Orvos válaszol

Hozzájárulok a kérdésem nyilvános megjelenítéséhez.

Dr. Szőnyi György

Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos

A doktor úr segíthet válaszaival, ha nőgyógyászati témában vagy HPV fertőzéssel, védőoltással kapcsolatban szeretne tájékozódni.

Ha azonnali tanácsra lenne szüksége, és orvosa nem elérhető, akkor az itt található üzenetküldő kitöltésével felteheti kérdéseit, orvosszakértőnk pedig 2 munkanapon belül válaszol. Ha hozzájárul kérdése nyilvános megjelenéséhez, segítheti azokat a látogatókat, akik az Önéhez hasonló problémával küzdenek, vagy ugyanaz a kérdés foglalkoztatja őket. Kérdését természetesen anonim formában jelenítjük meg, így megőrizzük inkognitóját. Ne feleddje: az Orvos válaszol alkalmazás nem helyettesíti a nőgyógyászával, házi- vagy szakorvosával folytatott személyes konzultációt.

Kérdések és válaszok

Kiválasztott címke: Nemi szervi szemölcs



üdvözlöm az lenne a kérdésem,az ánusomon találtam egy kis csomót olyan helyen volt azt hittem aranyér,kentem spertivel de nem tünt el.elmentem a házi orvoshoz megvizsgált azt mondta aranyér.adott rá aurobin kenőcsöt de egy hét alatt nem mult el.amennyire tudtam felnyúltam ez az egy darab van nem nőt de sajnos kisebb sem lett,mit csináljak?
Kedves Kérdező! Keressen fel proktológus-sebész kollégát, ami megoldja a problémáját! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 21 éves vagyok, nagyjából 2 éve élek aktív nemi életet. Az elején minden rendben volt, a párom volt nekem az első, így össze kellett szoknunk, de nem volt semmi baj. Nagyjából fél év elteltével kezdett fájdalmas lenni az együttlét. Akkortájt gyakran felfáztam, emiatt felkerestem a nőgyógyászomat, aki nem tulajdonított nagy jelentősséget ennek. Mivel addig nem használtunk óvszert, áttértünk rá, de egyre fájdalmasabb lett. Megcsináltam az alap szűréseket, amiket az orvosom tanácsolt, de minden negatív lett. Amikor megvizsgált, nem látott semmit, pedig a méhszáj oldalán és a csikló alatt is apró fehér bogyók keletkeztek. Ez nagyjából egy évig húzódott, az orvosom mindenféle kenőcsöt felírt, amik nem használtak. 2018 nyarán azt mondta, herpesz, de sem az antibiotikum, sem a kenőcs nem hatott. Utána felírt egy oldatot, amivel ecsetelni kellett a dudorokat, de nem nevezte meg a betegséget. Természetesen utánajártam, azt írtak, hogy ez HPV. A bogyók kisebbek lettek, addig ecseteltük, ameddig elő volt írva. Az orvosom azt mondta, hogy hagyjuk abba, de én csináltattam egy HPV tesztet, ami pozitív lett, az 58-as magas rizikójú típussal. Ez januárban volt, azóta már a 2. oltást is megkaptam, mellette elkezdtük újra ecsetelni, mert megint rosszabb lett. A kérdésem az lenne, hogy júliusban fogom megkapni az utolsó oltást, utána újra tesztet csináltatok, de ha ismét pozitív lesz, mit tegyek? Az orvosomban egyre kevésbé bízom, úgy érzem, hogy nem veszi komolyan és nem mond el nekem minden fontos információt, amiről tudnom kéne. A rákszűrésem negatív lett januárban, júliusban azt is újra fogom csináltatni. Mi a teendő, ha a HPV pozitív lesz, de a rák negatív? Köszönöm előre is a válaszát! Zsófia
Kedves Zsófia! A HPV oltások beadása mindenképpen helyes és fontos. Remélhetőleg a 9 komponensű oltást kapja meg. A leírt elváltozás egyáltalán nem biztos, hogy HPV, ráadásul a HPV okozta szemölcsöket sokkal inkább a 6-os és a 11-es típusok okozzák. Mindenképpen fontos lenne látnom a kélpleteket, hogy valóban véleményt tudjak mondani, ráadásul, amennyiben HPV okozta szemölcsökről van szó, akkor azokat az ecseteléssel nem lehet 100%.osan meggyógyítani, annál sokkal hatékonyabb a lézeres vagy fagyasztásos kezelési módszer. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Dr Úr, nőgyógyász és bőrgyógyásznál is voltam egy db bőrkinővés (szeméremajakon) (tünetmentes) miatt de nem tudták eldönteni condyloma vagy fibróma, kb 2 hete van ott, hol tudják megmondani biztosra hogy micsoda? létezik olyan std centrum ahol meg tudnák vizsgálni? (ha lehet sztk rendszerben, ha nem, akkor magán úton.) rákszűrésre szoktam járni évente, de nem tudom, akkor automatikusan megcsinálják e a tesztet hpv-re is? vagy külön kérni kell? Köszönöm válaszait! Szandra
Kedves Szandra! Jöjjön el a G1 Intézetbe (www.g1intezet.hu), ott egyértelműen meg tudjuk mondani, hogy milyen bőrelváltozásról van szó. Egyben el is lehet távolítani a képletet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Dr Úr, nőgyógyász és bőrgyógyásznál is voltam egy db bőrkinővés (szeméremajakon) (tünetmentes) miatt de nem tudták eldönteni condyloma vagy fibróma, kb 2 hete van ott, hol tudják megmondani biztosra hogy micsoda? létezik olyan std centrum ahol meg tudnák vizsgálni? (ha lehet sztk rendszerben, ha nem, akkor magán úton.) rákszűrésre szoktam járni évente, de nem tudom, akkor automatikusan megcsinálják e a tesztet hpv-re is? vagy külön kérni kell? Köszönöm válaszait! Szandra
Kedves Szandra! Jöjjön el a G1 Intézetbe (www.g1intezet.hu), ott egyértelműen meg tudjuk mondani, hogy milyen bőrelváltozásról van szó. Egyben el is lehet távolítani a képletet. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Mikroszkopos fibroepithalis azonosithato a tengelyben,ductus reszlettel,màsodlagos lobosodàs jeleivel.felszini hàmban regenerativ jelek,es viruscytopathias hatàsra utalo gócos koilcytosis is megfigyelhető,manifeszt dysplasias jeleket,malignitast bizonyito szoveti eltèrèseket nem azonositottunk,kèrdèsem lenne,hogy erdemes lenne e egy hpv vizsgalatot elvegeznem.?Aa joindulatu börkinövest kimütöttèk,a cytologiàm jo lett,Mit jelent ez a lelet?vàlaszàt koszönom,
Kedves Judit! Érdemes lenne HPV tipizálást végeztetnie, hogy kiderüljön, hogy a szervezetében jelen van-e a HPV. A leírtak alapján a gyanú ugyanis felmerül. Azonban a jó hír, hogy rosszindulatú elváltozásra utaló jelet nem lehetett látni a vizsgálati mintában. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves György! Körülbelül fél éve jelentkeztek nemiszervi tájékon a szemölcsök, miután elkezdtem uszodába, szaunába és izzasztó edzésekre járni. Előtte nem volt egyáltalán, valamint partnerem is régen volt. Folyamatosan eltávolíttatom lézeres műtéttel, valamint volt 3 negatív tesztem is, de az orvosom szerint ezek álnegatívak és nemi úton kaptam el. A kérdésem az lenne, hogy csak nemi úton lehetséges a nemiszervi szemölcs kialakulása, vagy ilyen helyeken is? A másik kérdésem pedig az, hogy ha 3 negatív tesztem volt, akkor biztosra mehetek, hogy nincs vírus a szervezetemben? A védőoltást idén tervezem, mielőtt lenne partnerem. Üdvözlettel, Lili
Kedves Lili! A vírus szexuális úton terjed, szoros testi kontaktus szükséges a vírus átadásához. Szaunában, uszodában, edzőteremben nem lehet elkapni a fertőzést, hacsak nem ott történik az aktus. A védőoltást mindenképpen érdemes lenne beadatnia, klehetőség szerint minél hamarabb.
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 éve ki jött a nyelvem hegyére egy szemölcs. Nem volt idöm el menni orvoshoz vele nem is foglalkoztam a dologgal. E közben elkezdett a hangom be rekedni de ekkor kint voltam külföldön.. Ez alatt az idö alatt elkezdett ez az állapot romlani és már vérzett a torkom. Mai napra ez már nagyon el durvult. Pár napja szemölcsök jöttek ki egy az ujjam hajlatában egy a tenyeremen. Mostanra a hangom nagyon be van rekedve plusz idegentestet érzek a torkomban és heves vérzés alakukt ki. Meg fogom tenni a szükséges lépéseket, pl. : dohányzás megszűntetése, kerülöm a glükózt meg minden egyéb illetve orvost is fel fogok keresni a napokban. HPV jelen van a testemben ez egyértelmű... Az lenne a kérdésem, hogy: Meg ismerkedtem egy lánnyal de még nem érintkeztünk semmilyen formában mivel internetes kapcsolatról beszélünk. Meddig halogassam a találkozót, vagy egyáltalán ki lehet ebböl gyógyulni? Jobb ha nem találkozom vele? Nem szeretném meg fertözni...
Kedves Tamás! Mihamarabb keressen fel egy fül-orr-gégész és egy bőrgyógyász szakorvost, hogy a panaszai hátterét felderítsék és a szükséges kezelést megkapja. Addig lehetőség szerint ne érintkezzen új partnerével, nehogy megfertőzze, ha vírusfertőzés áll a panaszai hátterében. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor úr! A szeméremajkaimon megjelentek apro kis szemölcsféle dolgok. Nem fáj, es semmi mas panaszom nincs csak mi lehet az?
Kedves Betti! A leírt elváltozást mindenképpen meg kellene nézni,csak akkor lehet pontosat mondani az állapotáról. Lehet condyloma, azaz HPV okozta nemi szervi szemölcs, de persze lehet más jellgű elváltozás is. Fontos, hogy mi a pontos diagnózis, mert a tennivalókat is ez határozza meg. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor úr! A szeméremajkaimon megjelentek apro kis szemölcsféle dolgok. Nem fáj, es semmi mas panaszom nincs csak mi lehet az?
Kedves Betti! A leírt elváltozást mindenképpen meg kellene nézni,csak akkor lehet pontosat mondani az állapotáról. Lehet condyloma, azaz HPV okozta nemi szervi szemölcs, de persze lehet más jellgű elváltozás is. Fontos, hogy mi a pontos diagnózis, mert a tennivalókat is ez határozza meg. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr, A következő kérdéssel fordulnék Önhöz, a legutóbbi rákszűrésem alkalmával megijedtem, ugyanis bár P2-es eredmény lett, nem negatív, hanem a következő: kenet minősítés egyéb, atypusos laphámsejtek nem meghatározható okból (ASC-US), vegyes baktérium, reaktív sejtelváltozással járó gyullladás, Hpv tipizálás, ill.6 hónap múlva kontroll, az orvosom csak betadine használatát javasolta. Visszanéztem a leleteimet, a legutóbbi teljesen negativ leletem 2017.júniusában volt, tehát 2 éve. Azóta rendszeresen járok szűrésre és állandóan ezeket az eredményeket kapom, illetve tavaly év kozepén volt egy, ahol gyulladás nem volt, azonban atypusos laphámsejtek akkor is. Tünetem semmi sincs, menstruáció előtt kisebb sárgás folyás, de ezen felűl semmi neg.tünetem sincs. A nőgyógyászom 2 év után most javasolt HPV tipizálást, kérdésem az lenne, ilyen sokáig lappanghat-e a vírus? Ha igen, mi a teendő? A nagy ajkamnál a bal oldalon két db kis fehér pötty már évek óta van, kb.4-éve, szemölcs szerű(nem karfiolszerű, gombostűfejnyi fehér pötty, 2 db), orvosom akkor is azt mondta, nincs vele teendő, viszont félek, hogy talán összefügghet a kettő és emiatt valami kialakult? A végbelemnél is kb.1,5 hónapja érzek lüktetést, ami nem múlik, orvosom azt mondta, a kettőnek nincs köze egymáshoz. Nagyon félek, hogy orvosi lazaság miatt most komolyabb gond lehet nàlam? Partnerem 10éve változatlan, megcsalás nem volt. Egy másik orvost is meg fogok ezügyben keresni, addig is köszönettel várom válaszát és elnézést a hosszúra nyúlt levélért! Tisztelettel, egy aggódó páciens
Kedves Anett! Kezelőorvosa teljesen szakszerűen járt el és a javasolt tanácsa is követendő. Kiegészítésként a 9 komponensű HPV elleni védőoltást lehetne még beadatni, ami egyben védelem a jövőbeli fertőzésekkel szemben, egyben aktiváljuk vele az immunrendszert a hatékonyabb védekezés érdekében. Aggodalomra nincsen oka! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot! Nekem már 2 éve voltak nemistzervi szemölcsök amik ecseteléssel vitaminokkal eltüntek de belül ott van a 16, 18 As kivételével az összes HR. Típus. A férjemnek is vannak szemölcsök de neki azóta is mindig kiújjul sajnos lelkileg nagyon megviseli szerintem azért is jön mindig vissza neki sok öngyilkossági kísérletek van túl már ez miatt nem tudom hogy segítsek neki kérem adjon tanácsot hová forduljunk segítségért vagy mit érdemes csinálni csak condyline ecsetelőt használtunk multivitamin D vitamin 2000 ne C vitamin 4-5000 mg nincs borotválás törölkőzőt 60 fokon mossuk segíthet meggyógyulni a HPV oltás? Melyik? Ecsetelő helyett mit használjunk? Férjemnek a makkján is van oda szabad ecsetelni? Lehet HPV től végbélből váladék? Meg a péniszből is? Férjem azt mondja van mindkét helyéről folyás. Most kint van németben dolgozni félek hogy ott is megpróbál öngyilkos lenni nagyon ki van idegileg hogy segítsek neki?
Kedves Tünde! Ilyen esetben mindenképpen pszichológushoz érdemes fordulni, hogy az öngyilkossági szándék hátterét feltárja és orvosolja. A HPV okozta szemölcsök tekintetében pedig fagyasztásos vagy lézeres eljárással érdemes kezelni a területet. Az ecsetelő nem hatékony módszer és sajnos gyakoriak a kiújulások! Ebben bőrgyógyász szakorvosok tuidnak segíteni hatékonyan. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot! Nekem már 2 éve voltak nemistzervi szemölcsök amik ecseteléssel vitaminokkal eltüntek de belül ott van a 16, 18 As kivételével az összes HR. Típus. A férjemnek is vannak szemölcsök de neki azóta is mindig kiújjul sajnos lelkileg nagyon megviseli szerintem azért is jön mindig vissza neki sok öngyilkossági kísérletek van túl már ez miatt nem tudom hogy segítsek neki kérem adjon tanácsot hová forduljunk segítségért vagy mit érdemes csinálni csak condyline ecsetelőt használtunk multivitamin D vitamin 2000 ne C vitamin 4-5000 mg nincs borotválás törölkőzőt 60 fokon mossuk segíthet meggyógyulni a HPV oltás? Melyik? Ecsetelő helyett mit használjunk? Férjemnek a makkján is van oda szabad ecsetelni? Lehet HPV től végbélből váladék? Meg a péniszből is? Férjem azt mondja van mindkét helyéről folyás. Most kint van németben dolgozni félek hogy ott is megpróbál öngyilkos lenni nagyon ki van idegileg hogy segítsek neki?
Kedves Tünde! Ilyen esetben mindenképpen pszichológushoz érdemes fordulni, hogy az öngyilkossági szándék hátterét feltárja és orvosolja. A HPV okozta szemölcsök tekintetében pedig fagyasztásos vagy lézeres eljárással érdemes kezelni a területet. Az ecsetelő nem hatékony módszer és sajnos gyakoriak a kiújulások! Ebben bőrgyógyász szakorvosok tuidnak segíteni hatékonyan. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Szeretném megkérdezni, hogy ha szemölcsök jelentek meg a hüvely bejáratánál, akkor fertőző vagyok? A szemölcsök levétele után mennyi idő múlva lehet klóros vízbe, vagy tengerbe menni? Kiskorú gyerekeknél hogyan lehet ellenőriztetni, hogy elkapták-e? És a házastársnál? Van-e külön higiéniás szabály, amire jobban oda kell figyelni (pl: közös WC használat) ? A szemölcsöket elküldik szövettanra, ezen kívül érdemes-e előtte, vagy utána más vizsgálatokat is elvégeztetni? Rákszűrés 2018. 06.-ban volt, P2 eredménnyel. Köszönettel, Réka
Kedves Réka! Amennyiben szemölcsök vannak a hüvelybemenetnél, akkor a terület bizonyosan HPV-vel ferztőzött és azt szoros testi kontaktus, nemi élet során átadhatja partnerének. Érdemes lenne teljesen megszabadulni a szemölcsöktől fagyasztással vagy lézeres kezeléssel. Amennyiben 4-6 hétig nem újul ki a szemölcs, akkor mondható gyógyultnak. A szemölcsök eltávolítása után kb két héttel már mehet tenger vízbe. A cytológiai kontroll fontos, azt érdemes megismételtetnie. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Szeretném megkérdezni, hogy ha szemölcsök jelentek meg a hüvely bejáratánál, akkor fertőző vagyok? A szemölcsök levétele után mennyi idő múlva lehet klóros vízbe, vagy tengerbe menni? Kiskorú gyerekeknél hogyan lehet ellenőriztetni, hogy elkapták-e? És a házastársnál? Van-e külön higiéniás szabály, amire jobban oda kell figyelni (pl: közös WC használat) ? A szemölcsöket elküldik szövettanra, ezen kívül érdemes-e előtte, vagy utána más vizsgálatokat is elvégeztetni? Rákszűrés 2018. 06.-ban volt, P2 eredménnyel. Köszönettel, Réka
Kedves Réka! Amennyiben szemölcsök vannak a hüvelybemenetnél, akkor a terület bizonyosan HPV-vel ferztőzött és azt szoros testi kontaktus, nemi élet során átadhatja partnerének. Érdemes lenne teljesen megszabadulni a szemölcsöktől fagyasztással vagy lézeres kezeléssel. Amennyiben 4-6 hétig nem újul ki a szemölcs, akkor mondható gyógyultnak. A szemölcsök eltávolítása után kb két héttel már mehet tenger vízbe. A cytológiai kontroll fontos, azt érdemes megismételtetnie. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelet Doktor Úr! 30 éves férfi vagyok alacsony kockázatú HPV fertőzéssel.8 évvel ezelőtt derült ki hogy mi is a gond. Akkor sztk alapon nem tudtak segíteni ( és sajnos a mai napig nem tb támogatott a vizsgálat kezelés) a szakorvosom egy HPV ambulanciára irányított.A szűrés vizsgálat után tüneti kezelést ajánlottak és immun erősítést védő oltást ( aktív vírussal és férfi lét miatt nem...) Házi praktikákkal tüneti kezeléssel sikerült a szemölcsöket eltávolítani, és az immun rendszerem erősítése minden felé kúrákkal megvolt, de ez a későbbiek során ez már nem hatott. 2018 nyarán volt utoljára egy lézeres eltávolítás, miután egy bivaj immun kúrán is átestem, azóta tünetmentes vagyok. A "műtét " és a kúra után kértem egy szűrést, de a kezelő orvos csak annyit mondott fölösleges hiszen úgysem lesz teljesen negatív, hiszen ennyi idő után már DNS szinű lehet a dolog. Rendben elfogadtam hogy ez van... Ha baj van járok vissza a dokihoz lezerkardozni... A kérdésem az lenne, hogy így tünetmentes állapotban ( és ha tényleg ennyire "belém ivódott a cucc) fertőzöm-e (?) és ha igen mit tudok tenni hogy következő partnerem ne fertőzzem meg??? Illetve gondolkozzam e az oltás beadatásán? Köszönöm válaszát és segítséget! Tisztelettel Attila
Kedves Attila! A védőoltás mindneképpen javasolt. Jövőbeli partnerének is érdemes beoltatnia magát. A vírust a szervezet teljesen képes leküzdeni, kvázi erős immunrendszerrel vírusmentessé válhat. Ezt 1/2 - 1 év múlva érdemes leellenőrizni HPV tipizálással. Üdvözlettel Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy pár hete kézzel elégítettem ki egy olyan férfit akinek nemi szervi szemölcsei (condyloma) voltak, illetve bugyiban rá is ültem, mennyi az esélye, hogy így elkaphattam?
Kedves Dia! Az elmondottak alapján relatíve kicsi az esélye, hogy elkapja a HPV ferztőzést, ami a condylomákat okozza. Ezzel együtt néhány hét múlva ellenőriztesse magát mindenképpen! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor úr! Sajnos hpv-t diagnosztizáltak nálam. (A HPV TIPIZÁLÁS EREDMÉNYE: POZITÍV, AZONBAN A VIZSGÁLT ALACSONY (LR) ÉS MAGAS ( HR) KOCKÁZATÚ HPV TÍPUSOKAT NEM TARTALMAZZA). Sajnos mielőtt megtudtuk előtte éltünk nemi életet a Párommal, született egy kislányunk is, aki most 9 hónapos. Orális szex is történt, utána vettük észre a kondilomákat rajtam. Így biztos, hogy a szánkban is benne van a vírus mindkettőnknek? Elkaphatta/elkaphatja a kislányunk, vagy bárki a környezetünkben? (Pl étel készítés közben lenyaltam a kanalat, vagy valaki beleivott a poharamba). Gyereknél mit okozhat? Hol tudjuk szűretni? Előre is köszönöm segítségét!
Kedves Hölgyem! A HPV jelenléte miatt ne izguljon, a szervezet le tudja küzdeni a vírust. A condylomákat azonban mindenképpen érdemes eltávolítani. Fagyasztás, lézeres kezeles vagy sebészi eltávolítás jön szóba, attól függően, hogy hol helyezkedik el a képlet. Ecsetelni azonban nem érdemes, az nem használ tartósan. A gyermeke miatt ne aggódjon, a vírus átadasához szoros testi kontaktus szükséges. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Dr. Úr! Kb. 3 éve szemölcsök jelentek meg a testem számos pontján. nagyobbakat a bőrgyógyászaton leégetik, de újabbak és több apróbb jelenik meg, amelyek aztán növekednek. Kérdésem, lehet e összefüggésben a HPV valamely törzsével, vagy védőoltás segíthetne a további terjedés gátjaként? Válaszát köszönöm!Laci
Kedves Laci, az apróbb kinövéseket látni kellene, de nagy valószínűséggel nem HPV okozza az elváltozást, sokkal inkàbb lehet futó szemölcs vagy uszoda szemölcs. Ebben a bőrgyógyászának kellene állást foglalni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Dr. Úr! Kb. 3 éve szemölcsök jelentek meg a testem számos pontján. nagyobbakat a bőrgyógyászaton leégetik, de újabbak és több apróbb jelenik meg, amelyek aztán növekednek. Kérdésem, lehet e összefüggésben a HPV valamely törzsével, vagy védőoltás segíthetne a további terjedés gátjaként? Válaszát köszönöm!Laci
Kedves Laci, az apróbb kinövéseket látni kellene, de nagy valószínűséggel nem HPV okozza az elváltozást, sokkal inkàbb lehet futó szemölcs vagy uszoda szemölcs. Ebben a bőrgyógyászának kellene állást foglalni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm! Ha már elkaptam a HPV-t, van esély arra, hogy teljesen tünetmentes lehessek? Sajnos rendszeresen megjelennek szemölcsök a nemiszervemen is, amit orvosi úton eltávolíttatok, de jellemző olykor gombás fetőzés és ízületi fájdalmaim is vannak. MIt tegyek, hogy a tünetek megszűnjenek?
Kedves Kérdező! A HPV okozta szemölcsöket fagyasztással vagy lézeres kezeléssel teljesen el lehet távolítani. Ettől teljesen független a gombás fertőzés és az izületi fájdalom. Ezeket külön kell kezelni! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm! Ha már elkaptam a HPV-t, van esély arra, hogy teljesen tünetmentes lehessek? Sajnos rendszeresen megjelennek szemölcsök a nemiszervemen is, amit orvosi úton eltávolíttatok, de jellemző olykor gombás fetőzés és ízületi fájdalmaim is vannak. MIt tegyek, hogy a tünetek megszűnjenek?
Kedves Kérdező! A HPV okozta szemölcsöket fagyasztással vagy lézeres kezeléssel teljesen el lehet távolítani. Ettől teljesen független a gombás fertőzés és az izületi fájdalom. Ezeket külön kell kezelni! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm, 25 éves férfi vagyok, és a Gardasil 9 3-as oltási sémájával kapcsolatban szeretnék kérdezni. A HPV elleni oltást pusztán megelőzés miatt kértem, mert könnyen kapok el szemölcsöket az ujjaimnál általánosságban és más testrészeken ha uszodába járok – a bőrgyógyászom azt mondta, hogy az uszodaszemölcsnek nincs köze a HPV szemölcshöz, de nem szeretnék később HPV szemölcsöt elkapni. Augusztus 17-én kaptam meg először a Gardasil 9-t, és ma (nov. 7-én) másodjára. 2 kérdésem van: 1) Nem telt-e túl sok idő az 1. és 2. alkalom között? 2) Mikor lesz legkorábban és legkésőbb esedékes a 3. oltás? Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel,
Kedves Uram! A 2. védőoltást rendre megkapta, nem túl késő. A 3.-at pedig 4 hónap múlva esedékes beadni, de mindenképpen az elsőhöz képest egy éven belül érdemes. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok!Először is férfi vagyok. Annyi lenne a kérdésem,hogy a jobb oldali és baloldali arc bőröm tapintásra keményebb az átlagnál,mitől? Háziorvosnak megmutattam,de ő azt mondta nincs semmi,korral jár,(33 vagyok) és ezért vastagodik az arcbőr! Tényleg csak ennyi lenne?Hol lehetne kivizsgáltatni? Válaszát köszönöm!
Kedves Kérdező! Ha aggasztja ez a tünet, érdemes lenne bőrgyógyászhoz fordulnia panaszával. Hiszem, hogy tud segíteni Önnek. Üdvözlettel: Bartha Tünde
Tisztelt Doktor Úr ! 28 éves nő vagyok. A talpamon van egy lapos szemölcs kb egy éve amit tyúkszemnek hittem sokáig ,amikor is a pedikűrös szólt hogy az szerinte szemölcs. Sajnos tálaltam egy másikat is. Mivel gyerekkoromban volt futoszemolcs az ujjamon. Tudtam hogyan kell ecsetelővel kezelni. Az egyik már el is tűnt. A laposabbikkal még küzdöm. Viszont utána olvastam,és ez elvileg hpv vírusra utal. Ami furcsa hiszen a nyáron kértem hpv tesztet a nőgyógyászomtól. Itt németországban borsós áron megy (95€). Azt mondták ha nem telefonalnak akkor negatív lett. Nem hívtak. Most mit kellene tennem? A férjemmel babát szeretnénk. Nem rég kezdtünk el próbálkozni. Lehet a szemölcs egy korábbi fertőzés maradványa vagy ez mindenképp a vírus aktuális jelentetet jelzi? Köszönöm a válaszát előre is.
Kedves Hölgyem! A talpon lévő szemölcsös elváltozás oka és a méhnyakban végzett HPV vizsgálat két teljesen különböző dolog. Nincs összefüggés a kettő között. Viszont a negatív méhnyak lelet mellett bátran vállaljanak babát. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr ! 28 éves nő vagyok. A talpamon van egy lapos szemölcs kb egy éve amit tyúkszemnek hittem sokáig ,amikor is a pedikűrös szólt hogy az szerinte szemölcs. Sajnos tálaltam egy másikat is. Mivel gyerekkoromban volt futoszemolcs az ujjamon. Tudtam hogyan kell ecsetelővel kezelni. Az egyik már el is tűnt. A laposabbikkal még küzdöm. Viszont utána olvastam,és ez elvileg hpv vírusra utal. Ami furcsa hiszen a nyáron kértem hpv tesztet a nőgyógyászomtól. Itt németországban borsós áron megy (95€). Azt mondták ha nem telefonalnak akkor negatív lett. Nem hívtak. Most mit kellene tennem? A férjemmel babát szeretnénk. Nem rég kezdtünk el próbálkozni. Lehet a szemölcs egy korábbi fertőzés maradványa vagy ez mindenképp a vírus aktuális jelentetet jelzi? Köszönöm a válaszát előre is.
Kedves Hölgyem! A talpon lévő szemölcsös elváltozás oka és a méhnyakban végzett HPV vizsgálat két teljesen különböző dolog. Nincs összefüggés a kettő között. Viszont a negatív méhnyak lelet mellett bátran vállaljanak babát. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
13 éves lányom tegnap előttkaptam meg első HPV védőoltását. Most a tűszúrás helye felett kb 1 cm-rel egy 1 cm átmérőjű vörös folt jelent meg. Aggódnom kellene?Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Klári! Nem kell aggódnia, teljesen szokványos reakció jelent meg, ami néhány napon belül teljesen el fog múlni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt doktor Úr! 33 éves férfi vagyok.Már 4 éve állapították meg a hpv alacsony kockázatu 6-os tipusát. Két éve élek párkapcsolatban,a párom is csináltatott szűrést,neki negatívak lettek az eredményei! Nekem mindig kiújul 1 szemölcs,ami égetéssel jár! Óvszerrel védekezünk! Az ügyben szeretném a segítségét kérni,hogy már tervezzük a családalapitást,és hogyan lehetséges? A páromnak akánlották az oltást,de ettől egy kicsit tart!Én be vagyok oltva Silgardal. Köszönöm válaszát!
Kedves Uram! A HPV elleni védőoltást érdemes a párjanak megkapni, a szemölcs kiújulását pedig fagyasztással hatékonyan meg lehet előzni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm, 25 éves férfi vagyok, és a Gardasil 9 3-as oltási sémájával kapcsolatban szeretnék kérdezni. A HPV elleni oltást pusztán megelőzés miatt kértem, mert könnyen kapok el szemölcsöket az ujjaimnál általánosságban és más testrészeken ha uszodába járok - a bőrgyógyászom azt mondta, hogy az uszodaszemölcsnek nincs köze a HPV szemölcshöz, de nem szeretnék később HPV szemölcsöt elkapni. Augusztus 17-én kaptam meg először a Gardasil 9-t, és ma (nov. 7-én) másodjára. 2 kérdésem van: 1) Nem telt-e túl sok idő az 1. és 2. alkalom között? 2) Mikor lesz legkorábban és legkésőbb esedékes a 3. oltás? Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel,
Kedves Uram! A 2. védőoltást rendre megkapta, nem túl késő. A 3.-at pedig 4 hónap múlva esedékes beadni, de mindenképpen az elsőhöz képest egy éven belül érdemes. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok doktornő!Férfi vagyok. Már lassan 5 éve szenvedek hpv vírussal. De a dokim szerint már nem sok van,és hamarosan meggyógyulok! Sajnos két havonta járok lézeres szemölcs eltávolításra,mindig egy jön elő. A dokim a Silaut kenőcsöt adta,hogy lézerezés után azzal kenjem.Használ is meg mem is! Ön szerint is ezt a krémet kellene használnom? Milyen vitaminokat szedjek,hogy eltűnjön végleg a hpv? Köszönöm válaszát!
Kedves Kérdező! A Sliaut krémet a lézerkezelés okozta hámsérülés miatt érdemes használnia. A lézersugár eltávolítja a szemölcsöket, de természetszerűleg hámsérülés keletkezik az adott helyen. Használja bátran a krémet, segít a gyorsabb gyógyulásban! Az immunrendszerét mindeképpen erősítse közben (akár nagy dózisú C-vitamin szedésével), és fontolja meg a védőoltást! Üdvözlettel: Bartha Tünde
Jó napot kívánok doktornő!Férfi vagyok. Már lassan 5 éve szenvedek hpv vírussal. De a dokim szerint már nem sok van,és hamarosan meggyógyulok! Sajnos két havonta járok lézeres szemölcs eltávolításra,mindig egy jön elő. A dokim a Silaut kenőcsöt adta,hogy lézerezés után azzal kenjem.Használ is meg mem is! Ön szerint is ezt a krémet kellene használnom? Milyen vitaminokat szedjek,hogy eltűnjön végleg a hpv? Köszönöm válaszát!
Kedves Kérdező! A Sliaut krémet a lézerkezelés okozta hámsérülés miatt érdemes használnia. A lézersugár eltávolítja a szemölcsöket, de természetszerűleg hámsérülés keletkezik az adott helyen. Használja bátran a krémet, segít a gyorsabb gyógyulásban! Az immunrendszerét mindeképpen erősítse közben (akár nagy dózisú C-vitamin szedésével), és fontolja meg a védőoltást! Üdvözlettel: Bartha Tünde
Tisztelt doktor úr! Pár éve jelentek meg nemi szemölcsök a szeméremdombomon, egyből orvoshoz fordultam. Condilyne-t ecsetelőt kaptam, és pár ecsetelés után el is tűntek. Ekkor kezdődött a jelenleg párkapcsolatom. Majd rá pár hónap múlva újra kiújult a HPV sajnos. Akkor már a Condyline nem igazán akart segíteni, akkor a Verrutop-ra váltottunk és az végül segített, bár eléggé kimarta az egészséges bőrt, és majdnem fél évig tartott a kezelés. A párom is orvoshoz fordult, szerencsére minden negatív lett. Eltelt körülbelül fél év és elkezdtünk a gyerekvállaláson gondolkodni, viszont nekem a napokban megint megjelentek ugyanott a nemi szemölcsök, be is jelentkezem az orvosomhoz, jövő héten megyek, illetve a párom a héten megy nőgyógyászati vizsgálatra a gyerekvállalás kapcsán. A kérdésem az újból megjelent nemi szemölcsök mit jelenthetnek a gyermekvállalással kapcsolatban. Mi ilyenkor a teendő? Egyikünk sem annyira fiatal, így éveket nem szeretnék halasztani, de nyilván kockáztatni sem szeretnénk. Azt jól gondolom, hogy mivel a szeméremdombomon vannak a szemölcsök, így az óvszer a közösülésnél teljesen hatástalan, így lényegében a nemi élet élésével ugyanolyan kockázatot vállalunk, mint anélkül? Illetve azt is jól tudom, hogy a vírus csak a vírusos bőrfelülettel való érintkezéssel terjed, az ondóval nem? Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Ricsi! Aggodalomra nincsen ok a babavállalással kapcsolatosan. A condylomákat leghatékonyabban fagyasztásos módszerrel lehet eltüntetni véglegesen. Az ecsetelők sajnos nem eredményeznek, csak átmeneti megoldást. Emellett érdemes a 9 komponensű HPV elleni oltást is beadatnia, ez is segíti a szervezet immunrendszerének ellenállóbbá tételét. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt doktor úr! Pár éve jelentek meg nemi szemölcsök a szeméremdombomon, egyből orvoshoz fordultam. Condilyne-t ecsetelőt kaptam, és pár ecsetelés után el is tűntek. Ekkor kezdődött a jelenleg párkapcsolatom. Majd rá pár hónap múlva újra kiújult a HPV sajnos. Akkor már a Condyline nem igazán akart segíteni, akkor a Verrutop-ra váltottunk és az végül segített, bár eléggé kimarta az egészséges bőrt, és majdnem fél évig tartott a kezelés. A párom is orvoshoz fordult, szerencsére minden negatív lett. Eltelt körülbelül fél év és elkezdtünk a gyerekvállaláson gondolkodni, viszont nekem a napokban megint megjelentek ugyanott a nemi szemölcsök, be is jelentkezem az orvosomhoz, jövő héten megyek, illetve a párom a héten megy nőgyógyászati vizsgálatra a gyerekvállalás kapcsán. A kérdésem az újból megjelent nemi szemölcsök mit jelenthetnek a gyermekvállalással kapcsolatban. Mi ilyenkor a teendő? Egyikünk sem annyira fiatal, így éveket nem szeretnék halasztani, de nyilván kockáztatni sem szeretnénk. Azt jól gondolom, hogy mivel a szeméremdombomon vannak a szemölcsök, így az óvszer a közösülésnél teljesen hatástalan, így lényegében a nemi élet élésével ugyanolyan kockázatot vállalunk, mint anélkül? Illetve azt is jól tudom, hogy a vírus csak a vírusos bőrfelülettel való érintkezéssel terjed, az ondóval nem? Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Ricsi! Aggodalomra nincsen ok a babavállalással kapcsolatosan. A condylomákat leghatékonyabban fagyasztásos módszerrel lehet eltüntetni véglegesen. Az ecsetelők sajnos nem eredményeznek, csak átmeneti megoldást. Emellett érdemes a 9 komponensű HPV elleni oltást is beadatnia, ez is segíti a szervezet immunrendszerének ellenállóbbá tételét. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr, Meglévő szemölcseim vannak. 3 hete levett citológiám ASCUS lett, negatív Cintec plus vizsgálattal. 2 hónapja már megkaptam a Gardasil9 oltás első felét, a napokban lenne a következő adag aktuális (az oltást már meg is vásároltam) Valahol olvastam, hogy rossz citológia mellett nem adható be az oltás. A fent említett eredménnyel megkaphatom az oltás 2.adagját? Köszönöm előre is válaszát, Üdvözlettel: Viktória
Kedves Viktória! A védőoltás beadása és a cytológiai lelet eredménye között nincsen összefüggés, nyugodtan megkaphatja, sőt, kifejezetten érdemes megkapnia. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
T. Doktor úr! Az oltás mennyi ideig véd? Olvastam, hogy kb. 8 év védettséget ad. Ez igaz? Ha igen, utána mi a teendő? Újabb oltás? Ha a kislányom (most aktuális az oltás) találkozott már HPV vírussal (uszodaszemölcs) akkor a 9 komponensűben jelenlévő 6 és 11 számú ellen már nem véd? Mivel akár az anya már magzati korban is megfertőzheti gyermekét, nem kellene egy szűrés az oltás előtt? Köszönettel: Beatrix
Kedves Beatrix! A HPV elleni vésőoltás beadatása előtt nem szükséges a HPV tipizálás. A védelem pedig mai tudásunk szerint életünk végéig kitart, nem szükséges az emlékeztető oltás. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Dr. Szőnyi György! Karácsony környèkèn volt egy 4 nap amikor viszketett a nemiszervem. Nem vettem nagy dobra nem tudom mi lehet. Januárban lefeküdtem egy fiúval akinek viszkető piros pöttyei lettek. Elmentem nőgyógyászhoz a rákszhűrèsem eredmènye 'Kóros elváltozás' lett, azt mondták 3 hónap múlva ismételjük meg a vizsgalatot, 3 hónap múlva megismeteltuk és negatív lett. Kèrdèsem hogy mitől lehetett a viszketès mert a doktornő akkor nekem nem mondott erre semmit. Azt ajánlotta hogy adással be HPV vèdőoltást. Van esèlyem arra hogy hpvm lenne és azèrt volt a viszketès? Üdvözlettel, Betti
Kedves Betti! A viszketést nagy valószínűséggel nem a humán papillómavírus okozta. Azt, hogy a panaszai mögött mi állt (gombás vagy bakteriális fertőzés), azt látatlanban nem tudom sajnos megmondani. Ettől függetlenül érdemes lenne beoltatnia magát HPV ellen a 9 komponensű védőolztással. Ez biztosítja a legszélesebb körű védelmet! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok! 23 éves vagyok. Néhány hete elmentem egy nőgyógyászhoz, miután észrevettem egy condilomat a fenekemen. A nőgyógyász vett mintát és tájékoztatott, hogy nagy valószínűséggel HPV fertőzésen estem át. Ezzel kapcsolatban még annyit mondott, hogy évente járjak ellenőrzésre, szednek vitaminokat. Azt is mondta hogy majd nem lehet hüvelyen keresztüli szülésem. Ezzel nagyon megijesztett, kérdések hirtelen nem is jutottak eszembe. Mivel pont akkor utaztam el az országból, emailen keresztül értesített, hogy "az eredményeim rendben vannak". Eltűnt az a condilomám viszont most megjelent 2 kisebb. Azt szeretném kérdezni,hogy van bármilyen gyógyszer/ecsetelő amivel ezeket kezelni lehet?
Kedves Edina! Az ecsetelés a condylomára nem a leghatékonyabb módszer, sokszor visszatér a fertőzés, mert a szövetekben bent marad a vírus. Hatékonyabb a fagyasztás, a lézeres kezelés vagy a sebészi megoldás. A condyloma teljesen meggyógyítható. A teljes gyógyulást követően nincsen akadálya a hüvelyi szülésnek. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot kívánok! 23 éves vagyok. Néhány hete elmentem egy nőgyógyászhoz, miután észrevettem egy condilomat a fenekemen. A nőgyógyász vett mintát és tájékoztatott, hogy nagy valószínűséggel HPV fertőzésen estem át. Ezzel kapcsolatban még annyit mondott, hogy évente járjak ellenőrzésre, szednek vitaminokat. Azt is mondta hogy majd nem lehet hüvelyen keresztüli szülésem. Ezzel nagyon megijesztett, kérdések hirtelen nem is jutottak eszembe. Mivel pont akkor utaztam el az országból, emailen keresztül értesített, hogy "az eredményeim rendben vannak". Eltűnt az a condilomám viszont most megjelent 2 kisebb. Azt szeretném kérdezni,hogy van bármilyen gyógyszer/ecsetelő amivel ezeket kezelni lehet?
Kedves Edina! Az ecsetelés a condylomára nem a leghatékonyabb módszer, sokszor visszatér a fertőzés, mert a szövetekben bent marad a vírus. Hatékonyabb a fagyasztás, a lézeres kezelés vagy a sebészi megoldás. A condyloma teljesen meggyógyítható. A teljes gyógyulást követően nincsen akadálya a hüvelyi szülésnek. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Amikor elkezdjük az immunizálást a HPV oltással, mikor alakul ki valamiféle védelem? Van-e ilyen jellegű hatás már az első oltás után? Valamint van-e az oltásnak valamilyen hatása a már meglévő genitális szemölcsökre?
Kedvesd Anikó! Az elős védőoltás beadását követően 2 héttel már jelentős ellenanyag szint növekedés tapasztalható a szervezetben. A meglévő szemölcsöket érdemes eltávolítani vagy megfagyasztani, a kiújulásban pedig a védőoltásnak már egyértelmű védő szerepe van. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! Cytológiai eredményem LSIL, CIN I-II lett tavaly novemberben, a HPV teszt nem mutatott ki a méhnyakrák szempontjából magas kockázatú HPV törzset a Confidence HPV-X kvalitativ real-time PCR módszerrel. Közben utána olvastam, hogy a HPV-X a méhnyakrák szempontjából magas kockázatúakat zárja ki, míg a HPV-FS teszttel az összes HPV törzset vizsgálják. Nemi szervi szemölcsöm tavaly októberben jelentkezett, melyet lézerrel eltávolítottak. Azóta sem jelent meg másik. A páromon is megjelent nemi szervi szemölcs, majd a HPV teszt eredménye negatív lett. Az lenne a kérdésem, hogy ha negatív a HPV teszt eredménye, akkor mi okozza a szemölcsöket és rossz cytológiai eredményt. Várom szíves visszajelzését! Köszönettel: Melinda
Kedves Melinda! HPV vírus a háémszövetben előfordulhat attól függetlenül, hogy valakinél a méhnyakból nem tudnak kimutatni vírust. Igazából az eltávolított szemölcsből kell kimutatni a HPV-t, az lenne az igazi célirányos vizsgálat. A méhnyakból pedig érdemes lenne megismételni a HPV tipizálást, valamint megnézni, hogy a sejtkép árulkodik-e HPV jelenlétéről. Ezt a cytológus tudja megtenni, aki a kenetét vizsgálta. Lehet, hogy erről már nyilatkozott is a leíró diagnózisban. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném véleményét kérni. 24 éves nő vagyok (2017 dec: neg., 2018 aug: neg. citológiával), 7 éve tartós párkapcsolatban élek, páromnak mégis májusban nemi szemölcsei jöttek ki, amit sikeresen kezelt. Nőgyógyászomat kérdeztem mit tehetnék ellene, hogy ne kapjam el. Ő a védőoltást javasolta. Kérdésem az, hogy ha évekig együtt vagyunk, és tervezzük is, hogy együtt maradunk, akkor érdemes-e egyáltalan beadatnom az oltást? Mivel úgy gondolom, ha ő fertőzött, akkor én is az vagyok, és a meglévő fertőzés ellen a hpv oltás nem véd. Vagy ugyanazon személytől többször el lehet kapni a vírust? Ez esetben nem lenne szükség az oltás beadása előtt egy hpv tipizálásra? Köszönöm válaszát, Üdvözlettel: Viktória
Kedves Viktória! A védőoltást mindenképpen javasolt lenne beadatnia, ugyanis, ha a szervezetében jelen van a vírus, annak szervezet által történő legyőzését segíti a védőoltás. Új fertőzéstől pedig véd! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Nem régen érkezett meg a HPV tesztem, aminek az eredménye, NA, HR:33. Ez azt jelenti, hogy a 33- típusú hpv fertőzésem van csak (nem mintha ez nem lenne persze elegendő). Szemölcsösödést ez okozhat? Tavaly kb a 13. terhességi hétnél megjelentek szemérem területen szemölcsök, a babát 23 hetesen kellett megszülnöm, rá pár hétre ezek elmúltak. Ha a rákszűrésen találtak enyhe elváltozást, ez okozhatja? Előre is köszönöm a választ! Üdv.: Mónika
Kedves Mónika! A 33-as HPV típus nem okoz condylomát, sokkal inkább a 11-es és a 16-os törzsek okozzák ezt. A 33-as törzset gondolom a méhnyakból mutatták ki, a szemölcsök, így az azt okozó 11-es és 16-os törzsek pedig a szeméremtesten lehetnek jelen. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Dr. Szőnyi György, A HPV vírus enyhe formáját kaptam el, szemölcsök vannak a nemi szervem körül, pár darab. A kérdésem, hogy lehet e így óvszerrel szexuális kapcsolatot létesíteni? Vagy, ha izzadom és az ő combjára rámegy a testem nedvje, meg az intim részről, ahol a szemölcsök vannak, akkor is megfertőzhetem a partnerem? A HPV vírusból ki lehet gyógyulni úgy, hogy teljesen eltűnjön, tehát, hogy a HPV teszt se mutassa ki. Ha egyszer már eltűnt és netán legyengülni az immunrendszerem akkor ismét ilyenkor elő jöhet a HPV vírus, vagy el kell ismét kapni? Hogy műkődik ezt? Hogy kell érteni azt, hogy valaki kigyógyult a betegségből? Illetve Önöknél mennyibe kerül a szemölcsök eltávolítása? Van e jó tippük az immunrendszer erősítésére a HPV vírus ellen?
Kedves Alexa! Nemi szervi szemölcsök esetén mindenképpen javasolnám az együttlétek felfüggesztését, mert testnedvekkel is átkerülhet a vírus. Valamint a saját testtájain is jobban el tud szaporodni a szemölcs mechanikus irritáció hatására. A szervezet természetesen képes a teljes regenerációra és sajnos a visszafertőződésre is! Érdemes meglévő szemölcsök esetén is a 4 vagy 9 komponensű védőoltást beadatni, mert erősíti a szervezet immunológiai válaszadó képességét! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Dr. Szőnyi György, A HPV vírus enyhe formáját kaptam el, szemölcsök vannak a nemi szervem körül, pár darab. A kérdésem, hogy lehet e így óvszerrel szexuális kapcsolatot létesíteni? Vagy, ha izzadom és az ő combjára rámegy a testem nedvje, meg az intim részről, ahol a szemölcsök vannak, akkor is megfertőzhetem a partnerem? A HPV vírusból ki lehet gyógyulni úgy, hogy teljesen eltűnjön, tehát, hogy a HPV teszt se mutassa ki. Ha egyszer már eltűnt és netán legyengülni az immunrendszerem akkor ismét ilyenkor elő jöhet a HPV vírus, vagy el kell ismét kapni? Hogy műkődik ezt? Hogy kell érteni azt, hogy valaki kigyógyult a betegségből? Illetve Önöknél mennyibe kerül a szemölcsök eltávolítása? Van e jó tippük az immunrendszer erősítésére a HPV vírus ellen?
Kedves Alexa! Nemi szervi szemölcsök esetén mindenképpen javasolnám az együttlétek felfüggesztését, mert testnedvekkel is átkerülhet a vírus. Valamint a saját testtájain is jobban el tud szaporodni a szemölcs mechanikus irritáció hatására. A szervezet természetesen képes a teljes regenerációra és sajnos a visszafertőződésre is! Érdemes meglévő szemölcsök esetén is a 4 vagy 9 komponensű védőoltást beadatni, mert erősíti a szervezet immunológiai válaszadó képességét! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Szeretném megkérdezni, hogy ha már megkaptuk a 4 komponensű oltást, azért beoltathatjuk magunkat a 9 komponensűvel is? Végbél polip már előfordult, ezért gondoltam arra, hogy esetleg az új oltás ez ellen is védhet. Köszönöm válaszát.
Kedves Érdeklődő! Minél több komponens ellen vannak beoltva, annél szélesebb körű a védelem. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztel Dr. Úr! Most szólt a párom, hogy észre vett egy szemölcsöt a szemérem dombján, és elment nőgyógyászhoz, aki megállapította a HPV-t. Én nem vettem észre magamon semmilyen tünetet. Talán annyit, hogy nagyon ritkán viszket a minimálisan a hímvesszőm feje. Kérdésem az lenne, hogy kihez fordulhatok ha szeretném megtudni nekem is van-e ilyen fertőzésem. Köszönöm a segítségét
Kedves Kérdező! Bőrgyógyász, nemi úton terjed fertőző betegségekkel foglalkozó venerológust érdemes felkeresnie a problémájával. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Elmentem nőgyőgyászhoz p2 negativ kenet az már hpv vírus ? Nem tudok semmiről mi lehet a baj. Vérzet a bőröm az intim rèszen èvekig de egy hüvelykrèm marta szét a bőrfelületet nem hiszem hogy megfertőzött valaki funkcionális cisztákat találtak volt pecsètelő vèrzèsem ès ha fájt a petefészkem mindig gyógyszert szedtem vagy kúpokat vettem vagy hüvelykúpot mindig ha éreztem valamit mentem azonnal maszekhez. Hüvelygomba nem alakulhat át hpvre vagy igen?
Kedves Andy! A P2-es kenet negatív, nem jelenti azt, hogy HPV fertőzése lenne! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
tisztel doktor ur az egesz testemen barna foltok vannak, nehol nagy szemolcsok, ami egy kis piros pottyel kezdodik, de nagyon viszket es az bebarnul, megno a fejemen is van ilyen viszketes mit tudok csinalni hogy elmuljon? a borgyogyasz nem csinalt semmit kihez menjek a problemammal?
Kedves Kérdező! Az Ön helyében felkeresnék egy másik bőrgyógyászt, aki alaposan megvizsgálja, és megtalálja a megfelelő terápiát az Ön számára. Üdvözlettel: Bartha Tünde
tisztel doktor ur az egesz testemen barna foltok vannak, nehol nagy szemolcsok, ami egy kis piros pottyel kezdodik, de nagyon viszket es az bebarnul, megno a fejemen is van ilyen viszketes mit tudok csinalni hogy elmuljon? a borgyogyasz nem csinalt semmit kihez menjek a problemammal?
Kedves Kérdező! Az Ön helyében felkeresnék egy másik bőrgyógyászt, aki alaposan megvizsgálja, és megtalálja a megfelelő terápiát az Ön számára. Üdvözlettel: Bartha Tünde
Jónapot Doktorú! Sajnos a talpamon kb 6 darab vírusos szemölcs talalható! Ecseteltem, fagyasztották sok alkalommal de eddig mindig vissza nőtt! Sajna régóta megvannak. Esetleg úgymondd humánusabb kezelés nem ismert? Gyógyszer ill injekció formájában? Előre is köszönöm válaszát!
Kedves Dániel! Amennyiben a lézeres kezelés humánusabbnak nevezhető, akkor azzal érdemes próbálkozni. Gyógyszer, injekció nem mulasztja el ezeket a szemölcsöket. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jónapot Doktorú! Sajnos a talpamon kb 6 darab vírusos szemölcs talalható! Ecseteltem, fagyasztották sok alkalommal de eddig mindig vissza nőtt! Sajna régóta megvannak. Esetleg úgymondd humánusabb kezelés nem ismert? Gyógyszer ill injekció formájában? Előre is köszönöm válaszát!
Kedves Dániel! Amennyiben a lézeres kezelés humánusabbnak nevezhető, akkor azzal érdemes próbálkozni. Gyógyszer, injekció nem mulasztja el ezeket a szemölcsöket. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Nemi szervem tövében fél éve jelent meg egy szemölcs. Folyamatos borotválás (szemölcs megvágása véletlenül) végett tovább terjedt és már kb. 10 kisebb-nagyobb szemölccsel rendelkezem. Szakorvoshoz csak 06.19.-re kaptam időpontot, addig is szeretnék mindent megtenni a gyógyulás érdekében. Háziorvosom felírt CONDYLINE 5 mg/ml külsőleges oldatot illetve immunerősítőt: BRONCHO-VAXOM OM kemény kapszula felnőtteknek. Kérdésem főként ezzel kapcsolatban lenne. Alkalmas hpv (valószinű ez a problémám, 19.-én kiderül) ellen ez az immunerősítő? Csak mert a neten mindenhol ISOPRINOSINE-t olvasom mint lehetséges alkalmas gyógyszer. Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Érdeklődő! A bronchovaxom felső légúti betegségek esetén segíti az immunrendszert. Az isoprinosine ennél jobb, bár pácienseimnél érdemi hatást nem szoktam látni, ezért csak akkor írom fel, ha nagyon szeretné valaki megpróbálni. A szemölcsöket ecsetelni nem érdemes, mert csak átmeneti javulást okoz, sokkal inkább fagyasztásos eljárással vagy lézeres kezeléssel lenne érdemes a szemölcsöket eltüntetni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Üdvözlöm! A hangszálamon kinövést találtak,és távolítottak el. Szövettani vizsgálat HPV 16 jelenlétét mutatta ki. 46 éves vagyok.Szeretném magam beoltatni a 9-es szérummal.Ön szerint érdemes már fertőzötten beadni, illetve,egészségkártyával lehet-e fizetni? Válaszát köszönöm
Kedves Ferenc! Igen mindenképpen érdemes beoltatnia magát. Az egészségkártya használatának lehetőségét az adott egészségügyi intézmény tudja megválaszolni, ahol az oltást igényelné. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Hello. 24éves vagyok és hpv gyanúsnak érzem magam. Tünetei is keletkeztek. Vettem szemölcs eltávolitot . Gyerek koromban kaptam védő oltást. Most még is el kaptam meddig nyújt védelmet az oltás?
Kedves Kérdező! Ha panaszai vannak, mindenképpen keressen fel egy nőgyógyászt! Az oltás jelen tudásunk szerint tartósan védelmet biztosít a főbb HPV-típusok ellen (attól is függ, hogy melyik oltást kapta meg korábban). Üdvözlettel: Bartha Tünde
Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja együtt voltam egy illetővel, akinek szemölcsök voltak a nemi szervén. Akkor még nem tudtuk mitől lehet. Ma volt orvosnál ahol kiderült, hogy HPV-je van. Ott lefagyasztották neki. A kérdésem az lenne, hogy így valószínű, hogy én is megfertőződtem? 2 hónap múlvára kaptam időpontot rákszűrésre. Ott kiderül ha én is HPV fertőzött vagyok? Vagy ahhoz szükséges másik vizsgálat? Illetve gyógyítható a vírus, vagy mostmár ezzel együtt kell élnem? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Baarbyy! Aggodalomra nincsen ok, nem biztos, hogy Ön is megkapta a fertőzést és a betegséget, ha meg is kapja az ember, a szervezet képes leküzdeni, illetve lehet segíteni a gyógyulást. Aki megkapja, az sem feltétlenül hordozója a HPV vírusnak élete végéig, a szervezet képes leküzdeni az állapotot. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Kedves Doktor Úr! Tanácstalan vagyok és elveszett! 34 éves hölgy vagyok,aki Miomával és Hpv küzd+ természetes úton nem tudok teherbe esni.Segítséget szeretnék kérni,mert minden hónapjába elő jön.Pici pirosas foltok jönnek ki a szemérem ajkak vagy popómon,felmarodás szerűség.Viszket és Nagyon kellemetlen érzés!Persze járók orvoshoz is vele de ez már 2 doki,aki valami miatt nem kezel rendesen.Az első doki Neogronormont írt fel és azt állapította meg hogy felmaródás! 2 doki akihez járok szűrésre is.Travocort krémet írt fel.És ennyivel letudott hogy ezzel kezeljem! De sajnos ez sem vált be. HPV-m 2-es lett.Kérem mi tévő legyek? Köszönöm
Kedves Ágnes! Sajnos látatlanban nehez megítélni az elváltozás mibenlétét, mindeképpen meg kell vizsgálni ahhoz, hogy érdemben lehessen nyilatkozni. Az elmondottak alapján nekem a herpes vírus okozta elváltozás jutott az eszembe. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 2017 decemberében szemölcsök nőttek a herezacskómra. Időben el is mentem bőrgyógyászhoz. 2x kezelésre a szemölcs eltűnt. Júniusban újra ki újult pedig monogám voltam. Újra orvos ismételten lekezelték de csak rosszabb lett. Aztán kaptam isoprinosine -t illetve condyline ecsetelőt. 2 hét múlva teljesen elmúltak. Aztán másfél hónappal rá ismét előjött ugyan azon a helyen aztán lekezeltem, eltűnt aztán ismételten előjött másfél hónap múlva. Január közepén jött ki legutóbb ismét lekezeltem, kidobáltam az összes alsógatyám hátha visszafertőz.Április közepe van eddig azt hittem végre megszűnt a problémám de ma vettem észre h ismét ki újult ugyan azon a helyen. Kezemen több éve van szemölcs amit nem nagyon kezeltem. Ezzel összefügghet? üdv.: egy nagyon elkeseredett srác.
Kedves Érdemlődő! A védőoltás jó gondolat, mindenképpen adassa be a 9 komponensű oltást. Mellette erősítse immunrendszerét. Az ecsetelés azonban nem hatékony, nagyon gyakran kiújul az elváltozás, ezért sokkal hatékonyabb gyógyulást eredményez a fagyasztásos eljárás! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 2017 decemberében szemölcsök nőttek a herezacskómra. Időben el is mentem bőrgyógyászhoz. 2x kezelésre a szemölcs eltűnt. Júniusban újra ki újult pedig monogám voltam. Újra orvos ismételten lekezelték de csak rosszabb lett. Aztán kaptam isoprinosine -t illetve condyline ecsetelőt. 2 hét múlva teljesen elmúltak. Aztán másfél hónappal rá ismét előjött ugyan azon a helyen aztán lekezeltem, eltűnt aztán ismételten előjött másfél hónap múlva. Január közepén jött ki legutóbb ismét lekezeltem, kidobáltam az összes alsógatyám hátha visszafertőz.Április közepe van eddig azt hittem végre megszűnt a problémám de ma vettem észre h ismét ki újult ugyan azon a helyen. Kezemen több éve van szemölcs amit nem nagyon kezeltem. Ezzel összefügghet? üdv.: egy nagyon elkeseredett srác.
Kedves Érdemlődő! A védőoltás jó gondolat, mindenképpen adassa be a 9 komponensű oltást. Mellette erősítse immunrendszerét. Az ecsetelés azonban nem hatékony, nagyon gyakran kiújul az elváltozás, ezért sokkal hatékonyabb gyógyulást eredményez a fagyasztásos eljárás! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! 2017 decemberében szemölcsök nőttek a herezacskómra. Időben el is mentem bőrgyógyászhoz. 2x kezelésre a szemölcs eltűnt. Júniusban újra ki újult pedig monogám voltam. Újra orvos ismételten lekezelték de csak rosszabb lett. Aztán kaptam isoprinosine -t illetve condyline ecsetelőt. 2 hét múlva teljesen elmúltak. Aztán másfél hónappal rá ismét előjött ugyan azon a helyen aztán lekezeltem, eltűnt aztán ismételten előjött másfél hónap múlva. Január közepén jött ki legutóbb ismét lekezeltem, kidobáltam az összes alsógatyám hátha visszafertőz.Április közepe van eddig azt hittem végre megszűnt a problémám de ma vettem észre h ismét ki újult ugyan azon a helyen. Kezemen több éve van szemölcs amit nem nagyon kezeltem. Ezzel összefügghet? üdv.: egy nagyon elkeseredett srác.
Kedves Érdemlődő! A védőoltás jó gondolat, mindenképpen adassa be a 9 komponensű oltást. Mellette erősítse immunrendszerét. Az ecsetelés azonban nem hatékony, nagyon gyakran kiújul az elváltozás, ezért sokkal hatékonyabb gyógyulást eredményez a fagyasztásos eljárás! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Dr Úr! Szeretném kikérni a véleményét HPV kapcsán. Páromnál 99% ban HPV van mely csak a végbélnyílásán jelentkezett szemölcsök formájában. Nemi gyógyász látta teszt folyamatban. Nekem a tesztem negatív lett. Viszont szeretnénk kisbabát és tudom így nemi közösülés kizárt. Nem is vagyunk azóta együtt nem kockázatunk hogy megfertőződjek. Kell e az oltás és ha igen melyikünknek? Ha én beoltatom magam védettség kialakulása után próbálkozhatunk a gyermekáldással akkor is ha ő továbbra is fertőzött? Vagy ha csak ő oltatja be magát lehet abban valami hogy a védettség kialakulásának előrehaladtával eltűnnek a szemölcsök? illetve ha nem oltat képes az immunrendszer ezt a vírust isoprinosine kúrával leküzdeni? Mikortól számít tünetmentesnek? Köszönöm Köszönöm!
Kedves Hölgyem! A szemölcsöket fagyasztásos módszerrel a leghatékonyabb kezelni, amire sokszor 4-5 alkalmas kezelés is szükséges. A teljes gyógyulásig ne történjen együttlét, mert a szoros testi kontaktus Önt is megfertőzheti. Érdemes mindkettejüknek beoltatni magát 9 komponensű HPV elleni védőoltással. Tapasztalatom szerint az Isoprinosine nem hoz igazi áttörést, viszont érdemes lenne az immunrendszerüket erősíteni. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt HPV doktor! HPV szűrést szeretnék (HPV-16,-18, stb.), én férfi vagyok és főleg a szájnyálkahártyában, garatban jelen lévő HPV-törzsekre szeretném a szűrést, egy esetleges rák kialakulását megelőzendő, ill. a veszélyes törzsek hordozása esetén gyakrabban járnék vizsgálatra. Én úgy tudom, hogy a HPV-16-ot és a többi rákkeltő HPV-fajt nyálból nem lehet kimutatni, mert a vírus a nyálban nincs jelen, hanem csak a szájüreg egyes szöveteiben bújik meg, tehát az egyetlen (antitest) kimutatási mód a vérből lehetséges és erre már ki is fejlesztettek egy tesztet (Prevo-Check).Viszont az egyik rendelésen azt írták, hogy hámkaparék-vizsgálattal ki tudják mutatni a garatból is a vírust (ami8ben a külföldi honlapokon olvasottak alapján kételkedem). Mi az igazság? Érdemes elmenni oda? Köszönettel Vass Láészló
Kedves László! A garathámból valóban kimutatható a vírus, azonban az egész garatfelszínről nem lehet mintát venni, ezért nagy valószínűséggel csak a makroszkóposan gyanús felületről vesznek mintát. Más antitest alapú kimutatás hazánkban nincsen gyakorlatban. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne,hogy néhány hete megjelent a nemiszervemen egy kicsi szemölcsszerű képződmény. Már bejelentkeztem nőgyógyászhoz,de csak egy későbbi időpontot kaptam. Nagyon félek,hogy hpv-m van. Mik a mielőbbi teendők?
Kedves Hölgyem! Mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, hogy a szemölcs eltávolításáról vagy fagyasztásáról egyeztessenek! Ez a két módozat lenne javasolt nemi szervi szemölcs esetén! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne,hogy néhány hete megjelent a nemiszervemen egy kicsi szemölcsszerű képződmény. Már bejelentkeztem nőgyógyászhoz,de csak egy későbbi időpontot kaptam. Nagyon félek,hogy hpv-m van. Mik a mielőbbi teendők?
Kedves Hölgyem! Mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, hogy a szemölcs eltávolításáról vagy fagyasztásáról egyeztessenek! Ez a két módozat lenne javasolt nemi szervi szemölcs esetén! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Egy éve férfi szakrendelésen HPV 18 genotípust állapítottak meg nálam. Egy leletet adtak ki, amelynek a beküldött minta során "urethra, hámkaparék (glans)" megjelölés szerepelt. Megismételt vizsgálaton fél év múlva, 2 leletet adtak ki. Az első lelet negatív lett, ennek a beküldött minta során " hámkaparék" megjelölés szerepelt. A második lelet HPV 18 genotípust tartalmazott. Itt a beküldött minta soron "urethra váladék" megjelölés szerepelt. A most elvégzett harmadik teszten csak a " hámkaparék" megjelölés szerepelt, egy lelet lett kiadva. Az eredménye negatív. A beküldött minták közti különbségről érdeklődnék, hogy mi az oka az eltéréseknek. Ön szerint szükséges-e újabb tesztet csinálni az "urethra" mintával. Köszönettel
Tisztelt Uram! Az egyik esetben a hámkaparékot vizsgálták, ami a húgycső hámbélése, a másik esetben a váladékot, ami a húgycsőben bárhonnan jöhet. A lokalizáció más a két esetben. Szerencsés, ha mindkét minta negatív, akkor nincsen tennivaló. Illetve ilyen esetben megfontolnám a 4 vagy 9 komponensű HPV elleni védőoltást is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr! Gyomortükrözés alkalmával felfedeztek egy fehér foltot a nyelőcsőben, amelyből mintát vettek. (Biopszia II. Pappilomatosus elváltozás). A vizsgálat közben az orvos mondta is, hogy ilyen fehér foltot a HPV szokott okozni. Amikor kész lettünk, azt mondták, nincs semmilyen nagy eltérés, vagy aggodalmat keltő elváltozás. A biopszia eredménye még nem készült el, de nagyon megijedtem. Abban kérném a segítségét, hogy kell-e tartanom valamilyen súlyos megbetegedéstől, illetőleg, hogy ha ez valóban HPV okozta probléma, akkor mit tehetek ellene. Gyógyítható a HPV? Illetőleg még azt kérdezném, hogy hogyan kerülhetett a szervezetembe? Monogám életet élő kétgyermekes 32 éves anya vagyok. Lehet már korábban is bennem volt, csak most jött ki a tünet?Nőgyógyászati rákszűréseim mindig P1-P2-esek voltak, így HPV-re nem gyanakodtunk soha. Nagyon köszönöm a megnyugtató választ.
Kedves Hölgyem! Szerintem aggodalomra nincsen ok. Vírus sokféle elváltozást okoz, de mielőtt bármire is gondolunk érdemes lenne megvárni a konkrét erdményeket, hogy annak ismeretében gondoljuk végig a tennivalókat! Előre nem érdemes aggódni és fölöslegesen teóriákat felállítani!
Kedves Doktor Úr! Valószínűleg 2015 októberében fertőződtem meg HPV vírussal. 2017 nyarán szemölcsöket észlelt az orvosom a hüvelyemben, illetve (még 2016-ban) méhszájsebet. A rákszűrés eredménye negatív lett, azonban a HPV teszt magas kockázatú HPV vírusok jelenlétét igazolta, HR 16 és HR 58 típusokat. Elvégeztünk egy Cintec Plus tesztet is, amelyben a Hpv teszt pozitív lett viszont a Cintec negatív. Ezért abban maradtunk, hogy fél év múlva megismételjük. Erre most januárban került sor. A rákszűrés ismét negatív lett, a Hpv ugyanazt az eredményt hozta, mint korábban, viszont a Cintec pozitív lett. A leleten a következők állnak: N 8790 Cervicalis dysplasia k.m.n. Ki67 és p 16 coexpressio van. Az orvosom LEEP műtétet javasolt. Az lenne a kérdésem, hogy szükség van-e a műtétre és ha igen hogyan ajánlja végrehajtani, érzéstelenítéssel vagy altatással? Előre is köszönöm válaszát.
Kedves Nikolett! Amennyiben a cytológiája negatív lett, akkor nem indokolt a műtét. Kizárólag HPV jelenlét esetében nem szükséges ilyen típusú műtétet végezni, azonban félévente fontos a cytológiai kontroll. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt doktor úr ! 26 éves férfi vagyok, 2017. év nyarán diagnosztizáltak nálam valamint partneremnél egyaránt HPV fertőzést. Nálam az 51-52-es genotípust mutatta ki a laborvizsgálat, partneremet pedig szintén HPV gyanús condyloma-val kezelte a nőgyógyásza, két alakalommal is lézeres eltávolítást alkalmaztak nála, mely azóta nála már tünetmentes. Mindkettőnknek fel lett írva az Isoprinosine immunrendszer erősítő tabeltta, amit kiváltottunk és szedtünk is, de idő közben az én altestemen is megjelentek condyloma-szerű szemölcsök. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy az immunerősítő kúra ellenére általam elkapott fertőzést miként lehetne leküzdeni, nálam is javasolt-e a lézeres vagy a lefagyasztásos módszer, illetve van-e más, hatékony ellenszere a fertőzés megszüntetésének ? Továbbá érdeklődni szeretnék, hogy a gyógyszertárakban kapható HPV elleni oltások mennyire bizonyulnak hasznosnak egy már meglévő fertőzés esetén, illetve hogy melyik oltás beadatását javasolná akár nekem, akár a párom részére ? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Uram! A Condylomák kezelése mindenképpen indokolt. A kezelésre mind a lézeres, mind a fagyasztásos eljárás hatékony. Ezt feltétlenül végeztesse el! Az oltással kapcsolatosan fontos tudni, hogy nem meglévő fertőzések kezelésre, hanem jövőbeli fertőzések megelőzésére való. Ezzel együtt az Ön esetében is javasolnám a 4 vagy méginkább a 9 komponensű HPV elleni védőoltást! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt doktor úr ! 26 éves férfi vagyok, 2017. év nyarán diagnosztizáltak nálam valamint partneremnél egyaránt HPV fertőzést. Nálam az 51-52-es genotípust mutatta ki a laborvizsgálat, partneremet pedig szintén HPV gyanús condyloma-val kezelte a nőgyógyásza, két alakalommal is lézeres eltávolítást alkalmaztak nála, mely azóta nála már tünetmentes. Mindkettőnknek fel lett írva az Isoprinosine immunrendszer erősítő tabeltta, amit kiváltottunk és szedtünk is, de idő közben az én altestemen is megjelentek condyloma-szerű szemölcsök. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy az immunerősítő kúra ellenére általam elkapott fertőzést miként lehetne leküzdeni, nálam is javasolt-e a lézeres vagy a lefagyasztásos módszer, illetve van-e más, hatékony ellenszere a fertőzés megszüntetésének ? Továbbá érdeklődni szeretnék, hogy a gyógyszertárakban kapható HPV elleni oltások mennyire bizonyulnak hasznosnak egy már meglévő fertőzés esetén, illetve hogy melyik oltás beadatását javasolná akár nekem, akár a párom részére ? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Uram! A Condylomák kezelése mindenképpen indokolt. A kezelésre mind a lézeres, mind a fagyasztásos eljárás hatékony. Ezt feltétlenül végeztesse el! Az oltással kapcsolatosan fontos tudni, hogy nem meglévő fertőzések kezelésre, hanem jövőbeli fertőzések megelőzésére való. Ezzel együtt az Ön esetében is javasolnám a 4 vagy méginkább a 9 komponensű HPV elleni védőoltást! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktorúr! Nemiszervi szemölcseim vannak, és a hpv teszt folyamatban, de eléggé biztos hogy hpv-m van. Azt szeretném kérdezni, hogy semmilyen szexuàlis kontaktus nem létesíthető, vagy óvszerrel nem fertőznék meg senkit. Csók, oràlis, anàlis szex milyen körülmènyek között kivitelezhető, rizikós e a partnernek ezek közül valamelyik? Köszönettel, Kérdező
Kedves Bencze! Ilyen esetben elsődleges a kezelés és a teljes gyógyulás. A szexuális együttlét partnerrel csak ezután következzen a partner és az Ön védelmében is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor Úr 19 éves lányomnál egy évvel ezelőtt hpv-t diagnosztizáltak.Akkor 6,11, es találtak, szemölcsei is voltak, pontosan 3 db kisebb. Isoprinosine tablettát kapunk,emelett C és D vitamit, flavon vörös gyümölcs vitamint, szedtünk.Majd három hónap múlva a kontroll vizsgálat eredménye, hpv 59-es magas rizikófaktorú.Ekkora a szemölcsök már eltűntek.Még több immunerősítőt szedtünk (gyümülcsök, greapfruit cseppek,flavon zöldségek) mellette az Isoprinosine-t. A következő kontroll eredménye, hpv 56,59,66 lett. Tudom, hogy idő kell a hpv gyógyulásához, de nem értem miért lesz egyre rosszabb az eredmény.A rákszűrés, p2-es, vérvétel, labor jó, baktérium nincs.Lányom egészséges, nincs semmi panasza, 150 cm és 50 kg. Nemi életete 1 éve nem él!Miért lesz egyre rosszabb az eredménye? Kérem ha tud segítsen, mert kicsit kétségbe vagyok esve! Hpv elleni oltást nem kapott. Várom válaszát Köszönettel, Seregi Dóra
Kedves Dóra! Sajnos a HPV legyőzéséhez sokszor évek szükségesek. A legfontosabb, hogy folyamatosan (félévente) legyen nőgyógyászati kontroll, rákszűrés. Emellett a leírt immunerősítő kezelés teljesen megfelelő. Az eredmény nem rosszabb, csak nem minden esetben mutatták ki a teljes kórokozó palettát. Ilyen esetben én pácienseimnek minden esetben javasolni szoktam a 9 komponensű HPV elleni védőoltást is! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! Egy (sajnos meggondolatlan) szexuális kapcsolat révén HPV nemi szemölcsfertőzést kaptam. Bőrgyógyász szakorvos tünetileg szakszerűen kezelte, leégetéssel és ecseteléssel. Azonban fontos kérdés, hogy a fertőzés maga megszűnhet -e, a továbbiakban élhetek e nemi életet a fertőzés átadása nélkül...? Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát! G.
Kedves Érdeklődő! Amennyiben a szemölcsök teljesen eltűntek, nem újulnak ki és az utolsó kezeléstől számítva eltelt 1-2 hónap, úgy jó eséllyel mondható, hogy ön teljesen meggyógyult. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Tisztelt Doktor úr! Egy (sajnos meggondolatlan) szexuális kapcsolat révén HPV nemi szemölcsfertőzést kaptam. Bőrgyógyász szakorvos tünetileg szakszerűen kezelte, leégetéssel és ecseteléssel. Azonban fontos kérdés, hogy a fertőzés maga megszűnhet -e, a továbbiakban élhetek e nemi életet a fertőzés átadása nélkül...? Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát! G.
Kedves Érdeklődő! Amennyiben a szemölcsök teljesen eltűntek, nem újulnak ki és az utolsó kezeléstől számítva eltelt 1-2 hónap, úgy jó eséllyel mondható, hogy ön teljesen meggyógyult. Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot! A HPV- szemölcsökre kaptam ecsetelőt a végbélnyílásomnál voltak. Szeretnék érdeklődni, hogy érdemes elmenni megnézetni a végbelemet is? , ha igen erre hol van lehetőségem ??
Kedves Viktor! A témában proktológus szakrendelését érdemes felkeresnie! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Jó napot! A HPV- szemölcsökre kaptam ecsetelőt a végbélnyílásomnál voltak. Szeretnék érdeklődni, hogy érdemes elmenni megnézetni a végbelemet is? , ha igen erre hol van lehetőségem ??
Kedves Viktor! A témában proktológus szakrendelését érdemes felkeresnie! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György
Anna 2017-11-22 16:49:03 Jo napot. Evek ota attol szenvedek , hogy tulsagosan szoros vagyok, nemreg pedig megallapittottak hogy a tesxtoszteton szintenm is kisse magas (1.8 helyett 2.3 ). Ennek ellenere minden tovabbi eredmeny rendeben volt, a ciklusom is aranylag renszeres (29 33) nap minden honapban. Tulsulyos sem vagyok 49 kg 165 cm. Ezert a pcos szindromat az orvosom kizarta. Kerdesem a lenne , hogy akkor mi okozhatja ezt a problemat es hogy lehet kezelni? Koszonom a valaszt Ps 18 eves vagyok
Kedves Kérdező! A szőrösödés mértéke lehet alkati (öröklött) tényezők miatt is. Fontos a szőrnövekedés helye is. Ha olyan helyen is megjelentek mostanában új szőrszálak a testén, ahol eddig nem (hason a köldök felé, arcon), elképzelhető, hogy mégis csak a megnövekedett tesztoszteron szint lesz a probléma okozója. Olyan készítmények elérhetőek, amelyek nem engedik az új szőrszálak megjelenését (anti-androgén szerek), de a szőrzet elvátolítása tablettával nem lehetséges. Én az Ön helyében felkeresnék egy bőrgyógyászt! Üdvözlettel: Bartha Tünde
Péniszemen apró(1 mm),lapos,bőrszínű,enyhén síkból kiálló,fájdalmatlan,nem viszkető,ecetsavra elfehéredő, bőrelváltozások jelentkeztek(legfeljebb 7 db.), melyet első ránézésre Condylomaként diagnosztizáltak(Dr.Hunyadi János Róbert Károly magánkórház), majd mintát vettek magáról az elváltozásról és az urethrából.(Az elváltozások közben megszűntek Condyline oldat hatására) A PCR vizsgálati eredmények szerint az urethra váladék DNS negatív HPV. A hámkaparékról nem érkezett vizsgálati eredmény. (GenoID laboratórium) Az eredmények negatív esetben a következő genotípusok jelenlétét zárja ki: 2a,3,6,7,11,13,16,18,26,27,28,29,30,31,33,34,35,39,40,42,43,44,45,51,52,53,54,56,57,58,59,61,66,67,68,70,72,73,74,81,82,83,84,87,89,90,91 (manifeszt daganatokban a HPV genetikai állományának változása miatt az álnegatív eredmény lehetősége fenn áll.) Ezek alapján számomra fennáll a félrediagnosztizálás és a hanyag vizsgálat gyanúja. Túlreagálom? Ennek ellenére elképzelhető hogy az elváltozást a HPV vírus okozza? Milyen egyéb okai lehetnek az említett elváltozásnak, ami nem HPV ? pl.molluscum?
Kedves Mark! A leírtakban nem látom, hogy miért érzi "hanyag" vizsgálat gyanúját? A problémája nagy valószínűséggel condylomának tűnik. Ezt a hámfelszín kaparékából lehet kimutatni, de a gyakorlott vizsgáló megtekintéssel is megmondja. Lehet persze tipizáltatni a hámkaparékot, a kérdés persze, hogy érdemes-e! A lényeg, hogy kezelésre megszűntek a panaszai. Amennyiben visszatérne a hámfelszíni elváltozás, érdemes lenne az ecsetelés helyett a fagyasztásos eljárást alkalmazni! Üdvözlettel: Szőnyi György
Péniszemen apró(1 mm),lapos,bőrszínű,enyhén síkból kiálló,fájdalmatlan,nem viszkető,ecetsavra elfehéredő, bőrelváltozások jelentkeztek(legfeljebb 7 db.), melyet első ránézésre Condylomaként diagnosztizáltak(Dr.Hunyadi János Róbert Károly magánkórház), majd mintát vettek magáról az elváltozásról és az urethrából.(Az elváltozások közben megszűntek Condyline oldat hatására) A PCR vizsgálati eredmények szerint az urethra váladék DNS negatív HPV. A hámkaparékról nem érkezett vizsgálati eredmény. (GenoID laboratórium) Az eredmények negatív esetben a következő genotípusok jelenlétét zárja ki: 2a,3,6,7,11,13,16,18,26,27,28,29,30,31,33,34,35,39,40,42,43,44,45,51,52,53,54,56,57,58,59,61,66,67,68,70,72,73,74,81,82,83,84,87,89,90,91 (manifeszt daganatokban a HPV genetikai állományának változása miatt az álnegatív eredmény lehetősége fenn áll.) Ezek alapján számomra fennáll a félrediagnosztizálás és a hanyag vizsgálat gyanúja. Túlreagálom? Ennek ellenére elképzelhető hogy az elváltozást a HPV vírus okozza? Milyen egyéb okai lehetnek az említett elváltozásnak, ami nem HPV ? pl.molluscum?
Kedves Mark! A leírtakban nem látom, hogy miért érzi "hanyag" vizsgálat gyanúját? A problémája nagy valószínűséggel condylomának tűnik. Ezt a hámfelszín kaparékából lehet kimutatni, de a gyakorlott vizsgáló megtekintéssel is megmondja. Lehet persze tipizáltatni a hámkaparékot, a kérdés persze, hogy érdemes-e! A lényeg, hogy kezelésre megszűntek a panaszai. Amennyiben visszatérne a hámfelszíni elváltozás, érdemes lenne az ecsetelés helyett a fagyasztásos eljárást alkalmazni! Üdvözlettel: Szőnyi György
Péniszemen apró(1 mm),lapos,bőrszínű,enyhén síkból kiálló,fájdalmatlan,nem viszkető,ecetsavra elfehéredő, bőrelváltozások jelentkeztek(legfeljebb 7 db.), melyet első ránézésre Condylomaként diagnosztizáltak(Dr.Hunyadi János Róbert Károly magánkórház), majd mintát vettek magáról az elváltozásról és az urethrából.(Az elváltozások közben megszűntek Condyline oldat hatására) A PCR vizsgálati eredmények szerint az urethra váladék DNS negatív HPV. A hámkaparékról nem érkezett vizsgálati eredmény. (GenoID laboratórium) Az eredmények negatív esetben a következő genotípusok jelenlétét zárja ki: 2a,3,6,7,11,13,16,18,26,27,28,29,30,31,33,34,35,39,40,42,43,44,45,51,52,53,54,56,57,58,59,61,66,67,68,70,72,73,74,81,82,83,84,87,89,90,91 (manifeszt daganatokban a HPV genetikai állományának változása miatt az álnegatív eredmény lehetősége fenn áll.) Ezek alapján számomra fennáll a félrediagnosztizálás és a hanyag vizsgálat gyanúja. Túlreagálom? Ennek ellenére elképzelhető hogy az elváltozást a HPV vírus okozza? Milyen egyéb okai lehetnek az említett elváltozásnak, ami nem HPV ? pl.molluscum?
Kedves Mark! A leírtakban nem látom, hogy miért érzi "hanyag" vizsgálat gyanúját? A problémája nagy valószínűséggel condylomának tűnik. Ezt a hámfelszín kaparékából lehet kimutatni, de a gyakorlott vizsgáló megtekintéssel is megmondja. Lehet persze tipizáltatni a hámkaparékot, a kérdés persze, hogy érdemes-e! A lényeg, hogy kezelésre megszűntek a panaszai. Amennyiben visszatérne a hámfelszíni elváltozás, érdemes lenne az ecsetelés helyett a fagyasztásos eljárást alkalmazni! Üdvözlettel: Szőnyi György
62 éves vagyok, tavaly télen nagyon megvoltam fázva,ajak herpeszem, szem környéki váladékozásom is volt, tavasszal azt vettem észre, szinte egyik napról a másikra, hogy a végbélnyílásom körül pici duzzanat van, később a nemiszervem körül is lettek apró szemölcsszerű elváltozások, nem fáj, nem érzékeny, de rendkívül zavaró . 2013 ban volt egy nagyajkon lévő verruca seborrhorica eltávoltítás amire azt mondta a műtétet végző orvos, hogy visszatérhet, és nem biztos , hogy ugyan oda , vagy abban a formában. Kérdésem az lenne, hogy kihez forduljak, mi lehet ez ? Köszönöm a válaszukat!
Kedves Érdeklődő! Az elváltozást mindenképpen meg kell tekinteni, csak ebben az esetben lehet megmondani, hogy mi okozza. Forduljon nőgyógyászhoz vagy bőrgyógyászhoz, aki nemi kórokozók gyógyításával is foglalkozik. Üdv: Dr. Szőnyi György
62 éves vagyok, tavaly télen nagyon megvoltam fázva,ajak herpeszem, szem környéki váladékozásom is volt, tavasszal azt vettem észre, szinte egyik napról a másikra, hogy a végbélnyílásom körül pici duzzanat van, később a nemiszervem körül is lettek apró szemölcsszerű elváltozások, nem fáj, nem érzékeny, de rendkívül zavaró . 2013 ban volt egy nagyajkon lévő verruca seborrhorica eltávoltítás amire azt mondta a műtétet végző orvos, hogy visszatérhet, és nem biztos , hogy ugyan oda , vagy abban a formában. Kérdésem az lenne, hogy kihez forduljak, mi lehet ez ? Köszönöm a válaszukat!
Kedves Érdeklődő! Az elváltozást mindenképpen meg kell tekinteni, csak ebben az esetben lehet megmondani, hogy mi okozza. Forduljon nőgyógyászhoz vagy bőrgyógyászhoz, aki nemi kórokozók gyógyításával is foglalkozik. Üdv: Dr. Szőnyi György
hónaljban is lehet HPV szemölcs,nagy és sötétbarna?
Kedves Hölgyem! Elvben lehetséges, de abszolút nem típusos a hely és a leírtak alapján nagy valószínűséggel nem HPV okozza az elváltozást. Konkrétumot mindenképpen bőrgyógyászati vizsgálat alapján lehet mondani! Üdvözlettel: Szőnyi György
hónaljban is lehet HPV szemölcs,nagy és sötétbarna?
Kedves Hölgyem! Elvben lehetséges, de abszolút nem típusos a hely és a leírtak alapján nagy valószínűséggel nem HPV okozza az elváltozást. Konkrétumot mindenképpen bőrgyógyászati vizsgálat alapján lehet mondani! Üdvözlettel: Szőnyi György
2 éve kórházba kerültem, mire kiderülek t sok olyan betegségeim, amiket gyerekkoromtól sajnos idáig nem mondtak meg, kartonjaim elvesztek, nem tudni hogyan. Mostaniak is, éppen oorvosváltás réévén a jogi képviselővel keresem a akpcsolatot, hiszen nagy betegségeim voltak, sok kartonommal. SOTE-val szerződésem van ritjka betegségem miatt, a Hypothalamusomon, egy nagy ciszta centraslisan Mindegy! végrendeleltem ott van a volt orvosomnál, azt sem adja nekem. Kardiológiára vettek fel azonnal, én a háziorvosomhoz 3 napi pisilésmentes fájdalommal mentem azt hittem, urológián kötök ki. SSaját lábamon az SBO-ra kerültem, Káliumhiányom volt szívroham gyanú, /ágyhiány miatt 9 injekció bedéását követőe+UH után Contramal inj. kellett h. kapjak, ezután felkerültem a Gervain professzor asszony osztályára, pancreatológia, most ha gondom van, akkor is éves felülvizsgálatokra járok, /Steathorrhoea pancreatica, K 9030/mindenhol vannak szervezetemben ciszták, petefészkemben momentán nem láttak. Bajt fedeztem fel, és ettől minden megváltozott. Gyógynövényeken élek, alig kapok valami gyógyzsert /Pangrolt, most Roxera, Lipidil, Xanax, Kaldium Ret. és Furon/ Azt vettem észre, hogy nekem egy burokban van egy szó szerinti péniszem piros színű most már, begyullad időnként, de a féájdalomtól csak jegeltem. / Onkológushoz rendszeresen jártam eddig, mert, hogy beteg lett nem praktizál tőbbé. Bajom sok petefészek ciszta volt, msot lekopogom nincs, de ez amit kélpekkel mutatni is tudok, kiakakszt, barátom elhagytam, mert fáj a szex is. régen szűrettem magam FPV virus-ra is, semmi, ergo jó volt az eredményem, mert egy élettársam miatt tartottam szükségesnek, aki nem volt megbízható partner. nem tudokmáshoz menni, mert ott dolgoztam a kórházban, és félek, ha valami kiderül más, mindenki tudja, ahogy moondani szokás, Jjános, meg a város, elkerülném. 2 fotómmal ha válaszol Professzor Úr, elküldöm a képeket, de ott nem látszik gyulladtállapotban éppen a nagy problémám, ami dió nagyságúra is begyullad, üllni állni, menni nem tudok tőle, 2 év alatt 3 alkalommal fordult elő ez a borzalom. mit tegyek most? A volt nőgyógyászom meg sajnos elhűnyt! Nem bízom meg abban a főorvosban, akit ajánlottak, mert tanítványa voltam, nincsenek ott dolgozók sem jó véleménnyel szakamilag.
Tisztelt Hölgyem! Problémája összetett és alapos vizsgálatot és a kórtörténetének a tanulmányozását igényli, ezért mindenképpen személyes konzultációra, vizsgálatra van szükség, hogy az ember érdemben tanácsot tudjon adni! Üdvözlettel: Dr. Szőnyi György