Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Tisztelt Doktor Úr! A lányomnak hetedik osztályban igényeltük a HPV elleni védőoltást, aminek első részét októberben meg is kapta az iskolában. Az ismétlő 2. oltást most április-május környékén kapták volna, de a koronavírus-helyzet miatt ez most meghiúsult és nemrég azt a hivatalos levelet kaptuk, hogy az iskolákban lévő védőoltások beadását jelenleg felfüggesztették. Abban kérném a segítségét, hogy mi lenne a helyes döntés a megfelelő védettség kialakulása érdekében. Várjuk meg a hivatalos, központi döntést az oltásokkal kapcsolatban, hogy amikor a helyzet engedi, gondolom az iskola keretén belül folytatják az oltásokat vagy inkább nem megszakítva az ajánlott oltási protokollt, magán úton adassam be lányomnak az injekciót. Aggaszt, hogy ha eltelik több idő az ajánlottnál, akkor is kialakul a védettség a HPV-vírussal szemben? Vagy jövőre teljesen újra kell kezdeni az oltási folyamatot? Mik az ajánlások ebben a helyzetben, egyáltalán javasolt-e most beadni a védőoltást? Köszönöm előre is a segítségét és megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Várhelyi Bernadett"
Kedves Bernadett! Kislánya a 9 komponensű Gardasil-t kapta meg 2019 őszén. A gyártó cég állásfoglalása alapján egy éven belül, azaz 2020 őszén megadható a második oltás és a védettság biztosított. Ezzel együtt ha megadatna most egy oltást a lányának és ősszel pedig megkapná a hivatalos oltást 3.-nak, azzal csak megerősítené az oltási sor védőhatását! De elvben elég a 2 is.! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 43 éves vagyok, rákszűrés eredményem 2019 augusztusában és 2019 decemberében P3 lett. HPV szűrést végeztek, ott kimutatták az 53, 54 és 66-os típust. Panaszom, szemölcsöm nincs. Márciusban kell mennem újabb rákszűrésre. Ambuláns rendelésre járok. Két különböző orvos mondta az ambulancián, h ezzel az eredménnyel egyelőre semmi tennivalóm sincs, ne aggódjam túl. Se kezelés, se műtét (ami nem baj, ha tényleg nincs gond). Védőoltásnak lenne értelme? Ha igen, melyiknek? Ön mit gondol erről? Igazuk van? Tényleg ne aggódjak? Vagy igen? És ha mégis baj van, ezek után kihez forduljak? Köszönettel : Kinga"
Kedves Kinga! Aggodalomra nincsen ok. Valóban annyi tennivalója van, hogy érdemes megerősítenie immunrendszerét, adassa be a 9 komponensű HPV elleni védőoltást és menjen el a javasolt szűrésre. A védőoltás mellett érdemes lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. Emellett a sport és az egészséges táplálkozás alapelv. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktorur! Nehany honapja vettem eszre a huvelybemenetnel furcsa turske szeru szemolcsoket, es marcius elejen el is mentem orvoshoz.P2 es allapotot allapitottak meg nalam, en persze igencsak megijedtem.A doktorno azt mondta hogy nincs ra semmilyen kezeles, varnom kell , s a vizsgalatot 3 honapon belul ismetelni.Nehany honap alatt a szemolcsok megszaporodtak, fajdalmam, illetve folyasom nincs, de igen aggaszt a dolog hogy nem valtozik a helyzet. Voltam borgyogyasznal is, aki szinten azt mondta hoy a szemolcsok eltavolitasara nincs mod, hiszen olyan erzekeny helyen vannak, hogy maro anyagokkal nem szabad kezelni. Ezust kolloiddal szoktam naponta befujni, illetve apro kortyokban iszom, naponta egyszer ketszer, azota nem szaporodtak szamottevoen, de mar amugy is igen sok volt. Valoban semmilyen modon nem lehet kezdlni?Nekem sajnos meg nincs gyermekem, de nagyon szeretnek, es rettegek attol hogy P3 mas vagy annal is rosszab allapot alakulhat ki. Kerem ha barmi mod van arra hogy szembeszalljak a virussal irja le hogy mit tehetnek. Koszonettel E"
Kedves Hölgyem! A fertőzött területet fagyasztásos módszerrel lehet meggyógyítani. Emellett adassa be a 9 komponensű HPV elleni védőoltást! A védőoltás mellett érdemes lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. Emellett a sport és az egészséges táplálkozás alapelv. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jònapot kívànok! Az lenne a kèrdèsem hogy nekem ès a baràtomnak is vannak nemiszemölcsei, voltunk orvosnàl ès csinàltatunk Hpv-tesztet! A baràtomè pozitív lett,az èn tesztem meg negatív! Elmultak a szemölcsök,de visza jödtek ez mit jelent? Miert vannak szemölcseim ha negatív lett a tesztem?"
Kedves Hölgyem! A fertőzött területet fagyasztásos módszerrel lehet meggyógyítani. Emellett adassa be a 9 komponensű HPV elleni védőoltást saját magának és barátjának is! A védőoltás mellett érdemes lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. Emellett a sport és az egészséges táplálkozás alapelv. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jónapot doktor úr! 2 hete kezeltek condyloma-ra, lefagyasztották a szemölcseim, és kaptam isoprinosine gyógyszert! Van félni valóm?"
Kedves Hölgyem! Aggodalomra nincsen oka, a kezelés teljesen megfelelő. Emellett adassa be a 9 komponensű HPV elleni védőoltást! A védőoltás mellett érdemes lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Dr. Szőnyi György! Márciusban voltam rákszűrésen, áprilisban kaptam meg az eredményt, ami HSIL CIN II lett. Ha jól tudom ez HPV-fertőzés talaján kialakult súlyos fokú rákmegelőző állapot. Ezért jeleztem a volt páromnak, akivel még márciusban együtt voltam, hogy nem ártana elmenmie HPV szűrésre. Minden eredménye negatív lett. Ez lehetséges? Lehet nálam néztek el valamit vagy nála? Vagy esetleg, ami nekem van, az már nem fertőz, csak a gyulladás áll fenn? Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Melinda! Elképzelhető, hogy az Ön szervezetében megmaradt a vírus, míg partnere szervezete nem kapta meg vagy simán leküzdötte. Amennyiben a szervezetében kimutatható a HPV, akkor fertőzhet is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt dokibacsi? Aval a kerdesel fordulok önökhöz a citologiam P3 lett HPV tesztem meg pozitiv igy irtak fel ezt a gyogyszert Isoprinosine 500mg hogy ez a gyogyszer leviszi a gyulladás meg meg szeretném kérdezni hogy 37 évesen is be szeretném oltatni magam menyakrák ellen hogy enyi idosen is beadják és hogy kb menyibe kerül ez az oltás. Köszönöm a válaszát. Vörös Veronika"
Kedves Veronika! Érdemes lenne megkapnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, amiből 3 db-t kell kapnia (0-2-6) hónapnál. Egy oltás ára 32.000 Ft. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó estét én eddig a misse fogamzásgátlót szedtem de nem jött meg töle a mestrualciom és súly gyarapodás is történt de aszt mondták hogy van a legújjabb fogamzásgátló az nem okoz ilyen panaszokat a nevet szeretném meg tudni elöre is köszönöm"
Kedves Hölgyem! Legalább 40 féle fogamzásgátló tabletta létezik. Az Önnek leginkább megfelelőt személyes konzultáció alapján lehet kiválasztani. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdv Dr. Úr! 21._éves lány vagyok akinél a HPV vírust fedezte fel az orvos amire kaptam aldara krémet candyloma ecsetelőt és emellett a 3-védőoltást is megkapom!. Az orvos szerint az aldara krémet 16-hétig kell használnom.. Ami azt jelenti hogy 16-hétig kerüljem a testi kontaktust?"
Kedves Hölgyem! Sokkal hamarabb meggyógyul, ha a krémezés helyett fagyasztásos kezelésen vesz részt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr.Úr! HPV vírus fertőzés esetén (LSIL laphámelváltozással) jelenleg, mivel nem fogadnak beteget az orvosok,,milyen tanácsot kérhetek Öntől? Milyen immunrrősítőt érdemes használni és esetleg kiegészítésként ajánlja e a pailocare hüvelygélt? Vagy előbb,HPV tipizàlás lenne szükséges?És a partnert milyen kezeléssel lehet gyógyítani? Köszönöm válaszát! Krisztina"
Kedves Krisztina! A HPV ellen nincsen direkt gyógyszer, a vírust a szervezetének kell leküzdeni. Azonban a szervezet immunerősítésére mindig van lehetőség. Elsőként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes beadatnia. Érdemes lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. Emellett a sport és az egészséges táplálkozás alapelv. A védőoltást természetesen a partnere is megkaphatja. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jónapot DR úr! 39-éves vagyok nemrég jött meg a rákszürés eredménye,visszahivtak mert kóros laphámelváltozást talaltak+hpv virust! Nos annyit mondott a nőgyogyászom hogy 6-hónap mulva megkell ismételni a vizsgálatot,javasolt egy hüvejgélt amit használjak. Hpv tripizálas nem volt! A kérdésem hogyan tovább? Tartos párkapcsolatban élek 10-éve a párom esküdözik hogy nem csalt meg,lehetséges ez a virus az előzö kapcsolatból maradt csak nem tudtam róla? Meddig lappang tünetmentesen ? Vagy lehet hogy a párom virushordozó csak nem tudja? Válaszát előre is köszönöm"
Kedves Katalin! A vírus hosszú évekig is tünetmentesen megbújhat a szövetek között. Ez akár a partnerére, akár Önre is igaz. Elsőként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes beadatnia. Érdemes lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. A védőoltást javasolnám a partnerének is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! HPV elváltozást diagnosztizáltak nálam, az orvosom a Papilocare hüvelygélt mondta, hogy használjam 3 hónapig. Az ilyen fajta elváltozások visszafordíthatóak? 22 éves vagyok és sajnos ez volt az első rákszűrésem életemben, és ijesztő, hogy máris nem negatív az eredmény. Mennyire lehet komoly egy ilyen diagnózis? Ha Papilocare-t kell használnom az azt jelenti, hogy még nem súlyos? 3 hónap múlva megyek vissza kontrollra, de úgy félek, hogy remegek, nem szeretnék ráparázni vagy rosszabb állapotban lenni, ezért kérem a Doktor Úr segítségét, és őszinte szavait! Még az lenne a kérdésem, hogy a Papilocare mellett lehet-e szexuális kapcsolatom a párommal? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!"
Kedves Dóra! A talált HPV jelenlét miatt nem szabad nagyon aggódnia, de tennivalók azért vannak. Elsőként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes beadatnia. Valamint fontos lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. A védőoltást javasolnám a partnerének is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Asszonyom /Uram! A terhességem 10. Hetében járok, a rákszűrés eredményem p3-lsil lett. Kérdezni szeretném, hogy mit jelenthet ez, és mi várhat rám és a babámra ezután?Nem szeretném elveszíteni, első terhességem (28 éves vagyok) . Nagyon aggódom.."
Kedves Hölgyem! Enyhe fokú hámelváltozást jelent a leírás, amit 3 havonta kontrollálni kell a terhesség alatt. Rizikót csak az elváltozás súlyosbodása jelenthet, de ez szerencsére ritkán fordul elő. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor úr! Szeretném a tanácsát és a segítségét kérni, 39 éves nő vagyok van egy 17 éves lányom és kicsit több mint másfél évvel ezelőtt beadattam magunknak az első oltóanyagot, viszont hiánycikk lett a következő vakcina és nem tudtuk folytatni az oltás sorozatot. Várólistás voltam és egy hete kaptam a telefont, miszerint újra van lehetőség beadatni a következő oltást, ami a napokban lenne esedékes. Most kaptam a telefont, habár korábban az ellenkezőjét mondták, hogy túlmentünk az időn és újra előröl kell kezdeni az egészet. Kérdésem ennyi idő eltelte után valóban semmisnek kell tekinteni az első oltásunkat? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Szilvia"
Kedves Szilvia! A másfél év hosszú idő, így érdemes újra indítani az oltási sort a biztos védőhatás eléréséhez! Javasolom, hogy amennyiben újra kezdik, úgy mindenképpen a 9 komponensű védőoltást adassák be maguknak. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 25 éves vagyok, 2019 október elején volt condyloma műtétem. Előtte szeptember közepén voltam szűrésen, és ott derült ki, hogy vírusos szemölcsöm van. A gáton és belül a hüvelyfalon is voltak. Mire a műtétre mentem a gáton levők egyszerűen eltűntek. Azt mondta a nőgyógyászom, hogy ennek örülni kell. Amik belül voltak azokat eltávolította. Fél év telt el a műtét óta. Azóta nem tapasztam újakat. Az oltást egyenlőre nem tudtam beadatni magamnak, de mindenkeppen szeretném. Béres cseppet, grapefruitcseppet, C,D vitamint minden nap szedek és emellett sportolok is. A stresszt megpróbáltam kiiktatni az életemből amennyire lehetséges. Egy boldog párkapcsolatban élek, de amióta kiderült ez az egész, a szexuális életünkre is kihatott. Orális szexről szó sincs, de igazából nagyon házas életet sem élünk, mert én tartok tőle. A párom roppant megértő és gondoskodó velem szemben. Szerencsére rajta nem tapasztaltunk vírusos szemölcsöket. Óvszert használtunk mindig is, mert én nem szedek fogamzásgátlót. Doktor Úr szerint van rá esély hogy kigyógyuljak ebből az egészből? És volna még bármilyen javaslata, hogy mit tehetnék még immunerősítés és a gyógyulás érdekében? A válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Lucas! Elsőként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes beadatnia. Valamint fontos lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. A védőoltást javasolnám a partnerének is. A szexuális élettől nem érdemes tartózkodniuk. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tiszteletel fordulok önhöz az kérdésem van önhöz nyakamon rengeteg lapos logo szemölcs van amej nagyon terjed egyik napról a másikra nem beszélve szem körüli is honajba stb. Mit javasol mitehet eleme mert már kezdem nagyon szégyelni válaszát előre is köszönöm tisztelettel Robert"
Kedves Róbert! A leírt szemölcsös elváltozást bőrgyógyász tudja eltávolítani, forduljon hozzájuk bizalommal. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdv Doktor Úr ! 22 éves vagyok 4 hónapja szültem , rá következő rákszűrés eredményem nem lett negatív enyhe hàmelváltozást láttak + p1 ! Csináltunk mèg egyet de ezt már HPV szűréssel együtt , megjött az eredményem kb 2 hete ami sajnos pozitív lett és azt mondta a doki hogy stagnálunk és hogy nincs rákos sejt benne .. 3 hónap múlva újra csináljuk . Ma viszont teszteltem mert késett a menstruaciom és pozitív lett . Az lenne a kerdesem hogy ebben az esetben meg lehet -e tartani és mennyire veszélyes vagy milyen veszélyei vannak / lehetnek a babára és rám ?? Nagyon megvagyok ijedve . Köszönöm vàlaszát ."
Kedves Hölgyem! A HPV esetleges jelenléte nem befolyásolja a gyermekvállalást, természetesen a terhesség megtartható. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Ur! Parommal 4 eve vagyunk egyutt, minden ketseget kizaroan allithatom, hogy mindkét fél részérôl monogam a kapcsolat. Nalam februarban megis HPV 16, nala egy masik szamu HPV fertozest allapitottak meg. Ez lehetseges? A nogyogyaszom nekem egy hat hetes gyogyszeres kurat irt elo (immunerosito) paromnak egy hetig kellett szednie ugyanazt a gyogyszert. A nogyogyaszom szerint a kura utan nyugodtan belevághatunk a babaprojektbe, nincs kockazat. Nem kellene ujra ellenorizni eloszor, hogy kigyogyultunk-e valoban? Mivel most nem tudunk elmenni a parommal a vészhelyzet miatt orvosi rendelesre, hogy a szűrést megismeteljuk, igy nem tudom, mitèvő legyek... belevagjunk-e, vagy sem. Koszonom!"
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte nem zárja ki a babatervezést, ezzel együtt érdemes kontrollálni a vírus jelenlétet, de az sok esetben hosszú hónapokig, félévekig, akár évekig is jelen tud lenni a szervezetben. Ezért a babatervezés negatív cytológiai szűrés mellett nyugodtan elkezdhető. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Nőgyógyász! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a pesszárium használata előtt szükséges-e orvosi vizsgálat ,orvos írhatja-e fel ?Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Hölgyem! A pesszárium elkezdéséhez nem szükséges orvosi vizsgálat, de fontos tudnia, hogy ez a védekezési módszer önmagában nem a legmegbízhatóbb forma, így én személyesen nem szokltam javasolni pácienseimnek. Ezért mégiscsak érdemes lenne nőgyógyásszal konzultálnia a használat megkezdése előtt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Pàr hete a cytologia vizsgálatomban a következő állt: LSIL /HPV Csináltunk azonnal HPV tipizálást és egy faj jött ki az 51-es. A cytologiai leletemen nem volt bejelölve a CIN kategória.Szeretném tudni pontosan ez mit jelent ? A CIN1 és az LSIL ugyan az vagy a kettő közt van még egy lépcsőfok és hol kezdődik a rák megelőző állapot? Immunerősítő 3 hónapos kúràt fogok elvégezni a páromnak is szednie kell.Ez az eredmény 3 -4 hónap alatt rosszabodhat annyit ,hogy rákos sejtek jelenjenek meg?Mik a gyógyulási esélyeim ,eltüntethető a vírus immunerősítéssel ?Konizaciot csak akkor csinálnak ha rosszabbodik a leletem. Nagyon köszönöm a válaszát és elnézést a sok kérdésért."
Kedves Cintia! Az LSIL és a CIN1 gyakorlatilag megegyező kategória, enyhe hámelváltozásról van szó, ami regenerálódásra képes. Elsőként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást érdemes beadatnia. Valamint fontos lenne 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket napi 1x bevenni, valamint használja legalább 3 hónapig a Deflagin Q vagy a Papillocare hüvelygélt. A védőoltást javasolnám a partnerének is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György