Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Jó napot kívánok doktornő!Férfi vagyok. Már lassan 5 éve szenvedek hpv vírussal. De a dokim szerint már nem sok van,és hamarosan meggyógyulok! Sajnos két havonta járok lézeres szemölcs eltávolításra,mindig egy jön elő. A dokim a Silaut kenőcsöt adta,hogy lézerezés után azzal kenjem.Használ is meg mem is! Ön szerint is ezt a krémet kellene használnom? Milyen vitaminokat szedjek,hogy eltűnjön végleg a hpv? Köszönöm válaszát!"
Kedves Kérdező! A Sliaut krémet a lézerkezelés okozta hámsérülés miatt érdemes használnia. A lézersugár eltávolítja a szemölcsöket, de természetszerűleg hámsérülés keletkezik az adott helyen. Használja bátran a krémet, segít a gyorsabb gyógyulásban! Az immunrendszerét mindeképpen erősítse közben (akár nagy dózisú C-vitamin szedésével), és fontolja meg a védőoltást! Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Kedves Doktor Ur! Az elsö 9 komponensü hpv oltàs megkaptam junius 19.-én , a második oltàsom volt augusztus 27.-én, a harmadik oltàst december végén elegendö beadatni? Nem szeretnék kicsuszni a határidöböl. Vàlaszàt elöre is köszönöm. Üdvözlettel : Ildikó"
Kedves Ildikó! A decemberi 3. oltás tökéletesen jó időzítés. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tiszteletem! Vizsgálati eredményemben HR 58 típust találtak így is beadható a védőoltás ?? Köszönöm"
Igen, a védőoltás nyugodtan beadható, sőt kifejezetten érdemes is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy orális fogamzásgátló tablettát szedek. Hónap közben elrabolták a táskámat, így elkezdtem egy új levélen szedni az adott tablettákat. Tegnap vettem be a 21. tablettát úgyhogy most jönne a 7 napos tablettaszedési szünet, azonban megzavart hogy a levélen nem ez volt az utolsó gyógyszer, így figyelmetlenségből véletlenül bevettem ma egy újabb tablettát, tehát a 22. szemet. Érdeklődni szeretnék, hogy a teljes védettség érdekében most szedjek tovább egy új levelet, vagy tarthatok így is 7 napos szünetet? A választ előre is nagyon szépen köszönöm!"
Kedves Kérdező! Semmi gond, nyugodtan megtarthatja a 7 napos szünetet, nem lesz belőle semmi probléma! Remélem Önnek semmi baja nem lett a táska elrablása kapcsán! Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Tisztelt doktor úr! Pár éve jelentek meg nemi szemölcsök a szeméremdombomon, egyből orvoshoz fordultam. Condilyne-t ecsetelőt kaptam, és pár ecsetelés után el is tűntek. Ekkor kezdődött a jelenleg párkapcsolatom. Majd rá pár hónap múlva újra kiújult a HPV sajnos. Akkor már a Condyline nem igazán akart segíteni, akkor a Verrutop-ra váltottunk és az végül segített, bár eléggé kimarta az egészséges bőrt, és majdnem fél évig tartott a kezelés. A párom is orvoshoz fordult, szerencsére minden negatív lett. Eltelt körülbelül fél év és elkezdtünk a gyerekvállaláson gondolkodni, viszont nekem a napokban megint megjelentek ugyanott a nemi szemölcsök, be is jelentkezem az orvosomhoz, jövő héten megyek, illetve a párom a héten megy nőgyógyászati vizsgálatra a gyerekvállalás kapcsán. A kérdésem az újból megjelent nemi szemölcsök mit jelenthetnek a gyermekvállalással kapcsolatban. Mi ilyenkor a teendő? Egyikünk sem annyira fiatal, így éveket nem szeretnék halasztani, de nyilván kockáztatni sem szeretnénk. Azt jól gondolom, hogy mivel a szeméremdombomon vannak a szemölcsök, így az óvszer a közösülésnél teljesen hatástalan, így lényegében a nemi élet élésével ugyanolyan kockázatot vállalunk, mint anélkül? Illetve azt is jól tudom, hogy a vírus csak a vírusos bőrfelülettel való érintkezéssel terjed, az ondóval nem? Válaszát előre is köszönöm."
Kedves Ricsi! Aggodalomra nincsen ok a babavállalással kapcsolatosan. A condylomákat leghatékonyabban fagyasztásos módszerrel lehet eltüntetni véglegesen. Az ecsetelők sajnos nem eredményeznek, csak átmeneti megoldást. Emellett érdemes a 9 komponensű HPV elleni oltást is beadatnia, ez is segíti a szervezet immunrendszerének ellenállóbbá tételét. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr, Meglévő szemölcseim vannak. 3 hete levett citológiám ASCUS lett, negatív Cintec plus vizsgálattal. 2 hónapja már megkaptam a Gardasil9 oltás első felét, a napokban lenne a következő adag aktuális (az oltást már meg is vásároltam) Valahol olvastam, hogy rossz citológia mellett nem adható be az oltás. A fent említett eredménnyel megkaphatom az oltás 2.adagját? Köszönöm előre is válaszát, Üdvözlettel: Viktória"
Kedves Viktória! A védőoltás beadása és a cytológiai lelet eredménye között nincsen összefüggés, nyugodtan megkaphatja, sőt, kifejezetten érdemes megkapnia. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó estèt!Egy aggódó èdesanya vagyok.Most szeretnèm beadatni a lányomnak a hpv mèhnyakrák elleni oltást!Sajnos most olvastam a facebookon egy levelet.Hogy sok lány belehalt az oltas után!Szeretnèk tanácsot kèrni öntől!Aggodó anyuka. Virágnè Kertlay Kinga"
Kedves Kinga! Álhírekkel nem érdemes foglalkozni. A HPV elleni védőoltás biztonságos. Én is beoltottam mind a három lányomat! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jónapot Dr. Szőnyi György. Volt egy hpv vizsgálatom aminek eredmènye 52 pozitiv lett. Ebben az esetben milyen eljárások vannak? Mennyire veszèlyes? Fèlek, hogy mi lesz ebből. 🙁 Köszönök a válaszá!"
Kedves Detti! Az 52-es HPV törzs magas kockázatú, így fokozott ellenőrzésre, félévenkénti cytológiára van szükség. Emellett érdemes az immunrendszerét erősítenie és a 9 komponensű HOV elleni védőoltást is érdemes beadatnia. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! 23 éves vagyok éa a HPV vírus elleni oltást szeretnék felvenni. Kérdésem hogy a 3 oltóanyagot egyben kell kiváltanom, vagy részletekben ahogy az oltást adják. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Zsuzsa"
Kedves Zsuzsa! Elegendő egyesével kiváltania az oltásokat. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"T. Doktor úr! Az oltás mennyi ideig véd? Olvastam, hogy kb. 8 év védettséget ad. Ez igaz? Ha igen, utána mi a teendő? Újabb oltás? Ha a kislányom (most aktuális az oltás) találkozott már HPV vírussal (uszodaszemölcs) akkor a 9 komponensűben jelenlévő 6 és 11 számú ellen már nem véd? Mivel akár az anya már magzati korban is megfertőzheti gyermekét, nem kellene egy szűrés az oltás előtt? Köszönettel: Beatrix"
Kedves Beatrix! A HPV elleni vésőoltás beadatása előtt nem szükséges a HPV tipizálás. A védelem pedig mai tudásunk szerint életünk végéig kitart, nem szükséges az emlékeztető oltás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm, 28 éves vagyok. Jövőhéten kapom meg az első oltásom a 4 komponensűt. Kb 2 hónapi rákszűrésem kimutatta hogy van a szervezetembe HPV vírus. Beadhatják így is az oltást? Mikor nem adható be a vakcina? Köszönöm, Üdv: Gabriella"
Kedves Gabriella! Természetesen beadhatják, sőt!!!! Viszont érdemesebb lenne a 9 komponensűt megkapnia! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"mit javasol? adassam be?"
Igen, feltétlenül! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok, 3 gyermeket szültem. Jelenlegi szűrővizsgálaton a CINtec Plus eredményem negatív lett, mellette gyulladást reaktív hámelváltozással és egyéb hr HPV vírust mutattak ki. Az ismeretlen eredetű gyulladás évek óta jelen van a szervezetemben, nagyon hosszú ideje szinte minden rákszűrésen kimutatták HPV tesztet most kért először az új nőgyógyászom, mert méhszájsebem is van. Szeretném kérdezni ilyen esetben mi a teendő a számomra milyen kezelést kérjek, védőoltást érdemes-e beadatnom? Hogyan védekezzünk a párommal? A férjemet is érdemes megszűrni és kezelni, Ő kihez kell, hogy forduljon? Illetve a védőoltást érdemes beadatni mind a kettőnknek? Köszönettel: Katalin"
Kedves Katalin! Érdemes lenne egy teljeskörű HPV tipizálást végeztetni, hogy lássuk, milyen típusú HPV van jelen a szervezetében. Ezt a pne rtnerénél is el lehet végeztetni. Ebben bőrgyógyászok, venerológusok tudnak a segítségére lenni. A HPV elleni védőoltásból pedig mindkettőjük esetében a 9 komponensűt érdemes beadatni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Dr. Szőnyi György! Karácsony környèkèn volt egy 4 nap amikor viszketett a nemiszervem. Nem vettem nagy dobra nem tudom mi lehet. Januárban lefeküdtem egy fiúval akinek viszkető piros pöttyei lettek. Elmentem nőgyógyászhoz a rákszhűrèsem eredmènye 'Kóros elváltozás' lett, azt mondták 3 hónap múlva ismételjük meg a vizsgalatot, 3 hónap múlva megismeteltuk és negatív lett. Kèrdèsem hogy mitől lehetett a viszketès mert a doktornő akkor nekem nem mondott erre semmit. Azt ajánlotta hogy adással be HPV vèdőoltást. Van esèlyem arra hogy hpvm lenne és azèrt volt a viszketès? Üdvözlettel, Betti"
Kedves Betti! A viszketést nagy valószínűséggel nem a humán papillómavírus okozta. Azt, hogy a panaszai mögött mi állt (gombás vagy bakteriális fertőzés), azt látatlanban nem tudom sajnos megmondani. Ettől függetlenül érdemes lenne beoltatnia magát HPV ellen a 9 komponensű védőolztással. Ez biztosítja a legszélesebb körű védelmet! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Jó napot kívánok! 23 éves vagyok. Néhány hete elmentem egy nőgyógyászhoz, miután észrevettem egy condilomat a fenekemen. A nőgyógyász vett mintát és tájékoztatott, hogy nagy valószínűséggel HPV fertőzésen estem át. Ezzel kapcsolatban még annyit mondott, hogy évente járjak ellenőrzésre, szednek vitaminokat. Azt is mondta hogy majd nem lehet hüvelyen keresztüli szülésem. Ezzel nagyon megijesztett, kérdések hirtelen nem is jutottak eszembe. Mivel pont akkor utaztam el az országból, emailen keresztül értesített, hogy "az eredményeim rendben vannak". Eltűnt az a condilomám viszont most megjelent 2 kisebb. Azt szeretném kérdezni,hogy van bármilyen gyógyszer/ecsetelő amivel ezeket kezelni lehet?"
Kedves Edina! Az ecsetelés a condylomára nem a leghatékonyabb módszer, sokszor visszatér a fertőzés, mert a szövetekben bent marad a vírus. Hatékonyabb a fagyasztás, a lézeres kezelés vagy a sebészi megoldás. A condyloma teljesen meggyógyítható. A teljes gyógyulást követően nincsen akadálya a hüvelyi szülésnek. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy 2018. janár óta szedem a Noriel (2/0,03) fogamzásgátló tablettát. az elmúlt két ciklusban Együtt létek után (nem minden együttlét után) pecsételő vérzésem van. Az első ilyen vérzések után voltam nőgyógyásznál, aki nem látott fizikális vizsgálat során olyan eltérést ami indokolná a vérezgetést, ennek ellenére azért az estelgesen mégis szóba jöhető kórokozók kiiírtásásért írt fel Dalacint és Macmiror-t. és két hét együttlét megvonást kért. Egy pár hétre megszüntek vérezgetések, de utána most ismét vissza tértek. A pecsételő vérezgetés előtt gyakran volt Candiia fertőzésem amit Mycosytel kezeltünk, de két hónapja ilyen jellegű tünetem sincs, nincs semmilyen folyásom) A rákszürésem P2 volt tavaly decemberben. Ezek alapján elképzelhető rákmegeleső állapot is? Érdemes lenne újabb rákszűrést csináltatni? Vagy a gyógyszer miatt lehet a pecsételés (bár tényleg szedem redesen, és az első 4-5 ciklusban nem volt gond) ? Nagyon szépen köszönöm a szekértelmét! Dia (33)"
Kedves Dia! Ilyen esetben feltétlenül érdemes egy ismételt cytológiát venni a méhnyak sejtjeiből, függetlenül attól, hogy egy éven belül volt egy negatív rákszűrés eredménye. Az antibiotikumos kezelés ez esetben nem árt, hiszen gyulladás is okozhatja a vérezgetést. Természetesen a fogamzásgátló tabletta szedésekor előfordulhat egy kis pecsételgetés, de az együtlétek utáni vérzésnél mindig kell a cytológia. Üdvözlettel: Bartha Tünde
"Amikor elkezdjük az immunizálást a HPV oltással, mikor alakul ki valamiféle védelem? Van-e ilyen jellegű hatás már az első oltás után? Valamint van-e az oltásnak valamilyen hatása a már meglévő genitális szemölcsökre?"
Kedvesd Anikó! Az elős védőoltás beadását követően 2 héttel már jelentős ellenanyag szint növekedés tapasztalható a szervezetben. A meglévő szemölcsöket érdemes eltávolítani vagy megfagyasztani, a kiújulásban pedig a védőoltásnak már egyértelmű védő szerepe van. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Ha már kaptam négykomponensű HPV védőoltást, de szeretnék kilenckomponensűt is, akkor újra kell kezdeni az immunizálást? Mind a három oltást meg kell kapnom?"
Kedvesd Anikó! Igen, a teljes védelemhez mind a 3 oltást meg kell kapnia! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Cytológiai eredményem LSIL, CIN I-II lett tavaly novemberben, a HPV teszt nem mutatott ki a méhnyakrák szempontjából magas kockázatú HPV törzset a Confidence HPV-X kvalitativ real-time PCR módszerrel. Közben utána olvastam, hogy a HPV-X a méhnyakrák szempontjából magas kockázatúakat zárja ki, míg a HPV-FS teszttel az összes HPV törzset vizsgálják. Nemi szervi szemölcsöm tavaly októberben jelentkezett, melyet lézerrel eltávolítottak. Azóta sem jelent meg másik. A páromon is megjelent nemi szervi szemölcs, majd a HPV teszt eredménye negatív lett. Az lenne a kérdésem, hogy ha negatív a HPV teszt eredménye, akkor mi okozza a szemölcsöket és rossz cytológiai eredményt. Várom szíves visszajelzését! Köszönettel: Melinda"
Kedves Melinda! HPV vírus a háémszövetben előfordulhat attól függetlenül, hogy valakinél a méhnyakból nem tudnak kimutatni vírust. Igazából az eltávolított szemölcsből kell kimutatni a HPV-t, az lenne az igazi célirányos vizsgálat. A méhnyakból pedig érdemes lenne megismételni a HPV tipizálást, valamint megnézni, hogy a sejtkép árulkodik-e HPV jelenlétéről. Ezt a cytológus tudja megtenni, aki a kenetét vizsgálta. Lehet, hogy erről már nyilatkozott is a leíró diagnózisban. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Dr. Szőnyi György, Legutóbbi citológiám negatív lett, de a metaplasia be van jelölve a papírom. Mit jelent a metaplasia? Van-e okom aggódni? Másik kérdésem: ha a citológia nem hozott ki kórokozót akkor az azt jelenti, hogy hüvelyfertőzésem sincs? Vagy ez csak a méhszájra vonatkozik? Köszönöm előre is válaszát, Vica"
Kedves Vica! Aggodalomra nincsen ok, a metaplasia kóros elváltozásra nem utal. A negatív bakterológiai kép pedig a cervixre vonatkozik, a hüvely bakterológiai állapota ettől el ismtérhet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György