A mellrákot követően a méhnyakrák a második leggyakoribb rákos megbetegedés az EU-ban a 15-44 év közötti nők körében. Évente mintegy 33 000 esetet diagnosztizálnak és 15 000 körülire tehető a halálos áldozatok száma. Az első HPV elleni oltóanyagot 2006-ban vezették be Európában, a második egy év múlva, 2017 júliusában követte. Az azóta eltelt évtizedben a HPV elleni vakcinák második generációját is elérhetővé tette az orvostudomány, így ma már a korszerű, 9 komponensű védőoltással védekezhetünk a HPV vírus okozta betegségek ellen.

A HPV elleni védőoltások Magyarországon és Európában

A HPV elleni védőoltások Magyarországon

Fontos tisztázni, hogy a HPV fertőzés elleni küzdelemre kifejlesztett védőoltások egyike sem tartalmaz élő biológiai anyagot vagy vírus DNS-t, így nem képes fertőzést kiváltani. A hazai oltási gyakorlatban 2009 óta elérhető a HPV elleni oltóanyag. A kezdetben önkormányzati kezdeményezésre indult oltási kampány 300 önkormányzaton keresztül biztosított 100%-os támogatást a HPV vakcinára. Kezdetben a két- és négykomponensű oltóanyagokat alkalmazták, a később megjelent 9 komponensű HPV elleni védőoltás már 90%-ban képes megakadályozni a méhnyakrák kialakulását

Európai kitekintés a HPV vakcinák alkalmazására

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2010-es felmérése szerint akkor a megkérdezett 29 ország közül 18-nak már szerepelt az oltási naptárában a HPV elleni védőoltás. Azóta évről-évre egyre több ország vezette be a HPV vakcinációt, több országban nem csak lányok, hanem fiúk esetében is. A 12-18 éves korosztályban ajánlott HPV elleni védőoltás átoltottsági aránya az Egyesült Királyságban és Portugáliában a legmagasabb (80-81%), ám ebbe a mezőnybe tartozik Magyarországi is. Nálunk ugyanis az oltási program bevezetése óta közel 80%-os átoltottsági arányt sikerült elérni.

Jó hír, hogy évente egyértelműen növekszik a HPV elleni védőoltásokat igénybe vevők száma, tehát az átoltottsági arány egyre magasabb. Ennek jelentősége felbecsülhetetlen prevenciós szempontból, hiszen a felnövekvő új generációk már bizonyítottan egészségesebben, egészségtudatosabban kezdik meg a szexuális életet és a felnőttkort.

Ki fizeti a HPV elleni védőoltást?

Az oltóanyag ára miatt (Magyarországon 24-35 ezer forint) nem mellékes a finanszírozás kérdése. Az ajánlott célcsoportban (az EU-s országok többségében ez a nőkre terjed ki) Európa államainak többségében állami költségvetésből biztosítják a HPV elleni védőoltást. Belgiumban és Franciaországban co-paymenttel fizetik a vakcinát, Ausztriában viszont önköltséges a HPV vakcina.

Magyarországon az állam által biztosított oltási program keretében minden olyan 12 éves, 7. osztályos lány ingyenesen kapja a HPV elleni védőoltást, akinek a szülei azt az iskolában igényelték. A HPV elleni vakcina egyébként önköltségi áron szerezhető be, erről bővebb tájékoztatást a háziorvos, a védőnő, a gyermekorvos vagy a nőgyógyász nyújthat. Az Országos Epidemológiai Központ adatai szerint eddig mintegy 100 ezer kamaszlány kapta meg a HPV elleni védőoltást, az iskolai oltási program keretében.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Források:

https://ecdc.europa.eu/en/human-papillomavirus/factsheet Letöltés dátuma: 2018.01.14.
http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/vaccine-preventable-diseases/human-papillomavirus-hpv2 Letöltés dátuma: 2018.01.14.
https://www.antsz.hu/data/cms83440/VML2017_EMMI.pdf Letöltés dátuma: 2018.01.14.
https://www.antsz.hu/data/cms61577/HPV_szakmai_hatteranyag_20140804_hjk_li.pdf Letöltés dátuma: 2018.01.14.
https://ecdc.europa.eu/en/news-events/hpv-vaccination-eu-countries-review-new-evidence Letöltés dátuma: 2018.01.14