HPV terjedése és tünetei

A HPV terjedése

A HPV elsősorban szexuális úton terjed, a nemi érintkezés bármely formájában megfertőződhetünk (hagyományos közösülés, orális és anális szex közben). A HPV fertőzés önmagában nem okoz tüneteket, máskor csak hosszabb lappangási idő után jelentkeznek a genitális szemölcsök, mint a vírus jellegzetes megnyilvánulásai, ezért a hölgyek és az urak tudtukon kívül lehetnek vírushordozók és –terjesztők.

HPV fertőzéshez vezethet akár egy aprócska hámsérülés is a bőr felületén, elég hozzáérni kézzel vagy valamilyen fertőzött eszközzel. Nem ritka, hogy a családban használt közös borotvakészlet áll a HPV terjedése mögött. Mivel elég hosszú a lappangási ideje, sokáig nem is tudja a fertőzött személy, hogy vírushordozó, miközben ő maga is már fertőz.

A HPV terjedése nem korlátozódik csupán a szexualitásra. Az újszülöttek is elkaphatják az édesanyjuktól, a születés pillanataiban. Afertőzés ilyenkor szülőcsatornán áthaladva, a baba  légútjaiban alakulhat ki(papillomatosis)és okozhat a légútakat elzáró növedékeket.

Sokat tehetünk a HPV terjedése ellen rendszeres szűrővizsgálatokkal és a HPV elleni oltás beadatásával. A kezelőorvossal egyeztetni javasolt a HPV szűrés elvégzését.A HPV elleni védőoltást érdemes már a szexuális élet megkezdése előtt beadatni, főként a fiatal lányoknak, de az aktív nemi életet élőknek is erősen ajánlott az oltással megszerezhető védelem.

A HPV tünetei

A Humán Papilloma Vírusnak több mint 130 formája ismert. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a nők hordozhatják a HPV-t. A HPV tünetei a nemi szemölcsök, amelyek a vírus terjedésének az eszközei is egyben: ugyanúgy megfertőzik a férfiakat is, akár a szebbik nem képviselőit, hímvesszőrákot, végbélnyílás körül kialakuló daganatos betegséget, fej-nyaki rákot okozva.*

A HPVszemölcsök kezdetben alig észrevehetőek, bőrhibának is vélhető elváltozásként jelentkeznek. A gyógyulás hosszadalmas és fájdalommal jár, valamint ellehetetleníti a szexuális életet.

Több mint 50% az esélye annak, hogy valaki megfertőződjön a Humán Papilloma Vírussal, de a HPV megfelelő kezeléssel tünetmentessé tehető. Sajnos azonban az esetek 5–10%-ában kialakulnak daganatos megbetegedések is, amelyek elhanyagolt állapotban akár végzetesek is lehetnek. Különös figyelmet és azonnali kezelést igényelnek tehát agenitális szemölcsök, amelyek az esetek legnagyobb részében HPV fertőzésre utalnak.

Magyarországon a 45 évesnél fiatalabb nők körében a méhnyakrák a második leggyakoribb rákbetegség, évente 1000–12001 új beteget regisztrálnak. A halálozási arány háromszor nagyobb, mint Európa más országaiban, főként a méhnyakszűrésen résztvevők alacsony létszáma miatt. A HPV szűrővizsgálatok alkalmával történő korai felismerés és a HPV védőoltások életeket mentenek!

*A HPV elleni vakcinák javallata nem terjed ki a fej-nyaki rákos megbetegedések, valamint a hímvesszőrák megelőzésére.

1. Szentirmay Z.,VeleczkiZs.,Kásler M. Humán papillomavírus asszociált méhnyak-megbetegedések Magyarországon: epidemiológia és a HPV-típusok összefüggése a párhuzamosan végzett citológiai diagnózissal. Orv Hetil. 2017; 158(31): 1213–1221