HPV – a vírus, mely a férfiakat sem kíméli

A Humán Papillomavírus nem válogat: a gyakori tévhittel ellentétben nem csupán nőkre veszélyes és nem kizárólag nemi úton terjed. A HPV férfiaknál ugyanúgy okozhat rákos megbetegedéseket, mint nőknél. Több mint 50% annak az esélye, hogy valaki az élete folyamán HPV-fertőzésen esik át1 – szerencsére az esetek többségében az immunrendszer legyőzi a támadást. A tévhit oka, hogy a nőknél előforduló méhnyakrákos esetek közel 100%-át HPV fertőzés okozza1, így ez került a figyelem középpontjába.

A HPV fertőzés férfiaknál jelentős következményekkel járhat, mint a különböző genitális szemölcsök megjelenése, a szájüreg laphámjának a rákja vagy a végbélnyílás körüli rák kialakulása.  A nemi szemölcsök ártalmatlannak tűnő bőrelváltozásként indulnak, sokáig rejtve is maradhatnak, ezért a HPV-vel fertőzött férfi, anélkül, hogy erről tudna, több partnernek is átadhatja a kórokozót nemi érintkezés során. Az így megfertőzött partnernél a vírus akár méhnyakrákot is okozhat, emiatt is elengedhetetlen a férfiak tudatossága a HPV veszélyeivel kapcsolatban.

Bár a kényes területeken megjelenő szemölcsöket hajlamosak vagyunk elhallgatni, genitális szemölcsök felfedezése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy a későbbi rákos megbetegedés kockázatát minimalizáljuk. A férfiak HPV szűrésére bőrgyógyászok, nemibeteg gondozók és urológusok specializálódtak. Pozitív diagnózis után a teljes tünetmentességig kerülendő a szexuális érintkezés.

Bár a Humán Papillomavírus főként nemi úton kapható el, nem kizárólag a szexuális élet során fertőződhetünk meg. A bőrrel való érintkezés különböző formái mind alkalmat szolgáltatnak a HPV továbbterjedésére – így érthető, hogy az óvszer sem nyújthat teljes biztonságot HPV fertőzés ellen. A HPV fertőzés férfiaknál is korán felfedezhető rendszeres önvizsgálattal, megelőzve ezáltal a további szövődményeket és a vírus terjedését.

A végbélnyílás körüli rák azonosítása nem könnyű, ugyanis több más problémához hasonló tüneteket mutat: az ürítéssel kapcsolatos kellemetlenségektől a vérző felületekig. Bár ez a zömmel férfiaknál előforduló betegség sokkal ritkábban alakul ki, mint a nőknél diagnosztizált méhnyakrák, ezért is a HPV vírus a felelős, és elhanyagolt, kezeletlen állapotban ugyanúgy halálos kimenetelű is lehet, mint a méhnyakrákos esetek 40-45%-a1.

A HPV vírusnak több mint 130 ismert típusa közül nem mindegyik okoz rákos elváltozásokat, de a hozzáférhető védőoltások a leggyakoribb és a legveszélyesebb vírustörzsekkel szemben védettséget nyújtanak. A HPV oltás férfiak számára is elérhető, a megelőzés érdekében érdemes fiatal felnőtt korban beadatni, saját magunk és partnerünk egészsége érdekében.

Az Ön egészségi állapotával, vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.

Forrás:
1. Kásler M. A humán papillóma vírus okozta megbetegedések, megelőzésük lehetőségei és ennek népegészségügyi előnyei. Orvosi Hetilap Supplementum, 2012. december