A cikk, megjelenésekor elérhető aktuális adatokat tartalmaz és azok alapján készült.  

A méhnyakrákos esetek miatt a HPV-t gyakran női betegségként aposztrofálják, holott a férfiaknak is van miért tartani tőle: a vírusfertőzés számukra daganatokkal és kellemetlen szemölcsökkel járhat.

A humán papillóma vírust, azaz a HPV-t főként női körökben emlegetik, hiszen ez a vírus felelős a méhnyakrákos esetek csaknem 100%-áért 1. Éppen ezért a férfiak sokszor tájékozatlanok a HPV-vel kapcsolatban, pedig 10 férfiból 5 élete során megfertőződik 2, a vírust pedig akár több tucat partnernek is továbbadhatja. Amellett, hogy a partner számára súlyos betegségeket okozhat a fertőzés, a férfiak esetén is van ok aggodalomra: a HPV egyes altípusai végbélnyílás körüli rákokat, valamint genitális szemölcsöket okozhatnak.

Az anális régiót érintő daganatokról keveset beszélünk, hiszen viszonylag ritka megbetegedésekről van szó. A végbélnyílás körüli rák felismerése nem egyszerű, hiszen könnyedén összetéveszthető a gyakorinak számító aranyérrel vagy anális fisszúrával (végbél berepedése): a kezdeti tünetek között szerepel a végbéltáji diszkomfortérzet, a székletürítést követő friss, piros vérzés, valamint a székelés közben tapasztalt éles fájdalom. A nemi szervi szemölcsöket, azaz a condylomákat sokan hajlamosak félvállról kezelni, pedig egy igen komoly és nehezen gyógyítható betegségről van szó, mely ráadásul erősen fertőz is. Kevesen tudják, hogy a genitális szemölcsök esetén megjelenhetnek rákos kockázatot jelentő HPV típusok is, így nagyon fontos, hogy amennyiben bármilyen kinövést látunk a hímvesszőn vagy a nemi régióban, azonnal forduljunk nemigyógyász szakorvoshoz vagy STD-szakrendelésre ( STD – nemi úton terjedő betegségek), és a teljes gyógyulásig mellőzzük a szexuális érintkezés minden formáját.

A HPV megelőzéséért szerencsére a férfiak is sokat tehetnek: a védőoltások számukra is beadhatók, emellett pedig rendkívül fontos a rendszeres önvizsgálat.

Tudjon meg többet: HPV vírus férfiaknál

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

1 https://www.antsz.hu/data/cms61577/HPV_szakmai_hatteranyag_20140804_hjk_li.pdf
2 Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december