Orvos válaszol

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Dr. Szőnyi György

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretne tájékozódni.

Ha azonnali tanácsra lenne szüksége, és orvosa nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheti kérdéseit, orvosszakértőnk pedig 2 munkanapon belül válaszol. Ha hozzájárul kérdése nyilvános megjelenéséhez, segítheti azokat a látogatókat, akik az Önéhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdését természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitóját. Ne feleddje: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászával, házi- vagy szakorvosával folytatott személyes konzultációt.

Kérdések és válaszok

Tisztelt Doktor Úr! HPV-m van, tipizálásra kell mennem, viszont a kezelések (Gynoxyn, Micovag) ellenére folyton visszatérő hüvelygyulladással küzdök. Ha hat is, nemsokkal a kúra után ismét visszatér. A kérdésem, hogy gombás fertőzés esetén is el tudják végezni a tipizálást? Lehetséges, hogy a HPV okozza, hogy már egy éve szinte folyamatosan előjön? Ön mit javasol, hogyan szüntethetném meg a gyulladást? (Igyekszem a higiéniai szabályokat követni, szexuálisan aktív vagyok, a partnerem tünetmentes, tesztjei negatívak és korábban hasonló körülmények között csak 1-2 alkalommal volt ilyen gyulladásom, amit könnyen leküzdöttem). Üdvözlettel: R.
Kedves Réka! A gomás fertőzés fennállása esetén is el lehet végezni a HPV tipizálást, ugyanis az egy un. PCR módszerrel elvégzett DNS vizsgálat, tehát magát a vírus alkotóelemeit mutatja ki a különleges teszt. A HPV nem okozza a leírt tüneteket, de annak szerepe lehet mind a fertőzés, mind pedig a HPV jelenklétében, hogy a hüvely ellenállóképessége le van gyengülve, Érdemes lenne alaposan kikezelni és ezt követően a hüvelyflórát erősíteni. A régóta fennálló gombás ferztőzésre érdemes lenne szájon át és hüvely felől is gomba ellenes kezelést alkalmazni, a flóra regenerálására pedig Laktofeel+Gynofloor kombinációt használni, legalább 3 hónapih, megszakításokkal. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm. Szeretném kérdezni hogy a jelenlegi páromnak a volt barátnője mehnyakrakot volt. És később derül ez ki. Most velem folytat szexuális életet, elkaphatod valamit az előző barátnő álltál? Nagyon félek
Kedves Zsuzsi! Érdemes lenne Önnél is és partnerénél is HPV tipizálást végeztetni és mindkettőjüket javasolt lenne HPV elleni 9 komponensű védőoltással beoltatni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy augusztus közepén találtak elváltozást az éves rákszűrésem során. Azóta 3 havonta kellett mennem ellenőrzésre, legutóbb HPV 3 LSIL,CIN1 lett a rákszűrésem eredménye. Az orvosom ajánlott egy Papilocare nevű hüvelygélt, ugyanakkor azt mondta, hogy mérlegeljem magamban, hogy szeretném-e igénybe venni, mert ő nem látott rá konkrét bizonyítékot, hogy segített volna, viszont az ára sajnos elég magas. Végülis a családommal együtt mérlegeltük a kérdést és megadtuk neki az esélyt, azonban semmi olyat nem találtam róla, hogy eredmény mikor, mennyi idő után várható tőle. Így összességében tehát erre irányulna a kérdésem, hogy Ön látott-e ettől már javulást és ha igen, hogyan kell értelmezni, mikorra várható, abban az esetben, ha használ. Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Ági! A méhnyak hámállapotának javulása nem a Papilocare géltől várható direkt. A regenerálódásért a szervezet immunrendszere a felelős. Ilyen esetben a Papilocare segíti a szervezet védekezőmechanizmusainak a helyreállását, de nem lehet pontosan megmondani, hogy a szervezete mikor lesz kellően erős ahhoz, hogy helyre álljon a rend. Ezt egy segség a sok közül, ami az immunrendszerét, a hüvelyflóráját javítja, következményesen pedig regenerálja a szöveteket. Érdemes legalább 3 hónapig használni a készítményt! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok! Azt szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a Hpv hatás?
Kedves Szabina! A HPV a humán papillómavírus rövidítése, a vírus jelenléte esetén bizonyos szövetekben, pl. a méhnyakban hámelváltozás alakulhat ki, ez a HPV hatás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! Van egy 23-éves fiam. Összeismerkedett egy kislánnyal,aki mint kiderűlt HPV vírussal fertőzött. A kislány elárulta hogy 16-os a HPV vírusa. Nem sok mindent tudok erről a betegségről,de borzasztóan féltem a fiamat. Nem tudom hogy mivel jár ez a kapcsolat a fiam számára. Sajnálom a kislányt,de megmondom őszintén még én is félek,meg féltem a gyermekeimet is ugyanis van két felnőtt lányom is,akik elég sűrven találkoznak a fiammal és a barátnőjével. A kérdésem az lenne hogy mi ilyenkor a teendőnk? Wc ülőke közös használatával vagy közös zuhanykabin vagy a szennyes tartó a bedobott fehérnemüje által megferőződhetünk e mi is? A fiamnak hova kell menni hogy kivizsgálják nem fertőződött e meg ő is,és mennyi ennek a vírusnak a lappangási ideje? Nagyon várom a válaszát Doktor Úr amit előre is nagyon köszönök! Tisztelettel: Éva.
Kedves Éva! Agodalomra nincsen ok. A fia keressen fel bőrgyógyász-venerológust, aki elvégzi a HPV szűrést, valamint érdemes lenne beoltatnia magát 9 komponensű HPV elleni védőoltással. A vírus szexuális együttlét, szoros hámkontaktus útján terjed, így közös WC, zuhanykabin, szennyes tartó használata nem okoz fertőzést. Emellett Önök is beoltathatják magukat, így teljes védelmet élvezhetnek a 16-os és további 8 törzzsel szemben. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm Doktorúr! P3 as citológiai eredmény után a HPV szűrésem pozitív,31 es lett .Mit jelent ez pontosan?
Kedves Katka! Ez azt jelenti, hogy a szervezetében jelen van a humán papillómavírus 31-es típusa, ami nagy valószínűséggel a P3-as cytológiai eltérést okozza. Mindenképpen 3 hónap múlva kontroll vizsgálatra van szüksége! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelet Dr. Úr Az az én kérdésem mivel én mar 2017.től- járók rendszeresen nőgyógyászati vizsgálatokra sajnos eddig nem kaptam semmit. Hiszem 2019ben megállapítottak nálam egy bizonyos HPV-HR 33 at. Olvasgattam róla de eddig rém híreket láttam hiszen van egy 3 éves kisfiam és olvastam h nyálkahártya keresztül is tovább adható... meg sok rák és daganat szóval találkoztam kicsit félek hiszen meg en is csak 21 éves vagyok... és mar a rendelőben eset szó ilyen olyan műtétről de eddig nm kaptam semmit... volt a családban rákos megbetegedések egyik rokonom agy rákban halt meg és érdekes mert nm evvel kezdődött hanem a mellével.. és nagyanyám is hasonló betegségben hunyt el..
Kedves Gyöngyi! Aggodalomra nincsen ok, viszont fontos, hogy félévente menjen el szűrővizsgálatra! A szervezete képes legyőzni a humán papillómavírust. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
KEDVES DOKTOR ÚR.MÉH KAPARÁSOM VOLT 5.HÓNAPPAL EZELŐTT 65 ÉVES VAGYOK.EGY KIS VÉRZÉSEM VOLT.NAGYON HŐHULLÁMOS VOLTAM ARRA KAPTAM GYÓGYSZERT ÉS ATTOL LETT VÉRZÉSEM. EZÉRT AJÁNLOTTA AZ ORVOS A KÜRET ELVÉGZÉSÉT.HÁLLA ISTENNEK AZ EREDMÉNYEIM AZ MR.VIZSGÁLATOM EREDMÉNYE MIND NEGATÍV.CSAK AZÓTA IS ALHASI FÁJDALMAM VAN.EGY DOBOZ AZ AZ 7.DB.PAPILOKARE VAGINÁLIS KAPSZULLÁT HASZNÁLTAM ÉS AZÓTA ENYHÚLLT AZ ALHASI FÁJDALMAM.KEDVES DOKTOR ÚR MIT JAVASOL MENYI DB.HASZNÁLHATOK MÉG A KAPSZULÁBOL?VAGY MIT TETSZIK JAVASOLNI. NAGYON KÖSZÓNÖM VÁLASZÁT. TISZTELETTEL MÁRTA.SZLOVÁKIA.FELVIDÉK.
Kedves Márta! A papillocare hüvelygél alhasi fájdalomra nem hatékony. Sokkal inkább érdemes lenne fájdalom illetve gyulladás ellenes kezelést alkalmazni. Természetesen az orvosi vizsgálat nem nélkülözhető a terápia megkezdése előtt. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr!!2019.dec.13 àn voltam ràkszűrèsen ès HPV szűrèsen most jött meg az eredmèny talàltak egy magasabb kockàzatú HPV jelenlètet igazolt.A vìrust nem nevezik szàm szerint de az alàbbi típusok közzül èszlrltek valamelyiket 31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,ès 68. Kèrdèsem,hogy ebböl mèg ki lehet jobban szűrni hogy melyiket kaptam el??Soha nem èreztem hogy valami baj lenni èvente jàrtam szűrèsre nem volt gond! Ès hogy erre van e valami gyógyszer vagy esetleg gyógymód ilyenkor mi a teendő??mert külföldön èlek ès kisbabàt szeretnènk a pàrommal.Vàlaszàt előre is köszönöm!!Üdvözlettel Anita
Kedves Anita! Természetesen egy részletes HPV tipizálással pontosan meg lehet mondani, hogy melyik típusú HPV van a szervezetében. Általában a laborban ezt meg is lehet határozni, amikor egy ilyen típusú vizsgálat történik. Azonban a gyakorlati tennivalók oldaláról nincsen igazából jelentősége. Fontos az immunrendszerének erősítése és érdemes beadatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Mindenképpen ellenőriztetnie kell a rákszűrését. Amennyiben a rákszűrése rendben van, a gyermekvállalásnak nincsen semmi akadálya. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! Decemberben voltam eloszor nemi szervi szemolcs eltavolitason(lezeres), ami kiujult, idén ujra levetettem. Mi a helyzet a szexualis elettel? Mennyit kell várni, a seb gyogyulása után? Illetve a védőoltás és az immunrendszer erősítés mellett mit lehet tenni? Nem szeretnék senkit sem megfertőzni. Válaszát köszönöm!
Kedves Bernadette! A szemölcsök kezelése sokszor több alkalmat vesz igénybe, mert lehet még a kezelést követően is olyan terület, ahol a vírus a nyálkahártyán vagy a bőrben még jelen van. Elvben a kezelést követrően 2-3 héttel, ha meggyógyul a terület és nincsen újabb condyloma, akkor a szexuális együttlét nem ellenjavalt. A leírtakon kívül érdemes lenne beadatni saját magának is és partnerének is a 9 komponensű HPV elleni védőoltást. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot Doktor úr ! Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy a páromnál 2 hónappal ezelott diagnosztizálták a hpv Cin 1 fajta virúst. Megkaptuk rá a szükséges “ellenszert” egy hüvelygélt. A probléma az hogy a párom hála isten menet közben állapotos lett. A kérdésem a következő, mennyire befolyásolhatja a terhességet, illetve a kisbabának születéskor lehet e valamilyen rendellenesége ebből az okból kifolyólag. Válaszát előre is köszönjük. Üdvözlettel István& Anna
Kedves Anna és István! "HPV CIN I" "fajta" vírus nincsen. Létezik HPV vírus, aminek az eredményeképpen kialakulhat egy hámelváltozás, ami lehet CIN I. Ez az elváltozás az enyhe elváltozások körébe tartozik, műtétes beavatkozást nem igényel. Azonban érdemes lenne HPV tipizálást végeztetni és a terhesség alatt 3 havonta ellenőrizni kell a méhnyak hámsejtseit, rákszűrést kell végeztetni. Az állapot a terhességet nem veszélyezteti. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Ha már van hpv-m és beadatom a védőoltást, a további bőrtünetek (szemölcsök) kialakulását gátolhatom e vele?
Kedves Érdeklődő! A védőoltás alapvetően megelőzésre, azaz új fertőzések kialakulásának kivédésére szolgál. Ezzel együtt mindenképpen érdemes beadatnia a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, hogy az immunrendszerét erősítse, visszafertőzéseket megelőzze. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm! Arra lennék kíváncsi, hogy HPV 33 fertőzéssel és két egy éven belüli kóros hámelváltozást jelző eredményem miatt van-e valós okom aggódni... Esetleg érdemes lenne megműteni? Köszönöm! Sylvi
Kedves Szilvia! A HPV 33-as jelenléte nem indokolja a műtétet. Beavatkozásra bizonyos súlyosságú hamelváltozás esetében van szükség. Ezért fontos kóros hám jelenléte esetén 3-6 havonta ellenőrzést végezni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Hpv-vel ha.megműtenek otást felvehetem ha minden eredmény utánna jó lesz?
Kedves Edina! A HPV jelenléte nem iondokolja a műtétet. A védőoltás ettől függetlenül beadható. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! Idén Októberben kimutatták a HPV-t a szervezetemben szűrővizsgálattal. Februárban tervezem az ismételt szűrést. Akkor az orvos mindent rendben talált, elváltozás nem volt észlelhető. A kérdésem az volna, hogy a páromnál negatív lett a HPV szűrés. Mindkettőnknek indokolt lenne beadatni úgy vèlem. Fenn áll e a veszély hogy mégis megfertőzöm? Fèl éve tart a kapcsolatunk és rendszeres nemi életet éltünk eddig. Megkaphatta, csak a szervezete legyőzte? És ennyi idő elteltével nem fogom tudni megfertőzni? Hogyan működik ez? Várom megtisztelő válaszát! Üdvözlettel:Kitti
Kedves Kitti! A vírus átadása nem feltétlenül történik meg, de ezzel együtt javasolt mindkettőjüknek a HPV elleni védőoltást beadatni, hogy a védelem teljes legyen. Az Ön esetében a szervezet immunrendszerének aktiválása fontos szempont. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt doktornő / úr, Kérdésem az lenne, hogy terjedhet e a HPV vírus közös szappan használat útján. Sok helyen olvasom, hogy a HPV-t a szervezet idővel képes lehet legyőzni, ugyanakkor arról még nem igazán olvastam sehol, hogy ehhez teljes önmegtartóztatás / óvszerhasználat (állandó partnerrel is) szükséges, hogy az esetleges állandó oda-vissza fertőződés elkerülhető legyen. Erről mi a véleményük, mennyi idő alatt tűnhet el a szervezetből a vírus, ha önmegtartóztatás / óvszerrel történik a közösülés? Tudom, sok függ a szervezettől, immunrendszertől, esetleg a vírus típusától, de mégis, mi lehet az a maximum idő, amikor már feltételezhető, hogy a szervezet legyőzte a vírust? Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: K. Zs.
Kedves Zsolt! A vírus átadása nem feltétlenül történik meg szexuális együttlétek során, de az esély természetesen megvan. Mindez függ a szervezet immunrednszerének aktuális állapotától. Viszont szappan, törülköző, mellékhelység használata során a vírus nem terjed. Ezzel együtt javasolt mindkettőjüknek a HPV elleni védőoltást beadatni és immunbrendszerük erősítrése, hogy a védelem teljes legyen. A HPV-t a szervezet teljesen képes leküzdeni, azonban ez általában 10-12 hónapot is igénybe vehet. Bizonyos esetekben a vírus hosszabb ideig is a szervezetben maradhat, ami akár éveket is jelenthet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok! 24 éves férfi vagyok, és a barátnőmnél hüvely bemeneti szemölcsöt távolítottak el, amiatt én HPV tesztet végeztettem. Sajnos a teszt a 16ost mutatta ki. Az lenne a kérdésem, hogy továbbá milyen vizsgálatok szükségesek mindkettőnkre nézve, és a védőoltást immár érdemes-e beadni úgy szintén mindkettőnknek, illetve vissza fertőzheti-e egyik a másikat? Köszönöm válaszát!
Kedves Ottó! A nemi szervi szemölcsöket a 6-os és a 11-es vírustörzs okozza, a 16-os inkább a magasabb kockázatú hámelváltozásokért felelős. A szemölcsöket fagyasztani vagy lézeres kezeléssel eltávolítani érdemes. Ezen kívül erősítsék immunrendszerüket és mindkettőjüknek érdemes beadatni a 9 komponensű HPV elleni védőoltást is. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Dr ur. 2019 ev eleje ota jarok orvoshoz mert nemlett jo a rakszuresem. Azota egyszer mar mutottek es a szovettanom jo lett a hpv is negativ de a rakszuresem meg mindig nemjo. Most haromhavi papilocare huvelygelt kell hasznalnom ami 1het kup es haromhet piheno. Sajnos nemvagyok nyugodt. Koszonom valaszat
Kedves Hölgyem! Amennyiben a szövettani vizsgálata "jó lett", akkor aggodalomra nincsen ok, de ezzel együtt fontos a cytológiai vizsgálat 3 havonkénti ellenőrzése. Amennyiben ismételten súlyos hámelváltozás alakulna ki a szervezetében, akkor a műtétet és a szövettani vizsgálatot megint el kell végezni. Ritka esetben előfordulhat, hogy a "jó" szövettan ellenére kiújul az elváltozás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tiszteletem Doktor Úr! Zoltán vagyok. Egyedül álló vagyok pár illetve partner kapcsolatba élek 7 éve külön háztartásban. Alkalmanként találkozunk! Monogám életet élek, csak az említett hölggyel folytatok szexuális életet alkalmi szinten! Partnerem nőgyógyászati kezelésen volt! Kóros HPV gyanú, vegyes bact..ASC+, ASC -US leletet mutatott nekem! Kérdésem hogy mivel én nem folytattam mással szexuális életet és 7 éve csak vele...elkaphatta e tőlem mivel eddig NEM a 7 év alatt! Lehetek e vírus hordozó? Esetleg kialakulhat valamitől? Urológus szakorvostól későbbiekben kaptam időpontot,,ezért kérem válaszát! Köszönettel !!! szaszzoli04@freemail.hu
Kedves Zoltán! A vírus átadása nem feltétlenül történik meg szexuális együttlétek során, de az esély természetesen megvan. Mindez függ a szervezet immunrednszerének aktuális állapotától. Mindenképpen javasolnám mindkettőjüknek a HPV elleni védőoltást beadatni és immunrendszerük erősítését, hogy a védelem teljes legyen. A HPV-t a szervezet teljesen képes leküzdeni, azonban ez általában 10-12 hónapot is igénybe vehet. Bizonyos esetekben a vírus hosszabb ideig is a szervezetben maradhat, ami akár éveket is jelenthet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Dr.Úr.1 éve derűlt ki,hogy HPV fertőzésem van.Rákszűrés alkalmával.Isoprinosint szedtem,majd fél év múlva ismét rákszűrés.Akkor nem találtak semmit.Most ismét 6 hónapos rákszűrés és ismételten találtak vírust.Kérdésem,ön mit javasol?Idegileg megvisel,mert nincs semmilyen külső jele,sem hüvely folyás,sem szag......viszont már rettegek az újabb rákszűréstől.Vàlaszát köszönöm.Andi.
Kedves Andrea! A vírus átadása illetve jelenléte függ a szervezet immunredszerének aktuális állapotától. Mindenképpen javasolnám Önnek is és partnerének is a HPV elleni védőoltást beadatni és immunrendszerük erősítését, hogy a védelem teljes legyen. A HPV-t a szervezet teljesen képes leküzdeni, azonban ez általában 10-12 hónapot is igénybe vehet. Bizonyos esetekben a vírus hosszabb ideig is a szervezetben maradhat, ami akár éveket is jelenthet. Fontos a rákszűrést ismételni és kóros hámelváltozás bizonyos típusainál akár műtét is indokolt lehet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György