Dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója szerint míg korábban elsősorban a dohányzást és az alkoholfogyasztást okolták a szájüregi és garati daganatok kialakulásáért, mostanra kiderült, hogy a humán papillomavírus is okozhat rosszindulatú daganatokat a fejnyaki területen.

A középgaratban, legfőképp a mandulákban és a nyelvgyökben előforduló tumorok 40 százalékát a HPV 16-os típusa okozza. Ez egy olyan HPV típus, amely többek között a nőknél a méhnyakrák kialakulásáért is felelős lehet.

Az elmúlt néhány évben derült ki, hogy a HPV a középgaratban és a mandulaszövetekben is okozhat tumorokat, amelyek szövettanilag nem térnek el a dohányzás miatt kialakult ráktól. A klinikaigazgató szerint a HPV vírusok terjedése még kérdéses terület, a szexuális úton való terjedés mellett például a cseppfertőzés sem zárható ki, így a megelőzés tekintetében javítana a helyzeten, ha a fiúk is kapnának HPV-elleni védőoltást.

Figyeljünk a következő tünetekre: a két héten túl tartó rekedtség, a nyelési nehézség, a véres köpet, a nyaki nyirokcsomó duzzanata, a fülbe sugárzó egyoldalú fájdalom hátterében gyakran daganatos elváltozások állnak. Ha ezeket tapasztaljuk, forduljunk mielőbb orvoshoz!

Évente 1500 új középgarat daganatos beteget diagnosztizálnak Magyarországon. Ezeknek a pácienseknek kétharmada férfi, és főként a fiatal felnőttek érintettek.

Ezért is kifejezetten fontos és elsődleges feladat a megelőzés! Javasolt a szexuális élet megkezdése előtt beadatni gyermekeinknek a HPV elleni védőoltást, amely nem csupán lányoknak, de fiúknak is ajánlott a fentiek fényében, és az egyéb, HPV fertőzés okozta, férfiakat is érintő betegségek megelőzése érdekében.

További információért, és a HPV elleni vakcina beadásával kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

Forrás: http://semmelweis.hu/hirek/2016/10/10/a-kozepgarat-tumorok-40-szazalekat-a-hpv-okozza/