Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"16-os HPV fertőzést is le tudja győzni a szervezet? Meglehet belőle gyógyulni? Mit kell tenni a gyógyulásért?"
Kedves Márta! Igen, a szervezet immunrendszere bármelyik HPV fertőzést le tudja győzni. Fontos immunrendszerének a erősítése, valamint páciuenseimnek javasolni szoktam a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatását. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm az injekció fogamzásgátló érdekelne hogy mindenkinél pecsételő vérzést okozhat mert eszt szeretném használni köszönöm"
Kedves Kérdező! Az injekciónál már sokkal modernebb megoldások is elérhetőek manapság. A pecsételő vérzés gyakori panasz az ezt a módszert használók körében. Ennél sokkal megbízhatóbb, és ugyanúgy kevés odafigyelést igénylő, mégis biztonségosabb módszer a hüvelgyűrű használata. Érdemes lenne elgondolkodnia rajta. Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Tisztelt Doktor Úr! Nemi szervem tövében fél éve jelent meg egy szemölcs. Folyamatos borotválás (szemölcs megvágása véletlenül) végett tovább terjedt és már kb. 10 kisebb-nagyobb szemölccsel rendelkezem. Szakorvoshoz csak 06.19.-re kaptam időpontot, addig is szeretnék mindent megtenni a gyógyulás érdekében. Háziorvosom felírt CONDYLINE 5 mg/ml külsőleges oldatot illetve immunerősítőt: BRONCHO-VAXOM OM kemény kapszula felnőtteknek. Kérdésem főként ezzel kapcsolatban lenne. Alkalmas hpv (valószinű ez a problémám, 19.-én kiderül) ellen ez az immunerősítő? Csak mert a neten mindenhol ISOPRINOSINE-t olvasom mint lehetséges alkalmas gyógyszer. Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Érdeklődő! A bronchovaxom felső légúti betegségek esetén segíti az immunrendszert. Az isoprinosine ennél jobb, bár pácienseimnél érdemi hatást nem szoktam látni, ezért csak akkor írom fel, ha nagyon szeretné valaki megpróbálni. A szemölcsöket ecsetelni nem érdemes, mert csak átmeneti javulást okoz, sokkal inkább fagyasztásos eljárással vagy lézeres kezeléssel lenne érdemes a szemölcsöket eltüntetni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Ittam egy pohárból egy HPV-s után. Akinek már azonosították a vírust a hüvelyében.(azóta be lett oltva) Elkaphattam- e én így szájüregi fertőzést? Főleg, hogy popcornt is ettünk ami picit kiszárította a szám, és talán a szájpadlásomon is voltak kisebb nyálkahártya sérülések. Fertőzés esetén így mennyire kell féltenem családtagjaim közös mosdó és közös étkezés alkalmával (gondolok itt arra, hogy valaki megfogja a villám amivel ettem és a szájához nyúl vagy ha én a szájamba nyúlok mossak utána egyből kezet stb...? Kéne e szájüregi szűrésre mennem? Nagyon szépen köszönöm a válaszát"
Kedves Érdeklődő! A HPV nem terjed közös pohár használatával és közös popcorn fogyasztásával sem. A vírus átadásához szoros testi kontaktus, leginkább szexuális együttlét szükséges. Családtagjait se féltse, nem fognak így HPV-t kapni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! A hangszálamon kinövést találtak,és távolítottak el. Szövettani vizsgálat HPV 16 jelenlétét mutatta ki. 46 éves vagyok.Szeretném magam beoltatni a 9-es szérummal.Ön szerint érdemes már fertőzötten beadni, illetve,egészségkártyával lehet-e fizetni? Válaszát köszönöm"
Kedves Ferenc! Igen mindenképpen érdemes beoltatnia magát. Az egészségkártya használatának lehetőségét az adott egészségügyi intézmény tudja megválaszolni, ahol az oltást igényelné. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm doktor úr.Voltam nőgyógyásznál barna folyással,tudom nem mindig jelent rákos betegséget,de 62éves vagyok,minden rákszűrést meg kellett ismételni már évek óta.Most nagyon félek,4 hét az eredmény.A kezelőlapon van egy UH vizsgálat ami azt írja:az uterus vékonyméhűritágulat ábrázolódik. Nyh. csíkszerű. Kérem szíveskedjen felvilágosítást adni. Tisztelette."
Kedves Hölgyem! Sajnálatosan az Ön állapotáról felelősséggel csak egy részletes vizsgálatot és kenetvizsgálatot követően lehet, szabad érdemben nyilatkozni. Ezzel együtt a leírtak nem utalnak semmilyen komolyabb problémára, azonban a barnás folyás okát mindenképpen tisztázni kell, mert az valóban rendellenes. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Hello. 24éves vagyok és hpv gyanúsnak érzem magam. Tünetei is keletkeztek. Vettem szemölcs eltávolitot . Gyerek koromban kaptam védő oltást. Most még is el kaptam meddig nyújt védelmet az oltás?"
Kedves Kérdező! Ha panaszai vannak, mindenképpen keressen fel egy nőgyógyászt! Az oltás jelen tudásunk szerint tartósan védelmet biztosít a főbb HPV-típusok ellen (attól is függ, hogy melyik oltást kapta meg korábban). Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja együtt voltam egy illetővel, akinek szemölcsök voltak a nemi szervén. Akkor még nem tudtuk mitől lehet. Ma volt orvosnál ahol kiderült, hogy HPV-je van. Ott lefagyasztották neki. A kérdésem az lenne, hogy így valószínű, hogy én is megfertőződtem? 2 hónap múlvára kaptam időpontot rákszűrésre. Ott kiderül ha én is HPV fertőzött vagyok? Vagy ahhoz szükséges másik vizsgálat? Illetve gyógyítható a vírus, vagy mostmár ezzel együtt kell élnem? Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Baarbyy! Aggodalomra nincsen ok, nem biztos, hogy Ön is megkapta a fertőzést és a betegséget, ha meg is kapja az ember, a szervezet képes leküzdeni, illetve lehet segíteni a gyógyulást. Aki megkapja, az sem feltétlenül hordozója a HPV vírusnak élete végéig, a szervezet képes leküzdeni az állapotot. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 13 hetes kismama, első gyermekét várja a rákszűrése negatív,de a HPVvírusra magaskockázatot írt 🙁 Összetört, mit tehetünk??? Köszönettel M.E."
A terhességet a HPV nem bántja, azonban a rákszűrést többször érdemes megismételni a terhesség alatt.Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tiszteletem ! Barátnőmnél p 3 as lett a citológia! Nálam hpvét állapitottak meg az ö tesztje még nem érkezett meg ! Mennyire biztos az hogy méhnyakrákja van?Előre is köszönöm a választ!"
Kedves Kérdező! A P3-as elnevezésű eredmény még nem jelent méhnyakrákot. Természetesen az is fontos a továbbiakban, hogy mely sejtek érintettek. Feltétlenül konzultáljanak majd a HPV-eredménnyel egy nőgyógyász kollégával. Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Hany szazalek esely van gyogyulasra"
Kedves Magdolna! A HPV fertőzésből teljesen meg lehet gyógyulni, gyakorlatilag 100 %. Ehhez azonban szükséges a jól működő, ellenálló immunrednszer. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Tanácstalan vagyok és elveszett! 34 éves hölgy vagyok,aki Miomával és Hpv küzd+ természetes úton nem tudok teherbe esni.Segítséget szeretnék kérni,mert minden hónapjába elő jön.Pici pirosas foltok jönnek ki a szemérem ajkak vagy popómon,felmarodás szerűség.Viszket és Nagyon kellemetlen érzés!Persze járók orvoshoz is vele de ez már 2 doki,aki valami miatt nem kezel rendesen.Az első doki Neogronormont írt fel és azt állapította meg hogy felmaródás! 2 doki akihez járok szűrésre is.Travocort krémet írt fel.És ennyivel letudott hogy ezzel kezeljem! De sajnos ez sem vált be. HPV-m 2-es lett.Kérem mi tévő legyek? Köszönöm"
Kedves Ágnes! Sajnos látatlanban nehez megítélni az elváltozás mibenlétét, mindeképpen meg kell vizsgálni ahhoz, hogy érdemben lehessen nyilatkozni. Az elmondottak alapján nekem a herpes vírus okozta elváltozás jutott az eszembe. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 2017 decemberében szemölcsök nőttek a herezacskómra. Időben el is mentem bőrgyógyászhoz. 2x kezelésre a szemölcs eltűnt. Júniusban újra ki újult pedig monogám voltam. Újra orvos ismételten lekezelték de csak rosszabb lett. Aztán kaptam isoprinosine -t illetve condyline ecsetelőt. 2 hét múlva teljesen elmúltak. Aztán másfél hónappal rá ismét előjött ugyan azon a helyen aztán lekezeltem, eltűnt aztán ismételten előjött másfél hónap múlva. Január közepén jött ki legutóbb ismét lekezeltem, kidobáltam az összes alsógatyám hátha visszafertőz.Április közepe van eddig azt hittem végre megszűnt a problémám de ma vettem észre h ismét ki újult ugyan azon a helyen. Kezemen több éve van szemölcs amit nem nagyon kezeltem. Ezzel összefügghet? üdv.: egy nagyon elkeseredett srác."
Kedves Érdemlődő! A védőoltás jó gondolat, mindenképpen adassa be a 9 komponensű oltást. Mellette erősítse immunrendszerét. Az ecsetelés azonban nem hatékony, nagyon gyakran kiújul az elváltozás, ezért sokkal hatékonyabb gyógyulást eredményez a fagyasztásos eljárás! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Tavaly augusztusban az orvosom hámsérüleseket fedezett fel a méhszájamon, ezért méhszájfestést végzett, és mivel tipikus HPV által okozott tüneteket vélt felfedezni, csináltatott egy HPV tipizálást, előre vetítve, hogy szinte biztosan találnak majd valamilyen típust. Az eredmény meglepetésemre negatív lett, azonban a citológia gyulladást mutatott ki, amire kezelésként Dalacin hüvelykrémet kaptam. Azóta két citológiám is P2+gyulladás eredménnyel zárult, az elsőt újabb Dalacin kúra követte, de a második eredmény alapján sajnos nem sokat ért. A hámsérülések azóta szépen begyógyultak, én azonban bizonytalan vagyok, hogy elfogadhatom-e az augusztusi HPV teszt eredményét, mert az orvosom szinte biztosra vette a vírus jelenlétét. Előfordulhat, hogy bár a vírus jelen van a méhszájon, a minta éppen nem fertőzött részről került levételre, így álnegatív lett az eredmény? Illetve ha korábban volt HPV fertőzésem, az valóban megbújhat a hámrétegekben, és újrafertőződés nélkül visszatérhet? Előre is köszönöm a válaszát!"
Kedves Hölgyem, álnegatív eredmény mindig előfordulhat, de a leírtak alapján nincsen ok az aggodalomra. A citológiája rendben van, a hámfelület regenerálódott és a HPV szűrés eredménye negatív. Véleményem szerint nincsen oka aggódni. Két dolgot érdemes megtennie: fél év múlva javasolt lenne egy kotroll cytológiát végezni, valamint javasolnám a 9 komponensű HPV elleni védőoltással beoltatnia magát! Üdv: Dr. Szőnyi György
"Jó napot Doktor úr! Hpvt tipizáltak nálam 11 est és 18 ast .Ha beadatom az oltást akkor hamarabb meggyógyulok? Tisztelettel:Czene Mária"
Kedves Mária! Védőoltás nem az aktuális HPV fertőzés megszüntetésére, hanem a jövőbeliek megelőzésére van kifejlesztve. Ezzel együtt páciensemnek ilyen esetben is javasolni szoktam a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatását, bízva abban, hogy aktiválja az immunrendszert. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot kívánok szeretnék érdeklödni ,hogy ha a cytologiai vizsgàlatom eredménye a következő Atypusos laphàmsejtek ,nem meghatározható okból, enyhe fokú intraepithelialis laphàm passió, HPV..Kóros baktérium Flóra nem azonosítható.Van e valami veszélye a pàromra tekintettel .Ha óvszer nélkül szeretkezünk?Vàlaszàt előre is köszönöm.Tisztelettel: Ildikó"
Kedves Ildikó! A leírásból nem derül ki pontosan, hogy van-e HPV fertőzése. Ezt mindenképpen tisztázni kellene. Amenniyben igen, úgy a vírust átadhatja párjának. Ezért érdemes lenne meghatározni, hogy van-e, amennyiben igen, milyen típusú. A partnerenhelyében mindenképpen beoltatnám magam a 9 komponensű HPV elleni védőoltással! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! A rákszűrés eredményem rendben volt, azonban HPV minor jelek vannak a leletemben. Az orvosom mikor az eredményért mentem elvégzett egy méhnyaki ecsetelés, azonban erről részletes tájékoztatást nem kapta. Felírt 2 doboz Isoprinosine tablettát, amelyből az egyik dobozzal rögtön kellett kezdenem szedni és most egy hónap szünetet javasolt, majd a következő dobozt is be kell szednem. Tipizálás nem történt, bár én szerettem volna, és tájékoztatott ugyan, hogy jó cytológiai eredmény esetén ez plusz költséggel jár, én ettől nem zárkóztam el, de ennek ellenére nem történt meg. Kontrollt nem javasolt, de én természetesen szeretnék, mert nagyon aggaszt a HPV jelenléte a szervezetemben és nagyon szeretném ha elmúlna. Kérdésem az, hogy elmúlhat-e ez? Mit tehetek hogy mielőbb rendeződjön. Ha javasolt kontrollálni, akkor a gyógyszer szedése alatt érdemes e, vagy mennyi idő eltelte után érdemes? Illetve rosszabbodhat e az állapotom? Tipizálás és újabb rákszűrés az ugyanaz vagy két külön vizsgálat? Esetemben mit érdemes elvégezni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kamilla"
Kedves Kamilla! Elsőként érdemes lenne tisztázni, hogy van-e HPV fertőzése, mert ez egy cytológiai vizsgálat során nem derül ki, maximum a gyanúja merülhet fel. A tipizálást követően lehet összeállítani a terápiás tervet. Tapasztalatom szerint az Isoprinosine nevű gyógyszer nem hoz igazi áttörést, ezért én nem is szoktam javasolni pácienseimnek. Ecseteléssel pedig nem lehet a vírusfertőzést megszüntetni. Javasolom a HPV tipizálás elvégzését és kontroll cytológiát. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr Úr! Szeretném kikérni a véleményét HPV kapcsán. Páromnál 99% ban HPV van mely csak a végbélnyílásán jelentkezett szemölcsök formájában. Nemi gyógyász látta teszt folyamatban. Nekem a tesztem negatív lett. Viszont szeretnénk kisbabát és tudom így nemi közösülés kizárt. Nem is vagyunk azóta együtt nem kockázatunk hogy megfertőződjek. Kell e az oltás és ha igen melyikünknek? Ha én beoltatom magam védettség kialakulása után próbálkozhatunk a gyermekáldással akkor is ha ő továbbra is fertőzött? Vagy ha csak ő oltatja be magát lehet abban valami hogy a védettség kialakulásának előrehaladtával eltűnnek a szemölcsök? illetve ha nem oltat képes az immunrendszer ezt a vírust isoprinosine kúrával leküzdeni? Mikortól számít tünetmentesnek? Köszönöm Köszönöm!"
Kedves Hölgyem! A szemölcsöket fagyasztásos módszerrel a leghatékonyabb kezelni, amire sokszor 4-5 alkalmas kezelés is szükséges. A teljes gyógyulásig ne történjen együttlét, mert a szoros testi kontaktus Önt is megfertőzheti. Érdemes mindkettejüknek beoltatni magát 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Tapasztalatom szerint az Isoprinosine nem hoz igazi áttörést, viszont érdemes lenne az immunrendszerüket erősíteni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt HPV doktor! HPV szűrést szeretnék (HPV-16,-18, stb.), én férfi vagyok és főleg a szájnyálkahártyában, garatban jelen lévő HPV-törzsekre szeretném a szűrést, egy esetleges rák kialakulását megelőzendő, ill. a veszélyes törzsek hordozása esetén gyakrabban járnék vizsgálatra. Én úgy tudom, hogy a HPV-16-ot és a többi rákkeltő HPV-fajt nyálból nem lehet kimutatni, mert a vírus a nyálban nincs jelen, hanem csak a szájüreg egyes szöveteiben bújik meg, tehát az egyetlen (antitest) kimutatási mód a vérből lehetséges és erre már ki is fejlesztettek egy tesztet (Prevo-Check).Viszont az egyik rendelésen azt írták, hogy hámkaparék-vizsgálattal ki tudják mutatni a garatból is a vírust (ami8ben a külföldi honlapokon olvasottak alapján kételkedem). Mi az igazság? Érdemes elmenni oda? Köszönettel Vass Láészló"
Kedves László! A garathámból valóban kimutatható a vírus, azonban az egész garatfelszínről nem lehet mintát venni, ezért nagy valószínűséggel csak a makroszkóposan gyanús felületről vesznek mintát. Más antitest alapú kimutatás hazánkban nincsen gyakorlatban. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot .jelenleg 1-es kismama vagyok és sajnos autoimmun beteg is valamint a méhlepény mélyen tapadt meg közel a mehszajhoz mennyi az esélye hogy feljebb megy és befolyásol a betegségem a szulesnel majd valamit? ? Első baba"
Kedves Kérdező! Gratulálok a babához! Az alapbetegsége miatt fokozottabb odafigyelésre lesz Önnél szükség a terhesgondozás során. Fontos, hogy olyan helyen történjenek a vizsgálatok, ahol van lehetőség az autoimmun betegségét gonodozó orvos és a szülész-nőgyógyász közötti kommunikációra. A lepény helyzete változhat az első hetekben, emiatt ne aggódjon! Üdvözlettel: Bartha Tünde