Óvszer

Hormonmentes fogamzásgátló eszköz

Megbízhatóság (tökéletes használat esetén): 95-98%1

Az aktív szexuális életet élők körében az óvszer a leggyakrabban alkalmazott fogamzásgátló módszer: a működési elve egyszerű, megakadályozza, hogy a sperma a hüvelybe jusson, meggátolva ezzel a megtermékenyítést. A számtalan méretben, színben és anyagösszetételben kapható óvszer nem csak a nemkívánt terhességtől, de a nemi betegségek jó részétől (például a HIV fertőzéstől) is véd. Vannak azonban olyan nemi úton terjedő betegségek, mint például a humán papillómavírus (HPV), amely ellen nem elegendő az óvszeres védekezés.

Főbb jellemzők:

Hogyan használjam?

 • óvatosan bontsd fel a tasakot, fogd össze a mutató és hüvelykujjaddal az óvszer csúcsát, majd a másik kezeddel görgesd le az óvszert a merev péniszen – fontos, hogy ne csak közvetlenül az ejakuláció előtt, hanem már a szexuális együttlét elején feltegyétek, ugyanis életképes hímivarsejtek az előváladékban is lehetnek

 • az ejakulációt követően óvatosan távolítsátok el az óvszert, mielőtt a hímvessző ernyedni kezdene

 • egyszer használatos védekezési módszer: minden szexuális együttlétnél új óvszert használjatok, ügyelve a csomagoláson feltüntetett lejárati időre

 • ha síkosítót használtok, mindig ellenőrizzétek a csomagoláson, hogy szabad-e óvszeres védekezéssel együtt alkalmazni (az olajalapú síkosítók például károsíthatják a latexet)

Előnyök:

 • hormonmentes

 • könnyen beszerezhető, orvosi beavatkozás nélkül, bárhol, bármikor használható

 • betegség és gyógyszerhasználat esetén sincs hatásvesztés

 • terhesség vagy szoptatás idején is alkalmazható

 • számos nemi betegséggel szemben védelmet nyújt

Jó tudni:

 • felhelyezése megtörheti, tönkreteheti az intim pillanatot

 • egyesek számára kényelmetlen a használata és bőrirritációt is okozhat

 • számos hiba csúszhat a megfelelő használatba (lejárt az óvszer szavatossága, felhelyezés közben megsérült a felülete, eltávolításkor sperma került a hüvelybe, stb.)

 • a figyelmeztetések és óvintézkedések, valamint a helyes használat érdekében olvassuk el figyelmesen a használati útmutatót

GYIK

Mindig megbízható gyártó által forgalmazott, ép csomagolású óvszert használj, felhelyezés előtt pedig ellenőrizd a lejárati időt, és azt, hogy nincs-e látható sérülés a felületén. A bontatlan csomagot szobahőmérsékleten tárold.

Ha vízben szeretnétek óvszert használni, mindig azelőtt helyezzétek fel, hogy bemennétek a vízbe, az ejakulációt követően pedig sose a vízben távolítsátok el az óvszert. Ne feledd, hogy bizonyos vegyszerek, sőt a szappanok, tusfürdők és habfürdők is károsíthatják a latexet!

Két óvszer használata felesleges, sőt, nem ajánlott. Azon túl, hogy kényelmetlenné teszik a szexuális együttlétet, a súrlódástól sérülhet a latex, és sokkal könnyebben juthat sperma a hüvelybe. Ha szeretnél biztosra menni, alkalmazz az óvszer mellett egy alternatív módszert, például tablettát, hüvelygyűrűt vagy spermicidet!

Bár a fogamzásgátló módszerek közül kizárólag az óvszer nyújt védelmet a nemi betegségek ellen, közel sem véd mindegyik fertőzéssel szemben. Mivel az óvszer csak a péniszt védi, a körülötte lévő bőrfelületek érintkezésével egyes fertőzések utat törhetnek maguknak. A humán papillómavírus (HPV) ráadásul nem csak aktus útján, hanem akár közös intimborotva használatával is képes fertőzni, ezért külön is érdemes védekezni vele szemben. Ha szeretnél többet tudni a témáról, kattints ide!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz. Az egyes fogamzásgátló módszerek helyes használata érdekében az alkalmazás megkezdése, valamint a módszerek közötti váltás előtt mindenképpen olvassa el a betegtájékoztatót vagy a használati útmutatót!

1 Trussell J. Contraceptive failure in the United States. Contraception. 2011;83(5)

További fogamzásgátló módszerekről itt olvashatsz