A HPV férfiaknál

A humán papillómavírus, azaz a HPV a köznyelvben általában a méhnyakrák kapcsán kerül szóba, pedig a HPV fertőzés a férfiakra nézve is hordoz bizonyos kockázatokat.

Átlagosan 10 férfiból 5 megfertőződik élete során HPV vírussal 1. A fertőzés a lappangási idő alatt gyakran nem jár tünetekkel, így a vírushordozó tudtán kívül megfertőzheti szexuális partnereit. Más esetekben azonban a HPV magas kockázatú altípusai férfiaknál is okozhatnak kellemetlen tüneteket, valamint komoly betegségeket is.

Az óvszer nem elegendő

Tízből hat férfi úgy gondolja, hogy a nemi betegségek csak aktus útján terjednek, minden második pedig azt hiszi, hogy az óvszer az összes nemi úton terjedő fertőzéssel szemben védelmet nyújt2, pedig mindkét feltételezés téves.

A legfrissebb kutatások szerint a HPV esetén az orális szex az egyik leggyakoribb fertőzési mód: 2011 és 2015 között 302 ezerről csaknem félmillióra nőtt a szájrákos megbetegedések száma az Egyesült Államokban, holott a szájrák legnagyobb rizikófaktorának tartott dohányzás és alkoholfogyasztás ebben az időszakban folyamatosan csökkent.3 Magyarországon évente csaknem 4500 új fej-nyaki daganatos megbetegedést regisztrálnak,4 a betegek háromnegyede férfi, a riasztóan magas esetszám hátterében pedig főként a HPV fertőzés áll, amely az orális szexnek és a gyakori partnerváltásnak köszönhetően egyre gyakoribb*. Az orális szex mellett szintén komoly kockázati tényező az anális szex, amely  nem csak a világszerte évente 32 millió embert érintő nemi szervi szemölcs5, de a HPV okozta végbélnyílás körüli rákok kialakulásának esélyét is növeli.

A genitális szemölcsök

A nemi szervi szemölcsöket, azaz a condylomákat nem szabad félvállról kezelni, hiszen amellett, hogy a nemi tájékon kialakuló kinövések nagyon kellemetlenek, rendkívül fertőzőek is, és a gyógyulás folyamata is igen hosszadalmas. A szemölcsökért bár nem a rákot okozó altípusok felelősek, a fertőzés során más HPV típusok is jelen lehetnek. Vagyis, ha bármilyen kinövést észlelünk a nemi tájékon, azonnal forduljunk nemigyógyászhoz, urológushoz vagy STD- szakorvoshoz (STD – nemi úton terjedő betegségek). Mivel a HPV fertőzés nem csupán a nemi aktus révén, hanem orális érintkezéssel vagy közös intim eszköz használatával is átadható, így a teljes gyógyulásig mindezektől tartózkodni kell a saját és partnerünk érdekében is. A nemi szervi szemölcsök eltávolítására több orvosi megoldás is létezik (fagyasztás, lekaparás, levágás, savas ecsetelés, stb.), az otthoni, krémekkel való kezelés általában hosszabb időt, heteket, akár hónapokat is igénybe vesz. A meglévő fertőzést gyógyítani nem lehet, így sajnos a szemölcsök visszatérhetnek. Tehát elsősorban a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt.

Az anális régiót érintő daganatok

Nem tartoznak a gyakori megbetegedések közé, de a HPV fertőzés kapcsán mindenképp beszélnünk kell róluk. A végbélnyílás körüli rák felismerése nem könnyű, hiszen könnyedén összetéveszthető más gyakori elváltozással, mint az aranyér vagy a végbélrepedés, de a következők lehetnek a daganatos elváltozás kezdeti tünetei: végbéltájéki kellemetlen érzés/fájdalom, a székletürítést követő friss (élénk piros) vérzés, valamint a székletürítés közben jelentkező éles fájdalom. Ha bármelyiket is tapasztaljuk, forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Hogyan előzhetjük meg a fertőzést?

A férfiak jelentős része még nem hallott a HPV vírus elleni védőoltásról,6 pedig a 2-, 4- vagy 9-komponensű vakcina férfiak részére is adható, hatékony védelmet nyújthat a végbélnyílás körüli rákokkal szemben, és az utóbbi két változat a nemi szervi szemölcsök megelőzésére is indikált.

A legfontosabb teendő tehát a megelőzés: felelős nemi élettel, rendszeres önvizsgálattal, orvosi szűréssel (nemigyógyász, urológus vagy STD szakrendelés, HPV szűrés), és a HPV elleni védőoltással elejét vehetjük egy esetleges HPV fertőzésnek és annak következményeinek.

További információ a megelőzésről és a HPV vakcináról.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt ezen összefoglalóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

1,4. A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján, Kasler M, A humán papillomavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei, Orvosi Hetilap, 2012, Supplementum
2,6. Az NRC kutatása 500 fős mintán, a 16-25 év közötti magyar fiatalok körében készült, 2016 májusában
3. Gypsyamber D’Souza1, Alicia Wentz, Nicole Kluz, Yuehan Zhang, Elizabeth Sugar, Renee M. Youngfellow, Yingshi Guo, Weihong Xiao and Maura L. Gillison: Gender differences in risk factors and natural history of oral human papillomavirus (HPV) infection, The Journal of Infectious Diseases, February 2016
5. World Health Organization (WHO) The current status of development of prophylactic vaccines against human papillomavirus infection. Report of a technical meeting, Geneva, 16-18 February 1999. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 1999., http://whqlibdoc.who.int/hq/1999/WHO_V&B_99.4.pdf.
Letöltés ideje: 24 February 2015.

*A HPV elleni vakcinák javallata nem terjed ki a fej-nyaki megbetegedések megelőzésére.