Akárcsak a kötelező védőoltásokat, az ajánlott vakcinák beadatását is komoly tudományos vizsgálatok alapján javasolják a szakorvosok és a háziorvosok. A HPV elleni védőoltás elsősorban az olyan fiatalok számára javasolt, akik még nem kezdték meg a nemi életet, ugyanis a humán papillómavírussal szembeni védettséget ilyenkor célszerű kialakítani. Éppen ezért az állam ingyenesen biztosítja az oltóanyagot az iskolai oltási program keretében a 2014/15-ös tanév óta, és idén már a vakcina legújabb, 9 komponensű változatát kaphatják meg a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok.

Hogyan készítsük fel kamasz lányunkat a HPV elleni védőoltásra?

Ki kérelmezheti a HPV elleni védőoltást?

Az oltási program sikere a szülők és az elsődleges célcsoport tájékozottságán, illetve a minőségi információk helyes mérlegelésén múlik. Kamasz gyerekeink nem fognak önként jelentkezni a szurira, hiszen ebben az életkorban még a szülő vagy gondviselő feladata kérelmezni az ajánlott oltásokat. A HPV elleni védőoltást is a szülő igényelheti, az azonban csak a gyermek beleegyezésével adható be. Ezért szükséges a gyermek megfelelő felkészítése a HPV vakcina alkalmazására.

Az igényléseket 2018. szeptember 17-ig kellett jelezniük a szülőknek a gyermek általános iskolájában vagy gimnáziumában. Az iskola ezek után szerezte be az oltóanyagot és október folyamán került sor az oltás első adagjának beadására. A második oltás beadása 2019 májusában esedékes. Az oltást felkarba szokták beadni és nem fájdalmasabb egy szúnyogcsípésnél.

Mit kell tudnia a serdülő lánynak a HPV elleni oltásról?

A védőoltás indokoltságának elismeréséhez mindenképpen szükség van a HPV okozta megbetegedésekkel kapcsolatos alapismeretekre. A méhnyakrák és a többi, HPV fertőzés okozta megbetegedés kockázatának megértéséhez szakszerű információk és minőségi beszélgetés is kellenek. Fontos, hogy a fiatalok fel tudják tenni saját kérdéseiket, és ne maradjon megválaszolatlan kérdés, aggály. Ha semmi mást, egyetlen adatot mindenképpen érdemes megjegyeznie a serdülőnek: a 9 komponensű HPV elleni vakcina 90%-os védelmet nyújt a méhnyakrák ellen.

A serdülőkori kíváncsiság egyik legfontosabb tárgya amúgy is a szexualitás, így megfelelően bizalmas légkörben nem nehéz feltárni a nemi élettel járó esetleges kockázatokat, közöttük a humán papillóma vírus okozta betegségeket. Az első személy, akitől a fiatal lánynak hallania kellene a HPV fertőzés veszélyeiről, természetesen az édesanya, akinek oltalmazó szerepe és példamutatása kulcsfontosságú a serdülő lány szexuális egészségének megőrzésében. A HPV fertőzés veszélyeiről pontos és megbízható információkat mind az édesanyák, mind a serdülőkorú lányaik a háziorvostól, illetve a nőgyógyásztól kaphatnak.

Jó példával kevesebb szó is elegendő

A családban, ahol az édesanya saját magának is beadatja a HPV elleni oltást, a kamaszlány természetesebbnek fogja tekinteni a védekezés eme formáját. A felelősségteljes döntéshez ugyanakkor több információ szükséges: a szakmai ismereteket is igénylő tájékoztatást érdemes az orvosokra bízni. A serdülő lányok remélhetőleg már jártak nőgyógyásznál, akivel meg lehet beszélni a HPV elleni védőoltás indokoltságát és az oltás által nyújtott védelem hatókörét.

Az oltóanyag által nyújtott védelemről

A 9 komponensű HPV elleni védőoltás a legkorszerűbb védelmi pajzs a méhnyakrák ellen. Ezen felül 85-90%-ban kivédhetők vele a szeméremtesti rákos megbetegedések és 80-85%-ban a hüvelyi rák kialakulása. Mivel a HPV által okozott legnagyobb népegészségügyi probléma ma a méhnyakrák, ezért az állam által támogatott oltási program a fiatal serdülő lányok számára biztosítja térítésmentesen az oltóanyagot. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a HPV vírus férfiakban is okozhat megbetegedéseket, tehát számukra is indokolt a védettség kialakítása.

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Források:
http://pharmaonline.hu/gyogyszereszi_gondozas/cikk/uj_hpv_vakcina_az_idei_vedooltasi_kampanyban Letöltés dátuma: 2019.01.14.
https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2015/20150610131761/anx_131761_hu.pdf Letöltés dátuma: 2019.01.14.
http://www.genoid.net/lakossag/a-hpv-elleni-vakcinarol/ Letöltés dátuma: 2019.01.14.