Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Tisztelt doktor úr. 30 éves vagyok. 13 éve szedek fogamzásgátlót. Felkeresetem a nőgyogyaszom azzal a panasszal, hogy elkezdtem vérezni egy kicsit. Megcsinálta nekem a rákszűrést, ami nem lett jó. Sajnos p3 as lett, es hpv virus. A problémám az lenne, hogy erre az ég világon nem kaptam semmit sem, csupán, hogy hadjam abba a gyógyszert, azt abba is hagytam. 3 honap mulva kellene vissza menni megismételni. Nem érzek magamon semmilyen elváltozást vagy fájdalmat. Viszont a baratom valószínűleg elkapta tőlem. A kérdésem az lenne, hogy varjam meg, hogy leteljen a 3 hónap, ne csináljak semmit sem? Vagy keressek fel egy másik orvost?eddig 2 orvos mondta, hogy varjam meg a 3 hónapot. Na de mi változna a 3 honap alatt ha nem kaptam rá semmit? Válaszát előre is nagyon köszönöm."
Kedves Alexandra! A HPV ellen nincsen gyógyszer, a fertőzést a szervezete immunrendszerének kell legyőzni. Így erősítse ellenállóképességét és adassa be magának a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 8 napja voltam Önöknél a G1 intézetben és csináltattam HPV tesztet, ami szerencsére teljesen negatív lett. (Kisbabát szeretnénk kb. fél éven belül, ezért is szerettem volna a vizsgálatot, meg a barátom miatt is.) Viszont a héten véletlenül a 19 éves húgom bugyiját vettem fel egyszer egy nap, amit ő csak 30 fokon mos sima mosószerrel, és mivel ő nem vigyáz annyira magára, félek, esetleg HPV-s. Van esélyem, hogy így esetleg a mosott, de nem magashőfokón és nem fertőtlenítőszerrel mosott bugyitól elkaptam valami méhnyakrák okozó HPV-t? Meg kell emiatt ismételnem a vizsgálatot? Ha igen, mikor? Nagyon aggódom. Magam miatt is és az esetleges babám miatt is. 🙁 Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Zsófia! A "bugyi" használatától ne aggódjon, biztosan nem fog HPV fertőzést kapni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jo napot doktor ur, nekem egy kerdesem lenne onhoz a HPV tesztem pozitiv lett es esetleg okozhatja a spiral 2011- tol 5 evig volt fel helyezve utana 2 es fel evig olyan spiral ami hormonalis nem vereztem es ugy 2 honapja kertem hogy vegyek le es egy normal spiralt tegyenek fel amitol a havi verzesem rendesen van. Lehet ez az oka a pizitiv tesztemnek ? Koszonom elore is Brigitta"
Kedves Brigitta! A spirál használata nem okoz HPV fertőzést. A vírust szexuális együttlét során a partnertől kapja el az ember, ha fertőzött. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! A mai napon kaptam meg telefonon keresztul a hpv tipizalasi leletemet. Mivel a jelenlegi veszhelyzet miatt ez csak telefonon volt lehetseges, orvossal nem volt modom beszelni. A tesztem eredmenye pozitiv lett, viszont sem magas kockazatu, sem alacsony kockazatu hpv-t nem talaltak a leletben, igy a tipusat nem tudtak meghatarozni. A kerdesem az lenne, hogy mi okozhatja, hogy nem tudtak tipizalni, igaz-e hogy aggodalomra semmi okom? Megtisztelo valaszat elore is koszonom!"
Kedves Éva! Nagy valószínűséggel a kenetében olyan HPV törzs volt jelen, amire a laboratórium nem futtatott le célirányos vizsgálatot. A nagy kockázatú törzseket valószínűleg beazonosították volna. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Megkaptam válaszát köszönöm szèpen. Voltam mar inzulinos vervetelen is inzulinrezisztenciam is van. Es ez mit takar ez a petefeszek aktivalo kezeles? Elore is koszonom"
Kedves Szandi! Az inzulinrezisztencia a táplálékkal bevitt cukor nehezebb feldogozására utal. A petefészek aktiváló kezelése pedig azt jelenti, hogy a ciklusa elején adunk egy gyógyszert, amely a petefészek működését javítja. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Sok éves szünet után újra szexuális kapcsolatot létesítettem.Partneremnél a nőgyógyásza kb.4-5 hónappal később magas kockázatú hpv fertőzést állapított meg.Tehát sok éves szexuális kihagyás után,tünetmentesen mi annak a valószínűsége,hogy megfertőztem a partneremet,ill.életem végéig fertőző maradok? Válaszukat nagyon várom és előre is köszönöm."
Kedves Uram! Mindenképpen HPV tipizálást érdemes elvégezni, ez alapján lehet megmondani, hogy a szervezetében van-e vírus. Ennek alapján lehet eldönteni, hogy fertőző-e vagy sem. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm. Kislányom 7. osztályos, ősszel megkapták a HPV oltás első adagját.... lassan aktuális lenne a 2. Egyelőre az iskolától nem kaptam választ, hogy a mostani helyzetben ezzel mi lesz. Mi a legkésőbbi időpont, amíg meg kéne kapniuk? Válaszát előre is köszönöm Mészáros Anita"
Kedves Anita! Teljesen jogos a kérdése. Sajnos hivatalos választ erre nem tudok adni, csak remélni tudom, hogy a mostani helyzet megszűnik és lesz mód a második oltás megadására a nyár előtt az iskolákban. Amennyiben nem, úgy az egy éves perioduson belül szeptemberben beadható a védőoltás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! 44 éves két gyermekes nő vagyok. Legutóbbi citológiai leletem eredménye LSIL/CIN1. HPV tipizálást javasoltak és 3 hónap múlva kontroll citológiát. Sajnos azonban a jelen járványügyi helyzet miatt nem végeznek HPV szűrést bizonytalan ideig. Nőgyógyászom ennyivel lerázott, más egyéb kezelést sem javasolt, csak, hogy várjak. Nagyon aggódom,hogy ha sokáig kell várnom a szúréssel és nem kapok kezelést, rövid időn belül rosszabbra fordulhat a helyzet. Válaszát, véleményét előre is nagyon köszönöm! Orsolya"
Kedves Orsolya! A szűrővizsgálattal bőven lehet várni néhány hónapot. Addig használjon Deflagin Q gélt és oltassa be magát HPV elleni 9 komponensű védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor ùr, A leletem 18-ast jelol, mi a teendo? Koronavirus miatt nem elerheto egyik nogyogyasz sem :("
Kedves Sári! Fontos lenne ismerni a rákszűrése eredményét, mert a tennivalókat igazából az határozza meg. Addig is erősítse immunrendszerét, használjon Deflagin Q gélt 3 hónapig, vegyen be 2x1000 mg C vitamint, valamint 3000 NE D vitamint. Érdemes lenne beoltatnia magát a 9 komponensű HPV elleni védőoltással is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 29 éves vagyok és kb. másfél éve HP pozitív eredményt kaptam. Az eredményemben NA szerepelt, tehát nem azonosítható. Azonnal elkezdtem beadatni az oltási sorozatot. 2 hónapja megjött a kontroll eredményem, ami negatív lett. A páromnál viszont HPV 16-ot diagnosztizáltak. Az eredményt akkor tudtuk meg amikor én megkaptam az első pozitív eredményt. Tehát innen derült ki az egész. A kérdésem az lenne, hogy ha eddig védekeztünk óvszerrel, de én már negatív vagyok, erdemes-e tovább folytatni az óvszeres védekezést vagy elhagyhatjuk mivel engem véd az oltás? Illetve ha elhagyjuk az óvszer én visszafertőződhetek-e? (A páromnak sajnos szemölcsök is voltak a nemiszerve körül) Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm, mivel teljesen tanácstalan vagyok! 🙁 Udvoz: Adrienn"
Kedves Adrienn, a védőoltás véd a 16-os és a 6, 11-es vírustörzsek ellen is. Ezzel együtt, amíg a párjának megvannak a szemölcsei, mindenképpen használjanak óvszert, partnerét pedig mindenképpen kezelni kellene a szemölcsök miatt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Szép estét kívánok! Érdeklődni szeretnék ha P2 lett a cytologia eredményem kell e valamit tennem? Köszönöm válaszát!"
Kedves Krisztina! Az eredménye megnyugtató, egy év múlva ismételtesse meg a rákszűrést. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! HPV virusom van. A rakszűréses papiron P3 volt. Isoprinosine tablettat szedek es Papilocare huvely gelt hasznalok marcius 11. óta. Majus vegen kell megint rakszűresre mennem. A gélt 1 honapig kell hasznalnom, utana 3 het szunet utana megint 1 honapig kell. A tablettabol 100 db-ot kell beszednem. A kérdésem, hogy mikor lehet megint szexualis eletet folytatnom? Ovszerrel vedekeznenk. Köszönöm a válaszát! Üdv Cs"
Kedves Csenge! Partnerét és saját magát is oltassa be HPV elleni 9 komponensű védőoltásal, valamint mindkettőjüknél érdemes elvégeztetni a HPV tipizálást!A P3-as érték és a kezelés egyébként független a szexuális élettől, azt sokkal inkább a HPV jelenléte befolyásolja. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr ! Szemölcs szerű elváltozsáok jelentek meg a nagyajkakon , Nőgyógyászom a hüvelyben is talált elváltozásokat. Műtét során leégett azokat szövettani eredmény humán papilloma lett. Isoprinosin szedését javasolta. A műtét után 1-2 nappal 2 kis szemölcs látható még a nagyajkakon azt mondta az orvos,hogy külsőleg nem kell kezelni mert ez nem condyloma. Kb.3 hónapja jelentek meg az elváltozások rajtam,előtte kb. novemberben volt utolsó szexuális kapcsolatom. Jelenleg január óta van állandó de nem szexuális partnerem. Megfertőzhetném -e ha most szexuális együttlétet kezdenénk, meddig fertőzök illetve hogy milyen tünetek jelentkezhetnének nála . Köszönöm válaszát!"
Kedves Erika! A műtét és a condylomák eltávolítása nem jelenti azt egyértelműen, hogy Ön vírusmentes is. Így érdemes lenne partnerét és Önt is beoltatni HPV elleni védőoltással, valamint az Ön esetében a kezelt bőrfelületről lehetne hámkaparékot venni és tipizáltatni. Kezdetben használjanak óvszert. Amennyiben 1-2 hónapig nem újulnak ki szemölcsök, akkor elhagyhatják az óvszert. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot doktor úr, Férfiként kérdezem. Orális közösüléssel el tudom e kapni a HPV -t a hölgytől? Ha a kezemmel játszom a vaginájával. Hüvelyével. El tudom e kapni a HPV -t? És miután teljesen tünet mentes, utánna már nem fertőző? Köszönöm a figyelmet!"
Kedves Uram! Igen, orális közösüléssel elkapható a HPV. Azonban lehet HPV tipizálást végezni, ami a méhnyakban határozza meg a vírus jelenlétet, valamint az esetlegesen gyanús területekről is. Érdemes beoltatni magukat a 9 komponensű HPV elleni védőoltásal is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tiszrelt Doktor úr! Citológiai vizsgálat alkalmával p2 eredmény mellett, néhány sejtben infectiora utaló jel mutatkozott. Menstruációm elmaradt, 5 hetes várandós lehetek,a jelenleg kialakult helyzetben csak telefonon tudtam konzultálni orvossal. Papilocar kezelést javasolt. Nyugodtam használhatom napi szinten ilyen kis várandósság mellett is ezt a készítményt? Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Hölgyem! Használhatja, de az infekciót a papillocare nem fogja meggyógyítani, ugyanis nem arra való. Amennyiben fertőzés jele merül fel, meg kell vizsgálni, hogy milyen fertőzésről van szó és annak megfelelően kell kezelést adni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! Kovács Zsolt vagyok Olyan kérdésem lenne ,hogy együtt voltam egy lánnyal és utólag kiderült, hogy HPV fertőzése van! Szeretném megnézetni ,hogy bennem is lappang-e a vírus! Milyen módon tudom megnézetni? ez lenne a kérdésem köszönöm válaszát előre is!"
Kedves Kérdező! Csináltasson a HPV tipizálást urológusnál vagy bőrgyógyász-venerológusnál. Valamint érdemes beoltatnia magát a 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt doktor úr! A három hónapja az elhúzódó(10-11 nap) menstruációs ciklusom miatt elmentem a nőgyógyászomhoz, ahol kértem rák illetve HPV szűrést. A rákszűrésem P1-es, viszont a HPV szűrés pozitív lett (HR 66-os). Kérdéseim a következőek: A nőgyógyászomhoz hónap végére kaptam időpontot. Érdemes addig is egy TB alapú HPV ambulanciát felkeresni? Ki lehet gyógyulni a HPV-ből? Érdemes kérni a többi típusra a védőoltásokat? Semmilyen panaszom nem volt a három hónapja kezdődő, menstruációs ciklusom elhúzódását kivéve. Lehetséges, hogy az eredmény esetleg nem biztos? Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Hölgyem! A HPV fertőzést az immunrendszere jól le tudja győzni, csak kellő időt (6-9 hónapot) is érdemes várni az otthoni ellenőrzéssel. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot kivánok. Nekem az lenne a kerdesem hogy nekem mar eleg reg nem jott meg a menstruraciom voltam vizsgalatokon uh, vervetel . Kiderult hogy pco meg IR van. Az orvos azt ajanlota hogy 3honapig diane fogamzasgatlot kene hogy rendbe hozza. Ön szerint ez lehetseges ? Regota szedtem elotte mar csak parommal babat szeretnenk es hirtelen abahagytam, es innen kezdotott egesz. Valaszat elore is koszonom"
Kedves Szandi! A fogamzásgátlóval csak tüneti eredményt lehet elérni, sokkal inkább ki kellene vizsgálni, hormonjait, cukoranyagcseréjét, inzulin rezisztenciáját kellene megmérni és ezt követően egy komplex petefészek aktiváló kezelésre lenne szüksége. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! 2evvel ezelőtt hpv vírus okozta szemölcsöket műtöttek le nekem. Azután egész mostanáig nem jött vissza. Most viszont a végbél nyilasnal van egy most azt ecsetelni kezdtük. De nem csinált a dokim egy hpv tesztet sem hogy milyen vagy hogy van. Azt sem tudom hogy kell ellene tenni. Oltasrol sem kaptam információt. Doktor úr tudok bármit tenni a hpv vírus ellen? A párom most talált magán is elváltozásokat ő mit tud tenni? Egyáltalán hogyan kezeljük ezt? Kérem szépen segítsen nem akarok beteg lenni."
Kedves Nikoletta! Önnek is és partnerének is el kell távolítani a szemölcseit, mert egymást fogják folyamatosan visszaferztőzni. A lézeres vagy fagyasztásos kezelés hatékony a szemölcsök ellen. Erősítsék immunrendszerüket, használjon Deflaqin Q hüvelygélt, fogyasszon C vitaminból 2x1000 mg és D vitaminból 3000NE/nap adagban. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt doki bácsi! 36éves vagyok és a mai nap kaptam a nő - gyogysztol hogy a citologiamám eredménye P3 lett és kelet meg egy tesztet elvégezni ami HPV Teszt amit felkuldenek pestre es onnan jön az eredmeny visza antibiotikumot kaptam ami harom darabot tartalmaz minden nap egyet kell bevenem azt szeretném kerdezni kell felnem etől a virustol vagy műtét lesz a vége felek töle nagyon. Köszönöm a válaszát tiszteltel veronika."
Kedves Veronika! A P3-as teszt önmagában még nem elég információ a kérdés megválaszolásához. Mindenképpen a részletes leíró diagnózisra van szükség. A jó hír, hogy sok esetben a szervezet képes a regenerációra, így a műtét elkerülhető. Addig is oltassa be magát a 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György