HPV elleni védőoltás - hogyan juthatok hozzá?

HPV elleni védőoltás - hogyan juthatok hozzá?

Mi a HPV és a HPV elleni védőoltás?

A HPV egy olyan vírus, amely számos daganatos megbetegedés, például a méhnyakrák kialakulásáért felelős lehet.1 A méhnyakrák elleni védekezés alappillérei a szűrés és védőoltás alkalmazása. Szűréssel és a védőoltással jó eséllyel megelőzhetjük ezt a súlyos egészségügyi kockázatot.1 A HPV elleni védőoltással nemcsak a saját egészségének védelmét segítheti, hanem hozzájárulhat a közösség egészségének megőrzéséhez is.

Mikor érdemes oltani?

A döntés a HPV (humán papillomavírus) elleni oltásról egyéni egészségi állapot, életkor, oltási irányelvek stb. függvénye. A HPV-oltás javasolt az oltásban lévő HPV-típusok által okozott méhnyakrák és egyéb, bizonyos HPV okozta daganatos megbetegedések, valamint a nemi szervi szemölcsök elleni védelem elősegítése érdekében.2

Az oltásról való döntés előtt mindig konzultáljon kezelőorvosával, aki az Ön egyéni egészségügyi állapota alapján segíthet eldönteni, hogy az oltás megfelelő-e az Ön számára. Ha bizonytalan, az országos egészségügyi hatóságok is nyújthatnak információt és tanácsot a HPV elleni oltással kapcsolatban.

Kihez fordulhatok HPV elleni védőoltásért?

A HPV elleni védőoltás felírását orvosok végzik. A nőgyógyász, a háziorvos, vagy más szakorvosok is adhatnak tanácsot az oltással kapcsolatban és felírhatják azt. Az oltások vény ellenében elérhetőek a patikában, vagy az oltópontokon közvetlenül.

Hogyan kaphatom meg a HPV elleni védőoltást?

A védőoltást az állami és egyes magánegészségügyi szolgáltató egészségügyi szakembere tudja felírni. Egészségügyi szakember lehet akár a háziorvosa, vagy nőgyógyásza, esetleg egyéb szakorvos.

A magyar egészségügyi ellátórendszerben beutaló nélkül igénybe vehető járóbeteg szakellátások közé tartozik:3

a nőgyógyászat,

a bőrgyógyászat,

az urológia.

Tégy tudatosan a HPV ellen!

Felnőtteknek szóló infovideó a HPV-ről.

Referenciák:

  • https://www.cdc.gov/hpv/parents/cancer.html Megtekintés dátuma: 2024.04.16.
  • Gardasil 9 Alkalmazási előírás: https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis&action=show_details&item=169110 Megtekintés dátuma: 2024.04.16.
  • https://egeszsegvonal.gov.hu/ellatorendszer/beutalasi-rend/2-uncategorised/538-beutalasi-rend.html Megtekintés dátuma: 2024.04.16.

Lezárás dátuma: 2024.04.16.
HU-GSL-00170