Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Tisztelt Doktorúr! Csókkal meg fertőzhetem a páromat?"
Kedves Kérdező! A HPV jellemzően szexuális úton terjedő fertőző betegség, így szoros testi kontaktus szükséges a terjedéséhez. Csókkal nem jellemző a terjedése, azonban orális szex során, ahol huzamosabb ideig és intenzíven érintkeznek a testrészek előfordulhat. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! Nőgyógyászati rákszűrésem eredménye negatív lett, azonban HPV vírus igazolt a 18as törzs. Illetve méhszájsebem is van amit egyszer már fagyasztottak de elvileg visszajött. Mi lenne ilyenkor a teendő. 22 éves vagyok, nagyon aggódom az orvosom igazából semmit nem mondd és tesz csak hogy várjak. Valóban nincs erre semmiféle gyógyszer? Rettenetesen félek. Válaszát előre is nagyon köszönöm."
Kedves Dóri! Mindenképpen érdemes lenne a 9 komponensű HPV elleni védőoltást beadatnia, használjon Papilocare gélt minimum 21 napig (3 hónap lenne az ideális) és erősítse az immunrendszerét. Emellett félévente kellene ismételni a rákszűrést és 8-10 hónap elteltével lehet ismételten ellenőrizni a HPV jelenlétet a szervezetben. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr.Úr! Másfél évvel ezelött Na tipusu Hpv-t diagsnosztizáltak nálam(semmi féle tünetem nincs) Lehet e ez kihatással a kisfiamra?elkaphatja érintkezésel,wc,törölköző,fürdés,érintkezés formájában? Üdv"
Kedves Hölgyem! A kisfia bizonyosan nem kaphatja el a felsorolt terjedési formákban (direkt kontaktus) a vírust. A HPV alapvetően szexuális úton terjedő fertőző betegség! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves dr úr én 35 éves vagyok egy hete csinálták meg a Hpv tesztet és az eredmémény Hpv gyanú az van bejejölve a kérdésem van okom agódni"
Kedves Hölgyem! Aggodalomra nincsen oka, azonban egy HPV tipizálást mindenképpen érdemes lenne elvégeztetnie! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktorúr! Szeretném a tanácsát és a véleményét kérni. 2015-ben a nőgyógyászom pontozottságot látott a rákszűréskor a méhnyakamon. Kiderült, hogy sajnos HPV 31 vírus van a szervezetemben. Az orvosom azt mondta, hogy nincs tennivaló, majd az immunrendszerem legyőzi. Fél évente kontroll. Közben 2016-ban megszületett a 2. gyermekem. A pontozottság elmúlt, viszont a HPV maradt. Fél évente jártam rákszűrésre. 2018 tavaszán a szűrésem negatív lett. Nagyon boldog voltam, azt hittem, úgy lett, ahogy az orvosom mondta, a szervezetem leküzdötte a vírust. 2018 év végén megszületett a 3. gyermekem is. 7 hónappal később viszont a rákszűrés újra kimutatta a vírust. Nagyon el vagytok keseredve. 3 kicsi gyermekem van, akiket szeretnék felnevelni. Nagyon félek a ráktól, sajnos a családomban sok rákos megbetegedés volt. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetséges, hogy a korábbi negatív szűrés után ismét HPV-s vagyok? A férjemmel telhesen hűségesek vagyunk egymáshoz. Ez a vírus visszatérhet? Vagy ha eddig nem múlt el, már nem is fog? Doktorúr mit javasolna? Van erre bármiféle megoldás? Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!"
Kedves Franciska! Aggodalomra nincsen oka, Ön biztosan fel fogja nevelni a gyermekeit. A vírus jelenléte messze nem jelenti azt, hogy Önnek rákos megbetegedése lesz. Mindenképpen javasolnám a félévenkénti rákszűrést, valamint érdemes lenne beadatnia a HPV elleni 9 komponensű védőoltást. Ezen felül használjon Papilocare gélt. Érdemes lenne a férjénél is szűrővizsgálatot végeztetni illetve Őt is beoltatni, mert esélyes a visszafertőződés akár Tőle is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Szexualis kapcsolatot létesítettem egy hpv fertőzött lánnyal, elkaphattam a vírust? Jo ideje fertőzött volt de az utolsó kontroll vizsgálat után már negatív eredményeket kapott Tisztelettel: B. Szabolcs"
Kedves Szabolcs! Erre a kérdésre csak egy Önnél végzett HPV tipizálást követően lehet valós választ adni. Azonban mindenképpen megfontolandó a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatása! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Hpv -- t hogy gyógyítható?"
Kedves Hölgyem! A HPV-t jelen tudásunk szerint a szervezet immunrendszere küzdi le, azonban védőoltással már megelőzhető. Érdemes a 9 komponensű HPV elleni védőoltást beadatni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztel Doktor Úr! Nőgyógyászati vizsgálat alkalmával elkapható a hp. vírus, ha nincsenek megfelelően fertőtlenítve az orvosi eszközök? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel V. Éva"
Kedves Éva! A nőgyógyászati vizsgálat során nem lehet elkapni a HPV-t. A vírus terjedéséhez szoros testi kontaktus szükséges. Mindemellett biztosíthatom, hogy a nőgyógyászati eszközök mindig sterilek illetve egyszerhasználatosak. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Lányom(28) éves.Rákszűréséről levélben azt az információt kaptuk,hogy meg kell ismételni a szűrést.Okként LSIL HPV volt feltüntetve.A védőoltást már kb. 8 éve megkapta. Amikor a szűrés történt,gombás hüvelyfertőzése volt.Elképzelhető-e,hogy emiatt rossz az eredmény? Válaszukat előre is köszönöm."
Kedves Magdi! Elképzelhető, de mindenképpen fontos lenne a kontroll cytológia vizsgálatra elmenni, valamint HPV tipizálást is csináltatni, hogy pontos képet kapjanak az állapotról. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr, A legutóbbi HPV szűrésem eredménye a következő lett: A minta HPV DNS pozitív, azonban a vizsgált alacsony és magas kockázatú HPV vírusokat nem tartalmazza, HPV genotipus: NA. Szeretném megkérdezni, hogy ez pontosan mit jelent és van-eszükség további vizsgálatokra, illetve bármivel tudok-e változtatni/javítani az eredményen a jövőben? Válaszát előre is nagyon köszönöm."
Kedves Zsuzsanna! Ez azt jelenti, hogy olyan vírust diagnosztizáltak a szervezetében, melyre nem történt meg a DNS azonosítás. Az “NA” jelentése: nem azonosított! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Párom (nő) 46 éves és volt egy januári rákszűrése, amin a régi P3-nak megfelelő szövettani ereményt és HPV jelenlétét igazolták, bár sajnálatos módon nem tipizálták a HPV-törzset. Az orvos tanácsának megfelelően egy konizációt követően hat hétig nem szexeltünk, majd a kimetszett méhnyakdarab negatív szövettanának igazolása után beadtuk az első 9 komponenses HPV-oltást, és a 6 hét letelte, de a mádodik oltát plusz egy hét közötti kb egy bő hónapban pedig óvszert használtunk. Utána készült egy újabb rákszűrés, ennek ereményét azonban majd’ egy hónap késéssel most tudtuk meg: kimutatták a HPV51 törzset, arra pozitív lett. Orvossal legközelebb egy hónap múlva tudunk beszélni (nem is értem), az asszisztensből egyebet kiszedni (hogy pl. van-e szövettani elváltozás, vagy csak a vírusra lett pozitív), nem tudjuk. Félünk és egy hónap bizonytalanság rendkívül hosszú. Meg éztem, az 51 ellen az oltás nem ad közvetlen védelmet, azaz valószínűleg én fertőztem vissza, miközben abban a tudatban szexeltünk, hogy ő már védett. Most lesz esedékes a harmadik oltás beadása, de ezek szerint pont az ellen a törzs ellen, amit valószínűleg én hordozok (az elején nem tipizálták, ugye) nem véd. Mit lehet és kell majd tenni? Tudtommal ez nem irtható ki. Sem belőle, sem belőlem. Kérem, adjon némi infót arról, hogy ikyen esetben mikyen opciók és milyen kockázatok vannak. Köszönettel: János"
Kedves János! Egy műtéttel a szervezetből nem lehet minden esetben és véglegesen kiirtani a HPV-t. A vírus megtelepedhet a hüvelyhámban, a szeméremtesten és természetesen az Ön nemi szervén is. Ebből adódóan nem lehet eldönteni, hogy a vírus ott maradt valahol a hámsejtekben vagy visszaköltözött. A lényeg persze az, hogy a cytológia legyen negatív. Mivel a conizáció szövettana nem mutatott ki kóros hámelváltozást, aggodalomra egyáltalán nincsen okuk. Érdemes félévente rákszűráést végeztetni, valamint Önnek is beadatni a HPV elleni védőoltást! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm! Sajnos sehol nem olvastam róla , ezért kérdezem meg itt. Tipizált HPV16, és egyéb hr HPV, nem zárható ki H-SIL miatt (pár éve volt , aztán 2 évig nem és most újra) conisatio előtt állok, mert kolposkopos vizsgálattal nem láttak eltérést. A kérdésem az lenne hogy le kell-e cserélném a műtét után a bugyiaimat és a törölközőket?Annyi félét lehet olvasni , ezekkel vissza tudom fertőzni magam? Előre is köszönöm a választ! Köszönöm a választ! Lili"
Kedves Lili! A magas kockázatú (HSIL) jelenléte miatt szükséges a conizáció elvégzése. Ezt követően érdemes lenne beadatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. A fehérneműit és a törölközőit nem szükséges lecserélnie. A fertőzés szexuális úton terjed, így azt partnertől tudja esetlegesen visszakapni, ezért érdemes az oltást beadatni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Nő/Úr! Felmerült bennem egy kérdés a védőoltás kapcsán. Hamarosan 30 éves leszek és az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e beadatnom a HPV vírus elleni oltást? Nem tudom, hogy vírus fertőzött vagyok-e már. Gondoltam rá, hogy elmegyek egy szűrő vizsgálatra, hogy kiderüljön. Ha esetleg igen, akkor is beadathatom az oltást? Valamint a következő kérdésem az lenne, hogy fel kell-e íratni a vakcinát és hogy a nőgyógyász az aki ezt beadja, avagy a háziorvos is megteszi? Előre is köszönöm a segítséget! Üdvözlettel, Tímea"
Kedves Tímea! Érdemes 30 éves kor körül is beadatnia a HPV elleni 9 komponensű védőoltást. A védőoltás beadatásának nincsen felső életkori határa. Mindaddig, amíg az ember szexuálisan aktív életet él, potenciálisan veszélyeztetett helyzetben van, így a megelőzás mindenképpen helyes gondolat. Amennyiben a vírus a szereveztében kimutatható, érdemes az évenkénti rákszűrést félévente elvégeztetnie, valamint az oltást ebben az esetben is beadatnia. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves doktor úr! A parommal 3 hónapja vagyunk kapcsolatban. Most derült fény, higy a péniszén szemölcsök vannak. Megfertőződtem én is?"
Kedves Orsolya! Az elvi esélye megvan, de tünetek és HPV vizsgálat nélkül ezt nem lehet megmondani. Mindenesetre a párja szemölcseit el kell távolíttatni, valamint mindkettőjüknek érdemes lenne beadatni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy HPV fertőzésből teljesen fel lehet gyógyulni, eltűnik a vírus a szervezetből, vagy csak tünetmentes leszek, de a vírus marad a szervezetemben?"
Kedves Hölgyem! A HPV-t a szervete teljesen képes leküzdeni, a vírus el tud tűnni, persze az is előfordulhat, hogy a hámsejtekben megmarad a vírus és hordozó állapot alakul ki. A lényeg, hogy a cytológiai szűrése legyen rendben, valamint adassa be magának a 9 komponensű HPV elleni védőoltást! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor úr most derült ki p3 lett a rákszűrésem hpv virus 16.33.58 mutatta ki mit tudok tenni ? Le tudom győzni az orvosom isoprinosine 500 mg irt vel 2 x50 szem 3 hetes pihenő dobozok közt napi 3 db"
Kedves Hölgyem! A HPV-t a szervezetnek saját magának kell leküzdeni, hatékony gyógyszer a HPV ferztőzés megszüntetésére nincsen. Az Isoprinosine is egy olyan készítmény, ami elvben az immunrendszer hatékonyabb működését segíti. Emellett érdemes lenne beoltatnia magát a 9 komponensű HPV elleni védőoltással, ami ugyan nem gyógyításra való, de hatékonyabbá teszi a szervezet immunvédekezését, mert megemeli az ellenanyag szinteket a szervezetben. Emellett érdemes lenne Papilocare gélt használni, legalább 21 napig. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Doktor Úr! 1hete lett meg a hpv tipizalasom eredmenye, mely szerint magaskozkazatú hpv virus van jelen. Deflagyn-q hüvelygélt ajánlott a nőgyógyászom es 3hónap mulva újabb cytológiat. Van egy 2eves kisfiam, rá jelent barmi veszélyt? Nekem elkellene emiatt mennem garat hpv szűrésre? A férjemnek kellene egy tipizalas? Köszönöm válaszat!!!!"
Kedves Hölgyem! A kisfiára semmilyen veszélyt nem jelent az állapota, a férjét érdemes lenne leszűrni, valamint mindkettőjüknek érdemes lenne beadatni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdv! Hogy tudom ellenorizni hogy átadtam e gyermekemnek a hpv t? Nem szulesnel hanem most 10 hónaposan mert olvastam hogy szajrapuszivAl is terjed."
Kedves Viki! A HPV szexuális úton terjedő fertőző betegség, szoros testi kontaktus szükséges az átadásához. "Szájra puszival" a vírus nem terjed, így aggodalomra nincsen oka! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr. Úr!A Hpv szűrés az a rákszűrés? Vagy a Hpv szűrés külön vizsgálat? Illetve az lenne a kérdésem ha a Hpv szűrés külön vizsgálat akkor a rákszűréssel egyidejűleg el lehet e végezni? Előre is köszönöm a válaszát."
Kedves Marianna! A rákszűrés során a méhnyak hámsejtjeiből mikroszkópos kenetvizsgálat történik, ahol a sejtek alakja, formája, szerkezete kerül vizsgálatra. Ilyenkor felmerülhet a HPV jelenléte, annak gyanúja, de a vírus kimutatása nem történik meg, az észlelése a sejtekben megjelenő apró jelek alapján történik. A HPV tipizálás pedig egy speciális (PCR) laboratóriumi vizsgálat, ahol a vírus DNS szála kerül kimutatásra. Ilyenkor kiderül, hogy a vírus jelen van-e és az is, hogy a sokféle típusból éppen melyik van jelen. A két vizsgálatot egyszerre is el lehet végezni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 33 éves férfi vagyok aki lassan 2 éve küzd a nemi szemölcsökkel condylomával , hímvessszőn illetve herezacskón is megjelentek már. Rendszerint condyline 5mg ecsetelegetem és isoprinosine szedek erősítőként. 1 hónap kezelés után eltűnnek, de ahogy abbahagyom a gyógyszer szedését és az ecsetelést kis idő múlva visszatérnek. Partnerem nincs így az oda -vissza fertőződést kizárhatjuk. Érdemes (pcr kefe) húgycsővemből mintát venni? Mennyire fájdalmas , mint egy katéterezés? Megyei kórházákba is elvállalnak ilyet? GARDASIL 9 szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben való oltásást a háziorvostól is lehet kérni vagy külön speciál Budapesti intézetekbe lehet csak igényelni és beadatni? Egy oltás 36.000ft és ezt kell 3x megismételni fél évig bezáróan? Érdemes beadatni? Hogy tudnám leküzdeni ezt a vírust?"
Kedves Uram! Sajnos az ecsetelés nem tudja teljesen vírusmentessé tenni a fertőzött területet, a mélyebb hámrétegekben megmaradhat a vírus. Ezért mindenképpen a fagyasztásos vagy lézeres, esetleg sebészi eljárást érdemes alkalmazni. Mellette mindenképpen adassa be a 9 komponensű HPV elleni védőoltást is, amiből 3x kell kapnia. A végeredmény teljes gyógyulás lesz. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György