Egyáltalán, honnan derül ki, hogy HPV-nk van, vagy a partnerünk HPV-vel fertőzött? Mit tehetünk, ha erre az együttlét pillanataiban derül fény? Bármennyire ciki, sokkal nagyobb a tét, semhogy bagatellizáljuk a veszélyt. A HPV vírus alattomos kórokozó, évekig lappanghat a szervezetben, majd akár halálos kimenetelű méhnyakrákot is okozhat.

Szexuális élet HPV-vel

A HPV vírusfertőzés legnyilvánvalóbb külső jele férfiaknál és nőknél egyaránt a nemi szerveken lévő szemölcs (condyloma). Leggyakrabban a hüvelybemenetnél, a végbélnyílásnál, a péniszen, a lágyékon és a comb felső tájékán fordulnak elő. Ritkábban megtalálható a méhszájon és a hüvelyben is, de jellemzően a külső felületeken jelentkezik.

Mivel a HPV fertőzés bőrkontaktussal is terjedhet, a nemi érintkezés biztonságáért – a védőoltáson túl – óvszer használatával tehetünk a legtöbbet. Amikor viszont már az aktus során derül ki a partner fertőzöttsége, legbiztonságosabb megszakítani a testi kapcsolatot és orvosi segítséget kérni.

Ne feledjük, hogy a HPV fertőzés a felelős több rákfajta, így a szájüregi és a végbél körüli rákos elváltozások kialakulásáért is. Ezért a szexuális érintkezés minden fajtája, így az orális szex is ugyanolyan fertőző lehet, mint a hüvelyi úton való közösülés. Mivel az egészségünkről van szó, mindkét partner felelőssége, hogyan reagálunk, ha szex közben derül ki a fertőzöttség.

Bár a nemi szemölcsök kezelésével a HPV-t nem lehet eltüntetni a szervezetből, de a további fertőzésveszélyt jelentősen csökkenthetjük, ha a tünetmentesítést követően beoltatjuk magunkat HPV elleni vakcinával. Fontos tudni, hogy a szemölcsök eltávolítás után kiújulhatnak, visszanőhetnek, tehát a már kialakult fertőzést hosszadalmas és nehéz kezelni, így a megelőzés a legfontosabb óvintézkedés.

A nemi szemölcsök többsége nem rákos elváltozás, azonban rendkívül fertőző és nagyon kellemetlen. Kezelésük is hosszadalmas, de minél korábban fedezzük fel, annál könnyebben tudunk megszabadulni tőlük.

Sokan maguk sem tudják, hogy vírushordozók, és csak akkor szembesülnek a kellemetlenséggel, amikor már külső jelei vannak a HPV fertőzésnek. A kellemetlenségek elkerülésének egyik módja a rendszeres HPV szűrővizsgálat elvégzése. Ez egy olyan DNS-teszt, amely kimutatja a szervezetben lappangó kórokozót, amelynek még nincsenek manifeszt tünetei, de hosszú távon rákos megbetegedésekhez vezethet.

A szexuális érintkezés során felfedezett fertőzésnél mindkét partnernek javasolt a vizsgálat és a kezelés, illetve a további prevenció, ha egyikük még nem fertőzött HPV vírussal. A megelőzés minden esetben kulcsszó, és stabil párkapcsolatban javasolt a HPV szűrővizsgálatok elvégzése, illetve mindkét fél beoltása HPV elleni védőoltással.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a védőoltások és a szűrővizsgálatok fontosságát a HPV elleni védekezésben, a HPV fertőzés megelőzésében. A védelem legerősebb pillérei, amelyek mellett a felelős szexuális magatartás, a hatékony védekezés és a gondos személyes higiénia együttesen segítenek megőrizni egészségünket és partnerünk biztonságát.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.