Méhnyakrák

Magyarországon évente mintegy 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon az 5. legmagasabb a 28 tagú Európai Unióban. Európában évente 25 ezer áldozatot szed a betegség. Magyarországon mintegy félezer halálesetért felelős a betegség, pedig a rendszeres méhnyakrák szűréssel és HPV elleni védőoltással megelőzhető!

A méhnyakrákos megbetegedések közel 100%-át a humán papillómavírus okozza.1

A méhnyakrák általában lassan alakul ki, akár évek vagy évtizedek is eltelhetnek, mire az elváltozás daganattá alakul. Viszont vannak esetek, amikor a betegség agresszív formában jelentkezik, akár 1 év leforgása alatt is kialakulhat a tumor, ezért is annyira fontos a megelőzés.

A méhnyakrák tünetei

A méhnyakrák korai stádiumban sokszor tünetmentes, de az alábbiakra érdemes figyelni:

  • ciklustól eltérő hüvelyi vérzés
  • szokatlanul erős, vagy kellemetlen szagú folyás
  • szexuális aktus közben/után jelentkező hüvelyi fájdalom.2

A méhnyakrák előrehaladottabb stádiumában már az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • székrekedés vagy szorulás
  • véres vizelet, vizelet visszatartási nehézségek
  • csontfájdalom
  • lábdagadás
  • a vesék károsodása miatti deréktáji vagy hátfájdalom
  • étvágy- és testsúlycsökkenés
  • fáradtságérzet, energiahiány3

A fent említett panaszok nem méhnyakrák specifikusak, azaz más betegség is állhat a hátterükben. Azonban bármelyiket is tapasztaljuk magunkon, mielőbb forduljunk háziorvosunkhoz vagy nőgyógyászunkhoz, hogy kiderítsük a panaszok okát!

A HPV okozta méhnyakrák megelőzése

A méhnyakrák a HPV által okozott rosszindulatú, daganatos megbetegedés, amely a 45 éves magyarországi nők körében a második leggyakrabban diagnosztizált rákbetegség. Évente csaknem félezer halálos áldozatot követel, miközben 1000–12004 újabb beteget regisztrálnak – annak ellenére, hogy méhnyakrák elleni szűréssel és méhnyakrák elleni védőoltással is védekezhetünk ellene.

A már kialakult méhnyakrák gyógyítására egyelőre nincsen végleges gyógymód, ezért is fontos tisztában lenni a rendszeres HPV szűrővizsgálat fontosságával.A méhnyakrák elleni küzdelem kulcsa a méhnyaki szűrővizsgálat és a HPV elleni védőoltás együttes alkalmazása.

Az aktív szexuális életet élő nők számára évente javasolt a nőgyógyászati szűrővizsgálat, amelynek során a HPV szűrés is elvégezhető. Ilyenkor az orvos kenetet vesz a méhnyakról, ebből elemzi a HPV vírus meglétét a szervezetben. Így a méhnyakrák elleni szűrővizsgálat kideríti, hogy a hámsejtekben van-e bármilyen elváltozás, azaz gyulladás, fertőzés vagy daganat.  Az eredményre általában egy, maximum négy hetet kell várni.

Méhnyakrák elleni védőoltással megelőzhető a vírusfertőzés és szövődményei. A HPV szűrés által korai stádiumban észlelt kóros elváltozások vagy a rákmegelőző állapot feltárása nagymértékben növeli a gyógyulás esélyeit.

A szűrővizsgálatok mellett tehát a betegség megelőzésének fő eszköze a méhnyakrák elleni védőoltás, amelyet érdemes már serdülőkorban beadatni, később pedig minden aktív szexuális életet élő nő és férfi számára javasolt.

A méhnyakrák elleni védőoltás megtanítja a szervezetnek felismerni a vírust, hogy amikor találkozik vele, azonnal semlegesíthesse.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt ezen cikkben található bármilyen javaslatot megvalósít.
1. Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december
2-3. http://daganatok.hu/mehnyakrak/mik-a-mehnyakrak-tunetei Letöltés ideje: 2018. február 20.
4. Szentirmay Z.,VeleczkiZs.,Kásler M. Humán papillomavírus asszociált méhnyak-megbetegedések Magyarországon: epidemiológia és a HPV-típusok összefüggése a párhuzamosan végzett citológiai diagnózissal. Orv Hetil. 2017; 158(31): 1213–1221.