A cikk, megjelenésekor elérhető aktuális adatokat tartalmaz és azok alapján készült.  

A nemi úton terjedő betegségeket még napjainkban is egyfajta misztikum övezi: szinte elképzelhetetlennek tartjuk, hogy mi is megfertőződjünk, holott a statisztikák azt mutatják, hogy egyikünk sem lehet teljes biztonságban. Nézzük, melyek azok a nemi betegségek, melyektől a leginkább tartanunk kell!

A nemi úton terjedő betegségek (STD) azokat a megbetegedéseket jelentik, melyek főképp nemi érintkezés útján képesek fertőzni. Ide soroljuk a vaginális, anális közösülés útján, valamint az orális szex és petting útján terjedő betegségeket, ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegségek kizárólag ilyen úton terjednek – egyes STD-k közös borotvahasználattal, vagy csókkal is képesek terjedni. Ilyen például a genitális, azaz nemi szervi herpesz, melyet a herpes simplex vírus (HSV) okoz. Ugyanennek a vírusnak az altípusai okozzák az ajkak körül megjelenő herpeszt is, ráadásul az előzetes kutatásokkal ellentétben az ajakherpesz a nemi szerveken is tud fertőzni, így az orális szex, valamint a petting is veszélyt jelent. A nemi szervi herpesz jelenlétére fájdalmas, viszkető hólyagok hívják fel a figyelmet, melyek kifakadnak, és fekélyes, hámhiányos területet hagynak maguk mögött. A herpesz spontán gyógyul, azonban a gyógyulás után még napokig, esetleg hetekig is képes fertőzni, ráadásul a stressz, betegségek, vagy egyéb, immunrendszert gyengítő tényezők hatására újra és újra kiújulhat.

A szifilisz, valamint a gonorrhea (tripper, kankó) tipikusan olyan nemi betegségek, melyekről azt hinnénk, hogy már régóta nem kell aggódnunk miattuk – a statisztikák azonban azt mutatják, hogy mindkét betegség egyre gyakoribb. A szifilisz könnyedén diagnosztizálható a behatolás helyén (hüvely, végbélnyílás, száj) jelentkező fekélyről, melyet nyirokcsomóduzzanat kísérhet. A betegség kezelés nélkül idegrendszeri, valamint szív- és érrendszeri problémákat okozhat, így rendkívül fontos, hogy az antibiotikum szedését időben elkezdjük. Hasonlóan veszélyes a gonorrhea, mely főként férfiaknál okoz kifejezett tüneteket, nők esetében gyakran teljesen tünetmentes. A más néven trippernek vagy kankónak is nevezett betegség a nemi szervek és a húgyutak gyulladásával jár, tünetei pedig rendszerint az aktus után 2-3 nappal jelentkeznek. A gonorrhea kezelés nélkül ritkán, de halálos is lehet, emellett a nők esetében meddőséget okozhat, így a diagnózis és az antibiotikus kezelés igen fontos.

Sajnos nem a gonorrhea az egyetlen nemi betegség, mely meddőséget okozhat: a chlamydia-fertőzés szintén járhat ilyen jellegű szövődményekkel, ráadásul a tünetek többnyire nem elég kifejezettek ahhoz, hogy a nők orvoshoz forduljanak: a folyás megváltozása, a szex után jelentkező pecsételő vérzés, vagy a vizelés közben tapasztalt diszkomfortérzés mind a chlamydia tünetei közé tartozik, így ezek jelentkezésekor feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk.

A sorból semmiképpen nem hagyhatjuk ki a humán papillómavírust, azaz a HPV-t. A vírusnak több száz altípusa létezik, melyeket rákkeltő kockázatuk szerint három csoportba sorolhatunk: kis, közepes, és magas kockázatúak. Utóbbiak okozzák többek között a méhnyakrákot, a szeméremtesti és hüvelyrákot, valamint a végbélnyílás rákját. A közepes kockázatú altípusoktól is tartanunk kell, ugyanis ezek okozzák a rendkívül kellemetlen nemi szervi szemölcsöket, melyeknek kezelése fájdalmas és hosszadalmas. A HPV szoros bőr-bőr kontaktus útján, testnedvekkel terjed, így a szexuális érintkezés mellett veszélyes lehet a közös intimborotvahasználat is – épp ezért az óvszer nem elegendő ellene. A vírus ellen jelenleg háromféle védőoltás létezik, melyek közül a kezelőorvosával történő konzultációt követően bárki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb változatot. Szomorú a statisztika, miszerint évente közel 500 nőt veszítünk el HPV-hez köthető méhnyakrák miatt csak Magyarországon 1, így a megelőzés rendkívül fontos.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

1 Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december