Kezelés helyett megelőzés - HPV

Nem kérdés, hogy a figyelem a megelőzés kulcsa. Figyeljünk oda szervezetünkre és gondoskodjunk róla, hogy megvédhessen bennünket a HPV fertőzés okozta szövődményektől! Különösen fontos tudatosítani, hogy a HPV vírus lappangó időszakában tünetmentesen van jelen a szervezetben, mire észrevesszük, a fertőzést már nem tudjuk megelőzni, csak a következményeinek kezelésére van lehetőség.

Kockázatos magatartás a szűrővizsgálatok és a védőoltások bagatellizálása. Amennyiben a HPV vírus bekerült már a szervezetbe, csak idő kérdése, mikor fogja legyőzni immunrendszerünket. A felelősség nem is kicsi, hiszen tünetmentesen is fertőzhetünk, és a vírust észrevétlenül adhatjuk tovább partnerünknek. A HPV fertőzések tünetei és szövődményei ugyanakkor esztétikai problémákkal is járnak és igen komoly önbizalom-romboló hatásuk lehet.

Koncentráljunk tehát a HPV fertőzés megelőzésére! Az alábbi adatok nyomós érvek a megelőzés elsőbbsége mellett:1

  • a méhnyakrákok 100%-át a HPV vírus okozza;
  • a hüvelyfal rákjainak 70%-áért a HPV tehető felelőssé;
  • a végbélnyílás laphámrákos megbetegedések 80%-a HPV-eredetű;
  • a szeméremtest- és hímvesszőrákok 40-50%-a HPV fertőzés következtében alakul ki;
  • a szájüregi rákok 20-60%-áért a HPV vírus a felelős.

A HPV okozta megbetegedések nem kímélik sem a nőket, sem a férfiakat és zömmel az aktív szexuális élet megkezdésével jelentkeznek. Sajnos, a vírusnak elegendő az érintett bőrszakasszal való érintkezés vagy egyes közös tárgyak használata is, hogy bejuthasson a szervezetbe.

Fontos tudni, hogy a HPV vírusnak több, mint 100 fajtája ismert, ebből kb. 15 onkogén (rákkeltő) típust osztályoztak. Minél több vírustörzzsel fertőződünk egyidejűleg, annál nagyobb a veszélye a daganatos betegségek kialakulásának. Magyarországon háromféle vakcina áll rendelkezésre a megelőzéshez.* A HPV elleni védőoltásokat úgy fejlesztették ki, hogy a vírus leggyakrabban előforduló típusai ellen nyújtsanak védettséget. A két-, négy- és kilenc-komponensű HPV elleni védőoltások a Humán Papillomavírus fertőzés megelőzésének leghatékonyabb eszközei.

A HPV fertőzések megelőzéséért már gyermekkorban érdemes beadatni a védőoltás első adagját. 9-14 éves kor között az immunizálás akár két fázisban is elvégezhető. Az oltási gyakorlat meggyőző hatékonysággal működik: Ausztráliában a négy-komponensű védőoltással beoltott 1,5 millió ember körében 93%-kal csökkent a nemi szervi szemölcsök előfordulása4.

A megelőzés mellett szól a méhnyakrákos megbetegedések száma is: Magyarországon évente 1000-1200 esetet diagnosztizálnak. Ennél sokkal fontosabb, hogy a túlélési ráta 3%-kal alacsonyabb, mint az európai átlag2. Ennek oka leginkább a HPV vírus elleni védekezés hiánya: a nők több mint fele a védőoltás valamilyen vélt mellékhatásától retteg, a magyar nőknek csak egynegyede jár rendszeres szűrővizsgálatra, a férfiak egyötöde pedig fél a tűszúrástól3.

Szedjük össze magunkat, és ne adjunk esélyt a HPV vírusnak! A szűrővizsgálatok és a védőoltás a megelőzés kulcsai.

Az Ön egészségi állapotával, vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.

*A HPV vakcinák javallata nem terjed ki a fej-nyaki rákos megbetegedések, valamint a hímvesszőrákok megelőzésére.

Forrás:

  1. Szentirmay Z. Humán papillomavírus asszociált méhnyak-megbetegedések Magyarországon: epidemiológia és a HPV-típusok összefüggése a párhuzamosan végzett citológiai diagnózissal. Orv Hetil. 2017; 158(31): 1213–1221.
  2. Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december
  3. A 18-59 éves lakosságra reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 800 fős mintán 2015 áprilisában
  4. H Ali et al. Genital warts in young Australians five years into national human papillomavirus vaccination programme: national surveillance data BMJ 2013;346:f2942