A cikk, megjelenésekor elérhető aktuális adatokat tartalmaz és azok alapján készült.  

A méhnyakrák hiába tartozik a védőoltással megelőzhető daganattípusok közé, sajnos így is közel félezer nőt veszítünk el miatta évente Magyarországon 1. Mivel a méhnyaki daganat laikusként többnyire nehezen felismerhető, mindenképp a megelőzésére kell összpontosítanunk – cikkünkben összefoglaljuk ezeket a lehetőségeket.

Nem véletlenül nevezzük csendes gyilkosnak a méhnyakrákot: tünetei nem egyértelműek, és többnyire csak előrehaladott állapotban jelentkeznek, így a korai stádiumban lévő méhnyakrák laikusként szinte felismerhetetlen. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a méhnyakrák egy jó eséllyel megelőzhető betegség. Ezen daganatok csaknem 100%-át a humán papillómavírus, azaz a HPV okozza 1. A vírusnak több száz altípusa létezik, melyek egyszerű futószemölcsöktől kezdve a fej-nyaki daganatokig többféle megbetegedést okozhatnak, így komoly esélyünk van arra, hogy mi is megfertőződünk: a statisztikák azt mutatják, hogy több mint 50% annak az
esélye, hogy valaki az élete folyamán HPV-fertőzésen esik át.1

A méhnyakrákos esetek legtöbbjét a HPV két, magas rizikójú altípusa okozza, melyek ellen hazánkban háromféle védőoltás is létezik: a kétkomponensű vakcina az említett két altípus ellen véd, amelyek a méhnyakrákon túl szeméremtesti és hüvelyrákot is okozhatnak, a négy- és kilenckomponensű vakcina pedig ezeken felül a végbélnyílás körüli rákokat, illetve a nemi szervi szemölcsöket leggyakrabban okozó altípusok ellen is védelmet nyújt. A védőoltás kiválasztásában a nemünk is szerepet játszik: míg a kétkomponensű csak lányok, nők számára adható be, a négy- és kilenckomponensű lányok, nők, valamint fiúk, férfiak számára is ajánlott.

A méhnyakrák a lassan kialakuló daganatok közé tartozik, így a társadalombiztosítás által fedezett kétévenkénti citológia már a daganatmegelőző állapotot is jó eséllyel képes kimutatni. Bár a magyar nők többnyire tartanak a vizsgálattól, szerencsére évről évre javul a tendencia, és egyre többen vetik alá magukat a szűrővizsgálatnak. Míg a kiinduló állapotról csak a szűrés nyújthat információt, az előrehaladott méhnyakrák már észlelhető tünetekkel jár: a vérzészavar, az alhasi fájdalmak, a láz, a súlyvesztés és a csontfájdalom mind a vészjósló jelek közé tartozik, így, amennyiben ezeket tapasztaljuk magunkon, haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz. Sajnos a méhnyakrákról is elmondható, hogy előrehaladott stádiumban már nehezebben kezelhető – ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen eljárjunk a szűrővizsgálatra, és fontoljuk meg a védőoltás beadatását.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

1 Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december