Láthatatlan lakótársad: a HPV

Amiről tudunk, az ellen könnyen tehetünk is valamit. Mi van azonban a lappangó, láthatatlan fertőzésekkel, mint a HPV fertőzés, aminek sokszor már csak a szövődményeit észleljük? Erre találta ki az orvostudomány a megelőzésre kifejlesztett HPV védőoltásokat.

Szerencsés kórlefolyás esetén a HPV fertőzés nem okoz tüneteket. A HPV vírus azonban ennél alattomosabb: a szervezetbe bejutva az egészséges sejtekben telepszik meg és átkódolja azok védekező mechanizmusait, amely által a gazdasejt már nem lesz képes saját DNS-ének védelmére. Így a fertőzött sejt ellenállása megszűnik a további rákkeltő kórokozókkal szemben.

A test védekezőképességének gyengülése, melyet a HPV vírus lappangása okoz, akár évekkel is csökkentheti a várható élettartamot, ezért nem érdemes félvállról venni a megelőzést. Lappangási ideje 3 hónaptól akár több évig is terjedhet, ezalatt viszont ugyanúgy fertőz, mint a tünetek megjelenése után.

Nehéz együtt élni a gondolattal, hogy érintettek vagyunk akkor is, amikor ez még nem látszik. A legtöbb halálos kimenetelű betegség gyógyítható és megelőzhető volna, ha elhinnénk, hogy a szűrővizsgálatok nagy eséllyel azonosíthatják a lappangó betegségeket is. A szervezetben lappangó HPV vírus időzített bombaként roncsolja az immunrendszert, amelynek elég lesz egy könnyebb megfázás is, hogy ne tudja már elrejteni a tüneteket.

A fertőzésveszély elkerülése végett érdemes felelősen gondolkodni a megelőzésről. A már kialakult betegségek – nemi szervi szemölcsök (condyloma), hüvelyi- és méhnyakrák – kezelése és gyógyítása sokkal megterhelőbb, mint a HPV elleni védettség megszerzése. Nem beszélve a továbbfertőzés miatti felelősségről.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében? Két fontos lépés múlik kizárólag rajtunk:

  1. a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel

A mellrák után az egyik leggyakoribb diagnosztizált nőket érintő ráktípus a méhnyakrák. A méhnyakrákos megbetegedések 100%-áért a HPV vírusfertőzés a felelős1, így a korai felismerés életmentő. Mivel a méhnyakrák késői stádiumáig tünetmentes marad és csak akkor érzékelhető, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, a HPV szűrés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni!

A korai diagnózis tehát azt jelenti, hogy még a lappangási időszakban kell azonosítani a rákkeltő kórokozót ahhoz, hogy a megfelelő kezelés hatékony lehessen. Késői kórállapotban sok esetben már csak a méh teljes eltávolításával lehet megmenteni a beteget. A lappangási időszak éveket is jelenthet, tehát nincs kifogás az elhanyagolt szűrővizsgálatra. Évente egy alkalommal szánjunk rá egy órát és szervezetünk meghálálja!

  1. a HPV elleni védőoltás beadatása

Optimálisan a szexuális élet megkezdése előtt már ajánlott a HPV elleni védőoltás beadatása. A magyar egészségügyi ellátásban háromféle vakcina érhető el a HPV elleni védettség megszerzéséhez:

  • kilenc-komponensű (HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58)
  • négy-komponensű (HPV 6, 11, 16, 18)
  • két-komponensű (HPV 16, 18)

Legyünk hát egészségünk „gondos gazdái”, és vegyük észre az ilyen hosszú lappangási időszak üzenetét! Mintha csak azt várná a szervezetünk, hogy jusson eszünkbe ellenőrizni működését, gondoskodjunk a szűrővizsgálatok rendszerességéről és a HPV elleni védőoltások beadatásáról!

Az Ön egészségi állapotával, vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.

Forrás:

  1. Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december