Orvos válaszol

Fordulj hozzánk bizalommal, nincs tabu téma!

Ha azonnali tanácsra lenne szükséged, és orvosod nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheted kérdéseidet, orvosaink pedig két munkanapon belül válaszolnak.

Ha hozzájárulsz kérdésed nyilvános megjelenéséhez, segítheted azokat a látogatókat, akik a tiédhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdésedet természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitódat.

Ne feledd: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászoddal, házi- vagy szakorvosoddal folytatott személyes konzultációt.

Dr. Szőnyi György

szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretnél tájékozódni.

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Elolvastam az Adatvédelmi Szabályzatot, beleértve az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatot és annak tartalmát megértettem:

Hozzájárulok, hogy az MSD Hungary Kft. és a Reflex Üzleti Szolgáltató Kft. a személyes adataimat az Adatvédelmi Szabályzatnak és az Átfogó Adatvédelmi Szabályzatnak megfelelően kezelje:

Kérdések és válaszok

"Kedves Dr. Szőnyi György. A feleségem HPV tesztjét pozitívnak találták pár éve. Két műtéten esett át, méhnyakrák miatt. Ő nem kapott védőoltást, bár mostanra már negatív az eredménye, a HPV-vel szemben. Szerencsére vele minden rendben. Az orvosát kérdeztük, hogy nekem van e teendőm, azt mondta nincs rá gyógyszer, és hogy a szervezetemnek kell legyőzze, így a további kezelés annyiba is maradt. Évekig tünetmentesen voltam. Később mikor gyengébb volt az immunrendszerem kis pöttyök jelentek meg, majd a jobb oldalon a herémnél el kezdett fájni. Voltam urológusnál, azt mondta az ultrahangon nem lát semmit, minden rendben, viszont van egy kis prosztata gyulladásom, arra kaptam gyógyszereket, kicsit enyhültek a fájdalmaim. De nem múlt el. Ezt kb 2 évig csináltuk. Aztán rá jöttem hogy nem a herém fáj, hanem a mellette lévő ondó vezeték, mintha az lenne begyulladva. Később ehhez párosult vese tájéki fájdalom. Én a HVP-ről teljesen el is feledkeztem. Ezért nem is említettem az urológus Dr. Úrnak. Aztán beszélgettem a feleségemmel, és ő említette meg, hogy nem e az a bajom. Csináltattam nemibetegségekre tesztet, negatív lett, de kiderült, hogy HPV-re nem teszteltek, úgy hogy most az következik. Mással nem volt sexuális kapcsolatom a feleségemen kívül. Viszont sex után mindig rosszabbul voltam. Kérdésem, lehet e az ondóvezeték, a prosztata gyulladásom, és a vese tájéki fájdalmam okozója a hpv vírus? Csípő vizelet is van, azt ki felejtettem. Végeztek vese és máj ultrahangot,mindent rendben találtak. A vérképem is jó, a gyulladási érték épp hogy csak àtlépi a határt. A HPV csak is szexuális úton terjed?Közös mosdó használat és ilyenek útján nem?? Tisztelettel Norbert!"
Kedves Norbert! A panaszai hátterében szinte bizonyos, hogy nem a HPV áll. Erről persze HPV tipizálással lehet meggyőződni. Természetesen a panaszait kezelni szükséges, hogy egyéb fertőzése se legyen. Ebben urológus vagy bőrgyógyász-venerológus tud segíteni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr. Szőnyi György! Évekkel ezelőtt egy HPV szűrés által mutatták ki a HPV vírust a szervezetembe, tüneteket soha nem produkáltam, 1 évig nem menstruáltam, akkor kellett ezt a vizsgálatot megcsináltatnom. Az orvos utasítása alapján beadattam a 3 vakcinából álló oltást. Sajnos kontroll vizsgálaton nem voltam, azóta sincsen tünetem. Szeretnék érdeklődni, hogy lehet ilyen hosszan tartó tünetmentesség, esetleg van esély, hogy már nincs a szervezetembe? 11 éves unokaöcsémnél futó szemölcsöt diagonalizáltak, napi kapcsolatba vagyunk egymással, az bőrgyógyász szerint HPV okozta neki, lehetséges, hogy elkapta tőlem ? Mi a menete a ki kezelésnek a szervezetembe?"
Kedves Hölgyem! A futó szemölcsöt nem az Önnél korábban diagnosztizált HPV okozza, így szinte bizonyos, hogy nem Öntől származik. A nemi traktusban előforduló HPV fertőzés szexuális úton adható át. Az Ön szervezet képes leküzdeni a vírust, így Ön teljesen meggyógyulhatott. Ezt HPV tipizálással lehet ellenőrizni. A futó szemölcsöket a bőrgyógyász egy speciális eszközzel szokta eltávolítani. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! 40 éves nő vagyok, érdemes-e ilyen korban még beadatni a HPV elleni oltást? Köszönettel, Hajnalka"
Kedves Hajnalka! A HPV oltás beadatása nem az életkortól, hanem a szexuális aktivitástól, egészen pontosan a partnerváltások számától függ. Amennyiben partnerek szempontjából változatos a nemi élete, akkor mindenképpen. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Magas kockázatú HPV fertőzést mutattak ki nálam. Nőgyógyászom az Isoprinosine 500mg szedését javasolta oly módon, hogy 10 nap gyógyszer, 10 nap kihagyás. Valamint a Papilocare hüvelygél használatát is javasolta az első hónapban minden nap, utána pedig 2 naponta. 6 hónap múlva kontroll! A kérdésem az lenne, hogy a tablettát illetve a gélt 6 hónapon keresztül szednem ill. használnom kell? Elég-e ha az 50 db tablettát beszedem vagy folytatnom kellesz egy újabb dobozzal ill. a gélt a második hónap elteltével használnom kell e tovább a leírtaknak megfelelően? Válaszát előre is köszönöm! Brigitta"
Kedves Brigitta! A kezelést 3 hónapig érdemes folytatni, utána érdemes szünetet tartani szintén 3 hónapig és ezt követően kellene kontroll vizsgálatot végezni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Uram! Én rég 2016-ban óta P2 HPV 16-os voltam és sikerült legyőztem a vírust. Minden félévenként jártam rákszűrésre, de elváltozatlan. Sajnos hogy régen sok partnereim volt miatt. Csak azt kérdezem hogy szex orális és anális is hpv fertőzés-e vagy nem? pl. Végbélnyilás, garat? Nagyon aggódnom érte! Hpv 16-os ez csak méhben? Rosszindulatú daganatos elváltozás? Nők orális hpv fertőzés-e? HPV csoport 16 18 31 45 59 stb... mit jelent a száma tipus? Kérem a választ! Köszönöm! Üdvözlettel! Júlia"
Kedves Júlia! A vírus több helyen is előfordulhat a szervezetben, így a hüvelyben , a hüvely bemenetben, végbélben, garatban. A számok típus megjelölést jelentenek. Igazából ami fontos, az az, hogy onkogén vagy nem onkogén a vírus típusa, azaz okoz-e daganatos elváltozást vagy sem. A kritikus törzsek a 16-as és a 18-as típus. Mindenhonnan nem lehet mintát venni, de mindenképpen fontos az immunrendszere erősítése és érdemes lenne beoltatni magát a 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Egy hevesebb csókolózással átvihető a partnerre az alacsony kockázatú hpv vírus?"
Kedves Orsi! Nem ez a jellemző terjedési forma, de el tudok képzelni olyan helyzetet, ami ehhez vezethet. Alapvetően azonban a csókolózástól nem kell tartani, mint HPV fertőzési forrás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"jo napot kivanok nagyon agodom , parom par hete nehezen nyel volt ful orr gegeszeten a mandualajan van papilom, hogy lehet kezelni en parja vagyok nekem mell rakom volt anyunak agy daganat , megkoszonom valaszat"
Kedves Hölgyem! Fül -orr-gégész szakorvos tudja eltávolítani a papillómát. Kérdezze meg kezelőorvosát az eltávolítás módjáról. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! HPV szűres eredménye pozitív lett, azonban se magas se alacsony kockázatúba nem tarozik, hanem "NA- nem azonositott HPV tipus" van feltüntetve. Az orvos azt mondta nőgyógyászatilag ezzel semmi teendő, nem is kell vele törőni, a szervezet nagy valószínűséggel kilöki... Viszont olyan gyorsan lerázott, hogy maradtak még kerdeseim. Ha valóban nem veszélyes akkor létesithetek nemi aktust a párommal, vagy szűrni kellene azért Őt is? Esetleg várjunk és csak egy negatív teszt után törtenjen csak aktus? Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Réka! Érdemes lenne leszűrni a partnerét is, valamint mindkettőjüket oltassák be a 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Az első oltás beadását követően már olyan magas lesz az ellenanyag a szervezetükben, hogy az védelmet jelent, így már lehet nemi életet élni, aggodalomra nincsen ok! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"23 eves lany vagyok es a nemiszervemen kis borkinovesek jottek ki de egyre tobb naprol napra kivul belul mivel tudnan el tubtetni van e olyan gyogyszer wagy kenocs? A valaszt elore is koszonom"
Kedves Vivike! A bőrkinövések legnagyobb valószínűséggel HPV okozta nemi szervi szemölcsök. Ezek gyógyítására leginkább az elváltozások fagyasztása vagy lézeres kezelése javasolt. Ez sokszor heteket, hónapokat is igénybe vehet, mert elég gyakori az újbóli megjelenésük. Azonban türelmes és kitartó kezeléssel teljesen meg lehet gyógyulni. Fontos megjegyezni, hogy a visszafertőződések megakadályozására érdemes lenne beoltatnia magát a 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Valamint nagyon fontos, hogy szexuális partnerét is meg kell vizsgálni illetve elváltozások esetén Őt is kezelni szükséges. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor úr! 2019. januárjában magas kockázatú hpv-vel (hpv 56) és egyéb, nem szemölcsöt okozó hpv vírussal diagnosztizáltak. Azóta voltam szűrésen, a magas kockázatút leküzdötte a szervezetem, immár csak alacsony kockázatú fertőzés állapítható meg nálam. Egyedülálló vagyok jelenleg, de ha ismerkedésre kerül sor, mikre érdemes odafigyelni? Vagy ne is ismerkedjek addig senkivel, míg teljesen negatív eredményeim nem lesznek? Érdemes az új partnert elküldeni hpv-szűrésre? Az óvszer a leghatékonyabb védekezés? Mennyire veszélyes az alacsony kockázatú fertőzés a férfiakra? Nagyon köszönöm!"
Kedves Orsi! Lehetőség szerint gyógyuljon meg. Ez azonban sok esetben 8-10 hónapot, vagy akár hosszabb időt is igénybe vehet. Ezért szexuális aktus estén mindenképpen érdemes óvszert használni, ami persze nem mondható 100%-os védelemnek. Javíthatunk a hatékonyságon, ha beoltatja saját magát és partnerét is a 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Több féle hpv-t mutatott a tipizálás, közte magas kockázatút is. A legutóbbi rákszűrés eredménye p2 lett. Jelenleg 23 hetes terhes vagyok, szeretném tudni, hogy ez azt jelenti, hogy császárral kell majd szülnöm? A szexuális életemre kihatással lehet a terhesség alatt? Az orvosom azt mondta, hogy sem a terhességre, sem a szülésre nincs hatással, de úgy érzem, inkább megnyugtatni akart, azt tanácsolta, hogy ne idegeskedjek, foglalkozzak magammal és a babával. Mit lehet tenni terhesség alatt a hpv ellen? Válaszát előre is köszönöm!"
Kedves Zsuzsanna! A HPV jelenléte várandósság alatt nem okoz direkt problémát, de mindenképpen érdemes megtenni minden olyan óvintézkedést, ami az immunrendszert erősíti. Valamint érdemes lenne mindkettőjüket a 9 komponensű HPV elleni védőoltással beoltani. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni , hogy aki sebész orvosként dolgozik (férfi) az lehet-e HIV+ vagy AIDS-es? Esetleg nekik vannak kötelező szűrő vizsgálatok? Egy hete volt aktusom a férfivel. Óvszer nélkül is szexeltünk, de nem élvezett belém. Én nő vagyok."
Kedves Dóri! A sebész orvos is ember és rá is vonatkoznak bizonyos szabályok. A lényeg, hogy természetesen a sebész is el tudja kapni a HIV vírust, ha olyan közegben tartózkodik, ahol jelen van a HIV vírus. Azonban rendszeres szűréssel jól felismerhető, ha netán elkapott egy vírusfertőzést. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor úr! HPV- jelenlétét igazolták tavaly nyáron (33-as típus), egyébként negatív volt a rakszűrés, most áprilisban viszont citilogian enyhe elváltozás látható.Isoprinosine-t szedek, plusz vitaminokat, beadattam a védőoltás első részét is. Papilocare gelt is próbáltam de gyakori gombás fertőzés miatt mindig meg kell szakítani a kezelést. Olyan mintha serkentené a gombát. Kérdésem, mit ajánl a doktorúr helyi kezelésként? Elengedhetetlen a hpv kezeleseben? Köszönöm, Tímea"
Kedves Tímea! Először a gombás fertőzést kellene meggyógyítani, mert az állandó gyulladásos állapot a hüvelyben nem tesz jót a méhszájnak, ugyanis folyamatos az irritáció. A Papilocare kezelés nem célirányosan a HPV ellen irányul, hanem a méhnyak szöveteinek regenerációját segíti. Így a gyógyulásik nyugodtan elhagyható. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Dr Úr. HPV 52-m van + gyulládásos méhszájam. Gardasil 9 injekciból a másodikat megkaptam. Írtak mellé Isoprinosine tablettákat. A kérdésem az lenne, hogy szabad e mindkettőt szednem egyszerre. A májamnak nem fog ártani? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy vajon van e esélyem leküzdeni ezt a vírust, valaha is? Nagyon szeretném, hiszen rákkeltő lehet. Többször lett miatta P3-as a cytológiám. Jelenleg P2, de kontrolláltatom 3 havonta. Kérem, Ön mit javasolna? Mit tehetek még? Köszönöm vàlaszát."
Kedves Zita! Nyugodtan használja a védőoltás mellett az Isoprinosint, nem lesz gond a szedésével. Ezzel együtt érdemes időnként nagyrutin vizsgálat során a máj és vesefunkcióit ellenőrizni, hogy teljesen megnyugodjon. A vírusfertőzést pedig a szervezet képes legyőzni, folyamatosan erősítse immunrendszerét. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"HPV vér álltal fertőzhet?"
Kedves Érdeklődő! A vírus közvetlen szexuális érintkezéssel terjed, mivel a hámszöveteket tudja megfertőzni. Ezért ezt a terjedési módot tartjuk általánosnak. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Szőnyi György! Nemrég alacsony rizikójú HPV-vel diagnosztizáltak kondillómás kinövéssel és már meg is kezdtem a gyógykezelést. Azzal kapcsolatban azonban nem találok kielégítő választ, hogy a tüneti kezelést követően még mennyi ideig marad bennem a vírus. Úgy kell együtt élnem vele mint akár a herpeszt okozó vírussal, hogy stressz helyzetben bármikor megjelenhetnek a tünetek? Vagy ezt idővel mindenképp legyőzi az immunrendszerem? Mit tehetek a kiújulás megelőzésének érdekében? Segítő válaszát előre is köszönöm! D."
Kedves Érdeklődő! Amennyiben a condylomák kezelése hathatós, úgy jó eséllyel teljesen meggyógyulhat és vírusmentessé válhat. A vírust a szervezet képes leküzdeni. A visszafertőződés megelőzésére pedig mindenképpen javasolt a 9 komponensű HPV elleni védőoltás beadatása. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Doktor Úr! Citológia eredményem negatív lelet mellett meg lett jelőlve x-el a metaplasia,regeneratió és endometrium sejtek>45éves kor. Mit jelentenek ezek? 6 hónap múlva kontroll. 50 éves vagyok,eddig mindig rendbe volt. Üdv Szilvia"
Kedves Szilvia! A citológus a méhnyak hámsejtjeinek az állapotát vizsgálja. A leírt jelek korábbi irritáció utáni gyógyuló, regenerálódó folyamatot írnak le. Aggodalomra nincsen ok. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Kedves Dr. ÚR! Éves citológiám eredménye p3 lett LSIL illetve HPV gyanúval. 3honap múlva ismét ezt az eredményt kaptam. Rendszeresen járok 10éve szűrésekre sose volt még ilyen eredményem. HPVt újabb 3honap múlva egy szűrés keretében tipizálják. Kérdéseim a következők lennének: LSIL eredménynél mindenképp kimitatható lesz a szervezetemben a HPV vagy lehet ez egy krónikus gyulladás is? P2 eredményben, hogy nem volt eddig HPV gyanú? Akkor ezt most a jelenlegi páromtól kaphattam, vagy régóta bennem lehet? Sajnos minden orvos más tájékoztatást adott eddig a témában. 3 hónapig a Csabai kúp terápiát alkalmazom, mert nálam az immunerősítő (isoprinesone) nem hozott változást. Amenmyiben újra p3 lesz hasonló diagnózissal már elkerülhetetlen a konizációs műtét? Eddig mind a két citologia enyhe fokúnak írta le a kórképet. Válaszát előre is köszönöm"
Kedves Elissa! A HPV nagy valószínűséggel kimutatható abban az esetben, ha a cytológus felveti a gyanúját, ugyanis a sejtképben jellegzetes elváltozások jelennek meg a HPV jelenléte esetén. A vírus forrását nehéz felderíteni, ugyanis az akár az Ön, akár a partnere szervezetében hosszú ideig tünetmentesen is megbújhat. A szervezet képes legyőzni a HPV-t így a gyógyulása az immunrendszere erősségétől függ. Műtétet csak HSIL CIN II-es vagy ennél rosszabb eredmény esetén szükséges végezni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Tisztelt Doktor Úr! Több kérdéssel fordulok Önhöz, illetve némely területeken szeretném kérni a tájékoztatását. 1. Igyekszem pontosan felvázolni a jelenlegi helyzetemet: nagyjából egy hete tüszős mandulagyulladást állapított meg a háziorvosom, amire 8 napos antibiotikum kezelést írt fel. Az 5. napon a doktornő szerint nem javult kellő mértékben a mandulám, ezért elküldött vérvételre, hogy megállapítsák vírus, vagy pedig baktérium okozza a gyulladást. A vérvétel eredménye alapján vírus volt, de a pontos betegséget nem tudta megállapítani (tüszős mandulagyulladás, vagy mononukleozis (lázam nem volt, de azt mondta a doktornő, nem feltétlenül a velejárója)). Mivel fogalmam nem volt, hogy mi is az a mononukleozis, utána olvastam az interneten, s olyan információt találtam, hogy a mononukleozis tünetei a HIV fertőzés tünetei is lehetnek. Ami számomra szokatlan volt, hogy mégis meggyógyultam az antibiotikum hatására, vagy pedig attól teljesen függetlenül jöttem rendbe, ezt nem tudom. (Kiegészítő információ: 22 éves vagyok, nagyjából 3,5 hónapja vesztettem el a szüzességemet, azóta is az akkori partneremmel vagyok, előtte 1-1,5 évvel volt pettingben részem) Nem tudom, hogy valóban reális-e az aggodalmam? A partneremnek tudomása szerint nincs semmilyen problémája, de kivizsgáláson még nem volt. 2. Tervezünk elmenni HIV szűrésre (vérvétel), ezzel kapcsolatban is vannak kérdéseim: 1. Antibiotikum szedését követően elegendő 1 hetet várni, vagy a 2 hetet javasolná inkább? 2. A vérvétel milyen megbízhatósággal mutatja ki az esetleges HIV fertőzést? 3. A vérvétel mellé javasol esetleg más vizsgálatot is? 3. Mivel alapvetően nem olyan régóta kerülhet nálam szóba szexuális úton (is) terjedő fertőzés, elég elveszettnek érzem magam ezen a területen. Nem tudom, hogy minden fertőzésre évente egyszer (vagy esetleg többször?) menjek-e kivizsgálásra, vagy korosztály szerint vannak kiemelten fontos szűrések? Mert szeretnék továbbra is egészséges életet élni, s előnyben részesítem a megelőzést, de nem tudom, hogy ehhez milyen szűréseken kellene részt vennem (az évenkénti méhnyakrák szűrésen kívül)? 4. Másik kényes kérdésem pedig az lenne, hogy az antibiotikum miatt (volt már ilyen) sűrű fehér folyásom van, aminek fura szaga van, de nem tudom beazonosítani, illetve nagyon minimálisan, de duzzadt a nemi szervem egy része és kicsit piros. Ez alapján ez gombás fertőzés lehet, jól gondolom? Megyek nőgyógyászhoz, csak 12 nap múlva van szabad időpont sajnos. 5. Az utolsó kérdésem pedig a HPV szűrésre vonatkozik. Nem tudom, hogy ezt vérvétel, vagy pedig nőgyógyászati vizsgálat segítségével lehet-e szűrni? Nagyon sok információt találtam az interneten, de nem tudom eldönteni, hogy melyek hitelesek. Köszönöm szépen, hogy időt szakít a kérdéseim megválaszolására! Tisztelettel, Tina"
Kedves Tina! Önnek nagy valószínűséggel nincsen HIV fertőzése, de erről csak a megfelelő vizsgálat után lehet megbizonyosodni. A HIV szűrést nem zavarja az antibiotikum szedése. Megfelelő módszerrel teljes bizonyossággal meg lehet állapítani, hogy van-e HIV vírus a szervezetében, de ennek valójában nagyon kicsi az esélye, mert Magyarországon relatíve alacsony a HIV fertőzöttek száma. A hüvelyi fertőzés jellegét sajnos látatlanban nem lehet eldönteni. Szűrése pedig vérvétellel zajlik. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
"Hpv 59 vírust milyen immunerosítőt szedjek rá? 26 ffi"
Kedves István! Fogyasszon olyan táplálékkiegészítőt, antioxidánst, vitaminkészítményt, ami az immunrendszer hatékonyságát növeli. Célirányosan én a 2000 mg C vitamint, Bio-Seleniumot, Cinket szoktam javasolni egy általános vitaminkomplex mellé. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György