Csak a lányokat, csak tizenévesen, vagy az egész családot érdemes immunizálni a HPV elleni védőoltással? Jogosan merül fel a kérdés, hiszen még mindig keveset tudunk a humán papillóma vírus okozta veszélyekről és az oltási programról. Egyértelmű válaszunk, hogy mindenkinek szüksége van védettségre, de jól tesszük, ha a megelőzést választjuk és nem várjuk meg a tüneteket. Mikor és kinek javasolt tehát beadatni a HPV elleni védőoltást?

Serdülő lányoknak akár kötelezővé is tehetnénk

Jelenleg önkéntes alapon, a szülő kérése szerint, térítésmentesen kaphatnak HPV elleni védőoltást az iskolai oltóprogram keretében a 12. életévüket betöltött lányok. A szülőnek csak igényelnie kell a vakcinát az iskolában gyermeke részére, a többi az iskolaorvos dolga lesz. Egy telefon és két injekció: ennyibe kerül, hogy serdülő leánygyermekünket megóvjuk a HPV okozta méhnyakrák lehetséges kialakulásának veszélyeitől. Nem mellesleg a lányok védettségével leendő partnereik védelméért is teszünk, valamint csökkentjük a HPV vírus terjedésének sebességét.

A fiúkat sem kíméli a HPV

Nem dőlhetünk hátra, ha fiúgyermekünk van, hiszen logikus, hogy a főként szexuális úton terjedő HPV fertőzés nem válogat. Egymástól kapják el a partnerek, és a férfiak közül 10-ből legalább 5-en biztosan megfertőződnek életük során2. Komolyan kell tehát venni a fiúk immunizálását is: számukra is ajánlott a HPV elleni védőoltás beadása 9-26 éves kor között.

Felnőttek, szülők és a HPV elleni védőoltás

Van-e értelme a humán papillóma elleni oltás beadásának, ha már aktív szexuális életet élünk vagy esetleg már meg is fertőződtünk HPV vírussal? Mi történik ilyenkor a szervezetben? Hacsak nem élünk szabados szexuális életet, remélhetőleg nem fertőződünk meg magas kockázatú HPV vírussal. Ugyanakkor, bármilyen óvatosak is vagyunk, könnyen megfertőződhetünk bőrkontaktus révén is. Senki nem szeretne kellemetlen szemölcsökkel hadakozni és szülőként semmiképpen nem akarjuk gyermekeinknek is továbbadni a fertőzéseket.

Igen, érdemes tehát felnőttként is beoltatni magunkat a HPV elleni védőoltással, mert ezzel a magunk és a környezetünk egészségét is óvjuk. A serdülőkorban beadott oltásokhoz képest a 15 éves kor utáni immunizálásnál lényeges különbség, hogy a korai két alkalmas oltási sorozathoz képest később három oltásra lesz szükség a megfelelő védelem kialakításához1. Fontos tudni, hogy a már megszerzett HPV vírust nem lehet teljesen kiölni a szervezetből, viszont megelőzhetjük a továbbfertőződést, és az újrafertőződést is elkerülhetjük a HPV elleni védőoltással.

Felnőtt nők számára is életmentő lehet a HPV elleni vakcina

Valójában a nők szexuálisan aktív éveiben indokolt a HPV elleni védőoltás beadatása, mert az onkogén, azaz rákkeltő HPV vírustörzsek minden életkorban fertőzhetnek. Az alattomos vírus sokáig lappang a szervezetben mielőtt konkrét tüneteit felismerhetnénk és nem érdemes lebecsülni a magas kockázatú HPV vírustörzsek veszélyét. A védőoltás – különösen a 9-komponensű vakcina – sikeresen immunizál a HPV vírus legveszélyesebb fajtái ellen felnőttkorban is.

 

Az Ön és gyermeke egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen az Ön, illetve gyermeke orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Referenciák:

  1. 9-komponensű HPV elleni védőoltás alkalmazási előírás ogyei.hu Elérés ideje: 2018. szeptember 17
  2. Harrell W. Chesson, PhD, Eileen F. Dunne, MD, MPH, Susan Hariri, PhD, and Lauri E. Markowitz, MD – The Estimated Lifetime Probability of Acquiring Human Papillomavirus in the United States, Sexually Transmitted Diseases, Volume 41, Number 11, November 2014