Jelentős lépést tett meg az orvostudomány a HPV elleni védekezésben a legkorszerűbb, 9 komponensű vakcina kifejlesztésével. A védőoltás legújabb verziója ugyanis a korábbiakhoz képest további 5 HPV vírustörzs ellen nyújt védelmet és a vakcina az őszi oltási szezonban már a nemzeti vakcinációs program részeként az iskolai oltások közt is hozzáférhető. Nézzük, milyen pajzsokat tart a 9 komponensű HPV elleni védőoltás a szervezetet támadó humán papillóma vírus fajtái ellen!

A 9 komponensű HPV elleni vakcina hatóköre

Az első két oltás összesen 4 HPV törzs ellen védett

Bár a humán papillómavírusnak 100-nál is több fajtája létezik, az első védőoltások a vírusfertőzések legsúlyosabb és leggyakoribb típusaira koncentráltak. A 2 komponensű HPV elleni vakcinát (bivalens oltás) a 16-os és a 18-as HPV törzsek elleni védelemre fejlesztették ki, a méhnyakrák, a végbél környéki rákok, valamint a szeméremtesti- és hüvelyrák megelőzése érdekében. Ezek a magas rizikófaktorú vírustörzsek felelősek a méhnyakrákos megbetegedések 71,5%-áért Európában.

Az egy évvel korábban megjelent 4 komponensű vakcina (quadrivalens oltás) a méhnyakrák, a végbél környéki rákok, a szeméremtesti- és hüvelyrák elleni védelem mellett a meglehetősen gyakori nemi szervi szemölcsök ellen is védettséget nyújtott. A HPV 16-os és 18-as mellett ugyanis tartalmazta a 6-os és a 11-es típusok immunválaszt kiváltó fehérjéit is. Bár az utóbbi kettő kisebb kockázatú HPV-genotípusnak számít, ezek felelősek a nemi szervi szemölcsök zömének kialakulásáért.

További 5 komponens a rák szempontjából nagy kockázatú HPV törzsek ellen

A 9 komponensű oltóanyag a HPV további 5, a rákos megbetegedések szempontjából magas kockázatú törzse ellen nyújt hatékony védelmet: a 31-es, a 33-as, a 45-ös, az 52-es és az 58-as típusok ellen. A 45-ös és a 31-es vírustörzsek a harmadik és a negyedik legmagasabb kockázatú HPV fajta, amely rákot okozhat, így a 9 komponensű oltás beadatásával további súlyos szövődményeket előzhetünk meg.

A legújabb HPV elleni védőoltás által biztosított komplex védelem 90%-os hatékonyságot mutat a méhnyakrákos megbetegedés ellen, azonban fontos észben tartani, hogy a vakcina nem helyettesíti a rendszeres méhnyakrák szűrést. A két, illetve 15 év felett három dózisban beadott vakcina akár 15-20 évig is védettséget nyújthat, amennyiben az immunizálás még a szexuális élet megkezdése előtt, valamint HPV-mentes szervezetben történik.

A legnagyobb kockázatok elkerülése egy szúnyogcsípéssel

A felkarba kapott HPV elleni vakcina valóban egyetlen szúnyogcsípésnyi kellemetlenséggel kíván védelmet nyújtani a több mint 100 féle HPV vírustörzs legveszélyesebb fajtái ellen. A 9 a 100-hoz arány elég csekélynek tűnhet, ám, ha megnézzük, hogy a 9 komponensű HPV elleni védőoltás 90%-os védettséget nyújt a méhnyakrák és 80% körüli védelmet az egyéb genitális rákos megbetegedésekkel szemben – az eredmény megnyugtató.

Szkeptikusok számára további fontos részlet lehet, hogy a HPV elleni oltóanyag nem tartalmaz vírust, gyengített állapotban sem, tehát fertőzést nem okoz és a szervezetet sem gyengíti. Ellenkezőleg: a védőoltás megtanítja a szervezetet a HPV elleni védekezésre, az ellenanyag felhalmozására és így a szexuálisan aktív éveink során folyamatos védettséget biztosít a HPV vírusfertőzések leggyakoribb típusai ellen.

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Források:

https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/nine-component-hpv-vaccine-aims-to-prevent-90-of-cervical-cancers/20067950.article?firstPass=false Letöltés dátuma: 2018.01.14.
http://g1intezet.hu/index.php/temak-megoldasok/hpv-centrum/302-hpv-oltas.html Letöltés dátuma: 2018.01.14.
https://reference.medscape.com/drug/gardasil-9-human-papillomavirus-vaccine-nonavalent-999976 Letöltés dátuma: 2018.01.14.