26 és 65 éves kor között a nők számára háromévente javasolt a HPV szűrővizsgálaton való részvétel. Több lehetőségünk is van: a háziorvostól, a bőrgyógyászon át a nőgyógyászig és az urológusig különböző területek szakemberei is segítségünkre lehetnek a szűrővizsgálatra való bejelentkezésben. A lényeg, hogy mindenképpen tegyük meg az első lépést egészségünk és környezetünk biztonsága érdekében!

A háziorvos szerepe a HPV elleni szűrővizsgálatok hatékonyságában

Joggal feltételezzük, hogy háziorvosunk rendelkezik a legszélesebb szakmai rálátással egészségi állapotunkra. Érdemes tehát felkeresni, ha bármilyen megfontolásból – tünetmentesen vagy már bizonyos tünetek ismeretében – döntünk a HPV elleni szűrővizsgálat mellett. Praktikus okokból sem mellékes, hogy kezelőorvosunkhoz forduljunk: valószínűleg ajánlani tud megfelelő szakembert és intézményt, ahol jelentkezhetünk.

A rákszűrés nem azonos a HPV szűrővizsgálattal!

A bőrgyógyász, urológus és nőgyógyász szakorvosok ezért a mintavételkor (pl. a méhnyakról vett kenet) külön kérik a HPV tesztet is a laboratóriumtól. Amikor tehát bejelentkezünk szűrővizsgálatra, kifejezetten kérjük a HPV tesztet, mert az általános rákszűrés eredményei nem térnek ki a humán papillómavírus kimutatására a szervezetben.  Rákszűrés esetén a citológus feljegyzése szerint „HPV gyanús” leleteket HPV szűrővizsgálattal elemzik. Ilyenkor a HPV szűrés térítésmentes, egyéb esetben a TB nem támogatja.

Hogyan zajlik a HPV szűrés?

Nőknél a szűrővizsgálat történhet a rendszeres méhnyakrák elleni szűrés keretében, egyazon mintavétel alapján. Férfiaknál urológus vagy bőrgyógyász által végzett mintavétel alapján készülő citológiai vizsgálattal azonosítják be a HPV vírustörzseket. Mindkét esetben hámszövet-mintából mutatják ki az esetleges kórokozókat. Rákszűrés során úgynevezett Papanicolau-osztályozás szerint sorolják be a leleteket: a teljesen egészséges P1-estől a daganatos elváltozásra utaló P5-ös fokozatig.

HPV szűréskor a leletmintában a vírus DNS-mintájával megegyező DNS-darabot keresnek, amelyet enzim segítségével a vizsgálhatóság érdekében sokszorosítanak. Az úgynevezett PCR (Polymerase Chain Reaction – nukleinsav-amplifikációs vizsgálat) módszerrel minimális vírusmennyiség esetén is pontosan diagnosztizálni lehet a HPV törzs fajtáját.

Óvakodjunk a gyorstesztektől!

Több mint 200 HPV szűrést ígérő teszt érhető el kereskedelmi forgalomban, világszerte. Ne dőljünk be a reklámok csábításának, bízzuk szakemberekre a diagnózist! A HPV vírust nem lehet tenyészteni, és az antitestekkel végzett (szerológiai) eredmények sem validáltak. A megvásárolható HPV tesztek zöme tehát nem FDA (U.S.A. Food and Drug Administration – USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet) által engedélyezett, IVD (In Vitro Diagnostics – orvosi, azaz in vitro diagnosztika) minősítésű teszt. Hiteles eredmény érdekében keressük fel kezelőorvosunkat vagy nőgyógyászunkat és kérjünk szakszerű ellátást. Végül is, a várandóssági gyorstesztek eredményeiről is ultrahangos vizsgálaton bizonyosodunk meg, nem igaz?

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.