Hasznos linkek

Hasznos linkek

MAGYAR NYELVŰ IRODALOM


ANGOL NYELVŰ IRODALOM

Egyéb olvasnivalók

Egyéb olvasnivalók

Tudatosság életet ment

Interjúrészlet (Forrás: Nők Lapja)

„A méhnyakrákok 99 százalékában kimutatható a humán papillomavírus (HPV). A megbetegedések 60 százalékáért a HPV egy típusa, a 16-os felelős, a többi negyven százalékon tizennégy másik osztozik. A jelenleg elérhető oltás a 9 leggyakoribb altípus prevenciójára felel meg, így a betegség 90 százalékban megelőzhető.

– Hazánkban több, mint 1200 méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak évente, és a betegség még mindig közel 500 életet követel minden esztendőben. Ezt lehetne nagymértékben csökkenteni a védőoltással, melyet a szexuális élet megkezdése előtt a legjobb beadni, ráadásul ez a 12 évesek számára még ingyenes is – hangsúlyozza a szakértő. – A hetedikes fiúk és lányok szülei idén is ősz elején (…) dönthetnek arról, hogy megkapja-e a gyermekük térítésmentesen ezt az oltást, melyhez csak a hozzájárulást kell aláírniuk. A tiniknek két oltás elég, felnőttkorban már három szükséges, de még akkor sem késő beadatni. A HPV esetében is nagyon fontos a korai felismerés, mert a betegség a kezdeti szakaszban jól kezelhető. Ekkor még nem okoz tünetet, ezért is kell minden évben szűrésre járni. A vizsgálatot a köznyelvben kenetvételnek nevezik, a legjobb két menstruáció között félidőben menni, és érdemes kérni a nőgyógyásztól, hogy a leleten szerepeljen a HPV-státusz is. A HPV szexuális úton terjedő fertőzés, bőr-bőr kontaktus is elég hozzá, genitális szemölcsökért és fej-nyak sebészeti rákokért is felelős lehet.” – mondta Dr. Kovács Krisztina, az MSD orvosigazgatója.

Az interjúrészletben szereplő adatok referenciái megtalálhatók a teljes cikkben, ami eredetileg a Nők Lapjában jelent meg: A tudatosság életet ment (x) – Nők Lapja (noklapja.hu)

Lezárás dátuma: 2024.04.16.
HU-GSL-00186