A cikk, megjelenésekor elérhető aktuális adatokat tartalmaz és azok alapján készült.  

A méhnyakrák vezető haláloknak számít Magyarországon: évente 1000-1200 1 nőnél diagnosztizálják, és az érintettek fele életét veszti a daganatos megbetegedés miatt 2. Hiába a magas esetszám: az elváltozásért 99%-ban felelős HPV-ről a magyarok ötöde még az állami oltóprogram ellenére sem hallott, a lakosság fele pedig továbbra is a kevésbé megbízható óvszeres védekezésre hagyatkozik 3. A HPV számos nemi betegségnél alattomosabb: akár egy apró hámsérülésen keresztül is képes terjedni, és a közhiedelemmel ellentétben férfiaknál is okozhat rosszindulatú elváltozásokat vagy nemi szervi szemölcsöket. A két- és négykomponensű HPV elleni védőoltás mellett már Magyarországon is elérhető a kilenckomponensű vakcina, amely széles körű védelmet biztosít a HPV okozta rákos megbetegedésekkel szemben. A méhnyakrák ellen ma ez az egyik leghatékonyabb, közel 100%-os védelmet nyújtó prevenciós eszköz, de a hüvely-, a szeméremtesti és a végbélnyíláskörüli rákok megelőzésében is nagyfokú hatékonysággal rendelkezik.

Nagyon keveset tudunk a védekezésről: minden hatodik magyar úgy gondolja, orális szex útján nem terjednek a nemi betegségek, a lakosság egytizede pedig azt hiszi, hogy csak a spermiummal történő érintkezéssel lehet a fertőzéseket átvinni. Ugyanennyien vélekednek úgy, hogy a nemi betegségek feltűnő tünetekkel járnak, amelyek hiányában nincs ok aggodalomra 3.  A HPV – számos egyéb nemi betegséghez hasonlóan – akár éveken keresztül tünetmentesen lappanghat, és miután egy apró hámsérülés is elég lehet az átviteléhez, az óvszer sem nyújt teljeskörű védelmet ellene.

Gyakori tévhit az is, hogy a HPV-fertőzés leküzdése után automatikus védettség alakul ki a szervezetben. Ez sajnos nem igaz: bár az esetek többségében a HPV egy éven belül spontán elmúlik, az újrafertőződés kockázata a vírus leküzdése után is kifejezetten magas. Ha a HPV egy évnél hosszabb ideig van jelen a szervezetben, fennáll a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.

„Ugyan a HPV több mint 100 altípusa közül számos törzs alacsony rákkeltő hatással bír, a legfiatalabb, 15-25 éves korosztályban diagnosztizált vírusfertőzések 70%-a magas kockázatú kategóriába tartozik. Ezek a vírustörzsek nem csak a nőket érintő méhnyakrák, szeméremtesti és hüvelyrák kialakulásában játszanak szerepet, de a férfiak számára is veszélyes fej-nyaki daganatok és végbélnyílás körüli rákok kialakulásához is nagymértékben hozzájárulnak. A szintén HPV okozta, szövettanilag jóindulatú kinövésnek számító, de a szexuális életet teljes mértékben ellehetetlenítő nemi szervi szemölcsökkel pedig minden tizedik magyar találkozik élete során.” – fejtette ki a sajtótájékoztatón Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a G1 Intézet orvosigazgatója.

Közel 100%-os védelmet nyújt egyes rákfajták ellen a legújabb HPV-vakcina 

Bár epidemiológiai vizsgálatok is kimutatták, hogy a méhnyakrák és az egyéb genitális rákok több mint 90%-a összefüggésbe hozható a HPV-vel, a fertőzésveszély egyelőre nem épült be a köztudatba. Számos nemi betegségről (például a HIV-fertőzésről, a hepatitiszről és a szifiliszről) a társadalom döntő többsége hallott már, a HPV viszont a teljes lakosság 20%-a számára továbbra is ismeretlen, pedig élete során minden második ember találkozik vele 2.

A tájékozatlanság és az ebből fakadó bizalmatlanság nagyon megnehezíti a fertőzések visszaszorítását, miközben a HPV elleni védőoltás jelenleg az egyetlen olyan vakcina, amivel megelőzhetjük a rák bizonyos fajtáinak kialakulását. A korábban forgalomba került két- és négykomponensű oltás mellett idén januártól a kilenckomponensű vakcina is elérhető Magyarországon, amely az 5 további vírustörzzsel szembeni védelemnek köszönhetően lényegesen hatásosabb eszköz a HPV okozta rákok megelőzésében, mint a négykomponensű oltás. A négykomponensű védőoltáshoz képest jóval szélesebb körű, közel 100 %-os védelmet biztosít az oltásban megtálalható plusz 5 HPV típus ellen a méhnyakrákkal szemben. 8, a férfiakat is érintő végbélnyíláskörüli rákok esetén pedig közel teljes körű, 95%-os védelmet nyújt 5.  A hüvelyrákkal szemben szintén jelentősen nagyobb, 85%-os védelmet biztosít 6, míg a szeméremtesti rák esetén 90%-os biztonságot nyújt 7. ” – foglalta össze a legújabb védőoltás előnyeit Dr. Szőnyi György a kilenckomponensű oltás bevezetését követően tartott, 2016. februári Innováció a rákmegelőzésben című sajtótájékoztatón.

Eddig világszerte mintegy 80 millióan kapták meg a védőoltást

„A forgalomban lévő vakcinák nem tartalmaznak vírust, csak egy mesterséges fehérjét, amely megtanítja az immunrendszert a védekezésre. A kétkomponensű oltóanyag csak lányoknak és felnőtt nőknek, míg a négy- és a kilenckomponensű védőoltás fiúk és férfiak számára is adható, függetlenül a szexuális élet megkezdésétől és a negatív HPV-teszt eredményétől. 2015-ig 70-80 millió ember részesült valamilyen HPV oltásban világszerte” – fejtette ki Dr. Csutora Péter a sajtóeseményen. Az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyarországon elérhető védőoltásokat már 9 éves kortól kérni lehet, de az újrafertőződés veszélye miatt jóval a szexuális élet megkezdése után, felnőtt korban is érdemes gondoskodni a megelőzésről.

A kilenckomponensű HPV elleni vakcina 9 éves kortól, háromoltásos sémában adható (az adagolást illetően az oltás alkalmazási előírása a mérvadó).

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Források:
1 Szentirmay Z.,Veleczki Zs.,Kásler M. Humán papillomavírus asszociált méhnyak-megbetegedések Magyarországon: epidemiológia és a HPV-típusok összefüggése a párhuzamosan végzett citológiai diagnózissal. Orv Hetil. 2017; 158(31): 1213–1221.
2 Kásler M. A humán papillómavírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december
3 A 18-59 éves lakosságra reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 800 fős mintán 2015 áprilisában.
4 Serrano B et al. Infect Agent Cancer. 2012;7:38.
5 Castellsague X et al. Presented at: 28th International Papillomavirus Conference; November 30–December 6, 2012; San Juan, Puerto Rico
6 Alemany L. et al. Eur J Cancer (2014), http://dx.doi.org/10.1016/j.ejca.2014.07.018.
7 de Sanjosé S et al. Eur J Cancer. 2013;49:3450-3461
8 Kilenc komponensű HPV vakcina alkalmazási előírás

2016. március 11.