gabriella! A méhnyak vérzékenységét az egyszerű gyulladásos, irritált állapottól kezdve egészen a súlyos, gyógyíthatatlna méhnyakrakig bármi okozhatja. Pontosan ezért kell a tünetet komolyan venni és mielőbb orvoshoz fordulni, hogy a sok lehetséges ok közül a valós háttér tisztázásra kerüljön! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
mi az oka a mehnyak verzekenysegnek
Kedves Gabriella! A méhnyak vérzékenységét az egyszerű gyulladásos, irritált állapottól kezdve egészen a súlyos, gyógyíthatatlna méhnyakrakig bármi okozhatja. Pontosan ezért kell a tünetet komolyan venni és mielőbb orvoshoz fordulni, hogy a sok lehetséges ok közül a valós háttér tisztázásra kerüljön! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Dr. Úr. A kérdésem a következő lenne. HPV 6 vírusom van és nem tudom meddig várhatok a műtétre? 2 hete diagnosztizálták. A nőgyógyászom kimetszést javasolt. Azt szeretném megtudni hogy kb egy hónapot várhatok vele? Nagyon meg vagyok rémülve. Simán csak imminerősítéssel nem tudná a már meglévő vírust legyőzni? A választ köszönöm.
Kedves Klaudia! A HPV vírus jelenléte egyéb kóros elváltozás hiányában nem indikációja műtétnek. Kimeszést csak közepes vagy súlyos elváltozás, rákmegelőző állapot esetén javasolt végezni. A vírust nem lehet kimetszeni. A HPV 6-os egyébként sem tartozik az onkogén, azaz rákkeltő csoportba, ezért ettől egyáltalán nem kell tartania. A nagyobb dózisú (1000-2000 mg) rendszeres C vitamin fogyasztás mindenképpen erősíti az immunrendszert, emellett érdemes lenne beoltatnia magát 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr, Meglévő szemölcseim vannak. 3 hete levett citológiám ASCUS lett, negatív Cintec plus vizsgálattal. 2 hónapja már megkaptam a Gardasil9 oltás első felét, a napokban lenne a következő adag aktuális (az oltást már meg is vásároltam) Valahol olvastam, hogy rossz citológia mellett nem adható be az oltás. A fent említett eredménnyel megkaphatom az oltás 2.adagját? Köszönöm előre is válaszát, Üdvözlettel: Viktória
Kedves Viktória! A védőoltás beadása és a cytológiai lelet eredménye között nincsen összefüggés, nyugodtan megkaphatja, sőt, kifejezetten érdemes megkapnia. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm, 28 éves vagyok. Jövőhéten kapom meg az első oltásom a 4 komponensűt. Kb 2 hónapi rákszűrésem kimutatta hogy van a szervezetembe HPV vírus. Beadhatják így is az oltást? Mikor nem adható be a vakcina? Köszönöm, Üdv: Gabriella
Kedves Gabriella! Természetesen beadhatják, sőt!!!! Viszont érdemesebb lenne a 9 komponensűt megkapnia! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok, 3 gyermeket szültem. Jelenlegi szűrővizsgálaton a CINtec Plus eredményem negatív lett, mellette gyulladást reaktív hámelváltozással és egyéb hr HPV vírust mutattak ki. Az ismeretlen eredetű gyulladás évek óta jelen van a szervezetemben, nagyon hosszú ideje szinte minden rákszűrésen kimutatták HPV tesztet most kért először az új nőgyógyászom, mert méhszájsebem is van. Szeretném kérdezni ilyen esetben mi a teendő a számomra milyen kezelést kérjek, védőoltást érdemes-e beadatnom? Hogyan védekezzünk a párommal? A férjemet is érdemes megszűrni és kezelni, Ő kihez kell, hogy forduljon? Illetve a védőoltást érdemes beadatni mind a kettőnknek? Köszönettel: Katalin
Kedves Katalin! Érdemes lenne egy teljeskörű HPV tipizálást végeztetni, hogy lássuk, milyen típusú HPV van jelen a szervezetében. Ezt a pne rtnerénél is el lehet végeztetni. Ebben bőrgyógyászok, venerológusok tudnak a segítségére lenni. A HPV elleni védőoltásból pedig mindkettőjük esetében a 9 komponensűt érdemes beadatni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok, 3 gyermeket szültem. Jelenlegi szűrővizsgálaton a CINtec Plus eredményem negatív lett, mellette gyulladást reaktív hámelváltozással és egyéb hr HPV vírust mutattak ki. Az ismeretlen eredetű gyulladás évek óta jelen van a szervezetemben, nagyon hosszú ideje szinte minden rákszűrésen kimutatták HPV tesztet most kért először az új nőgyógyászom, mert méhszájsebem is van. Szeretném kérdezni ilyen esetben mi a teendő a számomra milyen kezelést kérjek, védőoltást érdemes-e beadatnom? Hogyan védekezzünk a párommal? A férjemet is érdemes megszűrni és kezelni, Ő kihez kell, hogy forduljon? Illetve a védőoltást érdemes beadatni mind a kettőnknek? Köszönettel: Katalin
Kedves Katalin! Érdemes lenne egy teljeskörű HPV tipizálást végeztetni, hogy lássuk, milyen típusú HPV van jelen a szervezetében. Ezt a pne rtnerénél is el lehet végeztetni. Ebben bőrgyógyászok, venerológusok tudnak a segítségére lenni. A HPV elleni védőoltásból pedig mindkettőjük esetében a 9 komponensűt érdemes beadatni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Dr. Szőnyi György! Karácsony környèkèn volt egy 4 nap amikor viszketett a nemiszervem. Nem vettem nagy dobra nem tudom mi lehet. Januárban lefeküdtem egy fiúval akinek viszkető piros pöttyei lettek. Elmentem nőgyógyászhoz a rákszhűrèsem eredmènye 'Kóros elváltozás' lett, azt mondták 3 hónap múlva ismételjük meg a vizsgalatot, 3 hónap múlva megismeteltuk és negatív lett. Kèrdèsem hogy mitől lehetett a viszketès mert a doktornő akkor nekem nem mondott erre semmit. Azt ajánlotta hogy adással be HPV vèdőoltást. Van esèlyem arra hogy hpvm lenne és azèrt volt a viszketès? Üdvözlettel, Betti
Kedves Betti! A viszketést nagy valószínűséggel nem a humán papillómavírus okozta. Azt, hogy a panaszai mögött mi állt (gombás vagy bakteriális fertőzés), azt látatlanban nem tudom sajnos megmondani. Ettől függetlenül érdemes lenne beoltatnia magát HPV ellen a 9 komponensű védőolztással. Ez biztosítja a legszélesebb körű védelmet! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy 2018. janár óta szedem a Noriel (2/0,03) fogamzásgátló tablettát. az elmúlt két ciklusban Együtt létek után (nem minden együttlét után) pecsételő vérzésem van. Az első ilyen vérzések után voltam nőgyógyásznál, aki nem látott fizikális vizsgálat során olyan eltérést ami indokolná a vérezgetést, ennek ellenére azért az estelgesen mégis szóba jöhető kórokozók kiiírtásásért írt fel Dalacint és Macmiror-t. és két hét együttlét megvonást kért. Egy pár hétre megszüntek vérezgetések, de utána most ismét vissza tértek. A pecsételő vérezgetés előtt gyakran volt Candiia fertőzésem amit Mycosytel kezeltünk, de két hónapja ilyen jellegű tünetem sincs, nincs semmilyen folyásom) A rákszürésem P2 volt tavaly decemberben. Ezek alapján elképzelhető rákmegeleső állapot is? Érdemes lenne újabb rákszűrést csináltatni? Vagy a gyógyszer miatt lehet a pecsételés (bár tényleg szedem redesen, és az első 4-5 ciklusban nem volt gond) ? Nagyon szépen köszönöm a szekértelmét! Dia (33)
Kedves Dia! Ilyen esetben feltétlenül érdemes egy ismételt cytológiát venni a méhnyak sejtjeiből, függetlenül attól, hogy egy éven belül volt egy negatív rákszűrés eredménye. Az antibiotikumos kezelés ez esetben nem árt, hiszen gyulladás is okozhatja a vérezgetést. Természetesen a fogamzásgátló tabletta szedésekor előfordulhat egy kis pecsételgetés, de az együtlétek utáni vérzésnél mindig kell a cytológia. Üdvözlettel: Bartha Tünde
Üdvözlöm! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy 2018. janár óta szedem a Noriel (2/0,03) fogamzásgátló tablettát. az elmúlt két ciklusban Együtt létek után (nem minden együttlét után) pecsételő vérzésem van. Az első ilyen vérzések után voltam nőgyógyásznál, aki nem látott fizikális vizsgálat során olyan eltérést ami indokolná a vérezgetést, ennek ellenére azért az estelgesen mégis szóba jöhető kórokozók kiiírtásásért írt fel Dalacint és Macmiror-t. és két hét együttlét megvonást kért. Egy pár hétre megszüntek vérezgetések, de utána most ismét vissza tértek. A pecsételő vérezgetés előtt gyakran volt Candiia fertőzésem amit Mycosytel kezeltünk, de két hónapja ilyen jellegű tünetem sincs, nincs semmilyen folyásom) A rákszürésem P2 volt tavaly decemberben. Ezek alapján elképzelhető rákmegeleső állapot is? Érdemes lenne újabb rákszűrést csináltatni? Vagy a gyógyszer miatt lehet a pecsételés (bár tényleg szedem redesen, és az első 4-5 ciklusban nem volt gond) ? Nagyon szépen köszönöm a szekértelmét! Dia (33)
Kedves Dia! Ilyen esetben feltétlenül érdemes egy ismételt cytológiát venni a méhnyak sejtjeiből, függetlenül attól, hogy egy éven belül volt egy negatív rákszűrés eredménye. Az antibiotikumos kezelés ez esetben nem árt, hiszen gyulladás is okozhatja a vérezgetést. Természetesen a fogamzásgátló tabletta szedésekor előfordulhat egy kis pecsételgetés, de az együtlétek utáni vérzésnél mindig kell a cytológia. Üdvözlettel: Bartha Tünde
Kedves Doktor Úr! Cytológiai eredményem LSIL, CIN I-II lett tavaly novemberben, a HPV teszt nem mutatott ki a méhnyakrák szempontjából magas kockázatú HPV törzset a Confidence HPV-X kvalitativ real-time PCR módszerrel. Közben utána olvastam, hogy a HPV-X a méhnyakrák szempontjából magas kockázatúakat zárja ki, míg a HPV-FS teszttel az összes HPV törzset vizsgálják. Nemi szervi szemölcsöm tavaly októberben jelentkezett, melyet lézerrel eltávolítottak. Azóta sem jelent meg másik. A páromon is megjelent nemi szervi szemölcs, majd a HPV teszt eredménye negatív lett. Az lenne a kérdésem, hogy ha negatív a HPV teszt eredménye, akkor mi okozza a szemölcsöket és rossz cytológiai eredményt. Várom szíves visszajelzését! Köszönettel: Melinda
Kedves Melinda! HPV vírus a háémszövetben előfordulhat attól függetlenül, hogy valakinél a méhnyakból nem tudnak kimutatni vírust. Igazából az eltávolított szemölcsből kell kimutatni a HPV-t, az lenne az igazi célirányos vizsgálat. A méhnyakból pedig érdemes lenne megismételni a HPV tipizálást, valamint megnézni, hogy a sejtkép árulkodik-e HPV jelenlétéről. Ezt a cytológus tudja megtenni, aki a kenetét vizsgálta. Lehet, hogy erről már nyilatkozott is a leíró diagnózisban. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Dr. Szőnyi György, Legutóbbi citológiám negatív lett, de a metaplasia be van jelölve a papírom. Mit jelent a metaplasia? Van-e okom aggódni? Másik kérdésem: ha a citológia nem hozott ki kórokozót akkor az azt jelenti, hogy hüvelyfertőzésem sincs? Vagy ez csak a méhszájra vonatkozik? Köszönöm előre is válaszát, Vica
Kedves Vica! Aggodalomra nincsen ok, a metaplasia kóros elváltozásra nem utal. A negatív bakterológiai kép pedig a cervixre vonatkozik, a hüvely bakterológiai állapota ettől el ismtérhet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly decemberben voltam HPV szűrésen, ahol HPV 68-as törzsét diagnosztizálták. Ezt a 3 hónappal későbbi rákszűrés eredménye szintén megerősítette. 2 héttel ezelőtt újra elmentem HPV szűrésre, ahol a HPV 52-es törzsét mutatták ki. A vizsgálatok között 1 partnerem volt de vele óvszert használtunk. A kérdésemre, hogy ez hogy lehet, azt a választ kaptam, hogy mutálódott a vírus a szervezetemben. Rengeteget olvastam a témában, de ilyen információval nem találkoztam. Ez tényleg lehetséges, vagy elcserélték az eredményemet máséval? Köszönettel, Tünde
Kedves Tünde! Kicsi az esély a mutációra, sokkal valószínűbb, hogy kezdetben csak az egyik vírustörzset tudták kimutatni! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! P3-as és magas kockázatú 45/51 HPV eredménynél védekezés gyanánt mennyire kielégítő a fogamzásgátló használata? Vagy szigorúan csak óvszer? Állandó partnerről van szó. Ezenkívül másodjára lett ebben az évben P3 a rákszűrés eredményem, HPV (fent említett törzs), most csinálom a 3 hónapos Isoprinosine kúrát, CNS, Gynoflor kúpkúra megvolt, teafaolaj kúp kúrát csinálok jelenleg. Szeptemberben kell mennem a következő rákszűrésre. Márciusban derült ki a HPV-m. Mik a kilátások, mire számíthatok?
Kedves Hölgyem! A partner HPV elleni védőoltása és immunrendszerének erősítése fontos. A védőoltást Önnek is érdemes lenne megkapni, mert a mai ismereteink szerint a magasabb ellenanyag szint segíti a szervezetet a HPV leküzdésében. Az óvszer nem nyújt teljeskörű védelmet a HPV ellen. A P3-as cytológia esetén fontos lenne a leíró diagnózis megismerése, mert a tennivalókat és a kilátásokat ennek alapján lehet pontosan megítélni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr.Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy márciusban p3-as rákszűrés eredményem lett, áprilisban már visszaesett p2-re de a hpv-m pedig magad kockázatú. Kiírta a z orvosom az isoprine tablettát mielőtt elkezdtem szedni csináltam egy terhes tesztet ami negatív lett.Elkezdtem szedni a gyógyszert de rá 6 napra ott volt halványan a másik csík a teszten.Nagyon úgy néz ki hogy terhes lettem amit tudom hogy nem szabadott volna. 6 napig szedtem az isoprine gyógyszert és egyből abbahagytam mikor észrevettem a csíkot.Lehet emellett szülni vagy inkább ne szüljem meg ezt a babát? Most még várom a júniusi rákszűrés eredményemet , mert azt mondta az orvosom hogy ha p3 akkor nem kockáztat megműt. Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte mellett nincsen semmilyen ellenjavallata a terhességnek. Megműteni is csak akkor szükséges a méhszájat, ha a P3-as cytológia leíró diagnózisában HSIL (CIN2 vagy CIN3-as) eredményt kap vissza. Aggodalomra azt gondolom, hogy nincsen ok. A terhesség alatt azonban szorosan figyelni kell a méhszáj állapotának változásait! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr.Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy márciusban p3-as rákszűrés eredményem lett, áprilisban már visszaesett p2-re de a hpv-m pedig magad kockázatú. Kiírta a z orvosom az isoprine tablettát mielőtt elkezdtem szedni csináltam egy terhes tesztet ami negatív lett.Elkezdtem szedni a gyógyszert de rá 6 napra ott volt halványan a másik csík a teszten.Nagyon úgy néz ki hogy terhes lettem amit tudom hogy nem szabadott volna. 6 napig szedtem az isoprine gyógyszert és egyből abbahagytam mikor észrevettem a csíkot.Lehet emellett szülni vagy inkább ne szüljem meg ezt a babát? Most még várom a júniusi rákszűrés eredményemet , mert azt mondta az orvosom hogy ha p3 akkor nem kockáztat megműt. Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte mellett nincsen semmilyen ellenjavallata a terhességnek. Megműteni is csak akkor szükséges a méhszájat, ha a P3-as cytológia leíró diagnózisában HSIL (CIN2 vagy CIN3-as) eredményt kap vissza. Aggodalomra azt gondolom, hogy nincsen ok. A terhesség alatt azonban szorosan figyelni kell a méhszáj állapotának változásait! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr.Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy márciusban p3-as rákszűrés eredményem lett, áprilisban már visszaesett p2-re de a hpv-m pedig magad kockázatú. Kiírta a z orvosom az isoprine tablettát mielőtt elkezdtem szedni csináltam egy terhes tesztet ami negatív lett.Elkezdtem szedni a gyógyszert de rá 6 napra ott volt halványan a másik csík a teszten.Nagyon úgy néz ki hogy terhes lettem amit tudom hogy nem szabadott volna. 6 napig szedtem az isoprine gyógyszert és egyből abbahagytam mikor észrevettem a csíkot.Lehet emellett szülni vagy inkább ne szüljem meg ezt a babát? Most még várom a júniusi rákszűrés eredményemet , mert azt mondta az orvosom hogy ha p3 akkor nem kockáztat megműt. Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte mellett nincsen semmilyen ellenjavallata a terhességnek. Megműteni is csak akkor szükséges a méhszájat, ha a P3-as cytológia leíró diagnózisában HSIL (CIN2 vagy CIN3-as) eredményt kap vissza. Aggodalomra azt gondolom, hogy nincsen ok. A terhesség alatt azonban szorosan figyelni kell a méhszáj állapotának változásait! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr.Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy márciusban p3-as rákszűrés eredményem lett, áprilisban már visszaesett p2-re de a hpv-m pedig magad kockázatú. Kiírta a z orvosom az isoprine tablettát mielőtt elkezdtem szedni csináltam egy terhes tesztet ami negatív lett.Elkezdtem szedni a gyógyszert de rá 6 napra ott volt halványan a másik csík a teszten.Nagyon úgy néz ki hogy terhes lettem amit tudom hogy nem szabadott volna. 6 napig szedtem az isoprine gyógyszert és egyből abbahagytam mikor észrevettem a csíkot.Lehet emellett szülni vagy inkább ne szüljem meg ezt a babát? Most még várom a júniusi rákszűrés eredményemet , mert azt mondta az orvosom hogy ha p3 akkor nem kockáztat megműt. Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte mellett nincsen semmilyen ellenjavallata a terhességnek. Megműteni is csak akkor szükséges a méhszájat, ha a P3-as cytológia leíró diagnózisában HSIL (CIN2 vagy CIN3-as) eredményt kap vissza. Aggodalomra azt gondolom, hogy nincsen ok. A terhesség alatt azonban szorosan figyelni kell a méhszáj állapotának változásait! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Elmentem nőgyőgyászhoz p2 negativ kenet az már hpv vírus ? Nem tudok semmiről mi lehet a baj. Vérzet a bőröm az intim rèszen èvekig de egy hüvelykrèm marta szét a bőrfelületet nem hiszem hogy megfertőzött valaki funkcionális cisztákat találtak volt pecsètelő vèrzèsem ès ha fájt a petefészkem mindig gyógyszert szedtem vagy kúpokat vettem vagy hüvelykúpot mindig ha éreztem valamit mentem azonnal maszekhez. Hüvelygomba nem alakulhat át hpvre vagy igen?
Kedves Andy! A P2-es kenet negatív, nem jelenti azt, hogy HPV fertőzése lenne! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jo napot drága aranyos dr ur ma voltam nogyogyasznál.CYT. eredmèny:nem meg felelő min.kenet, transform.zóna van, zavaró mèrtèkű lobosodás , negativ dysplasiára ès malignitásra, Candida,Gyulladás, HPV minor jelek, ism.kezelès után 6 hèttel, Diagnózisok:B3730 A hüvely ès a vulva candidiasisa(N77.1*)* Javaslat:Betadine hüvelykùp használata javasolt kúra után 6 hèttel kontroll cyt.mintavètelre jelentkezzen!Ma kezdem este el a kupot hassználni kedves dr ur van fèlni valom mit jelentenek ezzek a le irások engem2004-ben mutotek hpv-re 11-6-ost tipizálták van kètt gyermekem nagyon fèlek dr ur válaszát várom tisztelettel seregnè solt valèria
Kedves Valéria! A kenet eredménye daganatos betegségek szempontjából negatív, azaz aggódnia nem kell. Látható viszont egy gombás fertőzés, amit kezelni szükséges. A kezelést követően mindenképpen fontos a kontroll elvégzése. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jo napot drága aranyos dr ur ma voltam nogyogyasznál.CYT. eredmèny:nem meg felelő min.kenet, transform.zóna van, zavaró mèrtèkű lobosodás , negativ dysplasiára ès malignitásra, Candida,Gyulladás, HPV minor jelek, ism.kezelès után 6 hèttel, Diagnózisok:B3730 A hüvely ès a vulva candidiasisa(N77.1*)* Javaslat:Betadine hüvelykùp használata javasolt kúra után 6 hèttel kontroll cyt.mintavètelre jelentkezzen!Ma kezdem este el a kupot hassználni kedves dr ur van fèlni valom mit jelentenek ezzek a le irások engem2004-ben mutotek hpv-re 11-6-ost tipizálták van kètt gyermekem nagyon fèlek dr ur válaszát várom tisztelettel seregnè solt valèria
Kedves Valéria! A kenet eredménye daganatos betegségek szempontjából negatív, azaz aggódnia nem kell. Látható viszont egy gombás fertőzés, amit kezelni szükséges. A kezelést követően mindenképpen fontos a kontroll elvégzése. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok érdeklődni szeretnék hogy már engem műtöttek cin2 voltam. Azóta szültem és azt szeretném még tudni hogy az lehetséges-e hogy újra vissza jöjjön vagy ettől nem kel félni. Van-e értelme újra le vetettni és meg nézni hogy mi lesz az eredménye? Előre is köszönöm szépen a válaszát üdvözlettel:Anett
Kedves Anett! Igazából rákszűrést érdemes végeztetnie félévente. Amennyiben az ereménye negatív, akkor legyen teljesen nyugodt! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok érdeklődni szeretnék hogy már engem műtöttek cin2 voltam. Azóta szültem és azt szeretném még tudni hogy az lehetséges-e hogy újra vissza jöjjön vagy ettől nem kel félni. Van-e értelme újra le vetettni és meg nézni hogy mi lesz az eredménye? Előre is köszönöm szépen a válaszát üdvözlettel:Anett
Kedves Anett! Igazából rákszűrést érdemes végeztetnie félévente. Amennyiben az ereménye negatív, akkor legyen teljesen nyugodt! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok érdeklődni szeretnék hogy már engem műtöttek cin2 voltam. Azóta szültem és azt szeretném még tudni hogy az lehetséges-e hogy újra vissza jöjjön vagy ettől nem kel félni. Van-e értelme újra le vetettni és meg nézni hogy mi lesz az eredménye? Előre is köszönöm szépen a válaszát üdvözlettel:Anett
Kedves Anett! Igazából rákszűrést érdemes végeztetnie félévente. Amennyiben az ereménye negatív, akkor legyen teljesen nyugodt! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm doktor úr.Voltam nőgyógyásznál barna folyással,tudom nem mindig jelent rákos betegséget,de 62éves vagyok,minden rákszűrést meg kellett ismételni már évek óta.Most nagyon félek,4 hét az eredmény.A kezelőlapon van egy UH vizsgálat ami azt írja:az uterus vékonyméhűritágulat ábrázolódik. Nyh. csíkszerű. Kérem szíveskedjen felvilágosítást adni. Tisztelette.
Kedves Hölgyem! Sajnálatosan az Ön állapotáról felelősséggel csak egy részletes vizsgálatot és kenetvizsgálatot követően lehet, szabad érdemben nyilatkozni. Ezzel együtt a leírtak nem utalnak semmilyen komolyabb problémára, azonban a barnás folyás okát mindenképpen tisztázni kell, mert az valóban rendellenes. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja együtt voltam egy illetővel, akinek szemölcsök voltak a nemi szervén. Akkor még nem tudtuk mitől lehet. Ma volt orvosnál ahol kiderült, hogy HPV-je van. Ott lefagyasztották neki. A kérdésem az lenne, hogy így valószínű, hogy én is megfertőződtem? 2 hónap múlvára kaptam időpontot rákszűrésre. Ott kiderül ha én is HPV fertőzött vagyok? Vagy ahhoz szükséges másik vizsgálat? Illetve gyógyítható a vírus, vagy mostmár ezzel együtt kell élnem? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Baarbyy! Aggodalomra nincsen ok, nem biztos, hogy Ön is megkapta a fertőzést és a betegséget, ha meg is kapja az ember, a szervezet képes leküzdeni, illetve lehet segíteni a gyógyulást. Aki megkapja, az sem feltétlenül hordozója a HPV vírusnak élete végéig, a szervezet képes leküzdeni az állapotot. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 13 hetes kismama, első gyermekét várja a rákszűrése negatív,de a HPVvírusra magaskockázatot írt 🙁 Összetört, mit tehetünk??? Köszönettel M.E.
A terhességet a HPV nem bántja, azonban a rákszűrést többször érdemes megismételni a terhesség alatt.Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tiszteletem ! Barátnőmnél p 3 as lett a citológia! Nálam hpvét állapitottak meg az ö tesztje még nem érkezett meg ! Mennyire biztos az hogy méhnyakrákja van?Előre is köszönöm a választ!
Kedves Kérdező! A P3-as elnevezésű eredmény még nem jelent méhnyakrákot. Természetesen az is fontos a továbbiakban, hogy mely sejtek érintettek. Feltétlenül konzultáljanak majd a HPV-eredménnyel egy nőgyógyász kollégával. Üdvözlettel: Bartha Tünde
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly augusztusban az orvosom hámsérüleseket fedezett fel a méhszájamon, ezért méhszájfestést végzett, és mivel tipikus HPV által okozott tüneteket vélt felfedezni, csináltatott egy HPV tipizálást, előre vetítve, hogy szinte biztosan találnak majd valamilyen típust. Az eredmény meglepetésemre negatív lett, azonban a citológia gyulladást mutatott ki, amire kezelésként Dalacin hüvelykrémet kaptam. Azóta két citológiám is P2+gyulladás eredménnyel zárult, az elsőt újabb Dalacin kúra követte, de a második eredmény alapján sajnos nem sokat ért. A hámsérülések azóta szépen begyógyultak, én azonban bizonytalan vagyok, hogy elfogadhatom-e az augusztusi HPV teszt eredményét, mert az orvosom szinte biztosra vette a vírus jelenlétét. Előfordulhat, hogy bár a vírus jelen van a méhszájon, a minta éppen nem fertőzött részről került levételre, így álnegatív lett az eredmény? Illetve ha korábban volt HPV fertőzésem, az valóban megbújhat a hámrétegekben, és újrafertőződés nélkül visszatérhet? Előre is köszönöm a válaszát!
Kedves Hölgyem, álnegatív eredmény mindig előfordulhat, de a leírtak alapján nincsen ok az aggodalomra. A citológiája rendben van, a hámfelület regenerálódott és a HPV szűrés eredménye negatív. Véleményem szerint nincsen oka aggódni. Két dolgot érdemes megtennie: fél év múlva javasolt lenne egy kotroll cytológiát végezni, valamint javasolnám a 9 komponensű HPV elleni védőoltással beoltatnia magát! Üdv: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok szeretnék érdeklödni ,hogy ha a cytologiai vizsgàlatom eredménye a következő Atypusos laphàmsejtek ,nem meghatározható okból, enyhe fokú intraepithelialis laphàm passió, HPV..Kóros baktérium Flóra nem azonosítható.Van e valami veszélye a pàromra tekintettel .Ha óvszer nélkül szeretkezünk?Vàlaszàt előre is köszönöm.Tisztelettel: Ildikó
Kedves Ildikó! A leírásból nem derül ki pontosan, hogy van-e HPV fertőzése. Ezt mindenképpen tisztázni kellene. Amenniyben igen, úgy a vírust átadhatja párjának. Ezért érdemes lenne meghatározni, hogy van-e, amennyiben igen, milyen típusú. A partnerenhelyében mindenképpen beoltatnám magam a 9 komponensű HPV elleni védőoltással! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! A rákszűrés eredményem rendben volt, azonban HPV minor jelek vannak a leletemben. Az orvosom mikor az eredményért mentem elvégzett egy méhnyaki ecsetelés, azonban erről részletes tájékoztatást nem kapta. Felírt 2 doboz Isoprinosine tablettát, amelyből az egyik dobozzal rögtön kellett kezdenem szedni és most egy hónap szünetet javasolt, majd a következő dobozt is be kell szednem. Tipizálás nem történt, bár én szerettem volna, és tájékoztatott ugyan, hogy jó cytológiai eredmény esetén ez plusz költséggel jár, én ettől nem zárkóztam el, de ennek ellenére nem történt meg. Kontrollt nem javasolt, de én természetesen szeretnék, mert nagyon aggaszt a HPV jelenléte a szervezetemben és nagyon szeretném ha elmúlna. Kérdésem az, hogy elmúlhat-e ez? Mit tehetek hogy mielőbb rendeződjön. Ha javasolt kontrollálni, akkor a gyógyszer szedése alatt érdemes e, vagy mennyi idő eltelte után érdemes? Illetve rosszabbodhat e az állapotom? Tipizálás és újabb rákszűrés az ugyanaz vagy két külön vizsgálat? Esetemben mit érdemes elvégezni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kamilla
Kedves Kamilla! Elsőként érdemes lenne tisztázni, hogy van-e HPV fertőzése, mert ez egy cytológiai vizsgálat során nem derül ki, maximum a gyanúja merülhet fel. A tipizálást követően lehet összeállítani a terápiás tervet. Tapasztalatom szerint az Isoprinosine nevű gyógyszer nem hoz igazi áttörést, ezért én nem is szoktam javasolni pácienseimnek. Ecseteléssel pedig nem lehet a vírusfertőzést megszüntetni. Javasolom a HPV tipizálás elvégzését és kontroll cytológiát. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor úr! Egy éve nálam a HPV16-ot diagnosztizáltak. Akkor mindketten megkaptunk a védőoltás sorozatot. A rendszeres méhnyakrák szűrésen kívül van -e más teendőnk nekem ill a páromnak.
Kedves Hölgyem! A rendszeres méhnyakrákszűrésen kívül jelenleg egyéb teendőjük nincsen, éljenek egészségesen, erősítsék az immunrendszerüket! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözés alkalmával felfedeztek egy fehér foltot a nyelőcsőben, amelyből mintát vettek. (Biopszia II. Pappilomatosus elváltozás). A vizsgálat közben az orvos mondta is, hogy ilyen fehér foltot a HPV szokott okozni. Amikor kész lettünk, azt mondták, nincs semmilyen nagy eltérés, vagy aggodalmat keltő elváltozás. A biopszia eredménye még nem készült el, de nagyon megijedtem. Abban kérném a segítségét, hogy kell-e tartanom valamilyen súlyos megbetegedéstől, illetőleg, hogy ha ez valóban HPV okozta probléma, akkor mit tehetek ellene. Gyógyítható a HPV? Illetőleg még azt kérdezném, hogy hogyan kerülhetett a szervezetembe? Monogám életet élő kétgyermekes 32 éves anya vagyok. Lehet már korábban is bennem volt, csak most jött ki a tünet?Nőgyógyászati rákszűréseim mindig P1-P2-esek voltak, így HPV-re nem gyanakodtunk soha. Nagyon köszönöm a megnyugtató választ.
Kedves Hölgyem! Szerintem aggodalomra nincsen ok. Vírus sokféle elváltozást okoz, de mielőtt bármire is gondolunk érdemes lenne megvárni a konkrét erdményeket, hogy annak ismeretében gondoljuk végig a tennivalókat! Előre nem érdemes aggódni és fölöslegesen teóriákat felállítani!
Kedves Doktor Úr! Valószínűleg 2015 októberében fertőződtem meg HPV vírussal. 2017 nyarán szemölcsöket észlelt az orvosom a hüvelyemben, illetve (még 2016-ban) méhszájsebet. A rákszűrés eredménye negatív lett, azonban a HPV teszt magas kockázatú HPV vírusok jelenlétét igazolta, HR 16 és HR 58 típusokat. Elvégeztünk egy Cintec Plus tesztet is, amelyben a Hpv teszt pozitív lett viszont a Cintec negatív. Ezért abban maradtunk, hogy fél év múlva megismételjük. Erre most januárban került sor. A rákszűrés ismét negatív lett, a Hpv ugyanazt az eredményt hozta, mint korábban, viszont a Cintec pozitív lett. A leleten a következők állnak: N 8790 Cervicalis dysplasia k.m.n. Ki67 és p 16 coexpressio van. Az orvosom LEEP műtétet javasolt. Az lenne a kérdésem, hogy szükség van-e a műtétre és ha igen hogyan ajánlja végrehajtani, érzéstelenítéssel vagy altatással? Előre is köszönöm válaszát.
Kedves Nikolett! Amennyiben a cytológiája negatív lett, akkor nem indokolt a műtét. Kizárólag HPV jelenlét esetében nem szükséges ilyen típusú műtétet végezni, azonban félévente fontos a cytológiai kontroll. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! Valószínűleg 2015 októberében fertőződtem meg HPV vírussal. 2017 nyarán szemölcsöket észlelt az orvosom a hüvelyemben, illetve (még 2016-ban) méhszájsebet. A rákszűrés eredménye negatív lett, azonban a HPV teszt magas kockázatú HPV vírusok jelenlétét igazolta, HR 16 és HR 58 típusokat. Elvégeztünk egy Cintec Plus tesztet is, amelyben a Hpv teszt pozitív lett viszont a Cintec negatív. Ezért abban maradtunk, hogy fél év múlva megismételjük. Erre most januárban került sor. A rákszűrés ismét negatív lett, a Hpv ugyanazt az eredményt hozta, mint korábban, viszont a Cintec pozitív lett. A leleten a következők állnak: N 8790 Cervicalis dysplasia k.m.n. Ki67 és p 16 coexpressio van. Az orvosom LEEP műtétet javasolt. Az lenne a kérdésem, hogy szükség van-e a műtétre és ha igen hogyan ajánlja végrehajtani, érzéstelenítéssel vagy altatással? Előre is köszönöm válaszát.
Kedves Nikolett! Amennyiben a cytológiája negatív lett, akkor nem indokolt a műtét. Kizárólag HPV jelenlét esetében nem szükséges ilyen típusú műtétet végezni, azonban félévente fontos a cytológiai kontroll. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! Valószínűleg 2015 októberében fertőződtem meg HPV vírussal. 2017 nyarán szemölcsöket észlelt az orvosom a hüvelyemben, illetve (még 2016-ban) méhszájsebet. A rákszűrés eredménye negatív lett, azonban a HPV teszt magas kockázatú HPV vírusok jelenlétét igazolta, HR 16 és HR 58 típusokat. Elvégeztünk egy Cintec Plus tesztet is, amelyben a Hpv teszt pozitív lett viszont a Cintec negatív. Ezért abban maradtunk, hogy fél év múlva megismételjük. Erre most januárban került sor. A rákszűrés ismét negatív lett, a Hpv ugyanazt az eredményt hozta, mint korábban, viszont a Cintec pozitív lett. A leleten a következők állnak: N 8790 Cervicalis dysplasia k.m.n. Ki67 és p 16 coexpressio van. Az orvosom LEEP műtétet javasolt. Az lenne a kérdésem, hogy szükség van-e a műtétre és ha igen hogyan ajánlja végrehajtani, érzéstelenítéssel vagy altatással? Előre is köszönöm válaszát.
Kedves Nikolett! Amennyiben a cytológiája negatív lett, akkor nem indokolt a műtét. Kizárólag HPV jelenlét esetében nem szükséges ilyen típusú műtétet végezni, azonban félévente fontos a cytológiai kontroll. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! Tavaly nyáron elmentem az általános nőgyógyászati rákszűrésre, P2, visszanézve az előző éveket szintén 🙁 de az orvosom nem foglakozott vele, most is csak a kért HPV tesz miatt kaptam gyógyszert :(, l kértem plusz HPV tesztet, ami pozitív lett, hogy 1 év múlva találkozunk, a párom HPV tesztje negatív lett, hozzáteszem 15 év együtt lét után. Hova tudunk fordulni, hogy ezt tipizálják illetve ha szeretnénk több nemi betegséget is kizárni. Nagyon köszönöm előre is a segítségét. Üdv.:Radics Katalin
Kedves Katalin! Részletes STD kivizsgálást illetve HPV tipizálást a G1 Intézetben kollégáim tudnak Önönknek elvégezni. www.g1intezet.hu Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! Tavaly nyáron elmentem az általános nőgyógyászati rákszűrésre, P2, visszanézve az előző éveket szintén 🙁 de az orvosom nem foglakozott vele, most is csak a kért HPV tesz miatt kaptam gyógyszert :(, l kértem plusz HPV tesztet, ami pozitív lett, hogy 1 év múlva találkozunk, a párom HPV tesztje negatív lett, hozzáteszem 15 év együtt lét után. Hova tudunk fordulni, hogy ezt tipizálják illetve ha szeretnénk több nemi betegséget is kizárni. Nagyon köszönöm előre is a segítségét. Üdv.:Radics Katalin
Kedves Katalin! Részletes STD kivizsgálást illetve HPV tipizálást a G1 Intézetben kollégáim tudnak Önönknek elvégezni. www.g1intezet.hu Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Szép napot Kívánok! 3 hónapja rutin nőgyógyászati vizsgálaton HPV fertőzöttséget mutattak ki CIN 1, kóros neoplasztikus hámelváltozások, tipizálás, kontroll most van folyamatban. Kérdésem lenne ezzel mi a teendő, sajnos a mai nap is próbáltam válaszokat kérni, de az orvos azt mondta várjuk meg a következő eredményt. De nem vagyok nyugodt 41 éves vagyok 2 gyermek anya, volt 2 dermoid cystám, PCO, inzulinrezisztencia már csak volt, tavaly távolították el a fél petefészkemet. Illetve egy másik kérdés hogy csakis szexuális úton kapható e meg, mert 23 éve ugyanazzal a férfival vagyok, és ő is ugyanezt a választ tudja csak adni. válaszát előre is köszönöm.
Kedves Hölgyem! A CIN 1-es elváltozás hátterét érdemes elsőként felderíteni. Ezt a HPV tipizálás fogja pontosan megmondani. A cytológiai lelete csak a HPV jelenlétének gyanújára utal, ezért mondta a kezelőorvosa, hogy érdemes megvárni a tipizálást! A tennivalókat ezt követően érdemes meghatározni. A HPV egyébként szexuális úton terjedő fertőző betegség, azonban a szervezetben hosszú ideig rejtve maradhat! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Szép napot Kívánok! 3 hónapja rutin nőgyógyászati vizsgálaton HPV fertőzöttséget mutattak ki CIN 1, kóros neoplasztikus hámelváltozások, tipizálás, kontroll most van folyamatban. Kérdésem lenne ezzel mi a teendő, sajnos a mai nap is próbáltam válaszokat kérni, de az orvos azt mondta várjuk meg a következő eredményt. De nem vagyok nyugodt 41 éves vagyok 2 gyermek anya, volt 2 dermoid cystám, PCO, inzulinrezisztencia már csak volt, tavaly távolították el a fél petefészkemet. Illetve egy másik kérdés hogy csakis szexuális úton kapható e meg, mert 23 éve ugyanazzal a férfival vagyok, és ő is ugyanezt a választ tudja csak adni. válaszát előre is köszönöm.
Kedves Hölgyem! A CIN 1-es elváltozás hátterét érdemes elsőként felderíteni. Ezt a HPV tipizálás fogja pontosan megmondani. A cytológiai lelete csak a HPV jelenlétének gyanújára utal, ezért mondta a kezelőorvosa, hogy érdemes megvárni a tipizálást! A tennivalókat ezt követően érdemes meghatározni. A HPV egyébként szexuális úton terjedő fertőző betegség, azonban a szervezetben hosszú ideig rejtve maradhat! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Szeptemberben elmentem nőgyógyászhoz mert picit fájt a hasam vagyis a kismedencém. Orvos mindent rendben talált,viszont megcsináltuk a rákszűrést. Novemberben P3 ascust állapitott.meg a doki. Azt mondta februárba újra megnézzük. Azt mondta ez rákmegelőző állapot. De valószínű a szervezetem van olyan erős hogy legyőzi. 3nap múlva megkerestem egy mások dokit. Annak eredménye P1 viszont a hasam jobban fáj. Fáj a lábam,a derekam. Olyan erős fáldalmaim vannak mint mikor a szülő ágyon feküdtem és jöttek a toló fájások. Fáradékony vagyok,a székelés is gondot okoz mert kellemetlen. Doktor Úr van okom aggodalomra? Lehetett téves a P1 eredmény?
Kedves Hölgyem! A panaszai és a cytológiai lelet között nagy valószínűséggel nincsen összefüggés. Ezt az állapotot akutan gyógyítani kell. Azonban a cytológiai eltérést érdemes lenne tisztázni, mert nagyon nem mindegy, hogy egy eredmény P3 vagy P1. Mindenképpen ellenőriztesse újból! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Szeptemberben elmentem nőgyógyászhoz mert picit fájt a hasam vagyis a kismedencém. Orvos mindent rendben talált,viszont megcsináltuk a rákszűrést. Novemberben P3 ascust állapitott.meg a doki. Azt mondta februárba újra megnézzük. Azt mondta ez rákmegelőző állapot. De valószínű a szervezetem van olyan erős hogy legyőzi. 3nap múlva megkerestem egy mások dokit. Annak eredménye P1 viszont a hasam jobban fáj. Fáj a lábam,a derekam. Olyan erős fáldalmaim vannak mint mikor a szülő ágyon feküdtem és jöttek a toló fájások. Fáradékony vagyok,a székelés is gondot okoz mert kellemetlen. Doktor Úr van okom aggodalomra? Lehetett téves a P1 eredmény?
Kedves Hölgyem! A panaszai és a cytológiai lelet között nagy valószínűséggel nincsen összefüggés. Ezt az állapotot akutan gyógyítani kell. Azonban a cytológiai eltérést érdemes lenne tisztázni, mert nagyon nem mindegy, hogy egy eredmény P3 vagy P1. Mindenképpen ellenőriztesse újból! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr 19 éves lányomnál egy évvel ezelőtt hpv-t diagnosztizáltak.Akkor 6,11, es találtak, szemölcsei is voltak, pontosan 3 db kisebb. Isoprinosine tablettát kapunk,emelett C és D vitamit, flavon vörös gyümölcs vitamint, szedtünk.Majd három hónap múlva a kontroll vizsgálat eredménye, hpv 59-es magas rizikófaktorú.Ekkora a szemölcsök már eltűntek.Még több immunerősítőt szedtünk (gyümülcsök, greapfruit cseppek,flavon zöldségek) mellette az Isoprinosine-t. A következő kontroll eredménye, hpv 56,59,66 lett. Tudom, hogy idő kell a hpv gyógyulásához, de nem értem miért lesz egyre rosszabb az eredmény.A rákszűrés, p2-es, vérvétel, labor jó, baktérium nincs.Lányom egészséges, nincs semmi panasza, 150 cm és 50 kg. Nemi életete 1 éve nem él!Miért lesz egyre rosszabb az eredménye? Kérem ha tud segítsen, mert kicsit kétségbe vagyok esve! Hpv elleni oltást nem kapott. Várom válaszát Köszönettel, Seregi Dóra
Kedves Dóra! Sajnos a HPV legyőzéséhez sokszor évek szükségesek. A legfontosabb, hogy folyamatosan (félévente) legyen nőgyógyászati kontroll, rákszűrés. Emellett a leírt immunerősítő kezelés teljesen megfelelő. Az eredmény nem rosszabb, csak nem minden esetben mutatták ki a teljes kórokozó palettát. Ilyen esetben én pácienseimnek minden esetben javasolni szoktam a 9 komponensű HPV elleni védőoltást is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 22 éves vagyok, valószínűleg egy éve sincs, hogy elkaptam a HPV-t. Egy hónapja diagnosztizálták a 6,16,51-és típusokat. Sajnos condyloma is előjön rendszeresen, amit Condyline-al ecsetelek, ami elég kellemetlen maró hatású. Utoljára szeptemberi negatív Citologia eredményem van. A diagnózis óta pedig három havonta járok HPV centrumba citologiara és HPV tipizálásra. Elkezdtem az Isoprinosine kúrát, igyekszem egészségesen étkezni, sportolni. Úgy döntöttem, hogy a szexuális kapcsolatot is mellőzöm a gyógyulásig. Nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt sem. Viszont a stressz sajnos mindennapos az életemben. Emellett naponta szedek nagy dózisú D vitamint, multivitamint (Berocca), illetve Echinacea cseppet iszom a doboz által ajánlott dózisban. Oltások egyelőre nincs, úgy terveztem, hogy a gyógyulás után beadatom. Érdeklődni szeretnék, hogy ennél több immunerősítő szedése indokolt lenne, vagy ez is megfelel? Illetve, hogy ilyen körülményekkel van-e esély a mihamarabbi gyógyulásra? Köszönöm válaszát: B. L.
Kedves Lili! Az immunerősítő kezelése teljesen rendben van, azonban a Condyline ecsetlés nem elég hatékony, a condylomákat nem fogja teljesen elmúlasztani, ezért sokkal inkább javasolt a fagyasztásos kezelés! Mindenképpen javasolnám a 4 vagy méginkább a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatását is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 25 éves, terhességét megelőzően részt vett rák szűrésen, az eredmény negativ volt! Szülést követően a 6 hetes vizsgálat után szintén elment rák szűrésre, ahol kimutatták a hpv virust. Az orvos javasolta a fogamzás gátló szedését. Nagyon aggódom miatta, néhány hónap múlva ismételni kell a rákszűrést. Mit lehetne ellene tenni?
Kedves Judit! Kislányának érdemes lenne HPV tipizáláson részt vennie, immunrendszerét erősíteni, HPV elleni védőoltást kapni és fél év múlva kontroll cytológiára elmenni! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! A decemberi cytológiám:LSIL CIN I. A leletemre ezt írta az orvosom idézem:Jav: figyelembe véve a méhnyak hámjának régebb óta fennálló kolposzkópos és jelen cytologiai atypiáját, méhnyaki műtét ( LEEP + Abrasio ) végzése javasolt.18.-án lesz a műtétem.Kérdésem:a diagnózisom alapján biztos HPV fertőzött vagyok?HPV teszt nem lett levéve,az oltást akkor is érdemes beadatni ha esetleg pozitív a teszt?Válaszát előre is nagyon köszönöm!További szép napot!
Kedves Beatrix! Igen, a védőoltást ilyen esetben is szoktam javasolni pácienseimnek, tehát érdemes beadatni! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! A decemberi cytológiám:LSIL CIN I. A leletemre ezt írta az orvosom idézem:Jav: figyelembe véve a méhnyak hámjának régebb óta fennálló kolposzkópos és jelen cytologiai atypiáját, méhnyaki műtét ( LEEP + Abrasio ) végzése javasolt.18.-án lesz a műtétem.Kérdésem:a diagnózisom alapján biztos HPV fertőzött vagyok?HPV teszt nem lett levéve,az oltást akkor is érdemes beadatni ha esetleg pozitív a teszt?Válaszát előre is nagyon köszönöm!További szép napot!
Kedves Beatrix! Igen, a védőoltást ilyen esetben is szoktam javasolni pácienseimnek, tehát érdemes beadatni! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Júliusban végeztettem el egy teljes STD szűrővizsgálatot, amelyen minden érték negatív lett. Kivéve a HPV-t, amin az jött ki, hogy a 16-os típussal vagyok fertőzött. Augusztusban elmentem nőgyógyászhoz, aki azt mondta, hogy szedjek D-vitamint az immunrendszer erősítés miatt, illetve hogy nem kell aggódnom, megnézzük mi lesz a rákszűrés eredménye, ha az jó, akkor csak járjak továbbra is rendszeresen szűrésre. A szűrés eredménye P2 lett és így fél év múlva kell majd visszamennem. Azt is ajánlotta, hogy a HPV elleni védőoltást adassam be. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem: több helyen is azt olvastam, hogy a 9 komponensű oltás a 16-26 év között érdemes beadatni, később a 4 komponensű. Mivel 27 éves vagyok, így nem tudom melyiket lehet/érdemes? Illetve nem lenne érdemes újabb vizsgálatot elvégezni mielőtt nekikezdek az oltás sorozatnak, hogy a szervezetem időközben legyőzte-e a vírust? Ha igen, akkor a védőoltás védettséget fog nyújtani a 16-os típus ellen? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Szandra
Kedves Szandra! Életkortól függetlenül mindenképpen érdemes lenne a 9 komponensű HPV elleni védőoltást megkapnia. A védőoltás nem terápiás céllal adjuk, így a meglévő fertőzését nemmfogja meggyógyítani. Arra az immunrendszere képes. Amennyiben a szervezetében van a vírus, arra már nem fog védettseget jelenteni az oltás, viszont ha teljesen vírusmentes lesz, akkor jó eséllyel segít egy következő fertőzés megelőzésében. Üdvözlettel: Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Júliusban végeztettem el egy teljes STD szűrővizsgálatot, amelyen minden érték negatív lett. Kivéve a HPV-t, amin az jött ki, hogy a 16-os típussal vagyok fertőzött. Augusztusban elmentem nőgyógyászhoz, aki azt mondta, hogy szedjek D-vitamint az immunrendszer erősítés miatt, illetve hogy nem kell aggódnom, megnézzük mi lesz a rákszűrés eredménye, ha az jó, akkor csak járjak továbbra is rendszeresen szűrésre. A szűrés eredménye P2 lett és így fél év múlva kell majd visszamennem. Azt is ajánlotta, hogy a HPV elleni védőoltást adassam be. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem: több helyen is azt olvastam, hogy a 9 komponensű oltás a 16-26 év között érdemes beadatni, később a 4 komponensű. Mivel 27 éves vagyok, így nem tudom melyiket lehet/érdemes? Illetve nem lenne érdemes újabb vizsgálatot elvégezni mielőtt nekikezdek az oltás sorozatnak, hogy a szervezetem időközben legyőzte-e a vírust? Ha igen, akkor a védőoltás védettséget fog nyújtani a 16-os típus ellen? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Szandra
Kedves Szandra! Életkortól függetlenül mindenképpen érdemes lenne a 9 komponensű HPV elleni védőoltást megkapnia. A védőoltás nem terápiás céllal adjuk, így a meglévő fertőzését nemmfogja meggyógyítani. Arra az immunrendszere képes. Amennyiben a szervezetében van a vírus, arra már nem fog védettseget jelenteni az oltás, viszont ha teljesen vírusmentes lesz, akkor jó eséllyel segít egy következő fertőzés megelőzésében. Üdvözlettel: Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! Január elején HPV 16-os típust állapítottak meg nálam (rákszürés eredménye HPV gyanu és gyulladás, viszont akkor kértem tipizálást is), majd immunerősítésbe fogtam az orvos tanácsára. Márciusban voltam újabb vizsgálaton akkor a rákszűrésem jó lett és azt mondta az orvos, hogy nem szükséges külön újabb HPV tipizálást végezni, mert a rákszűrés is kimutatná ha baj van. A jó eredmény hírére kezdtem el ismerkedni és március végén összejöttem a párommal. Akkor elkezdtem fogamzásgátlót szedni, nyílván azzal védekeztünk, nem használtunk óvszert. Július végén volt egy felfázásom, utána pedig éreztem, hogy nincs minden rendben "odalenn". Ezért augusztus végén elmentem nőgyógyászhoz, azt mondta, hogy méhszájsebem van és a rákszűrés CIN1-et LSIL és HPV-t mutatott ki. Azóta túl vagyok egy CINtec Plus vizsgálaton, annak még nincs meg az eredménye (jövőhétre várom). Viszont elküldtem a páromat is vizsgálatra, neki most jött meg az eredmény miszerint HPV 31-el fertőzött. Nem értem, hogy ez hogy lehetséges? Ha mondjuk nekem 16-os volt/van neki hogyan lehet 31-es? A doktornő azt mondta nekem, hogy nem érdemes ezen stresszelni és éljem továbbra is úgy az életem, mint eddig. Persze immunerősítést javasolt nálam és a páromnál is. Ha az CINtec Plus eredményem pozitív lesz akkor lehet szükséges az adott terület kimetszése. Doktor Úr szerint mi a teendő? Élhetünk nemi életet? Orális szex lehet e köztünk? Annak tudatában, hogy mind a ketten fertőzöttek vagyunk. Mit javasol a páromnak és nekem? Válaszát hálásan köszönöm. Üdvözlettel. P. Judit
Kedves Judit! Mindkettőjük esetében fontos az immunerősítés, valamint Önnél nagyon fontos a cytológia is. Elképzelhető, hogy párja már hordozta korábban a HPV 31-et, Ön pedig a HPV 16-ot. Érdemes lenne mindkettőjüknek beadatni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, akkor legalább keresztbe nem fertőznék egymást. A mindennapokban valóban nem érdemes túlaggódni a helyzetet, de kóros cytológia esetén kezelni, bizonyos esetekben műteni kell. Üdv: Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! Január elején HPV 16-os típust állapítottak meg nálam (rákszürés eredménye HPV gyanu és gyulladás, viszont akkor kértem tipizálást is), majd immunerősítésbe fogtam az orvos tanácsára. Márciusban voltam újabb vizsgálaton akkor a rákszűrésem jó lett és azt mondta az orvos, hogy nem szükséges külön újabb HPV tipizálást végezni, mert a rákszűrés is kimutatná ha baj van. A jó eredmény hírére kezdtem el ismerkedni és március végén összejöttem a párommal. Akkor elkezdtem fogamzásgátlót szedni, nyílván azzal védekeztünk, nem használtunk óvszert. Július végén volt egy felfázásom, utána pedig éreztem, hogy nincs minden rendben "odalenn". Ezért augusztus végén elmentem nőgyógyászhoz, azt mondta, hogy méhszájsebem van és a rákszűrés CIN1-et LSIL és HPV-t mutatott ki. Azóta túl vagyok egy CINtec Plus vizsgálaton, annak még nincs meg az eredménye (jövőhétre várom). Viszont elküldtem a páromat is vizsgálatra, neki most jött meg az eredmény miszerint HPV 31-el fertőzött. Nem értem, hogy ez hogy lehetséges? Ha mondjuk nekem 16-os volt/van neki hogyan lehet 31-es? A doktornő azt mondta nekem, hogy nem érdemes ezen stresszelni és éljem továbbra is úgy az életem, mint eddig. Persze immunerősítést javasolt nálam és a páromnál is. Ha az CINtec Plus eredményem pozitív lesz akkor lehet szükséges az adott terület kimetszése. Doktor Úr szerint mi a teendő? Élhetünk nemi életet? Orális szex lehet e köztünk? Annak tudatában, hogy mind a ketten fertőzöttek vagyunk. Mit javasol a páromnak és nekem? Válaszát hálásan köszönöm. Üdvözlettel. P. Judit
Kedves Judit! Mindkettőjük esetében fontos az immunerősítés, valamint Önnél nagyon fontos a cytológia is. Elképzelhető, hogy párja már hordozta korábban a HPV 31-et, Ön pedig a HPV 16-ot. Érdemes lenne mindkettőjüknek beadatni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, akkor legalább keresztbe nem fertőznék egymást. A mindennapokban valóban nem érdemes túlaggódni a helyzetet, de kóros cytológia esetén kezelni, bizonyos esetekben műteni kell. Üdv: Szőnyi György
Üdvözlöm.A citologiai eredményem p3,HPV. Kell e agodjak,
Kedves Hölgyem! Aggodalomra nincsen oka, de mindenképpen fontos az állapotának az ellenőrzése, mert a leírt lelet mögött akár komolyabb probléma is felmerülhet! Üdv: Szőnyi György
Üdvözlöm! 15 hetes kismama vagyok P3-as citológia eredménnyel és sajnos pozitív Hpv 16-os magas kockázatú eredménnyel. A nőgyógyászom Isoprinosine gyógyszer szedését javasolja. A betegtájékoztató szerint ennek a gyógyszernek az alkalmazását kismamáknak nem ajánlják. Ön milyen megoldást javasol? Valamint azt szeretném megkérdezni, hogy ilyen Hpv fertőzöttség esetén lehet-e bármi baja a babának? A hüvelyi úton történő szülés kockázatos ilyenkor vagy csak a császár jöhet szóba? Előre is köszönöm szépen a segítő válaszát! Köszönettel: Dóra
Kedves Dóra! Fontos lenne ismerni a leletének a teljes tartalmát, azaz a leíró részt, mert az alapján lehet pontosan megítélni a helyzet súlyosságát. A HPV jelenléte nem kontraindikálja a sima szülést, nem kell mindenáron császármetszést végezni! Üdv Szőnyi György
Üvözlöm. Nemrég magas kockázatú hpv vírust állapítottak meg nálam sejtelváltozással együtt. Meg történt a LEEP műtét is, jelenleg szövettani eredményre várok. A kérdésem az lenne hogy ezek után mi fog most következni? Ki lehet e gyógyulni a fertőzésből? Állandó szexuális partnerem van. Mostmár csak óvszerrel védekezve csinálhatjuk? Az orális szex is tiltott? Mi történik ha a szövettani eredményem rossz lesz? Le tudom győzni a vírust? Köszönettel: Krisztina
Kedves Krisztina! Nagy valószínűséggel a ferztőzött terület kikerült a szervezetéből. Természetesen a műtétet követően kb. 3 hónappal ezt érdemes leellenőrizni. Fontos, hogy Önnel együtt partnere is legyen kivizsgálva, kezelve, mert amennyiben Ő vírushordozó, akkor visszakaphatja a fertőzést. Amennyiben mind a ketten negatívak, akkor nem kell tartani a visszafertőződéstől. Üdvözlettel: Szőnyi György
Üdvözlöm Doktor Úr! Lányom/ 25é./ lelete 2016.6.hótól 3 havonta HPV 16, 18, LSIL, CIN I. 2017. 07.10. HSIL, CIN II, CINTEC PLUS positív. Tudom , hogy ezt már műteni kell, de Ő most külföldön tanul és csak decemberben jön haza.Kérdésem az, hogy nem sok -e ez az idő a műtétig? Szabad- e várni ennyit? Válaszát köszönöm,R Zsuzsa
Kedves Zsuzsa! A fent leírt elváltozás esetén mindenképpen szövettani tisztázás, mielőbbi műtét lenne indokolt, mert a leírtakból nem lehet megmondani, hogy milyen gyorsan lesz súlyosabb az állapot, valamint az is elképzelhető, hogy a szövetek között vannak olyan sejtek, melyek súlyosabb állapotban vannak, de az a kenetvételnél nem mindig derül ki. Ezért javasolom, hogy ne várjanak decemberig, szerencsés lenne minél előbb tisztázni a helyzetet! Üdv: Szőnyi György
Üdvözlöm Doktor Úr! Lányom/ 25é./ lelete 2016.6.hótól 3 havonta HPV 16, 18, LSIL, CIN I. 2017. 07.10. HSIL, CIN II, CINTEC PLUS positív. Tudom , hogy ezt már műteni kell, de Ő most külföldön tanul és csak decemberben jön haza.Kérdésem az, hogy nem sok -e ez az idő a műtétig? Szabad- e várni ennyit? Válaszát köszönöm,R Zsuzsa
Kedves Zsuzsa! A fent leírt elváltozás esetén mindenképpen szövettani tisztázás, mielőbbi műtét lenne indokolt, mert a leírtakból nem lehet megmondani, hogy milyen gyorsan lesz súlyosabb az állapot, valamint az is elképzelhető, hogy a szövetek között vannak olyan sejtek, melyek súlyosabb állapotban vannak, de az a kenetvételnél nem mindig derül ki. Ezért javasolom, hogy ne várjanak decemberig, szerencsés lenne minél előbb tisztázni a helyzetet! Üdv: Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr!M ájus végén volt egy laparokószpiás,és egy konizációs műtétem egyben.A konizációt HSIL-CIN III,valamint HR HPV pozitivitás és méhnyakrákra nézve magas kockázatú,de nem a leginkább rákkeltő 16-os,vagy 18-as volt kimutatható.A szövettani eredményem Dg:Serosus cysta részletei.Ép petevezető részlete.M33770 A konicációé:Dg:Hámfosztott portio részletek.Endocervicitis chronica erosiva.Csak a 8-as blokkban látható az endocervicális mirigyek falába beterjedő súlyos fokú dysplasia jeleit mutató laphámrészletek.Mivel a felszinen laphám itt sem látható,az ép határraltörténő eltávolitásáról nyilatkozni nem tudunk.CIN III.M74008 3.,2194˛/17:Közepesen sejtdús stromában proliferatios jellegű corpus mirigyátmetszetek láthatók. Dg:Proliferatios endometrium.M79310. Kérném legyen szives értelmezze a szövettani eredményemet,és hogy mire számithatok a jövőben,a HPV ellen szedek béres cseppet,lizint,és ezüst kolloidot is.Továbbá a tanácsát szeretném kérni hogy a párom hogyan vizsgálható,és kezelhető mert szeretnénk babát,és mindent meg szeretnék tenni ezért is a gyógyulás érdekében.A kontrollra sajnos még nem került sor,mert volt sajnos a műtét után egy utóvérzésem ,ami végett ujboli műtétre volt szükség,ahol leégették a sebet,és vérzést csillapitottak. Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:S.Andrea
Kedves Andrea! A méhnyak műtét szövettana súlyos hámelváltozást írt le. Tekintettel arra, hogy a leírásban kiemeli a leletező orvos, hogy nem tudja megítélni, hogy az épben történt-e a kimetszés, ezért biztonsággal nem lehet nyilatkozni arról, hogy minden kóros terület kikerült-e a szervezetéből. Fontos lenne konzultálnia a kezelőorvosával erről, kiemelten azért is, mert az utóvérzés miatt újbóli műtétre került sor. A továbbiakról akkor lehet nyilatkozni, ha biztonsággal le lehet zárni a mostani műtét szövettani értelmezését! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr!M ájus végén volt egy laparokószpiás,és egy konizációs műtétem egyben.A konizációt HSIL-CIN III,valamint HR HPV pozitivitás és méhnyakrákra nézve magas kockázatú,de nem a leginkább rákkeltő 16-os,vagy 18-as volt kimutatható.A szövettani eredményem Dg:Serosus cysta részletei.Ép petevezető részlete.M33770 A konicációé:Dg:Hámfosztott portio részletek.Endocervicitis chronica erosiva.Csak a 8-as blokkban látható az endocervicális mirigyek falába beterjedő súlyos fokú dysplasia jeleit mutató laphámrészletek.Mivel a felszinen laphám itt sem látható,az ép határraltörténő eltávolitásáról nyilatkozni nem tudunk.CIN III.M74008 3.,2194˛/17:Közepesen sejtdús stromában proliferatios jellegű corpus mirigyátmetszetek láthatók. Dg:Proliferatios endometrium.M79310. Kérném legyen szives értelmezze a szövettani eredményemet,és hogy mire számithatok a jövőben,a HPV ellen szedek béres cseppet,lizint,és ezüst kolloidot is.Továbbá a tanácsát szeretném kérni hogy a párom hogyan vizsgálható,és kezelhető mert szeretnénk babát,és mindent meg szeretnék tenni ezért is a gyógyulás érdekében.A kontrollra sajnos még nem került sor,mert volt sajnos a műtét után egy utóvérzésem ,ami végett ujboli műtétre volt szükség,ahol leégették a sebet,és vérzést csillapitottak. Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:S.Andrea
Kedves Andrea! A méhnyak műtét szövettana súlyos hámelváltozást írt le. Tekintettel arra, hogy a leírásban kiemeli a leletező orvos, hogy nem tudja megítélni, hogy az épben történt-e a kimetszés, ezért biztonsággal nem lehet nyilatkozni arról, hogy minden kóros terület kikerült-e a szervezetéből. Fontos lenne konzultálnia a kezelőorvosával erről, kiemelten azért is, mert az utóvérzés miatt újbóli műtétre került sor. A továbbiakról akkor lehet nyilatkozni, ha biztonsággal le lehet zárni a mostani műtét szövettani értelmezését! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György