Orvos válaszol

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Dr. Szőnyi György

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretne tájékozódni.

Ha azonnali tanácsra lenne szüksége, és orvosa nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheti kérdéseit, orvosszakértőnk pedig 2 munkanapon belül válaszol. Ha hozzájárul kérdése nyilvános megjelenéséhez, segítheti azokat a látogatókat, akik az Önéhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdését természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitóját. Ne feleddje: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászával, házi- vagy szakorvosával folytatott személyes konzultációt.

Kérdések és válaszok

Tisztelt Doktor Úr! János vagyok, 33/F és 16-os genotípusú HPV-vel fertőzve. A feleségem nagyjából 3 éve negatív, előtte ő is fertőzött volt valamelyik típussal. Cytológiai eredménye mutat néha gyanút, de végül annyiban is marad..A bőrgyógyászom ajánlotta a Gardasil 9 nevű védőoltás beadását. Ezt viszont a feleségem nőgyógyásza nem javasolta mivel már fertőzött vagyok. Most tanácstalan vagyok a döntést illetően, így a két ellentétes vélemény miatt egyelőre nem adattam be magamnak az oltást. Kérdésem az lenne, hogy merjem beadatni az oltást vagy van egyéb megoldás? Köszönöm szépen előre is!
Kedves János! Mindenképpen javasolnám Önnek is és partnerének is a HPV elleni védőoltást beadatni és immunrendszerük erősítését, hogy a védelem teljes legyen. A HPV-t a szervezet teljesen képes leküzdeni, azonban ez általában 10-12 hónapot is igénybe vehet. A védőoltás aktiválja az immunrendszerüket, a szervezet gyorsabban képes leküzdeni a vírust és megvéd a visszafertőződésektől is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! A problémám a következő lenne, amiben szeretném kikérni az Ön tanàcsát/ segítségét. 2012 év végén kaptam meg a HPV elleni 3.oltásomat( Silgard). 2013 áprilisában pedig P3, HPV 16,31-es szűrési eredményeket kaptam, úgy, hogy semmilyen panaszom nem volt, szerencsére azóta sincs.( az éves cytológiára mentem el). Kaptam kezelést, helyreállt P1-re az eredményem, ami azóta is rendben van, 6 hónapon át magas dózisban szedtem az Isoprinosint, illetve igyekeztem az immunrendszeremet megerősíteni. Sajnos azóta sem sikerül legyőznöm a vírust, mèg mindkét típusa jelen van a szervezetemben. Nagyon elkeseredtem az idei eredményen is, mert nem tudom már, hogy mivel tudnék segíteni a szervezetemnek. 32 éves vagyok, szeretnék gyermeket is mielőbb vállalni. Kérnèm az Ön tanácsát, hogy esetleg mit tudna ajánlani nekem? Keressem fel a HPV centrumot személyesen, vagy esetleg az új oltóanyaggal oltassam be magam? Előre is nagyon köszönöm a válaszàt!
Kedves Hölgyem! A P1-es cytológia esetén nincsen oka aggodalomra. Gyermekvállalásnak a HPV jelenléte esetén nincsen ellenjavallata. Sok esetben a szervezetben hosszú évekig jelen tud lenni úgy a vírus, hogy nem okoz semmilyen problémát. Fontos viszont, hogy félévente végeztessen rákszűrést! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Dr Ha más után iszok poharabol akkor el lehet kapni A garatba , lehet szájüregre hatással Köszönöm Laci
Kedves Laci! A HPV vírus szoros testi kontaktus útján terjed, pohárból ivással nem. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy barátnőmnél az éves rákszűrés után ,,HPV hatás,, miatt visszahívták a nőgyógyászatra. Mint kiderült HPV okozta gyulladása van. Erre alkalmazza a felírt gyógyszereket. Én bejelentkeztem egy STD szűrésre és egy HPV szűrésre is. A kérdésem az lenne, hogy szabad-e szexuális együttlétet folytatnunk, vagy meg kell várnunk, ameddig a szervezete lekűzdi a vírust. Köszönettel: Ferenc
Kedves Ferenc! Érdemes megvárni mindkettőjük friss eredményét a tisztánlátás végett. Fontos lenne mindkettőjüknek megadni a 9 komponensű védőoltást. Az első oltás beadását követően két héttel már jelentősen emelkedik az ellenanyag szint, a szervezet védettebb lesz a fertőzésekkel, visszafertőzésekkel szemben. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! A citológiai leletem értelmezéséhez szeretnék segítséget kérni. A papíron az van beikszelve, hogy LSIL és alatta, hogy HPV. A CIN I nincs beikszelve. Az interneten viszont úgy látom, hogy a LSIL és a CIN I együtt szokott lenni, mintha ugyanaz a kategória lenne. Az én esetemben tényleg lehet, hogy nincs CIN I, csak LSIL? Ezen kívül még arra vagyok kíváncsi, hogy a LSIL súlyosabb állapot, mint az ASC (ASC-US)? Azért merült fel bennem ez, mert mintha súlyossági sorrendben lennének feltüntetve a rövidítések a papíron, de nem találtam erre vonatkozó egyértelmű leírást. Köszönöm szépen!
Kedves Éva! Az LSIL és a CINI a gyakorlati tennivalók szempontjából megegyezik. Az ASC egy fokozattal enyhébb elváltozást jelöl, de szintén a tennivalók szempontjából megegyezik a helyzet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Szép napot! A nőgyógyászon felírta a Isoprinosine tablettát amit szedek ,illve ezt is szednem kell Papilocare v Deflagin -q mobdta válasszak vagy vagy.... A kérdésem az lenne hogy egy hete a Papilocare-t szedtem de továbbra is szednem kell keverhetem a kettőt hogy egyik héten ez utána meg az....vagy inkabb ha elkezdtem szedni a papilocaret akkor tovabbra is azt ? Lessz valami baj ha a másikat kezdem szedni? Várom válaszát bizalommal . Köszönettel Anita
Kedves Anita! Érdemes lenne a Papilocaret használnia, legalább 3 hónapig. A változás lassú folyamat és idő kell a szervezetnek a HPV leküzdéséhez. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr, Júniusban pozitív HPV tesztet kaptam kézhez, HPV16 és 68 pozitív jelöléssel. Az akkor készült, valamint a friss rákszűrés eredményem is tökéletes, ugyanakkor sajnos továbbra is tartja magát mindkét vírus az Isoprinosin kúra ellenére is. Két kérdésem volna: az egyik, valóban elég-e félév múlva ismételni a szűrés, nem kellene-e inkább három hónap múlva, a másik, hogy a párommal gyereket szeretnénk, így azonban félek a védekezés elhagyásától. Kérdezném, hogy ebben az esetben van-e értelme, lehetséges-e egyáltalán a konizáció? Emellett úgy érzem, lelkileg annyira megterhelő számomra a vírus okozta fenyegetés, hogy megfordult a fejemben ez a megoldás is, már ha lehetséges. Köszönettel és tisztelettel, K. Judit
Kedves Judit! A vírus jelenléte mellett negatív cytológiával elegendő a féléves kontroll. A gyermekvállalást a vírus nem zavarja. Emellett érdemes lenne párját is megvizsgálni HPV szempontjából, valamint beoltatni 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Írus “ellen” nem érdemes konizációs műtétet végezni, nem indikáció. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm! A lányom / 37 éves/ 2017 óta HPV 18 hordozó. Eddig még senki nem mondott neki semmit. Most félév alatt rosszabbodott az eredmény. Kapott D vitamin kúpot a nőgyógyásztól. De nem javult az eredmény. Sajnos apái részről sok a rákos megbetegedés. A lányom anyai nagymamája 42 évesen méhrákban halt meg. Kérem, ha tud adjon tanácsot, hogy ezt a vírust mivel lehet legyőzni!!! Mindent megteszek, hogy a lányom legyőzze ezt a vírust!!!! Előre is köszönöm! Buduczky Imréné
Kedves Katalin! A vírust a szervezetnek kell legyőzni, nincsen ellene célirányos gyógyszer. Azonban érdemes lenne megkapni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, mely indirekt módon segíti a szervezet védekező mechanizmusát. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm! 2 hete diagnosztizáltak magas kockázatú HPV fertőzést. A nőgyógyász felirt Isoprinosine tablettát és Papilocare hüvelygélt. Az lenne a kérdésem hogy meg lehet gyógyulni vagy műtét szükséges. És tényleg kialakulhat a rák? Köszönöm! Tisztelettel! Szabó Erzsébet
Kedves Erzsébet! A felírt kezelés megfelelő és segíti a szervezetet legyőzni a HPV-t. Emellett a 9 komponensű HPV elleni védőoltást lenne még értelme megkapni. Műtétet csak kóros hámelváltozás esetén végzünk, a HPV jelenléte önmagában még nem indikáció. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! A nőgyógyászom hpv vírust diagnosztizált nálam már kb. 1,5-2(szemölcsök jelentek meg). Rendszeresen jártam hozzá hogy lekezelje, kisebb műtétem is volt. Pár hónapja elkezdtem járni bőr-és nemibeteggyógyászhoz a hatásosabb eredményért, valamint már a 2. Gardasil9 védőoltást is megkaptam. Mikorra lehetek teljesen tünetmentes??(néha 1-2 szemölcs még mindig megjelenik) Valamint élhetek-e nemi életet a rendszeres kezelés+oltás mellett?
Kedves Hölgyem! Érdemes a folyamatosan kiújuló területen fagyasztásos vagy lézeres hámkezelést végezni. A kezelés a mélyebb szövetekben is kifejti hatását és megakadályozza a kiújulást! Nemi életet a teljes gyógyulást követően javasolt folytatni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 30 hetes terhes vagyok, külföldön élek és itt a terhességem elején nem volt rákszűrésem és őszintén szólva kicsit izgulok,annyi rosszat lehet olvasni az interneten. Utolsó rákszűrésem 3 éve volt. Ön szerint ennyi idős terhesen el lehet végezni a rákszűrést? Köszönöm szépen válaszát! Üdvözlettel Lívia
Kedves Lívia! Igen, a rákszűrést el lehet végezni, de lényegesen nagyobb óvatosság szükséges a mintavétel során. A szülést követően 6 héttel érdemes lesz mindenképpen elvégezni vagy megismételni a vizsgálatot, ha korábban nem történne meg. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot 19 éves vagyok és 1 honapja ezt a leletett kaptam HR-HPV 31,58. Mit tegyek,a nőgyogyász nem mondott semmit.
Kedves Érdeklődő! Leginkább nőgyógyászati rákszűrést kellene elvégeztetni, a tennivalókat annak eredménye határozza meg. Ettől függetlenül erősítse immunrendszerét és oltassa be magát 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! 42 éves múltam, nem szültem, nem dohányzom, egészséges életet élek, három szexuális partnerem volt eddigi életem során,és az utóbbi 13 évben már óvszerrel védekezünk a férjemmel, mert autoimmun problémáim miatt nem jön szóba hormontartalmú fogamzásgátló. Eddig sosem volt nőgyógyászati gondom, augusztusban éves rákszűrésen méhszájsebet és méhnyakgyulladást találtak, melyből mintát vettek. Semmilyen tünet, folyás stb nem volt. Vérzés rendben volt. Egy olyan cytológiai leletet kaptam ami nem volt kitöltve mert kevés volt a minta, de leráztak, hogy negatív és kaptam 10 napnyi CNS kúpot. A kúpkúra után viszketést tapasztaltam, valamint idegesített, hogy kifizettem 20 ezer forintot a rákszűrésért és nincs eredmény így elmentem máshova ahol újra cytológia készült. Szerencsére P2 lett, és uh negatív,és a megállapított diagnózis mellé lett egy vaginitis is. Erre kaptam vagilac kúpot és az rendbetette. A gondom az, hogy a vizsgálatok óta fejreállt a ciklusom. 10. nap és 19 nap pecsételő vérzések a semmitől, 19. naptól néhány napig vizes rózsaszínes, vért tartalmazó folyás. A húslészerű folyásról nagyon rosszakat olvastam. Ha ez annak számít egyáltalán. Nem egyfolytában van szerencsére és nincs szaga, pár nap után felváltja a barnázás vagy megjön a rendes vérzés, vagy csak simán elmúlik, de ilyen jellegű vizes folyás akkor sem volt soha előtte. Ha szeptember elején negatív volt a cytológia akkor ugye nem kell aggódnom, hogy máris elindult rossz irányba? Illetve azt olvastam, hogy a méh rosszindulatú daganatainak nagyon kis százaléka mirigy eredetű, amit ki sem mutat a cytológia. Akkor azt hogy lehet szűrni? Elvileg egy év múlva kéne újra megnézetni, bár elképzelésem sincs mitől gyógyulna be ez, ha nem szedek rá semmit. Nagyon köszönöm a válaszát. Minden jót kívánok. Tisztelettel: Rozina
Kedves Rozina! A panaszai megállapítására érdemes lenne egy alapos bakterológiai kivizsgálást és ezt követően egy kezelést és flóra helyreállítást végezni. Ezt követően pedig érdemes lenne lekontrollálni a cytológiát. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr ! Fél éve diagnosztizáltak HPV betegséggel.. kaptam egy ecsetelőt(condyline) és egy imunrendszererősítő gyógyszert de mivel a szemölcsök fel kúsztak a hüvelybe is így nem tudom mi a teendő. Sajnos a nőgyógyászom nem foglalkozik ezzel. Mi a teendő ? Menjek el egy másik orvoshoz ? Amikor fel kúsznak a szemölcsök a hüvelyből hogyan távolítják el ? Üdv. Amanda
Kedves Amanda! Az ecsetelővel történő kezelés az esetek nagy részében nem eredményez végleges gyógyulást, nagyon gyakori a kiújulás, tovább terjedés. Sokkal inkább lézeres vagy fagyasztásos kezelésre van szükség, amit leginkább STD-vel foglalkozó bőrgyógyász vagy nőgyógyász tud elvégezni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulnék Önnhöz, hogy citológiai vizsgálatomkor Hpv minor jeleket találtak. Nem kaptam semmiféle gyógyszert csak, annyit mondtak, hogy fél év múlva menjek vissza, illetve szedjek multivitaminokat immurerősítőt. Mi tévő legyek? Másik kérdésem, hogy második gyermekem születése után a hüvelyem sok esetben kicsúszik a helyéről. Keresem fel a nőgyógyászom, vagy elég az intimtorna? 3 éves elmúlt a kislányom. Köszönöm válaszát Hernádi Tímea
Kedves Tímea! A javasolt immunerősítő kúra mellett érdemes lenne beoltatnia magát 9 komponensű HPV elleni védőoltással, valamit lehetőség van a HPV pontos meghatározására, tipizálásra. A hüvely előboltosulással való tennivalókat egy vizsgálat alkalmával lehet megítélni. Lehet intim tornát végezni, javíthat az állapoton lézeres kezelés vagy végső esetben műtét segíthet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlet. Kérdésem az lenne, hogy a 9 komponensű HPV elleni védőoltás mennyibe kerul és hol lehet intézni a beadatását? Üdvözlettel: Péter
Kedves Péter! Háziorvos, nőgyógyász, urológus fel tudja írni és be is tudja adni a HPV elleni védőoltást. 3 oltásra van szükség, 0-2-4 hónap elteltével, azaz fél év alatt. Kb. 30.000 Ft/ oltás + beadási díjjal kell számolni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! 2019 február 20.-án voltam rákszűrésen,aminek az eredménye P3,Cin II lett,valamint a leleten még szerepel,hogy HPV jelei,és zsúfolva coccussal! Klion d 100 használata után az orvos 3 hónap múlva rendelt vissza,de én türelmetlen voltam,így alig 2 hónap után kontrollvizsgálatra jelentkeztem,de másik orvos volt! Ismét elvégezték a szűrést,aminek az eredménye szintén P3,a tipizálás eredménye 52-es HPV.Conisatiot javasolnak! Kérdésem a következő:Egy ismerős nőgyógyász szerint korai volt az ismételt szűrés.Igaz ez? Adhat így "hamis" eredményt? Vállaljam a műtétet ismételt szűrés nélkül? Még babát szeretnék,mivel még nem szültem! Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Márta (39)
Kedves Márta! Ilyen esetben egy LOOP conizáció minimális szöveti veszteséggel jár, egyben meg is gyógyítja, hiszen eltávolításra kerül a kóros hámterület. Ezt követően a gyermekvállalással semmi gond nem várható a műtét miatt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 25 éves vagyok, és januárban volt egy missed ab-m. Akkor a rákszűrésemmel minden rendben volt. Szeptemberben viszon már ASCUS lett az eredményem, valamint 3 magas rizikójú HPV- t kaptam ma a leletben. (31,32,33) Régóta be vagyok oltva de még az első típusú méhnyakrák elleni oltással. Nagyon meg vagyok ilyedve, hüvely gélt kell használjak mig vissza nem megyek 3 hónap múlva kontrollra. Kérdésem az lenne, hogy lehet e összefüggés a műtétem és a vírus között. Illetve mennyi esély van a gyógyulásra? A legrosszabbra gondolok mindig. Ezt a három tipust is képes az immunrendszer legyőzni? Köszönöm szépen előre is!
Kedves Viktória! A rákszűrés leletében olvasható ASCUS enyhe fokú elváltozásnak számít, amely képes regenerálódni. A szervezete immunrendszere pedig képes legyőzni a HPV-t. Ez azonban idő, sokszor 8-12 hónap. Teendő az immunrendszere erősítése, a rákszűrés ellenőrzése és a HPV ellenőrzése. Jó eséllyel képes a szervezete regenerálódni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok! A most 28 éves lányom időben, még a szexuális élet megkezdése előtt megkapta a HPV elleni oltást (még a gyermekorvostól). Most a rákszűrés lelete HPV pozitív lett, kóros hámszövettel. És már méhnyak műtétre hívják. Hogyan lehetséges ez? Hogyan bízzunk így meg az oltásban?? Üdvözlettel Éva
Kedves Éva! Fontos lenne tudni, hogy hány komponensű védőoltást kapott a kedves lánya, milyen a cytológiai lelet pontos leírása és milyen HPV törzs van jelen. A helyzetet ezen információk esetében lehet megítélni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 2019.Január óta condyloma,nemi szervi szemölcsök jelentek meg a nemi szervemen. Használtam condyline ecsetelőt(ami használt de ujjra kiújult)isoprinosine tablettát(jelenleg is szedem),és most Aldara krémmel kenegetem magam(páromnak a szemölcseit eltűntettük vele),de még változást nem idézett elő 4hét használat után. Bizonytalan vagyok a jövőre nézve. Félünk. Való igaz hogy ez a nemi betegség soha nem tűnik el a szervezetből? Hiába tűntetjük el a szemölcsöket újra kialakulhatnak. De örökké? Hímvessző rákot okozhat e a jövőre nézve a szemölcs? Hpv tesztet még nem csináltam mert nem ajánlották egyenlőre az orvosok akiknél voltam (3). 28éves férfiként szomorúnak érzem magam hogy nem tudok az életre, családomra koncentrálni 100%osan a szemölcsök végett. Tisztelettel: Tibor.
Kedves Tibor! A HPV fertőzés képes teljesen eltűnni. A szemölcsöket fagyasztásos vagy lézeres kezeléssel lehet hatékonyan meggyógyítani, valamint oltassák be magukat 9 komponensű HPV elleni védőoltással és erősítsék tovább immunrendszerüket. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György