Orvos válaszol

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretne tájékozódni.

Ha azonnali tanácsra lenne szüksége, és orvosa nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheti kérdéseit, orvosszakértőnk pedig 2 munkanapon belül válaszol. Ha hozzájárul kérdése nyilvános megjelenéséhez, segítheti azokat a látogatókat, akik az Önéhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdését természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitóját. Ne feleddje: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászával, házi- vagy szakorvosával folytatott személyes konzultációt.

Kérdések és válaszok

Jó napot kívánok! A most 28 éves lányom időben, még a szexuális élet megkezdése előtt megkapta a HPV elleni oltást (még a gyermekorvostól). Most a rákszűrés lelete HPV pozitív lett, kóros hámszövettel. És már méhnyak műtétre hívják. Hogyan lehetséges ez? Hogyan bízzunk így meg az oltásban?? Üdvözlettel Éva
Kedves Éva! Fontos lenne tudni, hogy hány komponensű védőoltást kapott a kedves lánya, milyen a cytológiai lelet pontos leírása és milyen HPV törzs van jelen. A helyzetet ezen információk esetében lehet megítélni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 2019.Január óta condyloma,nemi szervi szemölcsök jelentek meg a nemi szervemen. Használtam condyline ecsetelőt(ami használt de ujjra kiújult)isoprinosine tablettát(jelenleg is szedem),és most Aldara krémmel kenegetem magam(páromnak a szemölcseit eltűntettük vele),de még változást nem idézett elő 4hét használat után. Bizonytalan vagyok a jövőre nézve. Félünk. Való igaz hogy ez a nemi betegség soha nem tűnik el a szervezetből? Hiába tűntetjük el a szemölcsöket újra kialakulhatnak. De örökké? Hímvessző rákot okozhat e a jövőre nézve a szemölcs? Hpv tesztet még nem csináltam mert nem ajánlották egyenlőre az orvosok akiknél voltam (3). 28éves férfiként szomorúnak érzem magam hogy nem tudok az életre, családomra koncentrálni 100%osan a szemölcsök végett. Tisztelettel: Tibor.
Kedves Tibor! A HPV fertőzés képes teljesen eltűnni. A szemölcsöket fagyasztásos vagy lézeres kezeléssel lehet hatékonyan meggyógyítani, valamint oltassák be magukat 9 komponensű HPV elleni védőoltással és erősítsék tovább immunrendszerüket. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Hpv tesztem pozitív 16!Mit tehetek azert hogy a párom ne fertőződjön meg?Orvosi kezelés folyamatban!
Kedves Érdeklődő! Partnerét és Önt is oltassa be 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Amennyiben partnerében még nincs vírus, a védőoltás teljesen megvédi. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok! az lenne a kérdésem hogy hogy a védőoltás beadása után a védettség mikor alakul ki? Gardasil 9 vakcinával oltottak be.. a második oltás után már kialakul a védettség vagy már előtte is?köszönöm!
Kedves Érdeklődő! Az első védőoltás beadását követően kb 2 héttel már jelentős ellenanyag szint emelkedés alakul ki, ami sokszorozza a szervezet védekezését, de fontos tudni, hogy a leghatékonyabb védelem a teljes oltási sor beadását követően alakul ki. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó Napot! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz , hogy 17 hetes terhes vagyok és a tegnapi nap folyamán condylomát állapítottak meg nálam , kívűl a gát résznél található 3 pici pötty , szemölcs . A nőgyógyász a condyline ecsetelőt írta fel , de a tájékoztatón az szerepel hogy nem használható terhesség alatt. Egy reggeli alkalommal már kipróbáltam, de így egy kicsit félve használom. Lehet e ez az ecsetelő káros hatással a babára ? Köszönöm Eszter
Kedves Eszter! Az ecsetelő semmi gondot nem jelent a babára nézve, de a szemölcsök szempontjából sokkal hatékonyabb a fagyasztásos vagy lézeres szemölcs eltávolítás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Szülés után vagyok.Terhessegem alatt 2 ciytologián volt P3 értékkel,valamit HPV tipizáláson is voltam. Magzatvíz szívárgás végett a kisfiam császárral lett meg,de minden rendben van. Vissza mentem a kontrollra, ahol ismételten P3-mas lett az értékem.A papíromon ez áll: (AMBULÁNS LAP) Diagnózisok: N8790 - Cervicalis dyspalsia, k.m.n Elvégzett vizsgálatok,beavatkozások:, 11301, Cytológiai eredményért jött. Panaszmentes. Előzményben: 03.03.Cyto:P3 ASCUS gardnerella, gyulladás,csupasz,e. dyspl. 04.30.Cyto:P3 ASC - H AGC - NOS HPV gyanúja,csupasz magok. HPV tipizálás: HR - HPV HR 18 2019.10.24. Cyto:P3 ASC-H HPV HR 18 Kontr: 3 hó Gondolkodási időt kér,bemutatás szóba jön. Győrben szeretném magam megműtettni ha kell.Gondolom máshogy ezt nagyon nem lehet orvosolni.Kit ajánl?Merre menjek,hogy kezdjem. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Lőrinczi Ágnes
Kedves Ágnes! A leírtak alapján immunerősítő kezelés, Papilocare hüvelygél és a 9 komponensű HPV elleni védőoltás jön szóba. A kontrollt 3 hónap múlva mindenképpen végeztesse el, a műtétről elég annak a leletnek az ismeretében dönteni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! A lányom tegnap duplán kapta meg a hpv oltást. Sajnos a védőnő elfelejtette hogy behívta már egyszer. Érdeklődnék,hogy előfordult-e már ilyen. A későbbiekben lesz-e valamilyen mellékhatása? Válaszát előre is köszönöm! Rácz Edit
Kedves Edit! Aggodalomra semmi oka nincs, nem lesz semmilyen extra mellékhatás. Az oltási sémát az erdeti terv szerint folytassák. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Konisation mûtétem volt 7 hete. Pàrommal szexuális életet szeretnék folytatni, de honnan tudjam ô HPV-vel fertôzôdōtt vagy sem? Mennyi az esély hogy visszafertôz. A férfiaknak nem kell kezelésre vagy vizsgälatra járniuk? Ha igen hova tudna menni?
Kedves Hölgyem! A visszafertőzés esélye reális. Érdemes lenne partnerét is kivizsgáltatni urológusnál vagy STD betegségekkel foglalkozó bőrgyógyásznál. Valamint érdemes lenne mindkettőjüknek beadatnia HPV elleni 9 komponensű védőoltást. Addig is érdemes óvszert használni, ami azért nem jelent 100%-os védelmet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Ha már van kondilómám ecsetelem és szedek isoprionise-t. Más segítség esetleg a leküzdésben? Ha elmúlt védőoltást érdemes csinálni?
Kedves Érdeklődő! Az ecsetelés nem elég hatékony, sokkal inkább érdemes lenne a fagyasztásos vagy lézeres kezelést alkalmazni. Emelett javasolt beadatni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr, Októberi citológiai leletem P1 lett, de a lelet szerint laphámsejtek ép, hengerhámsejt nincs a kentben, leukocytak, histiocitak. Fél év múlva ismétlés javasolt. Emellett HPV DNS pozitív, genotípus NA. Labor eredményem is gyulladást mutat a szervezetemben. Kezelést nem kaptam. Menstruációm előtt 4 nappal véreztem, illetve felfázás jellegű fájdalmat és derék táji fájdalmat érzek. Ezek mellé nagyon erős szúró fájdalmat érzek a mellkasomban, torkom fáj, szám hátsó részén nagyon apró fehér pöttyöket látok, hátrébb pedig nagyobb sárga foltokat. Ezt a két problémát (légúti és alsó részen lévő) okozhatja a HPV? Ha a légúti fájdalmaimat okozhatja, akkor azzal kihez forduljak? Ezt is képes legyőzi a szervezet, vagy itt mindenképpen beavatkozás szükséges? Köszönettel, Netti
Kedves Netti! A leírt panaszok alapján nem valószínű, hogy HPV okozza a problémát. Mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis felállításához .Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr kb 1 eve tudom hogy hpv-m van. Géleket próbáltam isoprosine-t..de semmi sem segitett.. Olvastam itt hogy javasolja a doktor ur az oltast. De az már nem segit annak aki megfertozodott igaz? Ezt a tovabbiakban megelőzés érdekeben erdemes beadatni? Illetve a masik kerdes, hogy a doktor ur mit javasol a gelek illetve a tablettak utan? Hozzáteszem a papliocaret meg nem hasznaltam, de mennyi az eselye hogy ez rendbehoz milyen tapasztalatok vannak rola? Őszintén szolva nem vagyok anyagilag eleresztve es 1 doboz 7000 ft ha jol lattam. Es mivel 3x21 napig kell hasznalni igy 9 dobozt kell vennem az 63 ezer forint... A gyógyulásom erdekeben barmit megteszek es megveszek de ha ez is afféle gél ami megint semmire nem lesz jó akkor azert ez elég drága készítmény. Valaszat elore is köszönöm
Kedves Edit! A Papilocare viszonylag új készítmény, az eddig tapasztalatom jó vele. A védőoltás valóban a jövőbeli fertőzések megelőzésére van kifejlesztve, de fontos a visszafertőződések megelőzése szempontjából is, valamint nagyon megemeli a szervezet ellenanyag szintjét, ami a meglévő fertőzések leküzdése tekintetében aktívabb immunrendszeri működést eredményezhet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! 16 hetes kismama vagyok. Sajnos a 10. hét körül elkaptam a hüvelygombát, amire bórsavas kúpot és teafa olajat használtam. A gyulladást megszűnt, viszketés nincs. Kicsit darabos a folyásom ennek ellenére, és tegnap észrevettem, hogy a bal oldali kisajkamon,a bemenettől kb 2 cm-re egy fehéres végű pattanásszerű kinövés van, ami mára picit nagyobb lett, bőrszínű és már nincs fehér pötty a végén, kb 1-2 mm-es. Félek, hogy esetleg szemölcs lehet. Vagy okozhatta a gomba is? Köszönöm a választ előre is.
Kedves Viktória! A leírtak alapján inkább egy mirigy, esetleg szőrtüsző gyulladására gondolnék, de semmiképpen sem szemöcsre. Persze pontosabbat egy orvosi vizsgálat alapján lehetne mondani. Javasolom, hogy keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktorúr! Hpv gyanuja áll fent a nőgyógyász szerint! Az lenne a kérdésem hogy hogyan kaphatam el ha a párom 16 éve ugyan sz semilyen más szexuális kapkapcsolatom nem volt! Anyi mindent olvastam már egyszerűen nem tudok eligazodni. Köszönöm
Kedves Hölgyem! A HPV gyanú még nem bizonyosság, ezért érdemes lenne Önnek is és párjának is HPV tipizálást végeztetni. Valamint elképzelhető, hogy valamelyikük szervezetében hosszú évekig tünetmentesen jelen legyen a HPV. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Dr. Úr! 3éve, hogy megfertődödtem a HPV vírussal, és sajnos páromat is. Nekem soha semmi tünetem nem volt. Fél évente járok kontrollra. A párom el akar hagyni mert rajta folyamatosan kijönnek a szemölcsök. A nőgyógyászom azt mondja nem lehet mit tenni, majd egyszer kiürül a szervezetemből. Segítsen! Mit kezdjek el szedni hogy meggyógyuljak?
Kedves Rebeka! Fontos lenne mindkettőjüket alapos vizsgálat alá vetni és amennyiben szemölcsök vannak jelen, azt fagyasztásos vagy lézeres kezeléssel érdemes véglegesen megszüntetni. Valamint mindkettőjüknek javasolt lenne a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatása is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Ur! A nogyogyaszati hpv vizsgalat eredmenye pozitiv lett de na sem magas, sem alacsony kockazatu tipust nem talaltak, A szambol is vettek mintat, az lenne a kerdesem, hogy a nogyogyaszati es a szajbol torteno mintavetel eredmenye elterhet? Mutathatja a szaj mintavetel eredmenye, hogy high risk hpv virus van a szamban, mig a nogyogyaszati na? Koszonettel! Nikolett
Kedves Nikolett! Igen, ilyen különbség lehet, mivel a vírus különböző hámfelületeken képes megtapadni. Így lehet, hogy ami a szájban előfordul, az máshol nem. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr ! 7 hetes kismama vagyok van pvtm 16 33 58 a citologiám p3 lsil mit gondol a papilocare gélt használhatom terhesség alatt?
Kedves Hölgyem! Igen, a Papilocaret használja nyugodtan ilyen esetben. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! 2 hónappal ezelőtt megkaptam az első oltást, és most már esedékes lenne a második is, októberben lejárt a határidő, viszont országos hiány miatt szinte lehetetlen beszerezni az oltást. Ez mennyire jelenthet gondot, illetve ha még egy darabig hiány lesz mi a teendő ilyen esetben? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Kérdező! Hiány esetén keresse a védőoltást a G1 Intézetben (www.g1intezet.hu), ott mindig be lehet adatni a védőoltást! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! HPV 18-as fertőzésem van. Immunerősítő gyógyszert szedek 3*2 hetes ciklusokban két hetes szünetekkel. Soha nem voltam csapongó, nem tudom, hogyan fertőződhettem meg.Nagy sokat olvastam a HPV fertőzésekről és nyilván tudom nem minden információ valós. Felmerült bennem az a kérdés, hogy csókolózással terjed-e a vírus? Hiszen ha testnedvekkel terjed, akkor ezzel is terjed, vagy nem? A másik kérdés ami foglalkoztat: egyik honlapon azt olvastam, hogy kötőhártya daganatot is okoz a HPV vírus. Akkor ha a szememből reggelente kiszedem a "csipát" akkor megfertőződhet a kötőhártyám? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Andrea
Kedves Andrea! A HPV csókolózással nem terjed, ahhoz szoros testi kontaktus, a hámfelületek szoros érintkezése szükséges. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó Napot Kívánok! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy voltam rákszűrésen, ahol az eredményem ez lett: P2 HPV minor jelek, metaplasia. Kaptam rá egy 10 db-os kúpot és mondták, hogy immunerősítés szükséges és, hogy egy év múlva újra találkozunk. A kérdésem, hogy ezt a párom is elkaphatja, illetve ennyitől már meg is gyógyulok? Honnan fogom tudni, hogy minden rendben? Hosszú távon okozhat valami bajt? Anna
Kedves Anna! A helyzet tisztázása érdekében érdemes lenne önt is és partnerét is HPV tipizálás alá vetni, valamint mindkettejüknek javasolt lenne megkapni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt doktor úr! HPV szűrésem volt, melynek eredménye pozitív, és magas kockázatú HPV (HR) típusokat tartalmaz.HPV genotípus :51.Ezek után szükséges-e beoltatnom magam és a páromat? Válaszát várom.Köszönettel.
Kedves Rita! Igen, érdemes beoltatni magukat, mivel a védőoltás aktiválja az immunrendszerüket, így a szervezet hamarabb képes leküzdeni a meglévő vírusfertőzést, valamint véd további vírustörzsek szervezetbe jutásától is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György