A cikk, megjelenésekor elérhető aktuális adatokat tartalmaz és azok alapján készült.  

Közel 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillóma vírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, mint korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. 1 A férfiak esetén ennél is riasztóbb a tendencia: a vírussal kapcsolatba hozható halálesetek száma 35%-kal emelkedett az adott időszakban.1 Az eredmények hátterében továbbra is főként a tudatlanság áll: a lakosság ötöde még mindig nem hallott az orális és anális szex útján is fertőző HPV-ről, így az elérhető védőoltásokról sem. Pedig 2016 januárjától Magyarországon is elérhető a legújabb, kilenckomponensű HPV-elleni vakcina, amely nagyfokú védelmet nyújt a vírus okozta egyes megbetegedésekkel (méhnyakrákkal, szeméremtesti- és hüvelyrákkal, végbélnyíláskörüli rákkal és nemiszervi szemölcsökkel) szemben.

A nők körében vezető haláloknak számító méhnyakrákért szinte teljes mértékben a HPV felel, de tízből hét esetben – a férfiakat is érintő – szájüregi és garati rákot is a vírus okozza. Szintén a HPV tehető felelőssé a jóindulatú kinövésnek számító nemi szervi szemölcsért, amellyel minden tizedik ember találkozik élete során legalább egyszer, valamint a hüvely-, a szeméremtesti és a végbélnyílás körül rákok jelentős részéért.

„A HPV okozta megbetegedések a férfiak esetén az 55-75 éves korosztályt veszélyeztetik leginkább, a nők körében viszont már fiatalkorban, a 15-25 évesek között is kiemelkedően magas a fertőzöttek száma. Később ugyan a felére csökken a HPV-fertőzés gyakorisága, de 56 éves kor felett ismét emelkedik azoknak a száma, akiknek a szervezetében kimutatható a vírus. 2 ” – hívta fel a figyelmet a rákellenes világnap alkalmából Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

A nők körében a méhnyakrák a leggyakoribb, évente közel 500 halálos áldozatot szedő HPV okozta megbetegedés, míg a férfiaknál nyelvgyöki rák alakul ki legtöbb esetben, amelyben tízből hatan életüket vesztik. Az 55-69 éves korosztályban az orrgarat rák, az idősebb férfiak körében pedig a pénisz- és a végbélnyíláskörüli rákok szerepelnek a három leggyakoribb megbetegedés között. 3

Az óvszerhasználat nem elég, az új védőoltás viszont széles körű védelmet nyújt egyes HPV okozta daganatos megbetegedések ellen

Száraz felületeken akár három napig is életképes marad a vírus, így nem csak aktus útján, hanem apró hámsérüléseken keresztül, közös intimborotva- vagy törölközőhasználattal is fertőzhet. A HPV ráadásul évekig lappanghat tünetmentesen, ami jelentősen megnehezíti a felismerést és a megelőzést.

„Mivel a legyőzött fertőzés után nem alakul ki automatikus védettség a szervezetben, az óvszer használata pedig nem jelent teljes biztonságot, a legmegbízhatóbb védelem a két-, négy- vagy kilenckomponensű oltással érhető el. Utóbbi kettő férfiak részére is adható és a nemi szervi szemölcsökkel szemben is hatásos. Az utánkövetések alapján a védelem a 9-15 éves korosztály esetén a leghatékonyabb, de az újrafertőződés magas kockázata miatt felnőttkorban, már megkezdett szexuális élet esetén is javasolt az oltás beadatása. A legújabb, kilenckomponensű vakcina közel 100 %-os védelmet biztosít az oltásban megtálalható plusz 5 HPV típus ellen a méhnyakrákkal szemben 4, a férfiakat is érintő végbélnyíláskörüli rákok esetén pedig közel teljes körű, 95%-os védelmet nyújt. 5 ” – foglalta össze az új oltás előnyeit Dr. Szőnyi György.

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Források:
1 A Központi Statisztikai Hivatal 2009-2013-as adatai alapján.
2 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, HPV Központ összesített eredményei, 2007 -2011.
3 Nemzeti Rákregiszter, 2015
4 Serrano B et al. Infect Agent Cancer. 2012;7:38.
5 Castellsague X et al. Presented at: 28th International Papillomavirus Conference; November 30–December 6, 2012; San Juan, Puerto Rico