A HPV fertőzések okozta megbetegedések elleni küzdelem fő pillérei a HPV szűrővizsgálatok, a korai immunizáláshoz szükséges HPV védőoltás és a már diagnosztizált elváltozások szakszerű kezelése. Mindezek alapja a prevenció feltételeit megteremtő hatékony felvilágosítás. A HPV elleni küzdelem sikere több szereplő együttes felelőssége: a szülő a saját egészségének védelmével és a korai felvilágosítással, valamint a védőoltás beadatásával tud a legtöbbet tenni a HPV vírusfertőzés elkerüléséért, az iskola a prevenciós programok befogadásával, a védőnő és a házi gyermekorvos a primér- és a szekundér prevencióban segítheti a HPV elleni védekezést.

A szülői felelősség a HPV-vel kapcsolatos felvilágosításban

A felvilágosítás természetes útja a gyermek érdeklődésének felkeltése és az életkor-specifikus témák iránti nyitottság, a kíváncsiság kiszolgálása. A szexualitás iránti érdeklődés megjelenésével a nemi élet különböző aspektusait különböző szinten tudjuk megbeszélni a gyerekekkel, ahogy egyre idősebbek, egyre komolyabb témákkal, így a veszélyforrásokkal is szembesíthetjük őket.

Fontos, hogy a felvilágosítás részben spontán, részben pedig irányított legyen, tehát a gyermek mindig kapjon választ a saját kérdéseire, és ennek kapcsán felhívjuk a figyelmet az egyéb, fontos ismeretekre is – lehetőleg még a szexuális élet megkezdése előtt. A HPV vírussal és a HPV fertőzés szövődményeivel kapcsolatban sok tévhit kering a fiatalok körében, ezek eloszlatása részben szülői felelősség.

Ugyancsak szülői felelősség lehet a HPV fertőzés megelőzésére szolgáló védőoltás beadatása, illetve a preventív gondolkodás tudatosítása a gyermekekben.

Mit keres a HPV az iskolában?

Az iskolában a gyermekek kortárs-csoportokban vannak, így hatékonyabb lehet a felvilágosítás is, hiszen saját korosztályuknak megfelelő kérdések zömére kaphatnak választ. A HPV-prevencióban kulcsszerepet játszó védőnői prevenciós programok az iskolai egészségnevelés része kell, hogy legyen.

Különösen az általános iskola felső tagozatán, amikor már a HPV elleni védőoltás is beadható, és amikor a serdülőkorba érett gyerekek fokozott érdeklődése a szexualitás iránt támogatja a befogadást, mindenképpen érdemes külön gondot fordítani a HPV fertőzés veszélyeivel kapcsolatos felvilágosításra. A tudatos nemi élet, a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés – mind a HPV-prevenció eszközei.

A HPV elleni oltóanyagot az állam 2014 óta térítésmentesen biztosítja, az oltás kötelezően felajánlandó és a szülő kérése alapján választható a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lánygyermekek számára. A HPV fertőzés okozta méhnyakrák veszélyei miatt az oltási program jelenlegi célcsoportja a lányok, de a vírusfertőzés a fiúk számára is reális veszély, ezért immunizálásuk nem elhanyagolható.

A védőnő szerepe a HPV fertőzések megelőzésében

Az édesanyák egészségének védelmétől a gyermek felnőtté válásáig minden életciklusban fontos szerepe van a védőnőnek a HPV fertőzések elkerüléséhez szükséges ismeretek átadásában és a preventív technikák alkalmazásában. Primér prevenció keretében, HPV elleni védőoltások beadásával a védőnők már a gyermekek 9 éves korától megkezdhetik az immunizálást. Lányok és fiúk oltása egyaránt indokolt, hiszen a vírus mindkét nemre veszélyes.

A HPV elleni védekezésben szekundér prevencióban is számítunk a védőnői hálózatra: a tanácsadás, a HPV szűrővizsgálatok és a védőoltásokkal kapcsolatos tanácsadás a megelőzés hatékony eszközei. Magyarországon 2003 óta biztosított a 25-65 év közötti nők számára a méhnyakszűrés, amely az állami egészségügyi ellátásban ingyenesen vehető igénybe. 2009 óta Védőnői Méhnyakszűrő Mintaprogram is segíti a nők személyes megszólítását és szűrésre ösztönzését.

Mit tehet a házi gyermekorvos a HPV-prevencióban?

Egy 2017-ben végzett felmérés szerint a HPV-vel kapcsolatos tudás minősége nem kielégítő: a megkérdezettek zöme ugyan hallott a HPV-ről, de a válaszadóknak a fele sem tudta, mit rejt a rövidítés. Ahogy a konkrétumok felé haladunk, a HPV-ről és a vírusfertőzés szövődményeiről szerzett tudás annál szórványosabb, különösen a 18-29 éves korosztály körében. A szakszerű felvilágosításban egyértelműen kulcsszerepe van a házi gyermekorvosnak, annak az egészségügyi szakembernek, aki a leggyakrabban találkozik a gyermekkel és az édesanyával.

Nem mellékes, hogy az édesanyák számára is a leghitelesebb forrás maga a gyermekorvos, tehát a HPV fertőzések elkerülésében is tőle várnak megbízható ismereteket. Egyrészt magáról a vírusról, másrészt a hatékony megelőzésről, a HPV védőoltásokról is elsősorban a házi gyermekorvosok véleménye és hozzáállása bír a legerősebb szemléletformáló hatással. Az ismerethiányból fakadó bizonytalanság és a téves ismeretek eloszlatása egyaránt feladata a gyermekorvosnak.

A primér prevencióban természetesen a HPV elleni védőoltások beadása a házi gyermekorvosok feladata. Az elsődleges immunizációra a 9-14 éves kor közötti időszak a legmegfelelőbb, ekkor a leghatékonyabb a szervezet válaszreakciója. Bár a HPV-vel kapcsolatban főként a lányok veszélyeztetettsége kerül előtérbe, fontos tudni, hogy – mivel a férfiak az életkor előrehaladtával kisebb arányban képesek kivédeni a fertőzéseket, mint a nők, és számukra nincs megfelelő HPV szűrési program – a fiúk beoltása a szexuális élet megkezdése előtt kulcsfontosságú.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.