A HPV vírusfertőzés, amely bőrfelülettel való érintkezéssel terjed, különös tekintettel a nemi érintkezésre. A százas nagyságrendű vírustörzs-család egyes tagjai alacsony kockázatúak, mégis kellemetlen tüneteket okozhatnak. Mivel a HPV hosszú hónapokig is lappanghat a szervezetben, gyakran magunk sem tudunk róla, hogy vírushordozók vagyunk. A magas kockázatú HPV törzsek a szevezet elhanyagolt állapotában rákot okozhatnak, ezért kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat; a megelőzés leghatékonyabb eszköze: a HPV elleni védőoltás. Ugyanakkor érdemes tudnunk róla, hogy vírushordozókként könnyen visszafertőződhetünk, de partnerünk is újrafertőzhet, sikeres tüneti kezelés ellenére is.

Hogyan fertőzzük újra saját magunkat HPV-vel?

Hogyan tudjuk újrafertőzni önmagunkat HPV vírussal

A szervezet és a kórokozók viszonyában ökölszabály, hogy minél alacsonyabb az immunrendszer reakcióképessége, annál sikeresebbek a különböző „deviáns” programok, azaz a fertőzések. A HPV vírusfertőzés manifeszt tünetei is leginkább alacsony szintű immunitás idején jelennek meg. Az erős szervezet rendszerint megküzd a HPV-vel és képes sikeresen kivédeni a vírustámadásokat. Amikor azonban valamilyen hiányt szenved és legyengül, a HPV utat tör magának és elkezd terjeszkedni, például szemölcsök formájában.

A szemölcsök eltávolítása után sem lehetünk teljesen nyugodtak, ugyanis bőrünk vagy nyálkahártyánk mikrosérülései folyamatosan nyitott kapukkal várják a HPV támadásait. Ráadásul képesek vagyunk saját magunkat is újrafertőzni. Ha például nemi szemölcsünk (condyloma) alakul ki, maga a szemölcs folyamatosan bocsájt ki HPV vírust, amely újabb bőrfelületeken fertőz bennünket. A condyloma mechanikus eltávolításával sajnos a vírusraktár nem szűnik meg és újratermeli önmagát, azaz újból kialakulhat a nemi szemölcs. A humán papillóma vírust csakis az immunrendszer képes legyőzni, orvosi eszközökkel nem eltávolítható a szervezetből.

A partnerek is újrafertőzhetik egymást HPV-vel

Tegyük fel, hogy már megfertőződtünk HPV vírussal, fel is ismertük és megfelelő kezelést kaptunk, tehát tünetmentesek vagyunk. Lehet bár stabil párkapcsolatunk, szinte biztos, hogy a partnerünk is vírushordozó, annak ellenére, hogy nála még nem jelentkeztek a HPV fertőzés tünetei. A HPV lappangási ideje rendkívül hosszú és nem lehetünk biztosak benne, hogy nem kaptuk el a fertőzést, hacsak nem részesülünk mi magunk is HPV elleni védőoltásban vagy partner-kezelésben.

A gyógyultnak tűnő, pontosabban kezelt partnert viszont könnyedén visszafertőzi a még tünetmentes vírushordozó szexuális partnere. Ennek elkerülése érdekében a HPV-vel fertőzött partner kezelésével párhuzamosan javasolt a másik fél HPV szűrése is és szükség szerinti kezelése.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.