Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Tisztelt Doktor úr! Nálam 51-es tipusú hpv-t diagnosztizáltak, azóta készült egy újabb pcr teszt ami már negatív lett. Páromnál régebben azonosíthatatlan hpv-t diagnosztizaltak akkor beadatta a 4 komponensű oltást azóta minden pcr tesztje negatív. Mindketten elkezdtük a Gardasil oltássorozatot már csak a harmadik beadására várunk. Gyermeket tervezünk, mennyi időnek kell eltelnie a 3. oltás után, hogy ne legyen gond emiatt a teherbeesésnél? Továbbá a negatív pcr mennyire megbízható férfiaknál? Üdv. Ferenc"
Kedves Ferenc! A negatív lelet PCR teszt esetén megbízható arra a terûletre, ahonnan vették a mintát. A védőoltás nem zavarja a terhesség vállalását. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm Rákszürés eredményeként konziacios műtétet javasoltak.de nm.egyeztem bele mert félek.természetesen lehet kezelni mert félek"
Kedves Krisztina! Amennyiben műtétet javasoltak, úgy mindenképpen egyezzen bele, mert vélhetően súlyos elváltozást találtak, ami magától nem tud meggyógyulni. Persze ismerni kellene a cytológiai vizsgálata eredményét ahhoz, hogy pontosabb tanácsot, magyarázatot tudjak adni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Napok óta sárgás hüvelyi folyásom van, ami nem igazán intenzív sárga, hanem halvány sárga, illetve krémes állaga van. Szaga nincs. Gyanakodjak HPV-re? Illetve a HPV-t gyógyítható olyan szinten, hogy ne legyen jelen? Válaszát előrre köszönöm! Üdv:Bettina"
Kedves Bettina! A hüvelyi folyás hátterében nem valószínű, hogy a HPV áll. A vírus ellen nem létezik gyógyszer, azt a szervezete immunrendszerének kell leküzdeni. Ezért azt érdemes erősíteni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr, nem világos számomra az egyes HPV típusok "átjárhatósága". Azaz, ha szexuális életet élek valakivel, akinek a talpán HPV okozta szemölcs van, az nekem okoz -e méhnyakrák kérdésben fokozott kockázatot? Van-e olyan HPV vírus, amely két különböző emberen más-más helyen okoz szemölcsöt, és ezzel kockázatot, vagy a kettőnek semmi köze egymáshoz? előre is köszönöm, üdvözlettel: Vera"
Kedves Vera! A talpon lévő HPV okozta szemölcs nem jelent kockázatot a méhnyak tekintetében, kivéve, ha direkt kontaktus útján átjut a vírus. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 2018 tavaszán HPV 18,68,6,11 diagnosztizáltak nálam. Természetesen az eredményt immunerősítés és szoros kontroll, gyakori szűrővizsgálatok követték. Fél év után már csak a 18 volt jelen, de az azóta is. Most várom egy újabb teszt eredményét. Azt szeretném kérdezni, hogy ha ez negatív lesz kijelenthető-e, hogy meggyógyultam, mondhatom-e valaha újra, hogy egészséges vagyok és hagyhatjuk-e el a párommal a szexuális életünkben tett óvintézkedéseket, hogy Őt megóvjam(nála nem mutatták ki a vírust)? Negatív lelet után, állandó partnerrel, csak úgy magától kiújúlhat-e? Továbbá az lenne a kérdésem, hogy kellene-e, kellett volna-e azokat a férfiakat értesítenem, akivel 2-3 évvel ezelőtt volt védekezéses szexuális kapcsolatom? Mivel védekeztünk ezt nem tartottam feltétlenül szükségesnek, de most olvastam egy tanulmányt, mely szerint az óvszer sem nyújt 100%-os védelmet. Nem tudom egyáltalán van-e még értelme, nem feleslegesen zaklatom-e fel őket. Akivel védekezés nélküli kapcsolatom volt a múltban, őt értesítettem, negatív lett a tesztje. Válaszát előre is nagyon köszönöm!"
Kedves Piroska! A szervezete képes legyőzni a vírust, így ön teljesen meggyógyulhat. A visszafertőződés megelőzésére érdemes lenne beoltatni magát és partnerét is a 9 komponensű HPV elleni védőoltással. A korábbi partnereket lehet értesíteni, lehet hogy valamelyiküktől kapta ön is a vírust. Amennyiben mindketten vírusmentesek, úgy nem kell tartani a fertőzéstől. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt dr úr! Lányom 19 éves rákszűrésen LSIL. Enyhe fokú, hvp. 58. Vírust diagnosztizáltak nálla. Mivel még nem szült gyereket ezért gyógyszeres kezelés javasolták. Ezt 3 hónapig kell szedni. Majd újra ismétlik a szűrés. Ha továbbra is jelen van a vírus, műteni kell. Én említettem a kezelő orvosnak az oltás mivel tudtommal az új típusú vakcina 9. Fajta törzs kivédésére jó. Szerinte ha jelen van a vírus a védő oltásnak nincs értelme. Szeretnék tanácsot kérni, mi az ön véleménye, mert eltérő véleményeket kapok orvos ismerőseimtől. Tisztelettel köszönöm."
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte nem indokolja a műtétet, annak akkor van létjogosultsága, ha a cytológiai eredménye romlana, HSIL elváltozás esetén. A védőoltás beadatása mindenképpen javasolt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"dr úr! azért fordulok önhöz mert HPV virus gyanus vagyok ma kaptam egy gyogyszert ami neve isoprinosine nevü 500mg tablettát önnek e gyogyszer készitményröl mi a javaslata véleménye?!"
Kedves Zsuzsi! Az Isoprinosin gyógyszer az immunrendszerét erősíti. Emellett érdemes lenne 9 komponensű HPV elleni védőoltással is beoltatnia magát, valamint használjon Papilocare hüvelygélt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Nem rég voltsm rakszuresen ahol meg állapították hogy LSIL ÉS hpv gyanú. Azóta voltam hpv tipizalason ott közölték hogy van egy mehszajsebem. Ma megkaptam a leletet 6,33,39 hpv van. Mire számíthatok? Rák kialakulhat, a seb miatt beepulhet? Elmulhat immunerositessel vagy műtét? Köszonom válaszát is előre! Szilvia"
Kedves Szilvia! A szervezete képes a regenerációra, azonban az állapotát folyamatosan érdemes nyomon követni. Adassa be magának a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, erősítse immunrendszerét és használjon Papilocare gélt 3x21 napig. Az LSIL lelete miatt fontos a 3 havonkénti ellenőrzés. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! 43 éves vagyok és 2 napja hivtak vissza a nőgyógyászati rendelésre, rákszűrésem súlyos cervicalis dysplasiát állapitott meg. Klion d100 hüvelytablettátkaptam, és 3 hónap múlva kontroll rákszűrés. Csak éves rákszűrésre mentem, panaszom nem volt, depo proverat használok. A doktor is azt mondta Uh után minden szép, rendben van. 27 éve minden évben megyek és sosem volt még semmi bajom. 4 éve elváltam és 3 hónapja lett egy új párkapcsolatom. Nagyon megijedtem. Mi a teendőm? Mi a rám váró folyamat? Lehet e mindez okozója az új partnerem? Válaszát köszönöm. Éva"
Kedves Éva! Súlyos cervicalis dysplasia esetén (high grade sil azaz HSIL, CIN III) szövettani tisztázó műtétet kell végezni és a szövettani lelet ismeretében kell meghatározni a további tennivalókat. A kialakult állapotért nem az új partnere a felelős. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 2013-ban, tehat mar 6 eve lett egy p3as citologiam es ugy ramijesztett a nogyogyasz, hogy megrendeltem a Silgard hpv oltast egy masik nogyogyasz ajanlasara. Tipizalas is volt ami negativ lett. Mire a futar meghozta az injekciokat az ujboli citologia p2 lett, megis beoltattam magam hpv ellen elővigyázatosságból. Az elmult 6 evben mindig jo volt a citologiam, ám idén szeptemberben ujra p3 lett. Ujra rairtak a leletre hogy hpv? A kerdesem az volna hogy letezik hogy oltas ellenére hpv-vel fertozodtem? Tavaly volt utoljara parkapcsolatom akkor negativ volt a rakszuresem. Ezévben mikor nemi életet sem éltem akkor meg p3. Engedjem a nőgyógyásznak ha az ujraoltásra rá akar beszélni? Mar 6 eve is nagyon draga volt az oltás. Koszonettel: Barbara"
Kedves Barbara! Jelenleg a 9 komponensű védőoltás van forgalomban, ezt érdemes beadatnia. Persze kérdés, hogy a P3-as cytológia mit takar, a hátteret jobban meg kellene ismerni. Mindenesetre a cytológiai kontroll 3 hónap múlva történjen meg. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Két kérdésemre szeretnék Öntől választ kapni : - Hány évig lappanghat a HPV vírus a szervezetben, mielőtt aktivizálódik és méhnyakrák megbetegedést okoz? (Konkrétan : Elképzelhető-e, hogy 1980-as évek közepén történik meg a HPV fertőzés, és 2017-ben diagnosztizálják a méhnyakrákot? [HPV igazolt] ) - Az előbb említett fertőzés csak és kizárólag nemi úton történhetett? (Egy másik oldalon [https://www.egeszsegtukor.hu] legalábbis ezt írják : A HPV a nemi szervek bőrfelületének érintkezése révén terjed.) Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Zoltán"
Kedves Zoltán! Elképzelhető. A HPV hosszú évekig képes a szervezetben tünetmentesen megbújni, mindenféle tünet és hámelváltozás nélkül. Amennyiben a szervezet immunrendszere legyengül, a vírus aktiválódhat és képes hosszú évek után panaszt, elváltozást okozni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor úr! Nem rég voltsm rakszuresen ahol meg állapították hogy LSIL ÉS hpv gyanú. Azóta voltam hpv tipizalason ott közölték hogy van egy mehszajsebem. Ma megkaptam a leletet 6,33,39 hpv van. Mire számíthatok? Rák kialakulhat, a seb miatt beepulhet? Elmulhat immunerositessel vagy műtét? Köszonom válaszát is előre! Szilvia"
Kedves Szilvia! A műtéti teendőket a cytológia határozza meg. LSIL esetében nem szükséges műtétet végezni, a szervezet képes regenerálódni, azonban szoros cytológiai kontroll 3 havonta javasolt. A szervezete immunrendszerének erősítése és regeneráló kezelés tud javítani a helyzeten. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves doktor úr a leleteket az áll hogy HPV rh 51 és van egy olyan mellette hogy p3 .. valamit tudná.rola.írni ?? Esetleg amit én.is értek."
Kedves Évi! A P3-as lelet azt jelenti, hogy a méhnyak hámsejtjeiben valamilyen hámelváltozás található, ami mindenképpen orvosi ellenőrzést igényel. A HPV 51 pedig a humán papillómavírus jelenlétére utal, ami az elváltozás hátterében is állhat. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözlöm. Kezelő orvosom egyébb elfoglaltságok miatt most nem tud segítségemre lenni.Öntől kérnék segítséget. Citológiai vizsgálatom eredménye:hámsejtrendellenesség--LSIL, HPV gyanú. Orvosom Betadine hüvelykúp használatát javasolta,és 3 hónap múlva ismételt vizsgálatot. Egy közelmúltban történt kivizsgálás során felmerült az endometriozis gyanúja is.Nagyon erőss alhasi,illetve bal oldali görcsös fájdalmaim vannak. Dolicocolon is diagnosztizált. Gasztroenteorológiai vizsgálatok történtek,minden eredmény negatív. Kérdésem az lenne,hogy ezek hogyan függnek össze,és van-e egyébb teendőm. Köszönöm."
Kedves Edit! Az észlelt méhnyak elváltozás és az endometriózis között nincsen összefüggés. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Mit jelent .HTP HR POZITIV."
Kedves Anikó! Gondolom HPV HR POZITÍV-re gondolt.... a humán papillomavírus magas rizikó csoportjának jelenlétére utal a leírás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Attól tartok, hogy HPV fertőzésem lett. Kb. 2 hete fájdalmas kis tüskeszerű fehér kinövések lettek a nyelvem alatt, ami nehezem múlik ecsetelésre. Fül-orr-gégészhez jelentkeztem be, 2 nap múlva lesz időpontom, mára viszont már kissé visszahúzódott, valamit javult a helyzet. Lehet, hogy mire a rendelésre megyek, már nem lesz olyan erős a tünet. Érdemes ilyenkor még elmenni orvoshoz? Lehet tudni, hogy HPV volt-e? Kellene még a továbbiakban kezelni? IVF-re készülünk, lehet ebből probléma? (korábban mindkettőnket megszűretek a vizsgálatok miatt, de nem volt probléma..) Köszönöm a segítségét! Z."
Kedves Z! Látatlanban nehéz nyilatkozni, de nem valószínű, hogy HPV fertőzésről lenne szó. Mindenképpen keresse fel kezelőorvosát. Az IVF kezlést nem zavarja a leírt állapot. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktorúr! Érdeklődni szeretnék hpv pozitív magas kockazatú után meg lettem mütve, szövettan negatív. A párommal ha most szexuálisan leszünk egyútt akkor most vissza fog engem fertőzni újra? Az oltáson kívül mi a teendőnk vele, hiszen biztosan fertőzött ő is. Tisztelettel. Tina"
Kedves Tina! Mindkettőjük esetében a védőoltás beadatása és immunerősítés a javaslat. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Üdvözletem Doktor úr! 2017-ben volt egy in situ carcinomám valamint hpv vírus 35-ös tipizálva. Teljes méheltávolítás történt. Pár hete hüvelyvérzés hasi fájdalmaim voltak. Voltam szűrővizsgalaton, ami eredménye pappiloma túlbúrjánzás, sürgős szövettani vizsgálat. Érdeklődnék hogy mire számítsak? Köszönöm"
Kedves Veronika! Mindenképpen meg kell várni a szövettani vizsgálat eredményét és a tennivalókat annak ismeretében lehet meghatározni. Sajnos eredmény hiányában nem lehet nyilatkozni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Nekem irtak a hpvre fel gyógyszert de mégis viszketek"
Kedves Eszter! A HPV-re nincsen célirányos kezelés. A viszketés hátterében pedig valamilyen egyéb fertőzés, elváltozás állhat. Ezt orvosi vizsgálat tudja tisztázni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr ! 2015 novemberében voltam rákszűrésen ezután a citológiám eredménye P2 és felmerült a HPV gyanú. Azt mondta az orvosom , hogy fél év múlva csináljunk egy kontrollt, de tipizálást nem javasolt. Eltelt a fél év , 2016 májusában újra levette a kenetet és P2 lett az eredmény. HPV fertőzést nem találtak. 2016 decemberében újra citológiai vizsgálat: az eredmény P1 , HPV nincs. Ismétlés már csak 1 év múlva tehát 2017-ben : eredmény P2 , HPV gyanú nincs. És a legutolsó 2018 -as citolóciám is negativ. Egyébként 45 éves vagyok , panaszom nincs és a fizikális vizsgálatok is mind rendben vannak. Még rendszeresen menstruálok. Véleménye szerint kell- e aggódnom a 4 évvel ezelőtti HPV gyanú miatt ? Olvastam az otthoni HPV tesztről és gondolkodom rajta , hogy megcsinálom. Ön szerint hasznos lenne ez nekem vagy fölösleges? Szeretném a rizikót minimálisra csökkenteni. Emiatt kérném a segítségét ! Előre is köszönöm válaszát : Éva"
Kedves Éva! Az eredményei megnyugtatóak, az évenkénti kontrollon kívül nincsen más tennivalója. Amennyiben szeretne HPV tesztet, akkor azt kezelőorvosától kérje, ne az otthoni tesztet válassza, mert nem megbízható, főként a kivitelezés bizonytalansága miatt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György