Jogos kérdés. Bár az esetek többségében a HPV okozta szemölcsök nem rákos elváltozások, pusztán közönséges hámkitüremkedések a kéz- és a lábfejen, aggodalmunk azonban nem alaptalan. A HPV vírus kb. 140 típusa közül 40 nemi úton terjed1, ezek közül a leggyakrabban a HPV 6 és 11 típusok okozzák a nemi szervi szemölcsök megjelenését2.

A HPV vírus nem mindig jár egyedül

Ne tévesszen meg senkit, hogy a nemi szervi szemölcsöket okozó HPV vírustörzsek nem azonosak a magas kockázatú, rákos elváltozásokat okozó típusokkal. Minden okunk megvan az óvatosságra, gyakran több HPV típus együttesen fertőz3. Mivel a lappangási idő 3-8 hónap is lehet, nem is vesszük észre a HPV vírusfertőzés jeleit, csak, amikor már megjelennek a szemölcsök a végtagokon vagy a nemi szerveken. Ráadásul a rákmegelőző állapotot rendszerint csak szűrővizsgálatok deríthetik ki, a daganatos elváltozások pedig már a bajt jelzik.

Melyek a nemi szervi szemölcsök tünetei?

A nemi szervi szemölcsök a legtöbb esetben a külső nemi szerveken kifejlődő, nem fájdalmas elváltozások, csupán kisebb-nagyobb hámburjánzásokból fakadó kitüremkedések. Megjelenhetnek akár több helyen is, laposabb, simább és érdesebb felülettel egyaránt. Sokan nem is veszik észre, hogy vírushordozók, hiszen a szemölcsök ritkán észlelhetők, míg nem okoznak kellemetlenségeket. Ennek ellenére természetesen a condylomával fertőzött partner továbbadhatja a HPV vírusfertőzést.

Tovább nehezíti a HPV vírus okozta nemi szervi szemölcsök beazonosítását, hogy a nemi szerveken található szőrtüszők és mirigyek is mutathatnak időnként elváltozásokat. Ezek – hasonlóan a HPV szemölcsökhöz – érdes bőrfelülettel, gyulladással járhatnak. Akkor cselekszünk helyesen, ha minden esetben szakemberhez fordulunk, mihelyt valamilyen elváltozást észlelünk a nemi szervek bőrfelületén.

Mi a teendő nemi szervi szemölcs esetén?

A rák kialakulásának veszélye sokunk számára a legriasztóbb, ha a HPV vírusfertőzés következményeire gondolunk. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a nemi szervi szemölccsel fertőzöttek nagy eséllyel kaphattak el más nemi úton terjedő betegségeket is, ezért számukra mindenképpen ajánlott elmenni STD (nemi úton terjedő betegség) szűrésre. A leggyakrabban előforduló, a HPV vírusfertőzéssel párhuzamosan szerzett nemi betegségek: a gonnorhoea, a chlamydia, a Hepatitis B, a szifilisz, illetve a HIV fertőzés, amelyeket a szűrővizsgálat képes beazonosítani.

Esély a HPV megelőzésére: a szűrővizsgálat és a védőoltás

Mit tehetünk a szemölcsök és a HPV okozta súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében? A HPV szűréssel időben felismerhetőek a később komoly problémákat okozó fertőzések. Nők esetében a méhnyakrák szűrés rendszeres elvégzése elengedhetetlen! A HPV elleni védőoltás 9 és 4 komponensű változatai a rosszindulatú elváltozásokért felelős típusok mellett a nemi szervi szemölcsökért felelős HPV típusok ellen is jó eséllyel védelmet nyújtanak4,5. A stabil partnerkapcsolat is a felelősségteljes prevenció része.

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Referenciák:

  1. Hartwig et al. Infectious Agents and Cancer (2017) 12:19
  2. Asian J Androl 2008 Jan; 10: 110 –114
  3. The Journal of Infectious Diseases 2009; 199:805–14
  4. 9-valens HPV vakcina alkalmazási előírás. https://www.ogyei.gov.hu/ Elérés ideje: 2018. szeptember 17.
  5. 4-valens HPV vakcina alkalmazási előírás https://www.ogyei.gov.hu/ Elérés ideje: 2018. szeptember 17.