Még mindig kevesen élnek a nőgyógyászati szűrővizsgálatok lehetőségével, holott a legegyszerűbb eszköz a különféle betegségek, így a HPV vírus okozta méhnyakrák megelőzésére is. A nőgyógyászati szűrővizsgálatok gyűjtőfogalom, mely többféle kontrollt is magába foglal – a méh, a petefészek és az emlő vizsgálatát is –, és ide tartozik a HPV szűrés is. Ez az a téma, amit kockázatos lazán kezelni!

Szűréssel a méhnyakrák ellen

Érdemes tudatosítani, hogy a HPV fertőzés megelőzhető, de teljesen nem gyógyítható: a vírus okozta problémák kezelhetők.1 A rendszeres szűrővizsgálat tehát az első és az egyik leghatékonyabb módja a megelőzésnek. A HPV szűrés elvégezhető az éves rutin nőgyógyászati szűrővizsgálat alkalmával, ugyanakkor a rutin citológiai vizsgálatoknak nem része automatikusan a HPV szűrés, ez külön mintavételt igényel.

Hogy zajlik a HPV szűrés?

A HPV szűrés során a méhnyakszájról mintát vesznek egy apró kefe segítségével. Az eljárás fájdalommentes. A mintavételt követően az így kinyert hámsejtekből mutatják ki a HPV vírus DNS-ét és azonosítják be a HPV vírustörzset. A vírustörzseket az egészségkárosító hatásuk mértékénél fogva különböző kockázati osztályokba sorolják:

  • LR – alacsony kockázatú HPV-típusok: 6, 11, 42, 43, 44, 55
  • HR – magas kockázatú HPV-típusok: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68
  • NA – nem azonosított HPV-típus: 2a, 3, 7, 13, 26, 27, 28, 29, 30, 34, 40, 53, 54, 57, 61, 67, 70, 72, 73, 74, 81, 82, 83, 84, 87, 89, 90, 91

Jó hír, hogy a HPV-t már egészen kis vírusmennyiség esetén is kimutatja a vizsgálat, így a kezelés már  a fertőzés korai fázisában is elkezdhető.

Hogyan készüljön fel a HPV szűrésre?

A megbízható eredmény érdekében a vizsgálatot megelőző két nap során kerülje a szexuális életet és tartózkodjon a hüvelyöblítéstől, a tampon és különböző hüvelyi krémek és a hüvelybe helyezhető gyógyszerek használatától!

A HPV vizsgálat nem végezhető el menstruációs időszakban, így mindenképpen a két ciklus közötti időtartamra egyeztessen időpontot! Ha mégis belecsúszik már a vérzés kezdetébe, ütemezze át a vizsgálatot!

Minden negyedik-ötödik nőnél kimutatható a HPV valamelyik típusa, tehát előfordulása igen gyakori. Mivel a lappangási időszak pár hónaptól akár évekig is eltarthat, ezalatt pedig tünetmentes és a HPV-vel fertőzött személy maga is fertőz, nem érdemes megvárni a tünetek megjelenését. Csodák nincsenek, de a megelőzés és a korai felismerés jelentősen csökkenti a későbbi rákos megbetegedések kockázatát.

A HPV szűrés mellett kiemelt jelentősége van a HPV elleni védőoltás beadatásának is. Az aktív szexuális életet élő fiatal felnőttek – nemtől függetlenül – élhetnek a vakcina lehetőségével, amelynek hosszútávú hatásosságát kutatási adatok igazolták.

Legyünk tudatosabbak a HPV kockázatait illetően, és az éves nőgyógyászati szűrővizsgálatok alkalmával kérjük a nőgyógyásztól a külön HPV szűrést is!

A méhnyakrák senkit nem kímél – ne adjunk esélyt neki!

Az Ön egészségi állapotával, vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.

Forrás:

1. http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_kiemelt_cikk/hir/3581_tenyek_es_tevhitek_a_hpv_vel_kapcsolatban 2018.05.04.