Nagy árat fizethetnek a szkeptikusok, akik még mindig kételkednek a HPV elleni védőoltás hatékonyságában. Több, egymástól független egészségügyi szervezet és kutatócsoport tanulmányai is igazolják, hogy a humán papillomavírus (HPV) elleni védelem egyik legeredményesebb eszköze a védőoltás. A méhnyakrák elleni küzdelemben különösen.

Ha belegondolunk, hogy ma a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó, amelynek több, mint 130 típusa ismert, amelyből 40 betegséget okoz2, könnyen belátható, hogy a védekezés kulcsfontosságú. A londoni székhelyű Cochrane Group független tanulmánya1 megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait: a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen.

Új HPV elleni vakcina a 2018/2019-es oltási kampányban

Soha nem volt még ennyire egyszerű az immunizálás, mint idén ősszel, amikor az általános iskolák és a gimnáziumok 12. évüket betöltött, 7. osztályos leánytanulói számára új, térítésmentes vakcina került be az oltási programba. Ez azt jelenti, hogy a 2014 óta önkéntesen igényelhető HPV elleni védőoltási széria idén már egy, továbbfejlesztett szérummal folytatódik: a korábbi 2 komponensű vakcinához képest a 9-komponensű oltóanyaggal további 5 magas kockázatú HPV vírustörzs ellen védekezhetünk.

Miért ajánljuk a 9-komponensű HPV elleni védőoltást?

2014 óta több mint százezer kamaszlány részesült HPV elleni védőoltásban. Az idei oltási kampányban is ingyen igényelhették a szérumot a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei. A kamaszok beoltásával a 9-komponensű HPV elleni vakcina védelmet nyújt a nemi szervi szemölcsöket okozó HPV 6 és 11 törzsek ellen, a méhnyakrákért és a végbél daganatok többségéért felelős HPV 16 és 18 típusok ellen, valamint a rák kialakulása szempontjából nagy kockázatú HPV 31, 33, 45, 52 és 58 vírustörzsekkel szemben3,4.

Hogyan igényehető az új HPV vakcina?

A 12. évüket betöltött, 7. osztályos lányok szülei szeptember 12-ig igényelhették a HPV elleni védőoltást az általános iskolákban és gimnáziumokban, ahová a gyermekük jár. A vakcinát az iskolaorvos adja be, felkarba, a hatékonyság érdekében két alkalommal: a második oltást az első után 6 hónappal kapják a gyermekek. A teljes védettség kialakításához mindkét adag beadására szükség van.

Mennyibe kerül, hogy beoltassam a gyermekem?

A HPV elleni védőoltást az állam térítésmentesen biztosítja az iskolai oltási program keretében. Szkeptikus szülők számára is nyomós érv, hogy ezzel az ingyenes, az állam által támogatott védőoltással súlyos daganatos megbetegedésektől védhetik meg gyermekeiket.

Miért javasolt ilyen korán beoltatni a lányokat?

A HPV vírusfertőzés főként szexuális úton terjed, szövődményei kiszámíthatatlanok, lappangási ideje hosszú, tüneteit későn ismerjük fel – nem ritkán már csak a rákos elváltozásokat észleli az orvos. A HPV felel a méhnyakrákos megbetegedések közel 100%-áért, ezért különösen fontos, hogy a serdülő lányok szervezetében még a szexuális élet megkezdése előtt kialakuljon a HPV fertőzés elleni védelem. Időben kell tehát gondoskodni a védőoltás beadásáról.

 

Gyermeke egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért, ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.

Referenciák:

  1. http://cochranelibrary-wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD009069.pub3/abstract Letöltés dátuma: 2018. szeptember 21.
  2. Hartwig et al. Infectious Agents and Cancer (2017) 12:19
  3. Kásler M: A humán papillomavírus okozta malignus és rekurráló megbetegedések társadalmi terhei. Orvosi Hetilap. 2012. 153. évf. Szuppl. 21.
  4. 9-komponensű HPV elleni védőoltás alkalmazási előírás ogyei.hu Elérés ideje: 2018. szeptember 17.