A 100-nál is több HPV vírustörzs közül 40 fajta szexuális úton terjedő betegségeket okoz, ezek közül több típus kiemelten veszélyes, a rákok kialakulásának szempontjából magas kockázatú. A 9 komponensű HPV elleni védőoltás a jelenlegi legszélesebb körű védelmet nyújtó eszköze a HPV elleni küzdelemnek.

Komplex védelem HPV elleni védőoltással

Alapvető védelem a legújabb HPV elleni vakcinában

A HPV elleni védőoltások legújabb, 9 komponensű változata a HPV vírus 9 olyan típusa ellen véd, amelyek a leggyakoribb és legsúlyosabb diagnózisokat okozzák: a HPV 6 és 11 a számos embert érintő nemi szervi szemölcsök okozói, a HPV 16 és 18 a méhnyakrák és az anális daganatok többségéért felelős, a 31, 33, 45, 52 és 58-as a rák kialakulása szempontjából legmagasabb kockázatú HPV törzsek. A 9 törzs elleni védelem gyakorlatilag a HPV okozta legsúlyosabb megbetegedések többségét képes hosszú ideig (15-20 évig) távol tartani a szervezettől.1

A védőoltás az immunrendszer tanítója

A HPV elleni védőoltás az immunrendszert erősíti, tehát úgy fejti ki hatását, hogy megtanítja a szervezetet a kórokozóval szembeni védekezésre. Ezt az „oktatási programot” magának az immunrendszernek a megerősítésével valósítja meg, vagyis felkészíti a szervezetet a tényleges vírussal való első találkozásra. Az immunreakciót nem az oltóanyagban lévő, legyengített vírusok okozzák, hiszen a HPV elleni védőoltás nem tartalmaz vírust, csupán a HPV vírus burkoló fehérjéjének szerkezeti másolatát. Ezzel képes rávenni a szervezetet az ellenanyagok termelésére és a hatékony védekezésre. Mivel nem tartalmaz gyengített vírust, a védőoltás nem okozhat fertőzést.

Az erős immunrendszer több betegséggel képes megküzdeni

Az immunrendszer megerősítése tehát a komplex védekezés kulcsa. Gondoljunk csak bele: minél erősebb a védekezési képességünk, annál esélytelenebbé válik a HPV vírustámadás sikere. Miért olyan fontos ez? Azért, mert a HPV vírus alattomos kórokozó. A szervezetbe jutva és a sejteket megtámadva nem készteti az immunrendszert ellenanyag termelésére, tehát ha nincs elegendő antitest, az immunrendszer vereséget szenved. Amennyiben viszont az immunrendszert először “megtanítjuk” a kórokozó felismerésére, a vírust már az első találkozáskor megfelelően képes fogadni, és elpusztítani. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy még a szexuális élet megkezdése előtt olttassuk be gyerekeinket a HPV elleni védőoltással.

A komplex védelem tartós biztosítéka a rendszeres szűrővizsgálat

A legnagyobb elővigyázatosság mellett is történhetnek balesetek és a védőoltás sem csodaszer. Ahhoz, hogy a szervezetünk valóban maximálisan tudja hasznosítani a HPV elleni védőoltásban rejlő lehetőségeket, nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres szűrővizsgálatról sem.2 Az éves rendszerességű rákszűrések és a rendszeres nőgyógyászati kontrollvizsgálatok még időben rávilágíthatnak az esetleges fertőzésekre vagy az immunrendszer gyengeségére. A HPV szűrést külön kell kérni a nőgyógyászati rákszűrés alkalmával, erre mindenképpen figyeljünk oda!

  

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Források:

1. http://www.genoid.net/lakossag/a-hpv-elleni-vakcinarol/ Letöltés dátuma: 2019.02.11.
2. https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/jarvany_archivum/hpv/hpv.html#kiknekjavasolt Letöltés dátuma: 2019.02.11.