A méhnyakrák korai stádiumban gyakran semmilyen tünetet nem okoz, így ekkor még nehéz felismerni. Mindazonáltal már ilyenkor is adódhatnak a méhnyakrákra utaló jelek, mint szokatlanul erős, vagy kellemetlen szagú folyás, ciklustól eltérő hüvelyi vérzés vagy szexuális aktus közben/után jelentkező hüvelyi fájdalom.1 Ezekkel a problémákkal érdemes mielőbb nőgyógyászhoz fordulni, hogy a lehető leghamarabb fény derüljön a kiváltó okokra.

Amennyiben előrehaladottabb stádium alakult ki, a további tünetek jelentkezhetnek:
székrekedés, szorulás, véres vizelet, vizelet visszatartási nehézségek, csontfájdalom, lábdagadás, a vesék károsodása okozta deréktáji vagy hátfájdalom, étvágy- és testsúlycsökkenés, fáradtságérzet, energiahiány.2

A fent említett tünetek nem méhnyakrák specifikusak, tehát más betegségre is utalhatnak, de bármelyiket is tapasztaljuk magunkon, mindenképpen forduljunk háziorvosunkhoz!

A méhnyakrákos esetek közel 100%-át a humán papillómavírus, azaz a HPV okozza. 3

A méhnyakrák 2009 és 2014 között hazánkban a 15 – 44 éves nők körében a második leggyakoribb daganattípus volt 4, pedig ez a betegség HPV elleni védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető!

Ne halogassuk a szűrést: minden szexuálisan aktív nőnek javasolt évente ellátogatni a nőgyógyászhoz, és általános kivizsgálás mellett rákszűrést is kérni. Sokan idegenkednek a nőgyógyászati vizsgálatoktól, pedig az évente egy alkalommal járó minimális kellemetlenség semmiség, ha ezzel megóvhatjuk saját és lánygyermekünk egészségét!

A szűrés mellett HPV védőoltással is tehetünk a méhnyakrák megelőzése érdekében, az ezzel kapcsolatos lehetőségekről érdeklődjön kezelőorvosánál.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Forrás:
1-2. http://daganatok.hu/mehnyakrak/mik-a-mehnyakrak-tunetei Letöltés ideje: 2017.Augusztus 9.
3. Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december
4. https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/hpv/hpv.html#mennyiregyakoriamehnyakrak Letöltés ideje: 2017.Augusztus 9.