HPV elleni oltás

HPV elleni oltás
Mikor és kit érdemes oltani?

Mikor és kit érdemes oltani?

Az oltást elsősorban fiatalkorban érdemes beadatni.

 • Bár a védőoltás 9 éves kortól bármilyen életkorban, nemtől függetlenül beadható, de a leghatékonyabb védelmet a szexuális élet megkezdése előtt nyújtja, így jó eséllyel megelőzhető a megfertőződés.1
 • A nemzetközi ajánlások emiatt 11-12 éves kor körül javasolják a HPV elleni védőoltás beadását.2
 • A már kialakult HPV-fertőzést nem tudjuk gyógyítani, így a megelőzés kiemelt fontosságú.3

A korábbi vagy meglévő HPV-fertőzés ellenére érdemes beadatni a védőoltást?

 • Az ACIP (amerikai oltási tanácsadó testület) ajánlása szerint azoknak is érdemes HPV elleni védőoltást kapniuk, akik HPV-fertőzöttek, vagy már kialakult náluk a rákmegelőző állapot.4
 • A védőoltáshoz nem szükséges megelőző HPV-szűrővizsgálat.5
 • Az oltás nem gyógyítja meg a fennálló fertőzést vagy rákmegelőző állapotot, és nem tudja meggyógyítani a már kialakult megbetegedést, megvédhet viszont más magas kockázatú HPV-típusoktól, vagy az újrafertőződéstől.3

HPV-vel nem csak egyszer fertőződhetünk
meg életünk során.

A fertőzések nagy része átmeneti, de a természetes fertőzés után nem alakul ki tartós védettség, így a vírusokat újra és újra el lehet kapni.1 Az oltás beadása után viszont felépül a védettség, ami megvéd az újbóli megfertőződés ellen.

HOGYAN KÉRHETEM A VÉDŐOLTÁST?

A HPV elleni védőoltás elérhetősége

A 12 .életévüket betöltött, 7. osztályos lányok és fiúk a Nemzeti Immunizációs Program részeként, térítésmentesen juthatnak hozzá a HPV elleni védőoltáshoz. Az iskolaorvos és az iskolavédőnő feladata felajánlani az ingyenes HPV elleni védőoltást, amely nem kötelező, hanem szabadon választható, és a beadásához a szülő írásbeli nyilatkozata szükséges.6

TUDJON MEG TÖBBET AZ ISKOLAI HPV ELLENI OLTÁSRÓL!

Már nem vagyok tini, lecsúsztam az oltásról?

Felnőtt korban is érdemes beoltatni magunkat, mert a jövőbeni, más típusokkal történő fertőzéstől, vagy az újrafertőződéstől óvhatjuk meg magunkat és párunkat is. Ha szeretne többet tudni a védőoltásról vagy a HPV kockázatairól, forduljon kezelőorvosához!

Az oltási programból kimaradt fiúk, a felnőtt nők és férfiak részére a védőoltás szakorvosi recept és térítés ellenében érhető el a patikákban.

HOGYAN KÉRHETEM A VÉDŐOLTÁST?

A HPV elleni oltásról általában

Az oltásokat korszerű technológiával állítják elő. Az oltás csak a vírus külső burkának egy kis darabját tartalmazza, azaz nem tartalmaz élő vírust.7 Ez úgy működik, mint egy rendszámtábla: segít a szervezetnek felismerni a kórokozót.


 • A HPV elleni védőoltás – vagy ahogy a legtöbben ismerik, a méhnyakrák elleni védőoltás – a leggyakoribb HPV-típusok okozta megbetegedések, többek között a méhnyakrák5 megelőzésére szolgál.
 • A 9 komponensű HPV elleni védőoltás, mely a vakcinában lévő HPV-típusok (HPV6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58), által okozott méhnyakrák, a szeméremtesti és a hüvely, a végbélnyílás rosszindulatú daganatos elváltozásainak, valamint a nemi szervi szemölcsök megelőzésére szolgál.7 A Nemzeti Immunizációs Program keretében a 12. életévüket betöltött hetedik osztályos gyerekek számára ingyenesen,6 a Programból kimaradtak és a felnőttek számára pedig vényre, térítés ellenében érhető el.7
 • A 9 komponensű vakcina hét olyan, gyakori HPV-típus ellen nyújthat védelmet,7amelyek együttesen a méhnyakdaganatos megbetegedések nagyjából 90%-áért felelősek.5 Ez az oltás segít a 6 és 11-es HPV-típusok elleni védelemben is, amelyek a nemi szervi szemölcsök több mint 90%-át okozzák.8
HOGYAN KÉRHETEM A VÉDŐOLTÁST?

Ha az oltás biztonságosságáról szeretne többet megtudni:

AZ OLTÁSOK BIZTONSÁGOSSÁGA

A HPV oltás története

1972-ben Stefania Jabłońska lengyel kutatónő írta le először, hogy bizonyos bőrdaganatok kialakulásával kapcsolatba hozható egy vírusfertőzés, a HPV. 1976-ban az Egyesült Államokban ismerte föl Harald zur Hausen német kutató, hogy a nagyon gyakori méhnyakrák kialakulásának hátterében is ez a vírus áll. Az, hogy egy vírusfertőzés rákot okoz, akkoriban korszakalkotó gondolat volt (ezért a munkájáért zur Hausen 2008-ban Nobel-díjat is kapott), és lehetőséget adott arra, hogy daganatok ellen védőoltások kifejlesztésével védekezzünk.

Mérföldkövek:

Elkezdődik a méhnyakrák kórokozójának kutatása.
TUDJON MEG TÖBBET A HPV ELLENI OLTÁS TÖRTÉNETÉRŐL

Információért forduljon gyermekorvosához, családorvosához, nőgyógyász vagy urológus szakorvoshoz, illetve védőoltási tanácsadóhoz!

Referenciák:

 • WHO Fact Sheets: Human papillomavirus (HPV) and cervical cancer https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer Megtekintés dátuma: 2024.04.16.
 • https://www.cdc.gov/hpv/parents/vaccine.html Megtekintés dátuma: 2024.04.16.
 • Sexually Transmitted Diseases (STDs). Centers for Disease Control and Prevention http://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm Megtekintés dátuma: 2024.04.16.
 • https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr6305a1.htm Megtekintés dátuma: 2024.04.16.
 • https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/infectious-agents/hpv/hpv-vaccines.html Megtekintés dátuma: 2024.04.16.
 • Az NNK módszertani levele a 2023. évi védőoltásokról https://www.antsz.hu/data/cms107585/VML_2023_NNK.pdf Megtekintés dátuma: 2024.04.16.
 • Gardasil 9 Alkalmazási előírás: https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=169110 Megtekintés dátuma: 2024.04.16.
 • Kásler M. A humán papillomavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december

Lezárás dátuma: 2024.04.16.
HU-GSL-00182