A cikk, megjelenésekor elérhető aktuális adatokat tartalmaz és azok alapján készült.  

Négy év alatt több mint 60%-kal emelkedett a szájrákkal diagnosztizáltak száma az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig évente csaknem 4500 új fej-nyaki daganatos megbetegedést regisztrálnak.1,2 A betegség háromszor annyi férfit érint, mint nőt, a riasztóan magas esetszám hátterében pedig főként a humán papillómavírus (HPV) áll, amely az orális szexnek és a gyakori partnerváltásnak köszönhetően egyre többeket érint. A HPV a világszerte 32 millió férfit és nőt érintő nemi szervi szemölcsért 3 és a végbélnyílás körüli rákok jelentős részéért is felelős. A szakemberek a megelőzésre hívják fel a figyelmet: míg az óvszer csak részleges védelmet nyújt a HPV-vel szemben, a legújabb védőoltások segítségével a férfiaknál is hatékonyan megelőzhető a nemi szervi szemölcs és a vírus okozta végbélnyílás körüli rák.

Bár a fiatal férfiak csaknem kétharmada tudja, hogy a HPV hímvesszőrákot, fej-nyaki daganatokat és végbélnyílás körüli rákokat is okozhat2, a védekezéssel kapcsolatban még mindig hiányosak az ismereteik. Tízből hatan úgy gondolják, hogy a nemi betegségek csak aktus útján terjednek, minden második férfi pedig azt hiszi, hogy az óvszer az összes nemi úton terjedő fertőzéssel szemben védelmet nyújt.4 Pedig a legfrissebb kutatások szerint a HPV esetén az orális szex az egyik leggyakoribb fertőzési mód: 2011 és 2015 között 302 ezerről csaknem félmillióra nőtt a szájrákos megbetegedések száma az Egyesült Államokban, holott a szájrák legnagyobb rizikófaktorának tartott dohányzás és alkoholfogyasztás ebben az időszakban folyamatosan csökkent.1 Az orális szex mellett szintén komoly kockázati tényező az anális szex, amely nem csak a nemi szervi szemölcsök, de a vírus okozta végbélnyílás körüli rák kialakulásának az esélyét is növeli.

Védőoltással a rákmegelőzésért: a HPV elleni vakcina hatékony védelmet nyújt

A HPV minden második férfit érint élete során legalább egyszer, a tünetmentes lappangásnak köszönhetően pedig akár évekig jelen lehet észrevétlenül a szervezetben. A kellemetlen és könnyen kiújuló nemi szervi szemölcsök mellett hosszú távon számos daganatos megbetegedést, többek között például végbélnyílás körüli rákot is okozhat. Ennek ellenére a férfiak harmada még mindig azt gondolja, hogy a HPV kizárólag női betegség, és jelentős részük nem hallott a HPV elleni oltásról sem.4 Pedig a 2-, 4- vagy 9-komponensű vakcina férfiak részére is adható, hatékony védelmet nyújt a végbélnyílás körüli rákokkal szemben, és az utóbbi két változat a nemi szervi szemölcsökkel szemben is véd.

„Az egészséges életmód számomra mindig fontos volt, ezért nem gondolkodtam sokat azon, hogy az orvosommal való egyeztetés után beoltassam magam HPV ellen. Ha egy ilyen egyszerű módszerrel súlyos rákos betegségeket előzhetek meg, nem kérdés, hogy élek-e a lehetőséggel.” – mondta Baronits Gábor, színművész, aki a HPV-elleni küzdelem jegyében beolttatta magát a kilenckomponensű HPV-vakcinával.

„Bár a nőgyógyászati szűrések régóta nem számítanak tabunak, a férfi bajokat sokszor még mindig prüdéria és tudatlanság övezi.” – hívta fel a figyelmet Dr. Albert István, andrológus. „A férfi egészség általában túl későn kerül előtérbe, amikor már megtörtént a baj, és gyakran ekkor is tanácstalanok az érintettek, hogy hova fordulhatnak. Pedig a bőr- és nemigyógyász, illetve urológiai rendeléseken túl andrológusokat is felkereshetnek, akiket a legegyszerűbben talán ’férfigyógyászként’ aposztrofálhatunk, hiszen hasonló területekért felelnek, mint a hölgyeknél a nőgyógyászok.” – foglalta össze a szakértő, aki külön kiemelte a prevenció és a rendszeres szűrések fontosságát.

Tudjon meg többet: HPV vírus férfiaknál

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

1 Gypsyamber D’Souza1, Alicia Wentz, Nicole Kluz, Yuehan Zhang, Elizabeth Sugar, Renee M. Youngfellow, Yingshi Guo, Weihong Xiao and Maura L. Gillison: Gender differences in risk factors and natural history of oral human papillomavirus (HPV) infection, The Journal of Infectious Diseases, February 2016
2 A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján, Kasler M, A humán papillomavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei, Orvosi Hetilap, 2012, Supplementum
3 World Health Organization (WHO) The current status of development of prophylactic vaccines against human papillomavirus infection. Report of a technical meeting, Geneva, 16-18 February 1999. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 1999., http://whqlibdoc.who.int/hq/1999/WHO_V&B_99.4.pdf. Letöltés ideje: 24 February 2015.
4 Az NRC kutatása 500 fős mintán, a 16-25 év közötti magyar fiatalok körében készült, 2016 májusában